Finlex - Till startsidan
Lagstiftning

1140/2006

Uppdaterad lagstiftning

Uppdaterade författningstexter där ändringar i lagen eller förordningen ingår i författningstexten.

Författningar följda till och med FörfS 59/2025.

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om kött, bearbetade produkter av kött och sammansatta produkter som innehåller bearbetade produkter av kött som importeras från länder utanför Europeiska unionen

Inte i kraft
Denna förordning har upphävts genom F 22.11.2017/776 , som gäller fr.o.m. 29.11.2017.
Typ av författning
Förordning
Förvaltningsområde
Jord- och skogsbruksministeriet
Meddelats
Publiceringsdag
Ikraftträdande
Anmärkning
Innehåller bilaga
ELI-kod
http://data.finlex.fi/eli/sd/2006/1140/ajantasa/2012-04-12/swe

I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut föreskrivs med stöd av 2 och 5 § i lagen av den 20 december 1996 om veterinär gränskontroll (1192/1996) :

1 kap.Allmänna bestämmelser

1 § (5.11.2010/970)Syfte och tillämpningsområde

Syftet med denna förordning är att säkerställa den livsmedelshygieniska kvaliteten på sådana importpartier med kött, bearbetade produkter av kött och sammansatta produkter som innehåller bearbetade produkter av kött som är avsedda som livsmedel och som importeras till Finland från länder utanför Europeiska unionen ( tredjeländer ) samt att hindra att vissa djursjukdomar sprids till Finland vid denna import.

I förordningen bestäms på vilka villkor kött, bearbetade produkter av kött och sammansatta produkter som innehåller bearbetade produkter av kött får importeras till Finland från tredjeländer. Förordningen tillämpas även på sådana importpartier med kött, bearbetade produkter av kött och sammansatta produkter som från tredjeländer importeras till Finland via en annan medlemsstat och vars första mottagare finns i Finland. I förordningen föreskrivs också om djurhälsokraven i fråga om sådana importpartier med kött, bearbetade produkter av kött och sammansatta produkter som importeras för proviantering inom båttrafik, för transitering genom finskt territorium till ett tredjeland eller för tillfällig lagring i Finland innan vidare tranport till ett tredjeland.

Vid import ska, utöver bestämmelserna i denna förordning, iakttas vad som bestäms i de internationella avtal om livsmedel av animaliskt ursprung som Europeiska unionen ingått med tredjeländer.

2 § (12.4.2012/173)Avgränsning av tillämpningsområdet

Denna förordning tillämpas inte då kött, bearbetade produkter av kött och sammansatta produkter som innehåller bearbetade produkter av kött förs in från ett sådant land utanför Europeiska unionen som har en på Europeiska unionens lagstiftning eller på ett med unionen ingånget avtal grundad rätt att verka på unionens inre marknad.

3 §Samband med andra författningar

Bestämmelser om import av kött och bearbetade produkter av kött och om de krav som ställs på kött och bearbetade produkter av kött ingår förutom i denna förordning dessutom i följande författningar och rättsakter:

1)

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien, nedan allmänna förordningen om livsmedelshygien,

2)

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 om fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung, nedan hygienförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung,

3)

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 854/2004 om fastställande av särskilda bestämmelser för genomförandet av offentlig kontroll av produkter av animaliskt ursprung avsedda att användas som livsmedel, nedan kontrollförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung,

4)

kommissionens förordning (EG) nr 1688/2005 om tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 gällande särskilda salmonellagarantier för sändningar till Finland och Sverige av vissa köttsorter och ägg, nedan förordningen om salmonellagarantier,

5)

kommissionens förordning (EG) nr 2075/2005 om fastställande av särskilda bestämmelser för offentlig kontroll av trikiner i kött, nedan trikinkontrollförordningen,

6)

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 999/2001 om fastställande av bestämmelser för förebyggande, kontroll och utrotning av vissa typer av transmissibel spongiform encefalopati,

7)

livsmedelslagen (23/2006) och de författningar som utfärdats med stöd av den, samt

8)

lagen om veterinär gränskontroll (1192/1996) och jord- och skogsbruksministeriets förordning om veterinär gränskontroll av animaliska livsmedel och andra varor (1370/2004) .

