Jord- och skogsbruksministeriets förordning om veterinära gränskontroller av djur
Inte i kraft- Ämnesord
- Veterinärmedicin, Utrikeshandel
- Typ av författning
- Förordning
- Förvaltningsområde
- Jord- och skogsbruksministeriet
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Ikraftträdande
- Anmärkning
- Innehåller bilagor I-II
- ELI-kod
- http://data.finlex.fi/eli/sd/2002/15/ajantasa/2002-12-20/swe
- Finlands författningssamlings ursprungliga författning
- SDK 15/2002
I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut föreskrivs med stöd av lagen den 20 december 1996 om veterinär gränskontroll (1192/1996) :
1 §Syfte och tillämpningsområde
I denna förordning bestäms om veterinär gränskontroll som i syfte att förebygga djursjukdomars spridning utförs i fråga om djur som importeras till Finland från länder utanför Europeiska gemenskapen (tredje land ).
Denna förordning gäller också veterinär gränskontroll av djur från tredje land som transiteras genom Finland till någon annan av Europeiska unionens medlemsstater eller till tredje land.
Denna förordning tillämpas inte på djur som importeras från Norge. På djur som är avsedda till Norge tillämpas vad som i denna förordning föreskrivs om djur som är avsedda till Europeiska unionens medlemsstater.
2 §Definitioner
I denna förordning avses med
tredje land en stat utanför Europeiska gemenskapen,
djur följande djur som importeras från tredje land:
1) däggdjur,
2) fjäderfä och andra fåglar,
3) kräldjur,
4) groddjur,
5) fiskar och sötvattenkräftor, som inte är avsedda att användas som livsmedel omedelbart efter införseln,
6) bin,
veterinär gränskontroll kontroll av djur från tredje land, i vilken ingår dokumentkontroll, identitetskontroll och fysisk kontroll,
gränsveterinär en legitimerad veterinär som är i jord- och skogsbruksministeriets tjänst och utför veterinära gränskontroller eller som jord- och skogsbruksministeriet har bemyndigat att utföra veterinära gränskontroller samt vikarien för en sådan veterinär,
gränskontrollstation en av jord- och skogsbruksministeriet bestämd kontrollplats som är belägen i en i bilaga I nämnd kommun och där veterinära gränskontroller utförs,
gränsövergångsställe en i bilaga I nämnd tullanstalt via vilken djur införs och från vilken de levereras till gränskontrollstationen,
importhandling ursprungliga importtillstånd, intyg och övriga handlingar som medföljer djuret,
importparti djur som transporteras med ett och samma transportmedel och har en gemensam uppsättning importhandlingar och införs från samma tredje land,
dokumentkontroll kontroll av de importhandlingar som krävs i lagen om veterinär gränskontroll,
identitetskontroll jämförande av djur med importhandlingarna samt kontroll av de märkningar som krävs av djur,
fysisk kontroll klinisk hälsokontroll av djur med eventuell tillhörande provtagning och laboratorieundersökning,
importör en sådan fysisk eller juridisk person eller företrädare för denne som importerar djur från tredje land till Finland eller transiterar dem genom Finland till någon annan medlemsstat inom Europeiska unionen eller till ett tredje land eller som föreslår att ett importparti skall genomgå veterinär gränskontroll,
ANIMO-meddelande uppgifter om importpartiet som skall meddelas den behöriga myndigheten i den medlemsstat inom Europeiska unionen som är bestämmelseland, samt
medlemsstat en medlemsstat inom Europeiska unionen.
3 §Importvillkor
Ett importparti får inte innehålla djur som det enligt ett av jord- och skogsbruksministeriet eller kommissionen fattat beslut om skyddsåtgärder är förbjudet att importera till Europeiska gemenskapen. Införseln får inte medföra fara för djursjukdomars spridning.
Om importpartiet förblir i Finland, skall djuren och importhandlingarna uppfylla de krav som jord- och skogsbruksministeriet separat uppställer för djurarten i fråga.
Om avsikten är att transitera importpartiet genom Finland till någon annan medlemsstat, skall djuren och importhandlingarna uppfylla kraven i Europeiska gemenskapens lagstiftning eller, i avsaknad av sådana, kraven i den nationella lagstiftningen i den medlemsstat som är bestämmelseland. Gränsveterinären skall säkerställa att den medlemsstat som är bestämmelseland godkänner att djuren införs.
