Statsrådets förordning om de föreskrivna verksamhetskrav som ingår i villkorligheten för Europeiska unionens stöd till jordbrukare samt om tillsynen över att verksamhetskraven och kraven på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden samt kraven på social villkorlighet iakttas
Uppdaterad- Typ av författning
- Förordning
- Förvaltningsområde
- Jord- och skogsbruksministeriet
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Ikraftträdande
- Anmärkning
- Innehåller bilagor 1–4 (bilaga 4 tillfogats genom F 1061/2024); rubrik ändrats genom F 1061/2024
- ELI-kod
- http://data.finlex.fi/eli/sd/2023/65/ajantasa/2024-12-30/swe
- Finlands författningssamlings ursprungliga författning
- SDK 65/2023
I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 7 § 2 mom. i lagen om Europeiska unionens direktstöd till jordbrukare (1332/2022) , 4 § 6 mom. i lagen om vissa ersättningar för landsbygdsutveckling (1333/2022) och lagen om verkställighet av vissa av Europeiska unionens jordbruksstöd och vissa nationella jordbruksstöd (1334/2022) :
1 § (30.12.2024/1061)Tillämpningsområde
Denna förordning innehåller bestämmelser som kompletterar Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2116 om finansiering, förvaltning och övervakning av den gemensamma jordbrukspolitiken och om upphävande av förordning (EU) nr 1306/2013, nedan den horisontella förordningen , Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2115 om fastställande av regler om stöd för de strategiska planer som medlemsstaterna ska upprätta inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken (strategiska GJP-planer) och som finansieras av Europeiska garantifonden för jordbruket (EGFJ) och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) samt om upphävande av förordningarna (EU) nr 1305/2013 och (EU) nr 1307/2013, nedan förordningen om strategiska planer , och kommissionens delegerade förordning (EU) 2022/1172 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2116 vad gäller det integrerade administrations- och kontrollsystemet inom den gemensamma jordbrukspolitiken samt tillämpningen och beräkningen av administrativa sanktioner för grundvillkor, nedan förordningen om kvalitetsbedömning , i fråga om de föreskrivna verksamhetskrav som gäller klimatet och miljön, folkhälsa och växtskydd samt djurskydd och som avses i artiklarna 83–85 i den horisontella förordningen, i artikel 12 i förordningen om strategiska planer och bilaga III till den förordningen samt om tillsynen över att verksamhetskraven och de i artikel 13 i förordningen om strategiska planer avsedda krav som gäller god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden iakttas. I denna förordning föreskrivs det även om kraven på social villkorlighet som avses i artikel 14 i förordningen om strategiska planer samt i bilaga IV till den förordningen och i artiklarna 87–89 i den horisontella förordningen och om påföljderna om kraven inte uppfylls.
2 §Föreskrivna verksamhetskrav
Såsom föreskrivna verksamhetskrav ska iakttas
i bilaga 1–3 till denna förordning angivna nationella bestämmelser som utfärdats för att genomföra de direktiv som nämns i bilaga III till förordningen om strategiska planer, och
de i bilaga III till förordningen om strategiska planer nämnda bestämmelserna i Europeiska unionens förordningar och de i bilaga 1–3 till denna förordning angivna nationella bestämmelser och beslut som kompletterar dem.
3 §Urval av tillsynsobjekt
Vid urvalet för kontroller på plats används viktat urval och slumpmässigt urval. Det slumpmässiga urvalets andel får variera mellan 20 och 40 procent.
Ett urval av villkorlighetskrav som hänför sig till växtodling kan kombineras med ett urval av kontroller av arealbaserade stöd, och ett urval av villkorlighetskrav som hänför sig till djurproduktion kan kombineras med ett urval av ändamålsenliga kontroller av djurproduktion.
En del av urvalet av kontrollobjekt kan väljas på basis av föregående års ansökningsuppgifter eller andra tillgängliga uppgifter innan den årliga ansökan om Europeiska unionens arealbaserade direktstöd till jordbrukare senast kan lämnas in. Detta urval kompletteras när alla stödansökningar för ansökningsåret i fråga är tillgängliga.
4 §Lägsta kontrollnivå för kontroller på plats
Av de gårdsbruksenheter som ansökt om de stöd som avses i artikel 16.2 och 16.3 a samt artikel 69 a och b i förordningen om strategiska planer ska minst en procent kontrolleras med kontroller på plats.
Antalet kontroller på plats ökas i fråga om ett visst föreskrivet verksamhetskrav eller ett visst krav på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden det följande kalenderåret, om kontrollresultaten utifrån det slumpmässiga urvalet under de två föregående kalenderåren visat att antalet försummelser på olika nivåer i anslutning till kravet i fråga är betydande. Vid bedömningen av en ökning av antalet kontroller på plats beaktas inte försummelser som upptäckts vid arealövervakningen. Den lägsta kontrollnivån för kontroller på plats kan återställas så att det motsvarar 1 mom. kalenderåret efter det år då antalet försummelser som upptäckts vid kontrollen sjunkit till en godtagbar nivå.
