Finlex - Till startsidan
Lagstiftning

1190/1993

Uppdaterad lagstiftning

Uppdaterade författningstexter där ändringar i lagen eller förordningen ingår i författningstexten.

Författningar följda till och med FörfS 221/2025.

Aravabegränsningslag

Författningsversion är föråldrad och har arkiverats av historiska orsaker. Gå till den uppdaterade versionen.

Författningsöversättningar
Ämnesord
Arava
Typ av författning
Lag
Förvaltningsområde
Miljöministeriet
Meddelats
Ikraftträdande
Anmärkning
rubrik ändrats genom L 1104/2002
Finlands författningssamlings ursprungliga författning
SDK 1190/1993

I enlighet med riksdagens beslut stadgas:

1 §Tillämpningsområde

Denna lag tillämpas på användning och överlåtelse av aravahyresbostäder och aravahyreshus samt inlösen av aravahyresbostäder. Sådana lättnader i fråga om användnings- och överlåtelsebegränsningar som statsrådet eller bostadsstyrelsen har beviljat innan denna lag har trätt i kraft gäller dock oberoende av stadgandena i denna lag.

Denna lag tillämpas på samtliga rättshandlingar vilkas faktiska syfte är överlåtelse av en aravahyresbostad eller ett aravahyreshus, om överlåtelsetagaren känner till eller borde känna till rättshandlingens faktiska syfte. (20.1.2004/29)

2 §Aravahyresbostäder och aravahyreshus

Aravahyresbostäder och aravahyreshus enligt denna lag är

1)

hyresbostäder och hyreshus för vilka lån har beviljats enligt lagen den 29 mars 1949 om bostadslån, -garantier och -bidrag (224/49) , lagen den 29 mars 1949 om stödjande med statsmedel av bostadsbyggnadsproduktionen i tätorter (226/49) , lagen den 4 december 1953 om bostadsproduktion (488/53) , nedan 1953 års lag om bostadsproduktion, samt lagen den 22 april 1966 om bostadsproduktion (247/66) , nedan 1966 års lag om bostadsproduktion, under förutsättning att bostadslånet inte hade återbetalts före den 1 januari 1976,

2)

hyresbostäder och hyreshus för vilka lån har beviljats enligt aravalagen av den 17 december 1993 (1189/93) , samt

3)

hyresbostäder och hyreshus för vilka långfristigt grundförbättringslån har beviljats enligt lagen den 19 januari 1979 om grundförbättring av bostäder (34/79) .

(11.7.1997/682)

Denna lag tillämpas inte på kortfristiga ombyggnadslån för hyresboende som beviljats enligt aravalagen. Aravahyreshus enligt denna lag är inte hyreshus för vilka före den 1 januari 1980 har beviljats bostadslån för grundreparation enligt 1966 års lag om bostadsproduktion eller bostadsandelslagshus för vilka i deras egenskap av andelslag enligt lagen om andelslag (247/54) före den 1 januari 1980 enligt 1953 eller 1966 års lag om bostadsproduktion har beviljats lån.

Medför en aktie i ett aravahyreshusbolag rätt att besitta någon annan lokalitet än en bostadslägenhet, tillämpas denna lag inte på aktien.

3 § (30.12.2015/1714)Begränsningstid

De begränsningar som gäller aravahyresbostäder och aravahyreshus är, oberoende av en förtida återbetalning av bostadslånet, i kraft den tid för vilken lånet beviljats. Därefter gäller i ytterligare tio år de övriga i denna lag föreskrivna begränsningar, med undantag för begränsningarna enligt 7 och 7 a §, 7 b § 1 mom. samt 7 c och 9–12 §. Under den tioårsperioden får andra än i 13 § 1 mom. avsedda hyreshus som lånefinansierats för att de ska användas som hyresbostäder för särskilda befolkningsgrupper, ombildas till bostadsaktiebolagshus genom en anmälan till Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet, om de lån som avses i 13 § har återbetalats till fullo. Vad som i 8 § 3 mom. föreskrivs om kommunens inlösningsrätt tillämpas dock under den ovannämnda tioårsperioden endast om egendomen har övergått till någon annan på grund av att en juridisk person har upplösts.

Begränsningarna gäller, oberoende av lånetiden, i 45 år från det att lånet beviljades, om lånet har beviljats

1)

den 1 januari 1980 eller senare enligt 1966 års lag om bostadsproduktion för uppförande eller anskaffning av ett hyreshus eller för förvärv av aktier som medför rätt att besitta en hyresbostad,

2)

den 1 januari 1991 eller senare enligt 1966 års lag om bostadsproduktion för utvidgning eller ombyggnad av ett hyreshus, eller

3)

enligt aravalagen.

Om lånet enligt aravalagen har beviljats den 1 september 2004 eller senare, gäller begränsningarna dock, med avvikelse från 2 mom., i 40 år från det att lånet beviljades.

Begränsningarna enligt 7 och 7 a §, 7 b § 1 mom. samt 7 c § upphör att gälla när bostads- eller aravalånet har återbetalts enligt de vanliga amorteringsvillkoren. Som lånetid för ett lån som enligt de ursprungliga lånevillkoren ska betalas i form av annuiteter betraktas dock 30 år, om lånet har återbetalts i förtid.

4 § (21.12.2016/1350)Bostadsbruk och hyresgäster

En bostadslägenhet som avses i denna lag ska användas som hyresbostad.