4 § (5.11.2010/970)Definitioner

I denna förordning avses med

1)

rött kött kött av tama hov- och klövdjur i enlighet med definitionen i punkt 1.2 i bilaga I till hygienförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung,

2)

kött av fjäderfä kött av fjäderfä i enlighet med definitionen i punkt 1.3 i bilaga I till hygienförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung,

3)

kött av hägnat vilt kött av hägnat vilt i enlighet med definitionen i punkt 1.6 i bilaga I till hygienförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung,

4)

kött av hägnade kaniner sådant kött av hägnade kaniner som avses i kommissionens förordning (EG) nr 119/2009 om fastställande av en förteckning över tredjeländer och delar av tredjeländer för import till eller transitering genom gemenskapen av kött av vilda harar och kaniner, vissa vilda landlevande däggdjur och hägnade kaniner samt om kraven för veterinärintyg,

5)

kött av frilevande vilt kött av frilevande vilt i enlighet med definitionen i punkt 1.5 i bilaga I till hygienförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung, samt säl,

6)

kött av vilda harar och kaniner sådant kött av vilda harar och kaniner som avses i kommissionens förordning (EG) nr 119/2009,

7)

kött av andra vilda landlevande däggdjur sådant kött av andra vilda landlevande däggdjur än hov- och klövdjur, harar och kaniner som avses i kommissionens förordning (EG) nr 119/2009,

8)

slaktbiprodukter slaktbiprodukter i enlighet med definitionen i punkt 1.11 i bilaga I till hygienförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung,

9)

malet kött malet kött i enlighet med definitionen i punkt 1.13 i bilaga I till hygienförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung,

10)

maskinurbenat kött maskinurbenat kött i enlighet med definitionen i punkt 1.14 i bilaga I till hygienförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung,

11)

köttberedningar köttberedningar i enlighet med definitionen i punkt 1.15 i bilaga I till hygienförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung,

12)

kött kött som avses i punkt 1–11 samt kött av kräldjur,

13)

köttprodukter köttprodukter i enlighet med definitionen i punkt 7.1 i bilaga I till hygienförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung,

14)

utsmält djurfett utsmält djurfett i enlighet med definitionen i punkt 7.5 i bilaga I till hygienförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung,

15)

magar, urinblåsor och tarmar behandlade magar, blåsor och tarmar i enlighet med definitionen i punkt 7.9 i bilaga I till hygienförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung,

16)

kollagen kollagen i enlighet med definitionen i punkt 7.8 i bilaga I till hygienförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung,

17)

gelatin gelatin i enlighet med definitionen i punkt 7.7 i bilaga I till hygienförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung,

18)

bearbetade produkter av kött produkter som avses i punkt 13–17 och som framställs genom bearbetning av kött, malet kött eller köttberedningar eller genom vidare bearbetning av sådana bearbetade produkter,

19)

sammansatt produkt livsmedel som innehåller både bearbetade produkter av animaliskt ursprung och produkter av vegetabiliskt ursprung och som omfattar livsmedel från första bearbetningsled som utgör en integrerad del av produktionen av slutprodukten,

20)

anläggning en anläggning i enlighet med definitionen i artikel 2.1 punkt c i allmänna förordningen om livsmedelshygien,

21)

ursprungsanläggning en anläggning i en medlemsstat i Europeiska unionen eller ett tredjeland där livsmedel av animaliskt ursprung har producerats, framställts eller förpackats och vars identifieringsmärkning finns på förpackningen,

22)

ursprungsland ett tredjeland i vilket livsmedel av animaliskt ursprung har producerats, framställts eller förpackats,

23)

exportland ett tredjeland där en officiell veterinär har undertecknat det veterinärintyg som medföljer partiet eller där ett annat dokument som medföljer partiet har upprättats,

24)

proviantering inom båttrafik livsmedel som är avsedda att under resan förbrukas av besättningen och passagerarna i båttrafik mellan Finland och någon annan stat till vatten belägna utanför medlemsstaternas kustområden,

25)

kommissionen Europeiska kommissionen,

26)

rådet Europeiska unionens råd,

27)

medlemsstat en medlemsstat i Europeiska unionen, samt

28)

beslut om skyddsåtgärder ett beslut som kommissionen utfärdar för att begränsa importen från ett tredjeland med anledning av en förändrad situation när det gäller djursjukdomar eller hälsotillstånd i landet i fråga.

När det i denna förordning hänvisas till Europeiska unionens rättsakter avses rättsakten jämte ändringar.

2 kap.Importvillkor

5 §Allmänna begränsningar av import

Kött eller bearbetade produkter av kött som kan medföra fara för människors eller djurs hälsa får inte importeras.

Kött och bearbetade produkter av kött som förklarats otjänligt som livsmedel i enlighet med kapitel V i avsnitt II i bilaga I till kontrollförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung får inte heller importeras.