5 §Arealövervakning
Vid användningen av arealövervakning enligt 24 § i lagen om verkställighet av vissa av Europeiska unionens jordbruksstöd och vissa nationella jordbruksstöd (1334/2022) tillämpas inte den i 4 § i denna förordning avsedda lägsta kontrollnivån.
6 § (28.12.2023/1278)Administrativa kontroller
Kontroll av att de föreskrivna verksamhetskraven och kraven på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden iakttas kan utföras genom sådana administrativa kontroller som avses i 20 § i lagen om verkställighet av vissa av Europeiska unionens jordbruksstöd och vissa nationella jordbruksstöd.
De uppgifter som stödsökanden uppgett i sin årliga stödansökan och som har konstaterats vid administrativa kontroller används vid fastställandet av en hur stor andel av åkerarealen som utgörs av sådan i 10 § 1 och 2 mom. i statsrådets förordning om krav enligt Europeiska unionen och de nationella stöden till jordbrukare avseende god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden (1384/2022) avsedd växtföljd och av sådan i 10 a § avsedd diversifiering av grödor. (30.12.2024/1061)
Underlåtelse att anmäla sådana arealer med växttäcke som avses i 9 § 3 mom. i statsrådets förordning om krav enligt Europeiska unionen och de nationella stöden till jordbrukare avseende god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden innebär försummelse av villkorligheten i fråga om kravet på minimimarktäcke.
Om stödsökanden inte till den behöriga myndigheten lämnar in ett produktionsavtal om den areal för ren havre som avses i 10 § 3 mom. i statsrådets förordning om krav enligt Europeiska unionen och de nationella stöden till jordbrukare avseende god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden, tillämpas på arealen sådan växtföljd som avses i den paragrafen.
7 §Utvidgad tillsyn utan kontrollbesök på plats
Den sektorspecifika tillsynen över de föreskrivna verksamhetskraven kan utvidgas till tillsyn som gäller villkorlighet med stöd av observationer som gjorts av den myndighet som utövar sektorspecifik tillsyn utan kontrollbesök på plats. Utvidgningen gäller konstaterad underlåtelse att iaktta villkorlighetskravet. Kontrollbesök på plats ska dock göras, om det behövs för att fastställa kontrollresultatet.
8 § (30.12.2024/1061)Genomförande av tillsyn
En stödsökande som valts ut för tillsyn på plats kontrolleras när det är möjligt att kontrollera de flesta av de villkorlighetskrav för vilka stödsökanden har valts ut för tillsyn. Den tillsyn på plats som hänför sig till villkorlighet ska utföras under det kalenderår till vilket urvalet för stödåret hänför sig, med undantag för dokumentkontroll vintertid.
En stödsökande ska på begäran av den behöriga myndigheten lämna in den bokföring eller annat senast tillgängligt skriftligt material som behövs för kontrollen. Stödsökanden ska inom utsatt tid lämna in de begärda handlingarna för granskning. Om stödsökanden inte lämnar uppgifterna inom utsatt tid, konstateras vid kontrollen försummelse av villkorligheten i fråga om de krav som ingår i kontrollen och som stödsökanden inte har lämnat uppgifter om.
Vid sådan kontroll på plats av de i bilaga III till förordningen om strategiska planer avsedda kraven på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden och de föreskrivna verksamhetskraven 1–4, 7 och 8 som grundar sig på urval enligt 4 § 1 mom. inspekteras all jordbruksareal. De handlingar som hänför sig till iakttagandet av ovannämnda villkorlighetskrav kontrolleras vid dokumentkontrollen vintertid.
Vid uppföljningen av det krav på växtföljd som avses i 10 § i statsrådets förordning om krav enligt Europeiska unionen och de nationella stöden till jordbrukare avseende god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden får en teknisk tolerans tillämpas i fråga om arealen.
Om resultatet av arealövervakningens identifiering av växter inte motsvarar de uppgifter som uppgetts i stödansökan efter att stödsökanden har hörts, betraktas växten vid uppföljningen av det krav på växtföljd som avses i 10 § i statsrådets förordning om krav på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden enligt villkorligheten som samma växt som sökanden anger i stödansökan för det följande året, om det inte finns tillgång till uppgifter om den växt som konstaterats vid tillsynen det följande året.
Vid tillsyn som gäller villkorlighet får observationer som gjorts inom den sektorspecifika tillsynen över de föreskrivna verksamhetskraven beaktas.
