Statsrådets förordning om allmänna villkor för beviljande av energistöd
Inte i kraft- Ämnesord
- Energistöd
- Typ av författning
- Förordning
- Förvaltningsområde
- Arbets- och näringsministeriet
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Ikraftträdande
- Giltighetstidens slutdatum
- ELI-kod
- http://data.finlex.fi/eli/sd/2002/625/ajantasa/2002-07-25/swe
I enlighet med statsrådets beslut, fattat på föredragning från handels- och industriministeriet, föreskrivs med stöd av 8 § statsunderstödslagen av den 27 juli 2001 (688/2001) :
1 §Beviljande av stöd
I denna förordning bestäms närmare om beviljandet, utbetalningen och användningen av energistöd i enlighet med statsbudgeten.
Om beviljandet av stöd beslutar handels- och industriministeriet eller arbetskrafts- och näringscentralen. Arbetskrafts- och näringscentralen kan bevilja stöd för investeringsprojekt, vilkas godtagbara kostnader uppgår till högst 2 000 000 euro och för utredningsprojekt, vilkas godtagbara kostnader uppgår till högst 200 000 euro. Överskrider kostnaderna ovan nämnda summor eller sammanhänger projektet med ibruktagandet av ny energiteknik, beslutar handels- och industriministeriet om stödet. Handels- och industriministeriet kan av särskilda skäl förbehålla sig beslutanderätten i ett ärende som enligt detta moment hör till arbetskrafts- och näringscentralens behörighet.
2 §Projekt som kan få stöd
Energistöd kan beviljas för sådana investerings- och utredningsprojekt som
främjar produktionen eller användningen av förnybar energi,
främjar energisparande eller en effektivisering av produktionen eller användningen av energi,
minskar miljöskadorna av produktionen eller användningen av energi eller
annars främjar en säker och mångsidig energiförsörjning.
Med investeringsprojekt avses investering i anläggningstillgångar samt förberedelser, uppföljning och information som sammanhänger med detta.
Med utredningsprojekt avses energisyner och energianalyser, andra utredningar som sammanhänger med investeringar samt utredningar för utvecklande av en ny metod eller tjänst.
3 §Stödtagare
Energistöd kan beviljas företag, kommuner och andra sammanslutningar.
Om flera än ett företag, en kommun eller en annan sammanslutning deltar i genomförandet av ett projekt, kan stöd beviljas och betalas ut till det företag, den kommun eller den sammanslutning av annat slag som för hela projektets del har förbundit sig att ansvara för användningen av stödet.
4 §Stödets maximibelopp
Av de godtagbara kostnaderna kan det stöd som beviljas på basis av prövning av varje enskilt projekt utgöra högst
40 procent i energisyner, energianalyser och andra utredningsprojekt,
40 procent i investeringsprojekt som främjar produktionen av vindkraft eller användning av solenergi,
40 procent i investeringsprojekt som innehåller ny teknik som är energisparande eller som främjar produktionen eller användningen av förnybar energi,
30 procent i investeringsprojekt som innehåller konventionell teknik som är energisparande eller som främjar produktionen eller användningen av förnybar energi,
30 procent i investeringsprojekt som minskar miljöskadorna av produktionen eller användningen av energi,
25 procent i investeringprojekt som främjar en säker och mångsidig energiförsörjning.
I projekt enligt 1 mom. 1 punkten kan stöd beviljas med en förhöjning på tio procent till kommuner, samkommuner och förbund på landskapsnivå, om föremålet för projektet anknyter till skötseln av kommunens uppgifter.
Projekt enligt 1 mom. 2–6 punkten kan medfinansieras med medel från Europeiska regionala utvecklingsfonden. I fråga om förfarandena för förvaltning av strukturfondsprogrammen iakttas i tillämpliga delar det som bestäms om detta i lagen om den nationella förvaltningen av programmen för strukturfonderna (1353/1999) och i förordningen om den nationella förvaltningen av programmen för strukturfonderna (1354/1999) .