6 § (12.4.2012/173)Importvillkor för rött kött och malet kött

Bestämmelser om importvillkoren för rött kött och malet kött som framställts av rött kött finns i kommissionens förordning (EU) nr 206/2010 om fastställande av förteckningar över tredjeländer, områden eller delar därav från vilka det är tillåtet att föra in vissa djur och färskt kött till Europeiska unionen samt kraven för veterinärintyg. Ett villkor för import av rött kött och malet kött är också att ursprungslandet i bilagan till kommissionens beslut 2011/163/EG om godkännande av planer som lagts fram av tredjeländer i enlighet med artikel 29 i rådets direktiv 96/23/EG anges som ett land vars plan för kontroll av restsubstanser är godkänd för respektive djurart.

Med avvikelse från kommissionens förordning (EU) nr 206/2010 ska med importpartier med rött kött och malet kött från Nya Zeeland dock medfölja ett sådant hälsointyg som avses i kommissionens beslut 2003/56/EG om hälsointyg för import av levande djur och animaliska produkter från Nya Zeeland, och med importpartier med svinkött från Kanada ett sådant hälsointyg som avses i kommissionens beslut 2005/290/EG om förenklade intyg för import av sperma av nötkreatur och färskt griskött från Kanada och om ändring av beslut 2004/639/EG.

Bestämmelser om trikinundersökning av kött och malet kött från sådana djur som är mottagliga för trikiner, såsom svin och häst, finns i kapitel III i trikinkontrollförordningen.

7 § (12.4.2012/173)Importvillkor för kött, malet kött och maskinurbenat kött av fjäderfä, hägnade ratiter och frilevande fågelvilt

Bestämmelser om importvillkoren för kött, malet kött och maskinurbenat kött av fjäderfä, hägnade ratiter och frilevande fågelvilt finns i kommissionens förordning (EG) nr 798/2008 om fastställande av en förteckning över tredjeländer, områden, zoner eller delområden från vilka fjäderfä och fjäderfäprodukter får importeras till och transiteras genom gemenskapen samt kraven för veterinärintyg. Med importpartier från Nya Zeeland ska dock medfölja ett sådant veterinärintyg som avses i kommissionens beslut 2003/56/EG.

Ett villkor för import av kött, malet kött och maskinurbenat kött av fjäderfä, hägnade ratiter och frilevande fågelvilt är också att ursprungslandet i bilagan till kommissionens beslut 2011/163/EU nämns som ett land vars plan för kontroll av restsubstanser är godkänd.

8 § (15.6.2007/698)Salmonellaundersökningar av kött och malet kött och salmonellaintyg

I förordningen om salmonellagarantier föreskrivs om den provtagning för salmonellaundersökningar som den avsändande anläggningen i ett tredjeland utför på kött och malet kött av nötkreatur, svin, höns, kalkoner, pärlhöns, ankor och gäss som hålls som husdjur och om de mikrobiologiska metoderna för undersökning av proven.

Bestämmelser om de officiella laboratorier i vilka salmonellaundersökningar av kött och malet kött av höns, kalkoner, pärlhöns, ankor och gäss skall utföras finns i artikel 12 till Europaparlamentens och rådets förordning (EG) nr 882/2004 om offentlig kontroll för att säkerställa kontrollen av efterlevnaden av foder- och livsmedelslagstiftningen samt bestämmelserna om djurhälsa och djurskydd.

3 mom. har upphävts genom F 27.1.2010/80 . (27.1.2010/80)

Bestämmelser om de importpartier som inte behöver åtföljas av ett intyg över utförd salmonellaundersökning finns i artikel 8.2 c och d i hygienförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung.

9 § (15.6.2007/698)

9 § har upphävts genom F 15.6.2007/698 .

10 § (12.4.2012/173)Importvillkor för kött och malet kött av hägnade kaniner, vilda harar och kaniner samt andra vilda landlevande däggdjur

Bestämmelser om villkor som ställs på import av kött och malet kött av hägnade kaniner, vilda harar och kaniner samt andra vilda landlevande däggdjur finns i kommissionens förordning (EG) nr 119/2009 om fastställande av en förteckning över tredjeländer och delar av tredjeländer för import till eller transitering genom gemenskapen av kött av vilda harar och kaniner, vissa vilda landlevande däggdjur och hägnade kaniner samt om kraven för veterinärintyg. Med importpartier från Nya Zeeland ska dock medfölja ett sådant veterinärintyg som avses i kommissionens beslut 2003/56/EG. Ett villkor för import är också att ursprungslandet i bilagan till kommissionens beslut 2011/163/EU nämns som ett land vars plan för kontroll av restsubstanser är godkänd för respektive djurart.

Bestämmelser om trikinundersökning av kött och malet kött från sådana djur som är mottagliga för trikiner, såsom björn, finns i kapitel III i trikinkontrollförordningen.