Vid tillsyn som gäller villkorlighet får mätutrustningens måttavvikelser användas. Måttavvikelsen beräknas utifrån den uppmätta arealen. Måttavvikelsen får vara högst 1,0 meter multiplicerad med skiftets omkrets, dock högst en hektar.
Om resultatet av arealövervakningens identifiering av växter inte motsvarar de växter som stödsökande uppgett i stödansökan, betraktas växten inte vid uppföljningen av det krav på växtföljd som avses i 10 § i statsrådets förordning om krav på god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden enligt villkorligheten när genomförande av det ettåriga kravet på växtföljd granskas under ansökningsåret i fråga. Vid uppföljningen av den diversifiering av grödor som avses i 10 a § i förordningen betraktas inte växten när genomförande av diversifiering av grödor granskas under ansökningsåret i fråga, om den växt som stödsökande uppgett i stödansökan inte motsvarar resultatet av arealövervakningens identifiering av växter och den angivna växten betraktas som åkerareal.
9 §Tillsynsresultatet
Av det resultat av tillsynen på plats som ska företes för stödsökanden ska framgå de observationer som gjorts om hur villkorlighetskraven iakttagits.
Resultatet av tillsynen på plats ska särskilt innehålla följande uppgifter:
de villkorlighetskrav som varit föremål för kontrollen,
de personer som varit på plats vid tillsynen,
urvalsgrunden för tillsynen,
meddelande om kontrollen till stödsökanden i förväg och tidpunkten för meddelandet,
de enskilda krav som kontrollerats,
observationer som gjorts vid kontrollen,
konstaterade försummelser samt bedömning av försummelserna.
Resultatet av den tillsyn som gäller villkorlighet ska utarbetas inom tre månader från det att tillsynen på plats utfördes, utom i det fall att det finns grundad anledning att utarbeta det senare.
Vad som föreskrivs i 2 mom. 2–4 punkten och 3 mom. tillämpas inte på resultatet av arealövervakningen.
Vid sådan samordning av tillsynspåföljderna i fråga om villkorlighet som avses i 26 § 3 och 4 mom. i lagen om verkställighet av vissa av Europeiska unionens jordbruksstöd och vissa nationella jordbruksstöd fastställs påföljder i fråga om villkorlighet.
10 §Jordbruksmark som inte anmälts
Vid bedömningen av om villkorlighetskraven uppfylls ska också beaktas sådan jordbruksmark som inte har uppgetts i den årliga ansökan om Europeiska unionens arealbaserade stöd till jordbrukare.
11 § (30.12.2024/1061)Påföljder vid oavsiktlig bristande efterlevnad av villkorlighetskraven och kraven på social villkorlighet
Vid fall av oavsiktlig bristande efterlevnad av villkorlighetskraven kan den minskning på 3 procent som avses i artikel 85.2 i den horisontella förordningen sänkas till 1 procent på grundval av den bedömning som avses i artikel 9.1 i förordningen om kvalitetsbedömning. I fall av oavsiktlig bristande efterlevnad av villkorlighetskraven i fråga om arealövervakning är procentsatsen för minskning 1 procent och den kan på grundval av artikel 9.5 i förordningen om kvalitetsbedömning sänkas till 0,5 procent. Om den oavsiktliga bristande efterlevnaden av villkorlighetskraven har sådana i artikel 9.2 i förordningen om kvalitetsbedömning avsedda allvarliga konsekvenser eller utgör en direkt risk för folkhälsan eller för djurs hälsa är procentsatsen för minskning 5 procent, men den kan på grundval av den bedömning som avses i den artikeln ökas till 10 procent. Vad som föreskrivs ovan i detta moment om procentsatsen för minskning tillämpas också på oavsiktlig bristande efterlevnad av kraven på social villkorlighet.
Om den oavsiktliga bristande efterlevnaden av villkorlighetskraven kvarstår eller upprepas på det sätt som avses i artikel 85.6 i den horisontella förordningen, är procentsatsen för minskning 10 procent, men den kan på grundval av den bedömning som avses i artikel 9.1 i förordningen om kvalitetsbedömning sänkas till 7 procent. Vad som föreskrivs ovan i detta moment om procentsatsen för minskning tillämpas också på oavsiktlig bristande efterlevnad av kraven på social villkorlighet.
Alla påföljder vid oavsiktlig bristande efterlevnad av kraven på social villkorlighet baserar sig på ett verkställbart beslut enligt 26 a § 2 mom. i lagen om verkställighet av vissa av Europeiska unionens jordbruksstöd och vissa nationella jordbruksstöd.