Ett sådant företag, en sådan kommun eller en sådan sammanslutning av annat slag som avses i 3 § 2 mom. och som är koordinator för ett projekt som beviljats stöd, kan få full ersättning för sina kostnader för koordineringen förutsatt att man för hela projektets del håller sig inom de gränser för stödets maximibelopp som nämns i stödbeslutet. Den som är koordinator skall ingå ett sådant avtal som nämns i 7 § 2 mom. statsunderstödslagen med den part som genomför projektet.
På stöd enligt 1 mom. 6 punkten tillämpas kommissionens förordning (EG) nr 69/2001 om tillämpningen av artiklarna 87 och 88 i EG-fördraget på stöd av mindre betydelse.
5 §Ansökan om stöd
Ansökan om stöd ges in till den arbetskrafts- och näringscentral på vars verksamhetsområde investerings- eller utredningsprojektet genomförs, och i annat fall enligt sökandens hemort. Investeringsstöd skall sökas innan anläggningstillgångar skaffas eller det byggnads-, ändrings- eller förbättringsarbete som skall finansieras med stödet inleds. Med inledande avses att ett slutligt beslut om investering fattas. Utredningsstöd skall sökas innan utredningsprojektet inleds. Ansökan skall göras på en blankett som fås från arbetskrafts- och näringscentralen samt handels- och industriministeriet.
Av ansökan och dess bilagor skall i tillämpliga delar framgå åtminstone följande uppgifter:
sökandens officiella namn, adressuppgifter och företags- och organisationsnummer,
syftet med projektet, dess realiseringsplan och realiseringstidtabell,
en bedömning av projektets energiekonomiska verkningar samt av dess utsläpp, i synnerhet utsläpp av växthusgaser,
en bedömning av projektets lönsamhet,
i fråga om projekt som representerar ny teknologi, en utredning om teknologins nyhetsvärde samt en bedömning av projektets effekter på främjandet av kommersialiseringen och ibruktagandet av teknologin,
en bedömning av effekterna på sysselsättningen,
kostnadsberäkning, finansieringsplan och uppgifter om eventuella leasingavtal i fråga om projektet,
utdrag ur handelsregistret,
verksamhetsberättelsen, resultaträkningen och balansräkningen jämte revisorsutlåtandena för den senaste räkenskapsperioden, samt
en utredning om övriga offentliga stöd som har sökts och beviljats, inklusive de stöd som Europeiska unionen har beviljat för projektet i fråga.
6 §Godtagbara kostnader i ett investeringsprojekt
Kostnader som godtas i ett investeringsprojekt är:
berednings- och planeringskostnader,
kostnader som föranleds av anskaffning och montering av byggnader och maskiner och anordningar samt ändrings- och reparationsarbeten på dem,
kostnader som direkt hänför sig till investeringen och som föranleds av anskaffning av markområden och dragande av elledningar; kostnaderna för anskaffning av markområden kan uppgå till högst 10 procent av de sammanlagda godtagbara kostnaderna för projektet,
kostnader som föranleds av läggandet av ett rör som behövs för anslutning till ett fjärrvärmenät,
kostnader som föranleds av byggnadstekniska arbeten och övervakning av byggnadsarbetena,
kostnader som föranleds av röjningsarbeten och jordbyggnadstekniska arbeten,
kostnader som föranleds av idrifttagning och utbildning av den driftspersonal som idrifttagningen förutsätter,
kostnader som föranleds av informerande om projektet samt
kostnader som föranleds av uppföljning av investeringen.
7 §Preciseringar och begränsningar av de godtagbara kostnaderna för investeringsprojekt
Beloppet av lönekostnaderna räknas ut på den sammanlagda summan av lönerna under den effektiva arbetstiden och de indirekta arbetskraftskostnaderna utgående från stödtagarens arbetstidskontroll. Som belopp för de indirekta arbetskraftskostnaderna anses de faktiska indirekta kostnaderna, dock högst 50 procent av lönerna under den effektiva arbetstiden.