Om avsikten är att transitera importpartiet genom Finland till ett tredje land, skall importpartiet ha ett tillstånd för transit från jord- och skogsbruksministeriet. Dessutom skall djuren och importhandlingarna uppfylla kraven i det tredje land som är bestämmelseland. Gränsveterinären skall säkerställa att det tredje landet godkänner att djuren införs.
4 §Veterinär gränskontroll
Djur skall införas till Finland via godkända gränsövergångsställen. Importören skall på egen bekostnad leverera importpartiet till gränskontrollstationen. Gränsveterinären skall utföra en veterinär gränskontroll av djuren på en gränskontrollstation.
Om en gränskontrollstation inte är belägen i anslutning till ett gränsövergångsställe, skall tullmyndigheten på gränsveterinärens begäran preliminärt kontrollera importhandlingarna när djuren anländer till gränsövergångsstället. Därefter skall tullmyndigheten dirigera importpartiet till den behöriga gränskontrollstationen för en veterinär gränskontroll och underrätta gränsveterinären om detta. Gränsveterinären skall underrätta tullmyndigheten vid gränsövergångsstället om importpartiets ankomst till gränskontrollstationen.
Gränsveterinären skall utföra en dokumentkontroll, identitetskontroll och fysisk kontroll av djuren.
Om importpartiet uppfyller importvillkoren i 3 §, skall beträffande det förfaras i enlighet med 5 §. Om importpartiet inte uppfyller importvillkoren eller om det misstänks medföra fara för djursjukdomars spridning, skall beträffande det förfaras i enlighet med 6 §.
5 §Importhandlingar och intyg som hänför sig till veterinär gränskontroll
Importhandlingar som medföljer djur som är avsedda till Europeiska gemenskapen skall bestå av ett ark och alla punkter skall vara fullständigt ifyllda. Om importhandlingen på grund av intygsmallens struktur omfattar flera ark, skall arken vara märkta så att det inte råder oklarhet om att de hör ihop eller om hur många ark de omfattar. Importhandlingarna skall vara utfärdade på åtminstone finska eller svenska, och om den slutliga destinationen är en annan medlemsstat inom Europeiska unionen också på ett officiellt språk i landet i fråga.
Gränsveterinären skall ge importören med stämpel och underskrift styrkta kopior av importhandlingarna och själv behålla de ursprungliga handlingarna. Om avsikten är att transitera djuren till ett tredje land, skall gränsveterinären dock ge importhandlingarna i original till importören och själv behålla kopiorna.
Gränsveterinären skall dessutom ge importören ett intyg enligt bilaga II till denna förordning, av vilket han själv behåller en kopia. Intyget skall vara utfärdat på åtminstone finska eller svenska, och om den slutliga destinationen är en annan medlemsstat inom Europeiska unionen också på ett officiellt språk i landet i fråga. Intyget och intygskopiorna skall bestå av ett ark.
Importhandlingarna, intygen och kopiorna av dem skall förvaras vid gränskontrollstationen i minst tre år.
6 §Åtgärder om importpartiet inte uppfyller importvillkoren
Om det vid en veterinär gränskontroll konstateras att importpartiet inte uppfyller importvillkoren i 3 § eller om det misstänks medföra fara för djursjukdomars spridning, skall det förfaras i enlighet med 16 § lagen om veterinär gränskontroll (1192/1996) .
Gränsveterinären skall införa en anteckning om underkännande av importpartiet i importhandlingarna. Dessutom skall han skicka ett meddelande om underkännandet, om orsakerna till det samt om importpartiets ursprung till jord- och skogsbruksministeriet, som sänder meddelandet vidare till de gränskontrollstationer som nämns i bilaga I samt till Europeiska gemenskapernas kommission.
7 §ANIMO-meddelande
Om avsikten är att transitera djuren genom Finland till en annan medlemsstat skall gränsveterinären skicka ett ANIMO-meddelande om importpartiet till de behöriga myndigheterna i bestämmelselandet och vid behov till de behöriga myndigheterna i den medlemsstat eller de medlemsstater som är transiteringsland.
Om avsikten är att transitera djuren genom Finland till ett tredje land, skall gränsveterinären skicka ett ANIMO-meddelande om importpartiet till de behöriga myndigheterna vid gränskontrollstationen i avgångslandet och vid behov till de behöriga myndigheterna i den medlemsstat eller de medlemsstater som är transiteringsland.