12 § (30.12.2024/1061)Avsiktlighet
Utöver de situationer som avses i artikel 85.6 i den horisontella förordningen betraktas det som avsiktlig bristande efterlevnad av villkorlighetskraven och kraven på social villkorlighet, om stödsökanden inte iakttar villkorlighetskraven eller kraven på social villkorlighet och har för avsikt att underlåta att iaktta dessa krav antingen genom aktiv verksamhet eller genom avsiktlig underlåtelse att uppfylla dem.
13 § (30.12.2024/1061)Påföljder samt överföring av besittningen av en gårdsbruksenhet
Om besittningsrätten till jordbruksmark, en gårdsbruksenhet eller en del av en gårdsbruksenhet för vilken det under kalenderåret i fråga har ansökts om stöd som hänför sig till villkorlighetskraven eller kraven på social villkorlighet överförs under kalenderåret, påförs påföljderna i fråga om villkorlighet och social villkorlighet överföringsmottagaren, om denne är ansvarig för att villkorlighetskraven och kraven på social villkorlighet inte har följts och om denne beviljas stöd för kalenderåret i fråga. Om den som överför besittningen är ansvarig för att villkorlighetskraven eller kraven på social villkorlighet inte har följts, ska påföljderna påföras denne, om denne beviljas stöd för kalenderåret i fråga eller stöd för de kalenderår under vilka försummelsen skedde.
14 § (30.12.2024/1061)Force majeure och påföljder
För bristande efterlevnad av villkorlighetskraven och kraven på social villkorlighet påförs ingen påföljd, om den bristande efterlevnaden beror på force majeure eller exceptionella omständigheter i enlighet med artikel 3 i den horisontella förordningen eller på en order från en myndighet.
15 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 16 januari 2023.
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2115 (32021R2115) EUT L 435, 6.12.2021, s. 1
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2116 (32021R2116) EUTL L 435, 6.12.2021, s. 187
Kommissionens delegerade förordning (EU) 2022/1172 (32022R1172) EUT L 183, 8.7.2022, s. 12
Bilaga 1 (28.12.2023/1278)
Föreskrivna verksamhetskrav som gäller miljö, klimatförändring och god jordbrukshävd
Verksamhetskrav (SMR) | Europeiska unionens bestämmelser | Nationella genomförandebestämmelser eller kompletterande bestämmelser |
1 Ramdirektivet för vatten | Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område: artikel 11.3 e och 11.3 h beträffande de obligatoriska kraven för hantering av diffusa källor av fosfater | Vattenlagen (587/2011) 2 kap. 15 § 1 mom. 3 punkten, 3 kap. 2 § 1 mom. 2, 5, 6, 8 och 9 punkten samt 3 kap. 3 § 1 mom. 1, 2 och 6 punkten Miljöskyddslagen (527/2014) 16 och 17 §, 27 § 1 mom. och punkt 11 i bilaga 1, 29 a § 1 mom. och punkt 5 i bilaga 4 |
Lagen om gödselmedel (711/2022) 6 § 2 mom. | ||
Statsrådets förordning om användning av gödselprodukter och naturgödsel som innehåller fosfor (64/2023) 3–9 och 13 § | ||
Statsrådets förordning om ämnen som är farliga och skadliga för vattenmiljön (1022/2006) 4 a § och punkt E underpunkt 11 i bilaga 1 | ||
2 Nitratdirektivet | Rådets direktiv 91/676/EEG om skydd mot att vatten förorenas av nitrater från jordbruket: artiklarna 4 och 5 | Statsrådets förordning om begränsning av vissa utsläpp från jordbruk och trädgårdsodling (1250/2014) 5 § , 7 § 1 och 5–8 mom., 8 §, 10 § 1–3, 5–8 och 10 mom. samt 11–13, 15 och 16 § |
3 Fågeldirektivet | Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/147/EG om bevarande av vilda fåglar: artikel 3.1, artikel 3.2 b, artikel 4.1, 4.2 och 4.4 | Naturvårdslagen (9/2023) 34 och 37 §, beslut som fattats med stöd av 38 §, 46 §, skyddsbeslut som fattats med stöd av 47 och 48 §, 49 och 51 § samt skyddsbeslut beträffande fåglar som fattats med stöd av 79 § |
4 Habitatdirektivet | Rådets direktiv 92/43/EEG om bevarande av livsmiljöer samt vilda djur och växter: artikel 6.1 och 6.2 | Naturvårdslagen 34 och 37 §, beslut som fattats med stöd av 38 §, 46 §, skyddsbeslut som fattats med stöd av 47 och 48 § beträffande områden som avses i 33 § 1 mom. 2 punkten samt 49, 51, 64 och 65 § och beslut enligt 79 § om skydd av arter och deras förekomstplatser |