11 § (12.4.2012/173)Importvillkor för kött och malet kött av hägnade och frilevande hov- och klövdjur

Bestämmelser om importvillkoren för kött och malet kött av hägnade och frilevande hov- och klövdjur finns i kommissionens förordning (EU) nr 206/2010. Ett villkor för import är också att ursprungslandet i bilagan till kommissionens beslut 2011/163/EU nämns som ett land vars plan för kontroll av restsubstanser är godkänd. Med avvikelse från kommissionens förordning (EU) nr 206/2010 ska med importpartier från Nya Zeeland dock medfölja ett sådant hälsointyg som avses i kommissionens beslut 2003/56/EG.

Bestämmelser om trikinundersökning av kött och malet kött från sådana djur som är mottagliga för trikiner, såsom vildsvin och hovdjur, finns i kapitel III i trikinkontrollförordningen.

12 §Import av kött och malet kött av kräldjur

Kött och malet kött av kräldjur får importeras bara med ett tillstånd av Livsmedelssäkerhetsverket. Ett importtillstånd förutsätter att importen inte medför fara för människors hälsa eller risk för spridning av djursjukdomar. I tillståndet skall de nödvändiga importvillkor som gäller folkhälsan och djurhälsan anges.

13 §Importvillkor för köttberedningar

Djupfrysta köttberedningar gjorda av kött av sådana djur som avses i denna förordning, med undantag av hovdjur, får importeras endast från de tredjeländer från vilka import av färskt kött av djurarten i fråga är tillåten. Köttberedningar skall uppfylla villkoren i kommissionens beslut 2000/572/EG, som gäller djurhälso- och hygienkrav samt krav på veterinärintyg vid import av köttberedningar från tredjeland till gemenskapen. Kött som används som råvara för köttberedningar skall härstamma från ett slakteri, en styckningsanläggning eller anläggning som kommissionen godkänt, och en anläggning som tillverkar köttberedningar skall vara godkänd av kommissionen. Med importpartier med köttberedningar skall medfölja ett veterinärintyg i enlighet med mallen i bilaga II till kommissionens beslut 2000/572/EG. Med importpartier från Nya Zeeland skall dock medfölja ett sådant hälsointyg som avses i kommissionens beslut 2003/56/EG.

Med avvikelse från vad som föreskrivs i 1 mom. får köttberedningar som tillverkats av kött av kräldjur importeras bara med ett tillstånd av Livsmedelssäkerhetsverket. Ett importtillstånd förutsätter att importen inte medför fara för människors hälsa eller risk för spridning av djursjukdomar. I tillståndet skall de nödvändiga importvillkor som gäller folkhälsan och djurhälsan anges. (15.6.2007/698)

14 § (21.8.2008/544)Importvillkor för köttprodukter samt värmebehandlade magar, urinblåsor och tarmar

Köttprodukter samt magar, urinblåsor och tarmar som har värmebehandlats i enlighet med del 4 i bilaga II till kommissionens beslut 2007/777/EG om djur- och folkhälsovillkor och förlagor till hälsointyg för import från tredjeländer av vissa köttprodukter och behandlade magar, blåsor och tarmar avsedda att användas som livsmedel och om upphävande av beslut 2005/432/EG, får importeras, beroende på djurart, endast från de tredjeländer eller delar av tredjeländer som nämns i del 1–3 i bilaga II till beslutet 2007/777/EG.

Köttprodukterna samt värmebehandlade magar, urinblåsor och tarmar skall uppfylla villkoren i kommissionens beslut 2007/777/EG och behandlingen av köttprodukterna samt värmebehandlade magar, urinblåsor och tarmar skall för varje enskilt importlands del uppfylla de krav på behandling som gäller för respektive djurart i del 4 i bilaga II till beslutet, i enlighet med bestämmelserna i del 2 och 3 i bilaga II till nämnda beslut. Kött som används som råvara för köttprodukter eller magar, urinblåsor och tarmar skall härstamma från ett slakteri, en styckningsanläggning eller anläggning som kommissionen godkänt, och den anläggning som tillverkat köttprodukten eller värmebehandlade magar, urinblåsor och tarmar skall vara godkänd av kommissionen. Med importpartier med köttprodukter samt värmebehandlade magar, urinblåsor och tarmar skall medfölja ett veterinärintyg i enlighet med mallen i bilaga III till kommissionens beslut 2007/777/EG. Med importpartier från Nya Zeeland skall dock medfölja ett sådant hälsointyg som avses i kommissionens beslut 2003/56/EG.