I ANIMO-meddelandena skall de ANIMO-koder för gränskontrollstationerna som nämns i bilaga I användas.
8 §Kontrolldagar och tider på dygnet
Veterinära gränskontroller utförs vid gränskontrollstationerna under de öppettider som anges i bilaga I. Om en importör vill att en veterinär gränskontroll skall utföras vid någon annan tidpunkt, skall han komma överens om det i förväg med gränsveterinären i fråga.
Importören skall underrätta gränsveterinären om djurs ankomst till veterinär gränskontroll senast föregående arbetsdag under gränskontrollstationens öppettid. Anmälan skall gälla ett parti och göras skriftligen. Av anmälan skall framgå
importörens namn, adress och telefonnummer,
adressuppgifter för den person som ansvarar för transporten,
det gränsövergångsställe via vilket djuren avses bli införda,
importtidpunkt; datum och klockslag,
djurslag och antalet djur,
exportland, samt
bestämmelseland.
8 a § (20.12.2002/1220)
Om importören inte gjort en sådan anmälan om djurs ankomst som föreskrivs i 8 § 2 mom., kan tullmyndigheten i enlighet med jord- och skogsbruksministeriets anvisningar bestämma att djuren skall föras ut ur landet.
9 §Importstatistik
Gränsveterinären skall föra statistik enligt jord- och skogsbruksministeriets anvisningar över alla importpartier som kontrollerats vid gränskontrollstationen.
Om en gränskontrollstation inte är belägen i anslutning till ett gränsövergångsställe, skall tullmyndigheten vid gränsövergångsstället föra statistik enligt jord- och skogsbruksministeriets anvisningar över alla importpartier som har införts via gränsövergångsstället. Tullmyndigheten skall sända statistiken till gränsveterinären vid den behöriga gränskontrollstationen vid utgången av varje månad.
Gränsveterinären skall kontrollera den statistik gränsövergångsställena lämnat in och på begäran sända den tillsammans med den statistik som förs vid gränskontrollstationen till jord- och skogsbruksministeriet.
10 §Undantag
Följande djur får införas från tredje land utan någon veterinär gränskontroll, och de behöver inte införas via godkända gränsövergångsställen:
sådana sällskapsdjur som medföljer privatpersoner och sådana djur som införs för att användas som försöksdjur vid forskningsinrättningar vilka inte är avsedda för försäljning, förmedling eller överlåtelse på något annat motsvarande sätt och ingår i följande djurarter:
1) hundar och katter,
2) gnagare och kaniner,
3) kräldjur,
4) groddjur, samt
tropiska fiskar, skaldjur och blötdjur som hålls i akvarium.
De djur som avses i 1 mom. omfattas dock av de importvillkor som jord- och skogsbruksministeriet separat har ställt för djurarten i fråga.
11 §Avgifter
För veterinära gränskontroller av djur samt för åtgärder i anslutning därtill uppbärs hos den som föreslår att ett importparti skall kontrolleras en avgift som fastställs enligt lagen om grunderna för avgifter till staten (150/1992) och lagen om veterinär gränskontroll.
Enligt lagen om veterinär gränskontroll svarar importören eller dennes representant för alla kostnader för den veterinära gränskontrollen samt åtgärderna i anslutning därtill.
12 §Straffbestämmelser
Om straff för överträdelse av bestämmelserna i 3–5 § bestäms i lagen om veterinär gränskontroll och i strafflagen.
13 §Ikraftträdande och övergångsbestämmelse
Denna förordning träder i kraft den 15 januari 2002.
Utan hinder av 5 § får intygen enligt bilaga II och de handlingar som medföljer importpartierna vara utfärdade på engelska i stället för på finska eller svenska, tills jord- och skogsbruksministeriet bestämmer något annat.
Genom denna förordning upphävs jord- och skogsbruksministeriets beslut den 30 december 1996 om veterinära gränskontroller av djur (1236/1996) jämte ändringar.
Rådets direktiv 91/496/EEG (31991L0496); EGT nr L 268, 24.9.1991, s. 56
kommissionens beslut 92/527/EEG (31992D0527); EGT nr L 332, 18.11.1992, s. 22
kommissionens beslut 97/778/EG (31997D0778); EGT nr L 315, 19.11.1997, s. 15.
Ikraftträdelsestadganden
20.12.2002/1220:
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2003.