En bostadslägenhet får användas för boende också utan ett sådant hyresavtal som avses i lagen om hyra av bostadslägenhet (481/1995) , om det är fråga om boende under högst tre månader för den som behöver särskild vård och omsorg.

Till hyresgäst kan väljas en finsk medborgare jämte hushåll. Med en finsk medborgare jämställs en person

1)

vars uppehållsrätt har registrerats enligt vad som anges i 10 kap. i utlänningslagen (301/2004) eller som har beviljats ett sådant uppehållskort som avses i det kapitlet,

2)

som har beviljats ett i utlänningslagen avsett uppehållstillstånd som berättigar till vistelse i minst ett år,

3)

som har beviljats uppehållstillstånd på grund av studier.

4 a § (18.8.2006/716)Syftet med valet av hyresgäster

Syftet med valet av hyresgäster är att aravahyresbostäderna skall anvisas för de hushåll som mest behöver en hyresbostad och samtidigt eftersträvas en mångsidig boendestruktur i hyreshuset och ett i socialt hänseende välbalanserat bostadsområde.

4 b § (18.8.2006/716)Grunderna för val av hyresgäster och företrädesordning

Valet av hyresgäster till aravahyresbostäder grundar sig på social ändamålsenlighet och ekonomiskt behov. Hyresgäster skall väljas med hänsyn till hushållets bostadsbehov, förmögenhet och inkomster ( grunderna för val av hyresgäster ).

Vid valet av hyresgäster skall företräde ges bostadslösa och andra hushåll som har det mest brådskande behovet av bostad, är minst bemedlade och har de lägsta inkomsterna.

Vid valet av hyresgäster till sådana aravahyresbostäder i fråga om vilka en eller flera kommuner har den faktiska bestämmanderätten kan en medlem i den kommun där bostaden är belägen få företräde bland sådana sökande som enligt en helhetsbedömning med beaktande av bostadsbehovet, inkomsterna och förmögenheten är i samma ställning.

Genom förordning av statsrådet kan närmare bestämmelser utfärdas om grunderna för valet av hyresgäster och om företrädesordningen.

4 c § (18.8.2006/716)Undantag från grunderna för val av hyresgäster och från företrädesordningen

Undantag från grunderna för val av hyresgäster får göras av hälsoskäl eller sociala skäl eller i syfte att främja ett ändamålsenligt nyttjande av hyresbostäderna. Med hänsyn till syftet med valet av hyresgäster skall undantaget vara motiverat i samhälleligt hänseende, med tanke på sökandenas situation och för driften av huset. Ett undantag får inte i väsentlig utsträckning försämra möjligheterna för sökande som enligt 4 b § 2 mom. skall få företräde till en bostad. Genom förordning av statsrådet kan det föreskrivas närmare om undantagen från grunderna för val av hyresgäster.

Undantag kan i enskilda fall göras från företrädesordningen enligt 4 b § 2 mom., om det är motiverat med beaktande av hushållets speciella förhållanden, hyresbostadssituationen på orten eller hyreshusets eller bostadsområdets boendestruktur.

4 d § (18.8.2006/716)Tillsynen över valet av hyresgäster

Kommunen utövar tillsyn över att grunderna för val av hyresgäster följs. Kommunen har rätt att av låntagaren kräva de uppgifter som behövs för tillsynen.

Genom förordning av miljöministeriet kan närmare bestämmelser utfärdas om de förfaranden som skall iakttas vid val av hyresgäster och vid tillsynen över valet. Den allmänna styrningen av kommunerna och låntagarna ankommer på Statens bostadsfond.

5 § (19.12.2008/869)Ändring av användningsändamålet

Kommunen kan av särskilda skäl bevilja tillstånd att använda en bostad för något annat ändamål än boende, när tillståndet gäller ett litet antal bostäder. Tillstånd kan beviljas oberoende av den återstående lägenhetsytan i bostäderna i byggnaden eller byggnadskomplexet. Kommunen ska innan användningsändamålet ändras göra anmälan om tillståndet till Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet, som kan bestämma att en så stor del av det statliga bostadslånet eller aravalånet som motsvarar den bostad som avses i tillståndet ska återbetalas eller bestämma att staten befrias från den statsborgen för bostaden om vilken föreskrivs i lagen om statsborgen för återbetalning av aravalån (868/2008) . Det får inte bestämmas att lånet ska återbetalas eller att staten ska befrias från borgensansvaret, om bostadsutrymmen ändras till gemensamma lokaliteter för de boende eller så att de används för något annat ändamål som förbättrar boendeförhållandena för de boende.

6 § (30.12.2015/1714)Ersättning för användning i strid med bestämmelserna

För den tid som en bostad används i strid med 4 eller 5 § kan ägaren genom beslut av Statskontoret åläggas att till Statskontoret för varje kalendermånad betala en halv procent av bostadslägenhetens anskaffningsvärde, justerat enligt förändringen i byggnadskostnadsindex. Om inget anskaffningsvärde har fastställts särskilt för bostadslägenheten, beräknas anskaffningsvärdet enligt förhållandet mellan lägenhetsytorna utifrån anskaffningsvärdet för hela byggnaden eller byggnaderna. Ett yrkande på fastställande av ersättning kan inte längre framställas efter att tre år har förflutit sedan bostaden användes i strid med bestämmelserna.

Om ersättningen skulle bli uppenbart oskälig, kan den nedsättas när den fastställs.