Med avvikelse från vad som föreskrivs i 1 mom. får köttprodukter samt värmebehandlade magar, urinblåsor och tarmar som tillverkats av kött av kräldjur importeras bara med ett tillstånd av Livsmedelssäkerhetsverket. Ett importtillstånd förutsätter att importen inte medför fara för människors hälsa eller risk för spridning av djursjukdomar. I tillståndet skall de nödvändiga importvillkor som gäller folkhälsan och djurhälsan anges.

15 § (12.4.2012/173)Importvillkor för saltade eller torkade magar, urinblåsor och tarmar som används som livsmedel

Sådana magar, urinblåsor och tarmar som är avsedda som livsmedel och som efter att de rengjorts har saltats eller torkats, får importeras från alla tredjeländer. Saltade eller torkade tarmar ska uppfylla kraven i kommissionens beslut 2003/779/EG om djurhälsokrav och veterinärintyg för import från tredje land av djurtarmar. Med importpartier med tarmar ska medfölja ett veterinärintyg i enlighet med mallen i bilaga I till kommissionens beslut 2003/779/EG, och med importpartier med magar och urinblåsor ska medfölja ett hälsointyg enligt en mall som godkänts av Livsmedelssäkerhetsverket. Med importpartier med magar, urinblåsor och tarmar från Nya Zeeland ska dock medfölja ett sådant hälsointyg som avses i kommissionens beslut 2003/56/EG.

16 § (12.4.2012/173)Importvillkor för utsmält djurfett

Utsmält djurfett får importeras från de tredjeländer eller delar av tredjeländer som nämns i del 1 i bilaga II till kommissionens förordning (EU) nr 206/2010 och från vilka import av färskt kött av ifrågavarande djurart är tillåten. Med importpartier ska medfölja ett hälsointyg enligt en mall som godkänts av Livsmedelssäkerhetsverket. Med importpartier med utsmält fett från Nya Zeeland ska dock medfölja ett sådant hälsointyg som avses i kommissionens beslut 2003/56/EG. Beroende på djurhälsotillståndet i ursprungslandet ska det hälsointyg som medföljer importpartiet innehålla de garantier som anges i kapitel 9 punkt 2 i bilaga I till rådets direktiv 92/118/EEG.

17 § (12.4.2012/173)Importvillkor för gelatin

Gelatin får importeras endast från de tredjeländer eller delar av tredjeländer som nämns i del VIII i bilagan till kommissionens beslut 2003/812/EG om upprättande av en förteckning över tredje länder från vilka medlemsstaterna skall tillåta import av vissa produkter avsedda som livsmedel enligt rådets direktiv 92/118/EEG.

Om det hälsointyg som ska användas vid import av gelatin bestäms i del A i tillägg II till bilaga VI till kommissionens förordning (EG) nr 2074/2005 om tillämpningsåtgärder för vissa produkter enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 och för genomförandet av offentliga kontroller enligt Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 854/2004 och (EG) nr 882/2004, om undantag från Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 852/2004 och om ändring av förordningarna (EG) nr 853/2004 och (EG) nr 854/2004. Med importpartier med gelatin från Nya Zeeland ska dock medfölja ett sådant hälsointyg som avses i kommissionens beslut 2003/56/EG, och med importpartier från Förenta staterna ett hälsointyg enligt bilaga A till kommissionens beslut 2003/863/EG.

18 § (12.4.2012/173)Importvillkor för råmaterialet för gelatin

Om det hälsointyg som ska användas vid import av råmaterialet för gelatin bestäms i del B i tillägg II till bilaga VI till kommissionens förordning (EG) nr 2074/2005.

19 § (12.4.2012/173)Importvillkor för kollagen

Om det hälsointyg som ska användas vid import av kollagen bestäms i del A i tillägg III till bilaga VI till kommissionens förordning (EG) nr 2074/2005. Med importportier med kollagen från Nya Zeeland ska dock medfölja ett sådant hälsointyg som avses i kommissionens beslut 2003/56/EG, och med importpartier med kollagen från Förenta staterna ett sådant hälsointyg som avses i bilaga B till kommissionens beslut 2003/863/EG.

20 § (12.4.2012/173)Importvillkor för råmaterialet för kollagen

Råmaterial för kollagen får importeras endast från de tredje länder från vilka det med stöd av denna förordning är tillåtet att importera till Finland kött av hägnade idisslare, svin, fjäderfä eller frilevande vilt. Om det hälsointyg som ska medfölja ett importparti med råmaterial för kollagen bestäms i del B i tillägg III till bilaga VI till kommissionens förordning (EG) nr 2074/2005.