Bilaga 2
Föreskrivna verksamhetskrav som gäller folkhälsa, djurhälsa och växtskydd
A) Verksamhetskrav (SMR) | B) Europeiska unionens bestämmelser | C) Nationella genomförandebestämmelser eller kompletterande bestämmelser |
5 Allmänna livsmedelsförordningen | Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning, om inrättande av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och om förfaranden i frågor som gäller livsmedelssäkerhet: artiklarna 14, 15, 17.1*, samt artiklarna 18, 19 och 20 *så som den genomförts i synnerhet genom följande bestämmelser: | Lagen om medicinsk behandling av djur (387/2014) , förbud mot användning av läkemedel, läkemedelssubstanser och läkemedelspreparat som föreskrivits med stöd av 8 och 9 § samt 10 § 1 mom., 11 § och 12 § 1–3 mom. |
Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 470/2009 om gemenskapsförfaranden för att fastställa gränsvärden för farmakologiskt verksamma ämnen i animaliska livsmedel samt om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 2377/90 och ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/82/EG och Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 726/2004, artikel 14 | Statsrådets förordning om förbud mot användningen av vissa läkemedelssubstanser för djur (1054/2014) , 4 § 5 punkten | |
Kommissionens förordning (EU) nr 37/2010 om farmakologiskt aktiva substanser och deras klassificering med avseende på MRL-värden i animaliska livsmedel, bilagan | Jord- och skogsbruksministeriets förordning om användning och överlåtelse av läkemedel för behandling av djur (948/2014) , bilaga 2, 1 kap. 4 punkten | |
Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien, artikel 4.1 samt punkt 4 leden g, h och j, punkt 5 leden f och h och punkt 6 i avsnitt II i del A i bilaga I samt punkt 8 leden a, b, d och e och punkt 9 leden a och c i avsnitt III i del A i bilaga I | Jord- och skogsbruksministeriets förordning om journalföring av medicinering av produktionsdjur (949/2014) , 4 § 1 mom., 2 mom. 1, 2 och 4–7 punkten samt 3 och 4 mom. och 5 § | |
Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 om fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung, artikel 3.1 samt punkt 1 leden b, c, d och e, punkt 2 leden a i, ii och iii, leden b i och ii samt led c och punkterna 3, 4 och 5 i avsnitt IX kapitel I del I i bilaga III, punkterna 1, 2, 3 och 4 i avsnitt IX kapitel I del II.A i bilaga III och punkt 1 leden a och d, punkt 2, punkt 4 leden a och b i avsnitt IX kapitel I del B i bilaga III, samt punkt 1 i avsnitt X kapitel I i bilaga III | ||
Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 183/2005 om fastställande av krav för foderhygien, artikel 5.1 samt punkt 4 leden e och g i avsnitt I i del A i bilaga I och punkt 2 leden a, b och e i avsnitt II i del A i bilaga I, artikel 5.5 samt första och sista meningen i punkt 1 ”Lagring” och tredje meningen i punkt 2 ”Distribution” i bilaga III samt artikel 5.6 | ||
Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 396/2005 om gränsvärden för bekämpningsmedelsrester i eller på livsmedel och foder av vegetabiliskt och animaliskt ursprung och om ändring av rådets direktiv 91/414/EEG, artikel 18 | ||
6 Hormonförbudsdirektivet | Rådets direktiv 96/22/EG om förbud mot användning av vissa ämnen med hormonell och tyreostatisk verkan samt av β-agonister vid animalieproduktion och om upphävande av direktiv 81/602/EEG, 88/146/EEG och 88/299/EEG: artikel 3 leden a, b, d och e samt artiklarna 4, 5 och 7 | Lagen om medicinsk behandling av djur, 10 § 1 mom., 11 § och 12 § 1–3 mom. |
Statsrådets förordning om förbud mot användningen av vissa läkemedelssubstanser för djur, 4 § 1–4 punkten, 5 § 1 mom., 6 och 7 § | ||
7 Växtskyddsmedelsförordningen | Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1107/2009 om utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden och om upphävande av rådets direktiv 79/117/EEG och 91/414/EEG: första och andra meningen i artikel 55 | |