7 § (30.12.2015/1714)Utgifter som täcks med självkostnadshyra

Hos hyresgästerna får i hyra för en bostadslägenhet tas ut högst ett belopp som utöver de övriga intäkterna behövs för finansieringen av aravahyresbostäderna och utrymmen i anslutning till dem och för de utgifter som en god fastighetshållning förutsätter. Sådana utgifter är utgifter som orsakas av

1)

lån för byggande, anskaffning eller ombyggnad av en fastighet och bostäder samt av den indexjustering som hänför sig till en överlåtelseersättning enligt 10 § 1 mom. 2 punkten eller till maximipriset enligt 11 §, om justeringen har ingått i överlåtelsepriset som betalats till ett samfund som inte hör till samma koncern,

2)

underhåll och skötsel av fastigheter och byggnader samt bostäder,

3)

en skälig avsättning för ombyggnad och för åtgärder enligt 2 punkten,

4)

uthyrning och förvaltning av bostäder,

5)

ränta på den självfinansieringsandel som avses i 10 § 1 mom. 1 punkten,

6)

skyldigheter som ägaren har enligt lag och som inte följer av att ägaren har handlat i strid med denna eller någon annan lag,

7)

andra motsvarande godtagbara omständigheter.

Genom förordning av statsrådet får det utfärdas närmare bestämmelser om

1)

vad som ska anses vara en skälig avsättning enligt 1 mom. 3 punkten,

2)

storleken av den ränta som ska beräknas på självfinansieringsandelen enligt 10 § 1 mom. 1 punkten,

3)

andra frågor som hänför sig till bestämmandet av hyra.

Av särskilda skäl får Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet på ansökan och på villkor som centralen ställer bevilja en låntagare tillstånd att avvika från de maximala belopp som med stöd av 2 mom. föreskrivs för en avsättning eller för räntan på självfinansieringsandelen.

Bestämmelser om hyra i övrigt finns i lagen om hyra av bostadslägenhet (481/1995) .

7 a § (30.12.2015/1714)Utjämning av hyror

Hyrorna för aravahyreshus och aravahyresbostäder och hyrorna för hyreshus och hyresbostäder för vilka lån har beviljats med stöd av lagen om räntestöd för hyresbostadslån och bostadsrättshuslån (604/2001) kan utjämnas, om husen och bostäderna tillhör en och samma ägare.

Hyror får dock inte utjämnas mellan

1)

bostäder på vilka bestämmelserna om självkostnadshyra tillämpas och andra hyreshus och hyresbostäder för vilka lån har beviljats med stöd av denna lag eller lagen om räntestöd för hyresbostadslån och bostadsrättshuslån, om utjämningen höjer hyran för de förstnämnda bostäderna,

2)

bostäder enligt lagen om understöd för förbättring av bostadsförhållandena för grupper med särskilda behov (1281/2004) och andra hyresbostäder,

3)

sådana bostäder där det för byggande, anskaffning eller ombyggnad beviljats understöd enligt lagen om understöd för förbättring av bostadsförhållandena för grupper med särskilda behov, om inte de objekt där bostäderna finns omfattas av samma högsta understödsprocent enligt 8 § 1 mom. i den lagen.

Närmare bestämmelser om begränsning av utjämningen av hyror och om andra förfaringssätt som ska följas vid utjämning av hyror får utfärdas genom förordning av statsrådet. Av särskilda skäl får Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet på ansökan och på de villkor centralen ställer bevilja en låntagare tillstånd att utjämna hyror med avvikelse från vad som föreskrivs i 2 mom. 2 och 3 punkten.

7 b § (30.12.2015/1714)Konkurrensutsättning

Den som äger ett aravahyreshus ska oberoende av leverantör konkurrensutsätta de till värdet mest betydande disponent-, förvaltnings- och servicetjänsterna och övriga fastighetsförvaltningstjänsterna samt underhållsarbetena, om kostnaderna för dessa ska täckas med den hyra som tas eller enligt plan ska tas ut. Om upphandlingens värde utan mervärdesskatt överstiger det nationella tröskelvärdet enligt 15 § 1 punkten i lagen om offentlig upphandling, ska upphandlingen konkurrensutsättas, om inte något annat följer av tvingande brådskande skäl eller av någon annan lag. Upphandlingen får inte delas upp eller beräknas med exceptionella metoder i syfte att undgå tillämpning av detta moment.

För sådana ägare till aravahyreshus som är i lagen om offentlig upphandling avsedda upphandlingsenheter gäller vad som i den lagen föreskrivs om skyldigheten att konkurrensutsätta upphandlingar.

7 c § (30.12.2015/1714)Efterkalkyl samt beaktande av över- eller underskott

Den som äger ett aravahyreshus ska utifrån sin bokföring från räkenskapsperioden i samband med att bokslutet upprättas göra upp en efterkalkyl både för hela samfundet och separat för varje utjämningsgrupp. Av efterkalkylen ska följande framgå:

1)

summan av de hyror som tagits ut,

2)

vilka utgiftsposter som har täckts med hyror,

3)

summan av de medel som samlats in för framtida ombyggnads-, underhålls- och skötselåtgärder och hur dessa medel använts,

4)

finansieringsöverskottet eller finansieringsunderskottet för räkenskapsperioden,

5)

finansieringsöverskottet eller finansieringsunderskottet för tidigare räkenskapsperioder.