Kostnader för anläggande av ett nätverk för värmedistribution godkänns endast i sådana nätverksprojekt som innehåller ny teknologi.
Stöd kan beviljas för utgifter under högst fem år för hyrande av anläggningstillgångar som motsvarar anskaffning av sådana. I ett leasingavtal eller i ett motsvarande hyresavtal används som beräkningsgrund en genomsnittlig månadshyra som har beräknats på hela hyresperioden enligt avtalet. Som utgifter kan godkännas högst de hyresutgifter som motsvarar inköpspriset för anskaffningen. En handpenning som stödtagaren har betalt godkänns som utgift utöver den hyra som har beräknats på ovan nämnt sätt.
Godtagbara kostnader för investeringsprojektet är inte stödtagarens omkostnader, representationsutgifter, räntor under byggnadstiden, anslutningsavgifter samt skatter som får dras av eller som erhålls som återbäring i mervärdesbeskattningen.
8 §Godtagbara kostnader i ett utredningsprojekt
Kostnader som godtas är:
lönerna för de personer som har deltagit i projektet och de indirekta arbetskraftskostnader som hänför sig till dem,
anordnings-, förnödenhets- och programvarukostnader,
resekostnader,
kostnader för informering om projektet,
övriga direkta kostnader som projektet förorsakar samt
omkostnader.
9 §Preciseringar och begränsningar av de godtagbara kostnaderna för utredningsprojekt
Beloppet av lönekostnaderna räknas ut på den sammanlagda summan av lönerna under den effektiva arbetstiden och de indirekta arbetskraftskostnaderna utgående från stödtagarens arbetstidskontroll. Som belopp för de indirekta arbetskraftskostnaderna anses de faktiska indirekta kostnaderna, dock högst 50 procent av lönerna under den effektiva arbetstiden.
Av kostnaderna för anordningar och förnödenheter kan endast de kostnader godkännas som hänför sig till projektet enligt de faktiska nettoanskaffningspriserna. De mängder som har använts för projektet och priserna på dem skall kunna verifieras i fakturor och lagerbokföring. Om maskiner, anordningar och programvaror som endast har använts för genomförande av projektet inte har något restvärde, godkänns de enligt de faktiska nettoanskaffningskostnaderna. I annat fall godkänns endast de driftskostnader som anses skäliga, hyran eller leasingavgifterna.
Resekostnader godkänns högst i enlighet med gällande skattefria ersättningar som skattestyrelsen har godkänt. Utrikesresor samt resor för deltagande i konferenser, seminarier och evenemang som främjar internationalisering skall inbegripas i kostnadsberäkningen i ansökan.
Som andra direkta kostnader godkänns de tjänster av utomstående som projektet förutsätter, t.ex. konsult- och sakkunnigtjänster, dataförvaltningstjänster, maskinhyror, försäkringar för anordningar, översättnings- och tolkningskostnader samt kostnader som hänför sig till offentliggörandet av resultaten.
Som belopp för omkostnader godkänns högst 10 procent av det sammanlagda beloppet av löner och indirekta arbetskraftskostnader.
Godtagbara kostnader i ett utredningsprojekt är inte representationsutgifter, frivilliga personförsäkringar, bank- och finansieringskostnader, kostnader för anskaffning av kontorsmaskiner, bilar och andra motsvarande kapitalförnödenheter samt skatter som får dras av eller som erhålls som återbäring i mervärdesbeskattningen.
10 §Utbetalning av stöd
Stödet betalas ut på ansökan i efterskott i den takt som projektet framskrider och enligt uppkomna, betalda kostnader i en eller flera poster som nämns i beslutet om beviljande. Den sista betalningsposten är minst 20 procent av det beviljade stödet. I ett projekt som omfattar leasingkostnader eller motsvarande kostnader kan stödprocenten för enskilda betalningsposter variera inom ramen för stödets maximiprocent enligt 4 §.