8 Direktivet om bekämpningsmedel | Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/128/EG om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder för att uppnå en hållbar användning av bekämpningsmedel: | Lagen om växtskyddsmedel (1563/2011) , 7 §, 12 § 2 mom., 14 § 1–4 mom. och 17 § 1 mom. |
artikel 5.2 och artikel 8.1–8.5 | ||
artikel 12 beträffande begränsningar av användning av bekämpningsmedel i skyddsområden enligt direktiv 2000/&=/EG och Natura 2000-lagstiftningen | ||
artikel 13.1 och 13.3 beträffande hantering och lagring av bekämpningsmedel samt bortskaffande av deras rester |
Bilaga 3 <vtref vtid="30.12.2024/1061">(30.12.2024/1061)</vtref>
Föreskrivna verksamhetskrav som gäller djurskydd
Verksamhetskrav (SMR) | Europeiska unionens bestämmelser | Nationella genomförandebestämmelser eller kompletterande bestämmelser |
**Avvikelser från kraven i bestämmelserna leder inte till en påföljd som gäller tvärvillkoren, om minimikravet enligt motsvarande bestämmelse i rådets direktiv 2008/119/EG, 2008/120/EG eller 98/58/EG uppfylls. Om minimikravet enligt Europeiska unionens motsvarande bestämmelse inte uttrycks i siffror, behöver en påföljd för underlåtelse att iaktta det krav som uttrycks i siffror i den nationella bestämmelsen dock inte åläggas endast om avvikelsen från det nationella kravet är liten och den inte bedöms ha mer än ringa konsekvenser för djurens välbefinnande. | ||
9, 10 och 11 Djurens välbefinnande | Rådets direktiv 2008/119/EG om fastställande av lägsta djurskyddskrav för kalvar: artiklarna 3 och 4 | Lagen om djurvälfärd (693/2023) 6 § , andra meningen i 13 § 1 mom., 15 § 1 mom., 15 § 2 mom. 3–5 punkten, 16 §, 17 § 1 mom., 20 § 1 och 4 mom. beträffande kraven på vila och rörelse, 20 § 2 mom. med undantag för kravet på renhet, 20 § 4 mom. beträffande kravet på vila, 21–23 §, 30 och 32 §, 33 § 1 och 2 mom., 34 §, 35 § 1 och 3–5 mom., 36 § 2 mom., 38 §, 59 § 3 och 4 mom. |
Rådets direktiv 2008/120/EG om fastställande av lägsta djurskyddskrav vid svinhållning: artiklarna 3 och 4 | Statsrådets förordning om ingrepp på djur och metoder för artificiell reproduktion av djur (1165/2023) 2, 4 och 5 § | |
Statsrådets förordning om skydd av hjortar i hägn (590/2010) med undantag för andra meningen i 3 § 1 mom., 3 § 2 mom., andra meningen i 5 § 1 mom., sista meningen i 6 § 1 mom. och första och sista meningen i 6 § 2 mom. | ||
Statsrådets förordning om skydd av strutsfåglar (676/2010) med undantag för andra meningen i 3 § 1 mom., 3 § 2 och 5 mom., andra, tredje och fjärde meningen i 4 § 1 mom., andra meningen i 5 § 1 mom., de andra meningarna än den första meningen i 6 § 3 mom., 6 § 4 mom., sista meningen i 8 § 1 mom., 8 § 2 och 3 mom., tredje meningen i 8 § 4 mom., 9 § 1 och 2 mom., sista meningen i 9 § 3 mom., sista meningen i 10 § 1 mom., 10 § 2 mom. samt 11 § | ||
Statsrådets förordning om skydd av höns (673/2010) med undantag för första meningen i 3 § 3 mom. (renhållning), andra, tredje och fjärde meningen i 3 § 3 mom., första meningen i 3 § 4 mom. (uttagning av hönor), andra meningen i 3 § 4 mom., andra meningen i 4 § 3 mom., 4 § 4 och 5 mom., sista meningen i 5 § 1 mom., första meningen i 6 § 2 mom., 8 §, andra meningen i 9 § 2 mom., första meningen i 9 § 3 mom., 10 §, 11 § 3–5 mom., 12 § 4–6 mom., 13 § 1–3 mom., 14 och 16 § | ||
Statsrådets förordning om skydd av hästar (588/2010) med undantag för första meningen i 2 § 2 mom., första meningen i 2 § 3 mom., 2 § 4 mom., 3 § 2 mom., första och andra meningen i 3 § 3 mom., sista meningen i 4 § 1 mom., sista meningen i 5 § 3 mom., första och tredje meningen i 6 § 2 mom., 6 § 3 mom. och 8 § 1, 3 och 4 mom. | ||
Statsrådets förordning om skydd av bison i hägn (591/2010) med undantag för 2 § 3 mom., sista meningen i 3 § 1 mom., 5 § 4 mom. och sista meningen i 5 § 5 mom. | ||
Statsrådets förordning om skydd av pälsdjur (1084/2011) med undantag för 3 § 1 och 2 mom., sista meningen i 3 § 3 mom., andra meningen i 3 § 4 mom., sista meningen i 4 § 1 mom., sista meningen i 4 § 3 mom., 4 § 4 mom. (synkontakt), 4 § 5 mom., andra och tredje meningen i 5 § 3 mom., 6 §, sista meningen i 7 § 2 mom., 7 § 3 och 4 mom., 8 § 1 mom., sista meningen i 8 § 2 mom., första meningen i 9 § 1 mom. (störning), 9 § 2–4 mom., 10 §, andra meningen i 11 § 2 mom. och 12 § | ||