Det totala över- eller underskottet enligt 1 mom. 4 och 5 punkten med avdrag för de medel som samlats in för avsättning ska beaktas när hyrorna för de följande åren bestäms.

7 d § (30.12.2015/1714)Tillsyn över självkostnadshyror

Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet utövar tillsyn över att bestämmelserna om bestämmande av självkostnadshyror och tillhörande förfaranden följs. Centralen har rätt att av låntagaren kräva de uppgifter som behövs för tillsynen. Till centralens uppgifter hör också allmän handledning av låntagare i frågor som gäller självkostnadshyra.

Om låntagaren har underlåtit att iaktta bestämmelserna om bestämmande av självkostnadshyror eller tillhörande förfaranden, kan Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet förbjuda låntagaren att i form av hyra ta ut ränta som beräknas på den självfinansieringsandel som avses i 10 § 1 mom. 1 punkten samt förbjuda låntagaren att betala ägarna avkastning enligt 15 a § 1 mom. 3 punkten i aravalagen under högst fyra år räknat från centralens beslut.

Närmare bestämmelser om tillsyn över självkostnadshyrorna får utfärdas genom förordning av statsrådet.

8 §Överlåtelse

En aravahyresbostad eller aktier som medför rätt att besitta en sådan bostad, eller ett aravahyreshus eller aktier i ett aravahyreshusbolag, får överlåtas till

1)

kommunen,

2)

en av Statens bostadsfond angiven mottagare som kan beviljas hyresbostadsaravalån,

3)

någon annan av Statens bostadsfond angiven mottagare som kan anses motsvara en överlåtare av ett hyreshus eller aktier, eller

4)

en av Statens bostadsfond angiven mottagare, till vars verksamhetsområde hör att erbjuda hyresbostäder, när det är fråga om aravahyresbostäder eller aravahyreshus som omfattas av de i 3 § 1 mom. avsedda begränsningar som gäller under en tioårsperiod.

(12.1.2007/20)

Dessutom kan egendomen säljas på offentlig auktion så som anges i konkursstadgan eller utsökningslagen eller, om det är fråga om en pantsatt aktie, så som bestäms i pantsättningsavtalet.

Om egendom som avses i 1 mom. övergår till en ny ägare med stöd av giftorätt, arvsrätt eller testamente eller på grund av delning av gemensam egendom eller till följd av att en juridisk person upphör, skall den nya ägaren utan dröjsmål underrätta kommunen om sitt förvärv. Kommunen har rätt att inom 90 dagar från den tidpunkt då den fick kännedom om äganderättens övergång lösa in egendomen genom att betala överlåtelsepriset enligt 9 §.

Kommunen skall underrätta Statens bostadsfond om förvärv enligt 1 mom. 1 punkten och om i 3 mom. avsedda överlåtelser som kommunen har fått kännedom om. (12.1.2007/20)

8 a § (12.1.2007/20)Skyldighet att höra kommunen och anmälningsskyldighet i fråga om överlåtelsetagaren

Statens bostadsfond kan vid behov, innan den fattar ett i 8 § avsett beslut, höra den kommun där det hus eller den bostad som skall överlåtas finns, eller den kommun som är bolagets hemort då en aktie i det bolag som äger huset eller bostaden överlåts. Hörande av kommunen förutsätter att den varken direkt eller indirekt är part i överlåtelsen.

Statens bostadsfond skall, efter att ha fattat ett i 8 § avsett beslut, meddela detta till den kommun där det hus eller den bostad som skall överlåtas finns, eller till den kommun som är bolagets hemort då överlåtelsen gäller en aktie i det bolag som äger huset eller bostaden.

9 §Överlåtelsepris

Det högsta tillåtna överlåtelsepriset för en aravahyresbostad eller en aktie som medför rätt att besitta en sådan bostad eller för ett aravahyreshus eller en aktie i ett aravahyreshusbolag är den överlåtelseersättning som beräknats enligt 10 §.

Det högsta tillåtna överlåtelsepriset för en hyresbostad eller en aktie som medför rätt att besitta en sådan bostad eller för ett hyreshus eller en aktie i ett hyreshusbolag för vilka lån beviljats enligt lagen om grundförbättring av bostäder är det maximipris som beräknats enligt 11 §. Om ett sådant grundförbättringslån har sammanslagits med ett lån enligt 1966 års lag om bostadsproduktion, tillämpas på det tillåtna överlåtelsepriset dock 1 mom.

Det tillåtna överlåtelsepriset för en aktie i ett hyreshusbolag eller en aktie som medför rätt att besitta en bostad beräknas på basis av överlåtelsepriset för hela aktiestocken i förhållande till aktiernas antal. (12.1.2007/20)

Om egendomen säljs på offentlig auktion får den för vars räkning auktionen förrättas, vid försäljningen högst det tillåtna överlåtelsepriset.

Den del av försäljningspriset som överstiger det tillåtna överlåtelsepriset skall betalas till Statens bostadsfond. (12.1.2007/20)

10 §Beräknande av överlåtelseersättningen

Statens bostadsfond fastställer överlåtelseersättningen. När den beräknas skall beaktas

1)

det egna kapital som ägaren av en aravahyresbostad eller en aktie som medför rätt att besitta en sådan bostad eller ett aravahyreshus eller en aktieägare i ett aravahyreshusbolag har placerat och som, utöver statligt bostadslån eller aravalån samt lån som godkänts med bättre förmånsrätt än det, har behövts för finansiering av det fastställda anskaffningsvärdet för bostaden eller fastigheten,

2)

indexjusteringen av det egna kapitalet, beräknad enligt de koefficienter som statistikcentralen månatligen fastställer på basis av förändringen i byggnadskostnadsindexet,

3)

statligt bostadslån eller aravalån samt lån som godkänts med bättre förmånsrätt än det, till den del överlåtaren skall ansvara för lånet,

4)

ett lån som upptagits för finansiering av ombyggnad eller andra godtagbara utgifter, till den del överlåtaren skall ansvara för det, samt

5)

en ökning av eget kapital som gjorts för att finansiera ombyggnad eller andra godtagbara utgifter.