20 a § (12.4.2012/173)Importkrav på sammansatta produkter som innehåller köttprodukter eller värmebehandlade magar, urinblåsor eller tarmar

Bestämmelser om krav på import av sammansatta produkter som innehåller köttprodukter eller värmebehandlade magar, urinblåsor eller tarmar finns i kommissionens förordning (EU) nr 28/2012 om fastställande av intygskrav för import till och transitering genom unionen av vissa sammansatta produkter och om ändring av beslut 2007/275/EG och förordning (EG) nr 1162/2009.

Med avvikelse från vad som bestäms i 1 mom. får sammansatta produkter som innehåller köttprodukter eller värmebehandlade magar, urinblåsor eller tarmar som tillverkats av kött av kräldjur importeras enbart med ett tillstånd av Livsmedelssäkerhetsverket. Beviljande av importtillstånd förutsätter att importen inte medför fara för människors hälsa eller risk för spridning av djursjukdomar. I tillståndet ska de nödvändiga importvillkor som gäller folkhälsan och djurhälsan anges.

3 kap.Undantag från bestämmelserna i 2 kap.

21 § (12.4.2012/173)Import för proviantering inom båttrafik, för transitering eller för tillfällig lagring innan vidare transport till tredjeland

Med avvikelse från vad som föreskrivs i 2 kap. ska sådana importpartier med kött, bearbetade produkter av kött och sammansatta produkter som innehåller köttprodukter som är avsedda för proviantering inom båttrafik, för transitering genom finskt territorium till ett tredjeland eller för tillfällig lagring i Finland innan vidare transport till ett tredjeland uppfylla följande djurhälsokrav:

1)

bestämmelser om de villkor som ställs på rött kött samt kött och malet kött av hägnade och frilevande hov- och klövdjur finns i kommissionens förordning (EU) nr 206/2010,

2)

bestämmelser om de villkor som ställs på kött, malet kött och maskinurbenat kött av fjäderfä, hägnade ratiter och frilevande fågelvilt finns i kommissionens förordning (EG) nr 798/2008,

3)

bestämmelser om de villkor som ställs på import av kött och malet kött av hägnade kaniner, vilda harar och kaniner samt andra vilda landlevande däggdjur finns i kommissionens förordning (EG) nr 119/2009,

4)

köttberedningar ska uppfylla kraven i artikel 4 a i kommissionens beslut 2000/572/EG, och med partiet ska medfölja ett veterinärintyg i enlighet med förlagan i bilaga III till nämnda beslut,

5)

köttprodukter samt värmebehandlade magar, urinblåsor och tarmar ska uppfylla kraven i artikel 5 i kommissionens beslut 2007/777/EG, och med partiet ska medfölja ett veterinärintyg i enlighet med förlagan i bilaga IV till nämnda beslut,

6)

saltade eller torkade tarmar ska uppfylla kraven i artikel 1 a i kommissionens beslut 2003/779/EG, och med partiet ska medfölja ett veterinärintyg i enlighet med förlagan i bilaga I B till nämnda beslut, och

7)

bestämmelser om de villkor som ställs på sammansatta produkter som innehåller köttprodukter eller värmebehandlade magar, urinblåsor eller tarmar finns i kommissionens förordning (EU) nr 28/2012.

Med andra importpartier med kött och bearbetade produkter av kött än sådana som avses i 1 mom. och som är avsedda för proviantering inom båttrafik eller för transitering genom finskt territorium ska medfölja en handling av vilken framgår varornas ursprungsland.

22 § (27.1.2010/80)Införsel för eget bruk samt försändelser till enskilda

Bestämmelserna i 2 kap. tillämpas inte på partier av icke-kommersiell natur med kött, köttprodukter eller sammansatta produkter som innehåller köttprodukter, när partierna utgör personligt bagage eller sänds som postpaket till enskilda. Bestämmelser om importvillkor och begränsningar i fråga om sådana partier finns i kommissionens förordning (EG) nr 206/2009 om införsel för personligt bruk till gemenskapen av produkter av animaliskt ursprung och om ändring av förordning (EG) nr 136/2004.

23 § (15.6.2007/698)Import för användning av ambassader och internationella organisationer

Med avvikelse från vad som föreskrivs i 2 kap. skall sådana importpartier med kött, bearbetade produkter av kött och sammansatta produkter som innehåller köttprodukter som är avsedda att användas av ambassader och internationella organisationer uppfylla djurhälsokraven i kapitel II i rådets direktiv 2002/99/EG om fastställande av djurhälsoregler för produktion, bearbetning, distribution och införsel av produkter av animaliskt ursprung avsedda att användas som livsmedel. Med importpartiet skall medfölja ett veterinärintyg som innehåller garantier för djurens hälsa i enlighet med artikel 9 i direktivet.