Statsrådets förordning om skydd av ankor och gäss (675/2010) med undantag för 3 § 3 och 4 mom., andra och sista meningen i 4 § 1 mom., 4 § 2 och 5 mom., 5 § 3 mom., sista meningen i 6 § 2 mom., sista meningen i 7 § 1 mom., 8 § 3 mom., 9 § 1–3 mom., sista meningen i 10 § 1 mom. samt första och sista meningen i 10 § 2 mom. | ||
Statsrådets förordning om skydd av kalkoner (677/2010) med undantag för 3 § 3 mom., första meningen i 3 § 4 mom. (renhållning), andra och tredje meningen i 3 § 4 mom., 3 § 5 mom., 4 § 1 mom., de andra meningarna än den andra meningen i 4 § 2 mom., andra meningen i 4 § 3 mom. (socialt umgänge), 4 § 4 mom., sista meningen i 5 § 3 mom., 5 § 4 mom., 6 § 4 och 5 mom., sista meningen i 7 § 1 mom., 8 § 3 och 4 mom., 9 §, 10 § 1 mom. (ständig tillgång till dricksvatten), andra meningen i 10 § 2 mom. samt första och sista meningen i 10 § 3 mom. | ||
Statsrådets förordning om skydd av broilrar (375/2011) med undantag för första meningen i 3 § 3 mom. (renhållning), andra, tredje, fjärde och femte meningen i 3 § 3 mom., fjärde meningen i 4 § 3 mom., andra meningen i 4 § 4 mom., 4 § 5 och 6 mom., sista meningen i 6 § 1 mom., sista meningen i 6 § 3 mom., första meningen i 7 § 2 mom., 9 §, sista meningen i 10 § 2 mom., 10 § 3 och 4 mom., 11–16, 18 och 19 § |
Bilaga 4 <vtref vtid="30.12.2024/1061">(30.12.2024/1061)</vtref>
Krav på social villkorlighet
Område | Europeiska unionens bestämmelser | Nationella genomförandebestämmelser eller kompletterande bestämmelser |
Sysselsättning | ||
Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/1152 om tydliga och förutsägbara arbetsvillkor i Europeiska unionen: artikel 3 | Arbetsavtalslagen (55/2001) 2 kap. 4 § | |
Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/1152 om tydliga och förutsägbara arbetsvillkor i Europeiska unionen: artikel 4 | Arbetsavtalslagen (55/2001) 2 kap. 4 § | |
Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/1152 om tydliga och förutsägbara arbetsvillkor i Europeiska unionen: artikel 5 | Arbetsavtalslagen (55/2001) 2 kap. 4 § | |
Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/1152 om tydliga och förutsägbara arbetsvillkor i Europeiska unionen: artikel 6 | Arbetsavtalslagen (55/2001) 2 kap. 4 § | |
Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/1152 om tydliga och förutsägbara arbetsvillkor i Europeiska unionen: artikel 8 | Arbetsavtalslagen (55/2001) 1 kap. 4 § | |
Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/1152 om tydliga och förutsägbara arbetsvillkor i Europeiska unionen: artikel 10 | Arbetstidslagen (872/2019) 7 kap. 30 a § samt 34 § 2 mom. 17 och 18 punkten | |
Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/1152 om tydliga och förutsägbara arbetsvillkor i Europeiska unionen: artikel 13 | Arbetsavtalslagen (55/2001) 2 kap. 19 § | |
Hälsa och säkerhet | ||
Rådets direktiv 89/391/EEG om åtgärder för att främja förbättringar av arbetstagarnas säkerhet och hälsa i arbetet: artikel 5 | Arbetarskyddslagen (738/2002) 2 kap. 8 § | |
Rådets direktiv 89/391/EEG om åtgärder för att främja förbättringar av arbetstagarnas säkerhet och hälsa i arbetet: artikel 6 | Arbetarskyddslagen (738/2002) 2 kap. 10, 11 och 13 § samt 6 kap. 49 och 54 § | |
Rådets direktiv 89/391/EEG om åtgärder för att främja förbättringar av arbetstagarnas säkerhet och hälsa i arbetet: artikel 7 | Lagen om tillsynen över arbetarskyddet och om arbetarskyddssamarbete på arbetsplatsen (44/2006) 5 kap. 28 § | |
Rådets direktiv 89/391/EEG om åtgärder för att främja förbättringar av arbetstagarnas säkerhet och hälsa i arbetet: artikel 8 | Arbetarskyddslagen (738/2002) 4 kap. 23 § samt 5 kap. 45–47 § | |
Rådets direktiv 89/391/EEG om åtgärder för att främja förbättringar av arbetstagarnas säkerhet och hälsa i arbetet: artikel 9 | Arbetarskyddslagen (738/2002) 2 kap. 10 § 3 mom., 12 och 15 § | |
Lag om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar (459/2015) 267 § | ||