(12.1.2007/20)

Har överlåtaren i hyran uppburit amorteringar på ett lån som hör till den godkända finansieringen men som upptagits med sämre förmånsrätt än statligt bostadslån eller aravalånen, beaktas detta lån inte när överlåtelseersättningen beräknas. Detsamma gäller sådana andelar av det egna kapitalet för vilka amorteringar har uppburits i hyran.

11 §Beräknandet av maximipriset

Statens bostadsfond fastställer maximipriset. Maximipriset består av ett baspris jämte indexjustering samt värdet av eventuella förbättringar och avdrag. (12.1.2007/20)

Baspriset är det fastställda anskaffningsvärdet för bostaden eller huset. Baspriset justeras enligt förändringen i byggnadskostnadsindexet på basis av de koefficienter som statistikcentralen månatligen fastställer. Till priset fogas värdet av ombyggnader som utförts i bostaden eller huset i fråga, uträknat enligt ett skäligt gängse värde. Från priset avdras kostnaderna för att sätta bostaden i skick, med undantag för värdenedsättning på grund av naturligt slitage, samt ett ombyggnadslån eller ett lån som upptagits i stället för ett sådant samt ett lån som godkänts med bättre förmånsrätt än det, när lånet i fråga helt eller delvis överförs på mottagaren.

12 §Inlösen

En hyresgäst kan under den tid bostaden är underkastad användnings- och överlåtelsebegränsningar enligt denna lag lösa in de aktier i bostadsaktiebolaget som medför rätt att besitta en aravahyresbostad som han innehar med stöd av hyresrätt, om för bostaden eller huset har beviljats lån enligt de lagar som avses i 2 § 1 mom. 1 eller 2 punkten. Aktier som medför rätt att besitta en bostad för vilken lån beviljats enligt 1966 års lag om bostadsproduktion eller aravalagen och som skall användas som hyresbostad för speciella befolkningsgrupper kan dock inte lösas in. Inlösen kan ske när två år har förflutit från det att huset färdigställdes. Aktieägaren får en överlåtelseersättning enligt 10 §.

Aktier som medför rätt att besitta en bostad för vilken lån beviljats enligt 1966 års lag om bostadsproduktion och som skall användas som hyresbostad, samt aktier som medför rätt att besitta en bostad för vilken beviljats hyresbostadslån eller lån för anskaffning av hyresbostad enligt aravalagen, får lösas in endast med ägarens samtycke, om aktierna ägs av kommunen, en samkommun eller ett bolag som de facto ägs av kommunen eller samkommunen.

Inlösningspriset för aktierna är maximipriset beräknat enligt 11 §, ökat med det återstående statliga bostadslånet eller aravalånet eller aktiernas andel av detta lån. Om det skuldfria inlösningspriset överstiger gängse prisnivå på orten, kan kommunen på ansökan sänka priset till högst gängse nivå, dock inte så att det blir mindre än det sammanlagda beloppet av det statliga bostadslånet eller aravalånet eller den låneandel som motsvarar aktierna samt överlåtelseersättningen.

För inlösen kan erhållas lån enligt 7 § 2 mom. aravalagen.

Kommunen skall förvara de inlösningsdugliga aktierna i ett bostadsaktiebolag som avses i denna paragraf för ägarens räkning tills aktierna har inlösts eller rätten till inlösen har upphört.

Om inlösningen stadgas närmare genom förordning.

13 §Ombildning av ett hyreshus till bostadsaktiebolagshus

Ett hyreshus för vilket lån har beviljats enligt de lagar som avses i 2 § 1 mom. 1 eller 2 punkten kan på ansökan av ägaren ombildas till ett bostadsaktiebolagshus. Ett hyreshus för vilket lån har beviljats enligt 1966 års lag om bostadsproduktion och som skall användas som hyresbostad för speciella befolkningsgrupper kan dock inte ombildas till ett bostadsaktiebolag.

Statskontoret godkänner ombildningen och överför det statliga bostadslånet eller aravalånet.

Ett hyreshus som ägs av kommunen eller av ett aktiebolag av vilket kommunen äger huvudparten får ombildas till ett bostadsaktiebolagshus, om kommunen av synnerligen vägande skäl ansöker om att ombildningen skall godkännas och tillgodoseendet av efterfrågan på hyresbostäder inte äventyras.

14 §Ogiltighet

En överlåtelse till någon annan än en sådan mottagare som avses i 8 eller 12 § är ogiltig.

15 §När en bestämmelse i bolagsordningen är utan verkan

En bestämmelse i ett bostadsaktiebolags eller ett aktiebolags bolagsordning som gäller bolagets, en aktieägares eller någon annan persons förköps- eller inlösningsrätt är utan verkan till dess att stadgandena i 8 § om överlåtelsen har upphört att gälla.