Vid import skall också de beslut om skyddsåtgärder som utfärdas med anledning av en förändrad situation i ett tredjeland när det gäller djursjukdomar iakttas. Vid import av kött och malet kött av kräldjur samt köttberedningar och köttprodukter som tillverkats av kött av kräldjur och sammansatta produkter som innehåller köttprodukter som tillverkats av kött av kräldjur skall dessutom iakttas vad som i denna förordning bestäms om tillståndsplikt vid import.

4 lukuÖvriga bestämmelser

24 §Språket i intyg och handlingar samt förvaringstiden för intyg

Om ett importparti avsett för Finland införs via en veterinär gränskontrollstation i Finland får de intyg som avses i denna förordning avfattas på engelska i stället för på finska eller svenska.

Importören skall förvara alla intyg och handlingar som avses i denna förordning i minst två år efter importen.

25 §Förändringar i situationen när det gäller djursjukdomar och hälsotillstånd

Utan hinder av vad som bestäms i denna förordning skall de beslut om skyddsåtgärder som kommissionen utfärdar och som gäller ursprungs- eller exportlandet iakttas vid import av kött och bearbetade produkter av kött.

26 §Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 20 december 2006.

Genom denna förordning upphävs jord- och skogsbruksministeriets förordning av den 12 maj 2004 om kött och köttvaror som importeras från länder utanför Europeiska gemenskapen (392/2004) .

Rådets beslut 79/542/EEG (31979D0542); EGT nr L 146, 14.6.1979, s. 15,

rådets direktiv 92/118/EEG (31992L0118); EGT nr L 62, 15.3.1993, s. 49,

kommissionens beslut 94/85/EG (31994D0085); EGT nr L 44, 17.2.1994, s. 31,

kommissionens beslut 94/984/EG (31994D0984); EGT nr L 378, 31.12.1994, s. 11,

rådets direktiv 96/22/EG (31996D0022); EGT nr L 125, 23.5.1996, s. 3,

kommissionens beslut 96/137/EG (31996D0137); EGT nr L 31, 9.2.1996, s. 31,

rådets direktiv 97/78/EG (31997L0078); EGT nr L 24, 30.1.1998, s. 9,

kommissionens beslut 97/467/EG (31997D0467); EGT nr L 199, 26.7.1997, s. 57,

kommissionens beslut 2000/572/EG (32000D0572); EGT nr L 240, 23.9.2000, s. 19,

kommissionens beslut 2000/585/EG (32000D0585); EGT nr L 251, 6.10.2000, s. 1,

kommissionens beslut 2000/609/EG (32000D0609); EGT nr L 258, 12.10.2000, s. 49,

kommissionens beslut 2001/556/EG (32001D0556); EGT nr L 200, 25.7.2001, s. 23,

Europaparlamentets och rådets förordning(EG) N:o 999/2001 (32001R999); EGT nr L 147, 31.5.2001, s. 1,

rådets direktiv 2002/99/EG (32002L0099); EGT nr L 18, 23.1.2003, s. 11,

kommissionens beslut 2002/477/EG (32002D0477); EGT nr L 164, 22.6.2002, s. 39,

kommissionens beslut 2002/926/EG (32002D0926); EGT nr L 322, 27.11.2002, s. 49,

kommissionens beslut 2003/56/EG (32003D0056); EGT nr L 22, 25.1.2003, s. 38,

Europaparlamentets och rådets direktiv2003/74/EG (32003L0074); EGT nr L 262, 14.10.2003, s. 17,

kommissionens beslut 2003/779/EG (32003D0779); EGT nr L 285, 1.11.2003, s. 38,

kommissionens beslut 2003/812/EG (32003D0812); EGT nr L 305, 22.11.2003, s. 17,

kommissionens beslut 2003/863/EG (32003D0863); EGT nr L 325, 12.12.2003, s. 46,

Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/41/EG (32004L0041); EGT nr L 195, 2.6.2004, s. 12,

kommissionens beslut 2004/118/EG (32004D0118); EGT nr L 36, 7.2.2004, s. 34,

kommissionens beslut 2004/212/EG (32004D0212); EGT nr L 73, 11.3.2004, s. 11,

kommissionens beslut 2004/245/EG (32004D0245); EGT nr L 77, 13.3.2004, s. 62,

kommissionens beslut 2004/372/EG (32004D0372); EGT nr L 118, 23.4.2004, s. 45,

kommissionens beslut 2004/413/EG (32004D0413); EGT nr L 208, 10.6.2004, s. 51,

kommissionens beslut 2004/414/EG (32004D0414); EGT nr L 208, 10.6.2004, s. 56,

kommissionens beslut 2004/415/EG (32004D0415); EGT nr L 208, 10.6.2004, s. 63,

kommissionens beslut 2004/432/EG (32004D0432); EGT nr L 189, 27.5.2004, s. 33,

kommissionens beslut 2004/436/EG (32004D0436); EGT nr L 189, 27.5.2004, s. 47,

kommissionens beslut 2004/437/EG (32004D0437); EGT nr L 189, 27.5.2004, s. 52,

kommissionens förordning (EG) nr 445/2004 (32004R0445); EGT nr L 72, 11.3.2004, s. 60,