Lagen om tillsynen över arbetarskyddet och om arbetarskyddssamarbete på arbetsplatsen (44/2006) 7 kap. 46 § | ||
Rådets direktiv 89/391/EEG om åtgärder för att främja förbättringar av arbetstagarnas säkerhet och hälsa i arbetet: artikel 10 | Arbetarskyddslagen (738/2002) 2 kap. 14 § och 6 kap. 50 § | |
Rådets direktiv 89/391/EEG om åtgärder för att främja förbättringar av arbetstagarnas säkerhet och hälsa i arbetet: artikel 11 | Lagen om tillsynen över arbetarskyddet och om arbetarskyddssamarbete på arbetsplatsen (44/2006) 2 kap. 7 §, 5 kap. 26, 32, 34, 35 och 37 § | |
Rådets direktiv 89/391/EEG om åtgärder för att främja förbättringar av arbetstagarnas säkerhet och hälsa i arbetet: artikel 12 | Arbetarskyddslagen (738/2002) 2 kap. 14 § och 6 kap. 50 § | |
Lagen om tillsynen över arbetarskyddet och om arbetarskyddssamarbete på arbetsplatsen (44/2006) 5 kap. 33 § | ||
Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/104/EG om minimikrav för säkerhet och hälsa vid arbetstagares användning av arbetsutrustning i arbetet (andra särdirektivet enligt artikel 16.1 i direktiv 89/391/EEG): artikel 3 | Arbetarskyddslagen (738/2002) 5 kap. 41 § | |
Statsrådets förordning om säker användning och besiktning av arbetsutrustning (403/2008) 2 § | ||
Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/104/EG om minimikrav för säkerhet och hälsa vid arbetstagares användning av arbetsutrustning i arbetet (andra särdirektivet enligt artikel 16.1 i direktiv 89/391/EEG): artikel 4 | Arbetarskyddslagen (738/2002) 34 och 41 § | |
Statsrådets förordning om säker användning och besiktning av arbetsutrustning (403/2008) 2 och 4 §, 5 § 1 mom., 6–12 § och 16 § samt 25 § 1 mom. | ||
Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/104/EG om minimikrav för säkerhet och hälsa vid arbetstagares användning av arbetsutrustning i arbetet (andra särdirektivet enligt artikel 16.1 i direktiv 89/391/EEG): artikel 5 | Arbetarskyddslagen (738/2002) 5 kap. 43 § | |
Statsrådets förordning om säker användning och besiktning av arbetsutrustning (403/2008) 1 kap. 5 § samt 5 kap. 34 och 38 § | ||
Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/104/EG om minimikrav för säkerhet och hälsa vid arbetstagares användning av arbetsutrustning i arbetet (andra särdirektivet enligt artikel 16.1 i direktiv 89/391/EEG): artikel 6 | Arbetarskyddslagen (738/2002) 2 kap. 11 § | |
Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/104/EG om minimikrav för säkerhet och hälsa vid arbetstagares användning av arbetsutrustning i arbetet (andra särdirektivet enligt artikel 16.1 i direktiv 89/391/EEG): artikel 7 | Arbetarskyddslagen (738/2002) 5 kap. 24 § | |
Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/104/EG om minimikrav för säkerhet och hälsa vid arbetstagares användning av arbetsutrustning i arbetet (andra särdirektivet enligt artikel 16.1 i direktiv 89/391/EEG): artikel 8 | Arbetarskyddslagen (738/2002) 3 kap. 17 § | |
Statsrådets förordning om säker användning och besiktning av arbetsutrustning (403/2008) 1 kap. 3 § | ||
Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/104/EG om minimikrav för säkerhet och hälsa vid arbetstagares användning av arbetsutrustning i arbetet (andra särdirektivet enligt artikel 16.1 i direktiv 89/391/EEG): artikel 9 | Arbetarskyddslagen (738/2002) 2 kap. 14 § |
Ikraftträdelsestadganden
28.12.2023/1278:
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2024.
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2115 (32021R2115) EUT L 435, 6.12.2021, s. 1, Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2116 (32021R2116) EUTL L 435, 6.12.2021, s. 187, Kommissionens delegerade förordning (EU) 2022/1172 (32022R1172) EUT L 183, 8.7.2022, s. 12
30.12.2024/1061:
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2025.
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2115 (32021R2115) EUT L 435, 6.12.2021, s. 1, Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2116 (32021R2116) EUTL L 435, 6.12.2021, s. 187, Kommissionens delegerade förordning (EU) 2022 /1172 (32022R1172) EUT L 183, 8.7.2022, s. 12