16 § (13.8.2004/735)Befrielse från begränsningar

Statens bostadsfond kan på ansökan och på villkor som den bestämmer helt eller delvis bevilja befrielse från begränsningarna enligt denna lag, om detta gör att bostadsmarknaden i området fungerar bättre eller förhindrar att bostäder står tomma samt förebygger de ekonomiska förluster detta kan orsaka, eller av annan särskild anledning.

Om en förlängning av begränsningarna på det sätt som avses i 3 § 1 mom. efter den ursprungliga lånetiden skulle kränka ägarens rätt att använda sina tillgångar på ett normalt, skäligt och förnuftigt sätt eller om förlängningen i övrigt skulle bli uppenbart oskälig, skall Statens bostadsfond bevilja befrielse från begränsningarna.

Om 35 år har förflutit sedan lånet beviljades, skall Statens bostadsfond på ansökan bevilja befrielse från begränsningarna enligt denna lag, om lånet som inte har beviljats som ett annuitetslån har beviljats

1)

den 1 januari 1980 eller senare enligt 1966 års lag om bostadsproduktion för uppförande eller anskaffning av ett hyreshus eller för förvärv av aktier som medför rätt att besitta en hyresbostad, eller

2)

den 1 januari 1991 eller senare enligt 1966 års lag om bostadsproduktion för utvidgning eller ombyggnad av ett hyreshus.

Om 40 år har förflutit sedan lånet beviljades, skall Statens bostadsfond på ansökan bevilja befrielse från begränsningarna enligt denna lag, om annuitetslånet har beviljats

1)

den 1 januari 1990 eller senare enligt 1966 års lag om bostadsproduktion för uppförande eller anskaffning av ett hyreshus eller för förvärv av aktier som medför rätt att besitta en hyresbostad,

2)

den 1 januari 1991 eller senare enligt 1966 års lag om bostadsproduktion för utvidgning eller ombyggnad av ett hyreshus, eller

3)

enligt aravalagen före den 1 september 2004.

En förutsättning för befrielse från begränsningarna är att det statliga bostadslånet eller aravalånet återbetalas helt och hållet eller att staten befrias från borgensansvaret enligt lagen om statsborgen för återbetalning av aravalån i fråga om den bostad eller det hus som befrias från begränsningarna, om inte något annat följer av 16 a §. Om en lånefordran inte har kunnat säkerställas vid indrivning på exekutiv väg eller vid sådan överlåtelse på frivillig väg som Statskontoret godkänt i stället för indrivning på exekutiv väg, förutsätter befrielse från begränsningarna dock inte att en sådan fordran betalas eller att staten befrias från borgensansvaret. (14.6.2013/447)

16 a § (9.12.2005/1019)Ackord i samband med befrielse från begränsningar

För att förebygga kreditförluster och sanera ekonomin för hyreshussamfund kan Statskontoret, på villkor som det bestämmer och inom ramen för det maximibelopp som årligen fastställs i statsbudgeten, på ansökan av låntagaren besluta att staten svarar för en del, dock högst 50 procent, av det återstående statliga bostadslånet eller aravalånet ( begränsningsackord ). Begränsningsackordets belopp prövas från fall till fall utifrån en totalplan som sökanden gjort upp och annan utredning. (14.6.2013/447)

Begränsningsackord kan beviljas endast om ackordet inklusive ackordkostnaderna beräknas begränsa statens kreditförluster jämfört med kreditförlustrisken utan ackord. När kreditförlustrisken bedöms beaktas låntagarens förmögenhet, värdet av säkerheten för lånet i förhållande till kapitalet på det statliga bostadslån som återstår och möjligheterna att realisera säkerheten.

För att begränsningsackord skall beviljas förutsätts dessutom att

1)

de hus eller bostäder som lånet gäller har blivit befriade från begränsningar med stöd av 16 §,

2)

objektets ägarsamfund har ekonomiska svårigheter på grund av att ett objekt inom ett område med sjunkande efterfrågan på bostäder under en lång tid har varit underutnyttjat eller löper uppenbar risk för långvarigt underutnyttjande, samt att

3)

återstoden av lånet återbetalas till staten i samband med ackordet.

4 mom. har upphävts genom L 14.6.2013/447 .

Kapitalet på det lån som begränsningsackordet gäller består av kapitalet på det statliga bostadslån eller aravalån som återstår när beslutet om ackord fattas.

17 § (30.12.2015/1714)Rivning

Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet kan på ansökan och på villkor som centralen ställer ge tillstånd till rivning av en bostad eller ett hus som omfattas av begränsningar,

1)

om bostaden eller huset är i så dåligt skick att en ombyggnad eller reparation inte är ändamålsenlig,

2)

om bostaden eller största delen av bostäderna i ett hus som befinner sig i ett område med minskande befolkning länge har stått tomma och beräknas förbli tomma och om det med hänsyn till bostadsmarknadssituationen i området är motiverat med rivning, eller

3)

av något annat synnerligen vägande skäl.

Tillstånd till rivning kan ges på det villkor att det statliga bostadslånet eller aravalånet i sin helhet återbetalas eller att staten befrias från borgensansvaret enligt lagen om statsborgen för återbetalning av aravalån i fråga om det hus eller den bostad som ska rivas, om det inte är fråga om en fordran enligt 16 § 5 mom. eller om inte något annat följer av 17 a §.