kommissionens beslut 2004/620/EG (32004D0620); EGT nr L 279, 28.8.2004, s. 30,

kommissionens förordning (EG) nr 745/2004 (32004R0745); EGT nr L 122, 26.4.2004, s. 1,

kommissionens beslut 2004/784/EG (32004D0784); EGT nr 346, 23.11.2004, s. 11,

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 852/2004 (32004R0852); EGT nr L 226, 25.6.2004, s. 3,

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 (32004R0853); EGT nr L 226, 25.6.2004, s. 22,

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 854/2004 (32004R0854); EGT nr L 226, 25.6.2004, s. 83,

kommissionens beslut 2004/882/EG (32004D0882); EGT nr L 373, 21.12.2004, s. 52,

kommissionens beslut 2005/33/EG (32005D0033); EGT nr L 16, 20.1.2005, s. 59,

kommissionens beslut 2005/92/EG (32005D0092); EGT nr L 31, 4.2.2005, s. 62,

kommissionens beslut 2005/93/EG (32005D0093); EGT nr L 31, 4.2.2005, s. 64,

kommissionens beslut 2005/290/EG (32005D0290); EGT nr L 93, 12.4.2005, s. 34,

kommissionens beslut 2005/432/EG (32005D0432); EGT nr L 151, 14.6.2005, s. 3,

kommissionens beslut 2005/804/EG (32005D0804); EGT nr L 303, 22.11.2005, s. 56,

kommissionens förordning (EG) nr 1688/2005 (32005R1688); EGT nr L 271, 15.10.2005, s. 17,

kommissionens förordning (EG) nr 2074/2005 (32005R2074); EGT nr L 338, 22.12.2005, s. 27,

kommissionens förordning (EG) nr 2075/2005 (32005R2075); EGT nr L 338, 22.12.2005, s. 60,

kommissionens beslut 2006/65/EG (32006D0065); EGT nr L 32, 4.2.2006, s. 93,

kommissionens beslut 2006/259/EG (32006D0259); EGT nr L 93, 31.3.2006, s. 65,

kommissionens beslut 2006/330/EG (32006D0330); EGT nr L 121, 6.5.2006, s. 43,

kommissionens beslut 2006/463/EG (32006D0463); EGT nr L 183, 5.7.2006, s. 20,

kommissionens förordning (EG) nr 1664/2006 (32006R1664); EGT nr L 320, 18.11.2006, s. 13.

Bilagan har upphävts genom F . (27.1.2010/80)

Ikraftträdelsestadganden

15.6.2007/698:

Denna förordning träder i kraft den 1 juli 2007.

kommissionens beslut 2006/696/EG (32006D0696); EUT nr L 295, 25.10.2006, s. 1,, kommissionens beslut 2007/275/EG (32007D0275); EUT nr L 116, 4.5.2007, s. 9.

21.8.2008/544:

Denna förordning träder i kraft den 1 september 2008.

Kommissionens beslut 2007/777/EG (32007D0777); EUT nr L 312, 30.11.2007, s. 49

27.1.2010/80:

Denna förordning träder i kraft den 27 februari 2010.

Kommissionens förordning (EG) nr 798/2008 (32008R0798); EUT nr L 226, 23.8.2008, s. 1, Kommissionens förordning (EG) nr 119/2009 (32009R0119); EUT nr L 39, 10.2.2009, s. 12, Kommissionens förordning (EG) nr 206/2009 (32009R0206); EUT nr L 77, 24.3.2009, s. 1

5.11.2010/970:

Denna förordning träder i kraft den 19 november 2010.

Kommissionens förordning (EU) nr 206/2010 (32010R0206); EUT nr L 146, 11.6.2010, s. 1

12.4.2012/173:

Denna förordning träder i kraft den 26 april 2012.

Kommissionens beslut 2011/163/EU (32011D0163); EUT nr L 70, 17.3.2012, s. 40, Kommissionens förordning (EU) nr 28/2012 (32012R0028); EUT nr L 12, 14.1.2012, s. 1

Till början av sidan