Ansökan om utbetalning av stödet görs med en blankett. Ansökan om utbetalning av den sista stödposten (slutredovisning) skall tillställas den som beviljat stödet inom tre månader från den dag då projektet har genomförts. Slutredovisningen görs på en av handels- och industriministeriet fastställd blankett.
I fråga om ett investeringsprojekt skall i samband med varje ansökan om utbetalning läggas fram ett utlåtande av stödtagarens representant eller övervakare om att projektet befinner sig i det skede som i beslutet om beviljande av stöd har fastställts som förutsättning för utbetalningen. Stödtagaren skall också lägga fram en utredning om de kostnader som projektet dittills har gett upphov till. I ansökan om utbetalning av den första posten av stödet skall dessutom läggas fram en utredning om hela finansieringen av projektet samt en utredning om att den egendom som är föremål för stödet har försäkrats mot skada.
I utredningsprojekt är stödtagaren skyldig att i samband med slutredovisningen ge en slutrapport över projektets resultat och möjligheter att utnyttja dem.
Över slutredovisningen skall en auktoriserad revisor (CGR, GRM, OFR) ge ett utlåtande, om inte den som beviljar stöd bestämmer något annat i sitt stödbeslut. Om stödtagaren är en kommun, en samkommun eller en församling, ges utlåtandet av dess revisorer.
När de faktiska godtagbara kostnaderna blir mindre än det belopp som nämns i stödbeslutet, är storleken på det slutliga stödet det belopp av de faktiska godtagbara kostnaderna som stödprocenten anger. Efter att ha godkänt slutredovisningen betalar den som beviljar stödet ut den sista betalningsraten och bekräftar samtidigt det slutliga beloppet av det statliga stödet.
Av särskilda skäl kan handels- och industriministeriet i enskilda fall avvika från de ovan angivna villkoren för utbetalning, granskning av redovisningarna och godkännande. Avvikelserna skall nämnas i beslutet om beviljande av stöd.
11 §Begränsning av möjligheten att använda egendom och anmälningsplikt
Om inte den som beviljar stödet av särskilda skäl bestämmer något annat, skall egendom som är föremål för investeringsstöd användas för det ändamål som anges i stödbeslutet under fem år från det att den sista stödposten betalats ut och under denna tid får inte egendomen överlåtas på någon annan eller i någon annans ägo eller besittning.
Stödtagaren skall till den som beviljat stödet anmäla sådan ändring i förhållandena som påverkar iakttagandet av begränsningen av möjligheten att använda egendom eller användningen av egendomen för det ändamål som anges i stödbeslutet omedelbart efter det inträffade, dock senast inom två månader.
12 §Villkoren för stödet
Utöver vad som bestäms i statsbudgeten, statsunderstödslagen och i denna förordning är stödtagaren skyldig att iaktta andra villkor och begränsningar som gäller användningen och utbetalningen av stödet och vilka nämns i besluten om beviljande och utbetalning av stödet.
13 §Närmare anvisningar
Handels- och industriministeriet ger arbetskrafts- och näringscentralerna närmare anvisningar om beviljandet och utbetalningen av stöd.
14 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 1 augusti 2002 och gäller till den 31 december 2007.
Genom denna förordning upphävs statsrådets beslut av den 21 januari 1999 om allmänna villkor för beviljande av energistöd (29/1999) , handels- och industriministeriets beslut av den 23 februari 1999 om villkoren för beviljande av energistöd (210/1999) samt handels- och industriministeriets beslut av den 11 mars 1998 om arbetskrafts- och näringscentralernas rätt att ge förbindelser om energistöd (177/1998) . De upphävda författningarna tillämpas dock fortsättningsvis på de stöd som har beviljats med stöd av dem.