Om en bostad eller ett hus som omfattas av begränsningar rivs utan tillstånd, kan ägaren genom Statskontorets beslut åläggas att betala ersättning enligt 6 § för den återstående begränsningstiden, dock högst för 20 år. Om ersättningen skulle bli uppenbart oskälig, kan den nedsättas när den fastställs.

17 a § (14.6.2013/447)Ackord i samband med rivning

Om tillstånd till rivning enligt 17 § har beviljats för en bostad eller ett hus, kan Statskontoret, inom ramen för det maximibelopp som årligen fastställs i statsbudgeten och på ansökan av låntagaren, besluta att staten svarar för högst 60 procent av det återstående statliga bostadslånet eller aravalånet ( rivningsackord ). Låntagaren är skyldig att återbetala återstoden av lånet till staten. Av särskilda skäl kan Statskontoret fastställa en amorteringsplan för den återstående delen av lånet och vid behov godkänna säkerhet för fordran.

Rivningsackordet uppgår emellertid med avvikelse från 1 mom. till högst 70 procent, om

1)

låntagaren har högst 200 hyresbostäder som byggts med statligt stöd,

2)

det inte finns efterfrågan på objektet som hyresbostad, och

3)

låntagarens ekonomiska situation är svag.

En förutsättning för rivningsackord är att de omständigheter som legat till grund för rivningstillståndet har medfört betydande ekonomiska svårigheter för låntagaren och att ackord behövs för att sanera låntagarens ekonomi.

Rivningsackord kan emellertid beviljas med avvikelse från 3 mom., om en betydande och långvarig minskning av nyttjandegraden för ett enskilt objekt orsakar ekonomiska problem som hotar låntagarens ekonomiska handlingskraft i dess helhet.

Kapitalet på det lån som rivningsackordet gäller består av kapitalet på det statliga bostadslån eller aravalån som återstår när beslutet om ackord fattas och de räntor som förfallit till betalning.

18 §Anteckning om begränsning

De anteckningar om begränsning som enligt de lagar som gäller långivningen har gjorts i lagfarts- och inteckningsregistret samt i aktiebreven och aktieboken skall kompletteras, ändras, överföras eller strykas så som närmare stadgas genom förordning.

19 § (30.12.2015/1714)Uppsägning

Statskontoret kan för omedelbar återbetalning helt eller delvis säga upp ett lån som en statlig myndighet har beviljat och kommunen ett lån som kommunen har beviljat, om låntagaren eller den på vilken lånet har överförts inte iakttar denna lag eller de bestämmelser eller föreskrifter som utfärdats med stöd av den och om försummelsen inte är obetydlig. Om låntagaren eller den på vilken lånet har överförts har använt bostaden i strid med bestämmelserna i 4 § eller förfarit i strid med bestämmelserna i 7 eller 7 a §, 7 b § 1 mom. eller 7 c § och om försummelsen inte är obetydlig, kan dock Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet säga upp lånet helt eller delvis för omedelbar återbetalning.

Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet kan av vägande skäl för omedelbar återbetalning helt eller delvis säga upp ett statligt lån till en kommun, om kommunen har handlat i strid med denna lag eller de bestämmelser som utfärdats med stöd av den.

20 §Myndigheter

De myndigheter som avses i denna lag är de myndigheter som är behöriga enligt aravalagen.

21 § (30.12.2015/1714)Ändringssökande

En sökande får på det sätt som anges i förvaltningslagen (434/2003) begära omprövning av ett beslut som meddelats av Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet, Statskontoret eller kommunen, eller av en tjänsteinnehavare som lyder under kommunstyrelsen eller en kommunal nämnd. Omprövning begärs hos den myndighet som fattat beslutet. Omprövning av ett beslut av en tjänsteinnehavare som lyder under kommunstyrelsen eller en kommunal nämnd begärs dock hos kommunstyrelsen eller nämnden i fråga.

Beslut som har meddelats med anledning av begäran om omprövning får överklagas genom besvär hos förvaltningsdomstolen på det sätt som anges i förvaltningsprocesslagen (586/1996) . Beslut som har meddelats med anledning av begäran om omprövning ärenden som gäller val eller godkännande av en hyresgäst får dock inte överklagas genom besvär.

Förvaltningsdomstolens beslut i ärenden som avses i 6 eller 17 § och som gäller ersättning för användning i strid med bestämmelserna samt i ärenden som avses i 7 d § 2 mom. och 19 § får överklagas genom besvär på det sätt som anges i förvaltningsprocesslagen. Över andra beslut av förvaltningsdomstolen får besvär anföras endast om högsta förvaltningsdomstolen beviljar besvärstillstånd.

22 § (13.8.2004/735)

22 § har upphävts genom L 13.8.2004/735 .

23 § (8.8.2003/720)Tillsyn

Miljöministeriet, statens bostadsfond, statskontoret och kommunen har rätt att styra och övervaka efterlevnaden av denna lag och med stöd av den utfärdade bestämmelser och föreskrifter. Myndigheterna har rätt att utan hinder av sekretessbestämmelserna få tillgång till de handlingar som behövs för tillsynen. Låntagaren är skyldig att på anmodan tillställa inspektören handlingarna för inspektion.

24 §Tjänstemannaansvar

Den som utför uppgifter som anförtrotts honom enligt denna lag eller en förordning som utfärdats med stöd av den ansvarar för sina åtgärder såsom en tjänsteman.

25 §Närmare stadganden

Närmare stadganden om verkställigheten av denna lag utfärdas genom förordning.

26 §Ikraftträdande

Denna lag träder i kraft den 1 januari 1994.

Genom denna lag upphävs följande lagar jämte ändringar

1)

lagen den 31 december 1975 om temporära begränsningar rörande hyreshus med bostadslån (1082/75) och

2)

lagen den 25 januari 1982 om inlösen av hyresbostäder (82/82) .

Om ett skuldebrevsvillkor som gäller användning eller överlåtelse är fördelaktigare för låntagaren än denna lag, skall villkoret i skuldebrevet iakttas.

RP 177/93

MiUB 13/93

Ikraftträdelsestadganden

11.7.1997/682:

Denna lag träder i kraft den 1 september 1997.

Denna lag tillämpas inte på bostäder eller hus som enligt de bestämmelser som var i kraft innan denna lag trädde i kraft har befriats eller blivit befriade från begränsningarna enligt lagen om användning, överlåtelse och inlösen av aravahyresbostäder och aravahyreshus.

Denna lag tillämpas inte heller om bostaden eller huset är i en fysisk persons omedelbara ägo när lagen träder i kraft.

Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan den träder i kraft.

RP 81/1997 , MiUB 6/1997, StoUB 1/1997, RSv 102/1997

5.3.1999/270:

Denna lag träder i kraft den 1 april 1999.

På beslut som fattats innan denna lag träder i kraft tillämpas de bestämmelser som gäller då denna lag träder i kraft.

RP 237/1998 , MiUB 7/1998, RSv 251/1998

21.5.1999/623:

Denna lag träder i kraft den 1 december 1999.

RP 30/1998 , FvUB 31/1998, RSv 303/1998

11.12.2002/1104:

Denna lag träder i kraft den 1 januari 2003.

Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.

RP 154/2002 , MiUB 12/2002, RSv 144/2002

31.1.2003/83:

Denna lag träder i kraft den 1 mars 2003.

Miljöministeriets beslut om den ränta som skall betalas på det egna kapitalet för aravahyresbostäder tillämpas på den ränta som avses i 7 § 4 mom. i denna lag tills den förordning av statsrådet som ges med stöd av denna bestämmelse träder i kraft.

Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.

RP 232/2002 , MiUB 17/2002, RSv 192/2002

8.8.2003/720:

Denna lag träder i kraft den 1 september 2003.

RP 23/2003 , MiUB 1/2003, RSv 19/2003

20.1.2004/29:

Denna lag träder i kraft den 1 februari 2004.

RP 143/2003 , MiUB 4/2003, RSv 118/2003

13.8.2004/735:

Denna lag träder i kraft den 1 september 2004.

Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.

RP 79/2004 , MiUB 10/2004, RSv 77/2004

9.12.2005/1019:

Denna lag träder i kraft den 1 januari 2006.

Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.

RP 136/2005 , MiUB 13/2005, RSv 132/2005

18.8.2006/716:

Denna lag träder i kraft den 1 september 2006.

Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.

RP 47/2006 , MiUB 4/2006, RSv 65/2006

12.1.2007/20:

Denna lag träder i kraft den 1 april 2007.

Bestämmelserna i 8 § 1 mom. 2–4 punkten, 10 § 1 mom. och 11 § 1 mom. samt 8 a § tillämpas på ansökningar som anhängiggjorts efter lagens ikraftträdande.

Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.

RP 198/2006 , MiUB 7/2006, RSv 219/2006

19.12.2008/869:

Denna lag träder i kraft den 1 januari 2009.

RP 136/2008 , MiUB 8/2008, RSv 134/2008

14.6.2013/447:

Denna lag träder i kraft den 1 september 2013.

Denna lag tillämpas på ansökningar som blivit anhängiga före lagens ikraftträdande.

RP 42/2013 , MiUB 3/2013, RSv 64/2013

13.12.2013/992:

Denna lag träder i kraft den 1 januari 2014.

RP 133/2013 , MiUB 5/2013, RSv 121/2013

30.12.2013/1220:

Denna lag träder i kraft den 1 januari 2014.

RP 139/2013 , FvUB 21/2013, RSv 208/2013

30.12.2015/1714:

Denna lag träder i kraft den 1 januari 2016.

På bestämmande av hyran för bostäder tillämpas 7 § 1 mom. till och med den 31 december 2016 i den lydelse det hade vid ikraftträdandet denna lag. På utjämning av hyran för bostäder tillämpas i stället för 7 a § under motsvarande tid 7 § 2 mom. i den lydelse det hade vid lagens ikraftträdande. Den första efterkalkylen enligt 7 c § ska göras upp för den räkenskapsperiod som börjar 2017. På sökande av ändring i ett förvaltningsbeslut som meddelats före ikraftträdandet av denna lag tillämpas de bestämmelser som gällde vid ikraftträdandet.

RP 99/2015 , MiUB 3/2015, RSv 93/2015

21.12.2016/1350:

Denna lag träder i kraft den 1 januari 2017.

På sådana boende som vid ikraftträdandet av denna lag bor i bostäder som avses i denna lag och med vilka det inte före ikraftträdandet av denna lag har ingåtts hyresavtal enligt lagen om hyra av bostadslägenhet tillämpas till och med den 31 december 2017 bestämmelserna i 4 § 2 mom. i den lydelse de hade vid denna lags ikraftträdande.

RP 227/2016 , MiUB 18/2016, RSv 207/2016

Till början av sidan