Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

1044/2010

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Valtioneuvoston asetus alkoholijuomien myynnistä ja sen valvonnasta Suomen ja ulkomaiden välillä kulkevissa liikennevälineissä annetun asetuksen muuttamisesta

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Alkuperäinen julkaisu
Vihko 141/2010 (Julkaistu 9.12.2010)

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty sosiaali- ja terveysministeriön esittelystä,

muutetaan alkoholijuomien myynnistä ja sen valvonnasta Suomen ja ulkomaiden välillä kulkevissa liikennevälineissä annetun asetuksen ( 1346/1994 ) 4 §:n 2 momentti, 6―8 §, 9 §:n 3 momentti, 11 §:n 2 momentti, 12 §:n 1 momentti, 14―17 §, 18 §:n 1 momentti, 19 §, 20 §:n 2 momentti, 21 §:n 1 momentti ja 22 § seuraavasti:

4 §


Matkustajien mukanaan tuomien alkoholijuomien nauttiminen aluksessa tai muussa liikennevälineessä on kielletty. Samoin anniskellun alkoholijuoman poisvieminen vesikulkuneuvon anniskelupaikasta tai ulkomaille liikennöivän junan anniskelualueelta on kielletty.

6 §Erilliset rajoitukset

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto voi, milloin siihen on erityisiä syitä, rajoittaa aluksen tai muun liikennevälineen myyntitiloja tai myyntiaikoja taikka antaa määräyksiä alkoholijuomien luovuttamisesta matkustajille.

7 §Tarkastus- ja tiedonsaantioikeus

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolla on tämän asetuksen ja sen nojalla annettujen määräysten valvontaa varten oikeus:

1)

päästä tarkastamaan aluksen tai muun liikennevälineen tiloja ja toimintaa sekä valvonnassa tarvittavia asiakirjoja;

2)

saada käyttöönsä valvonnan kannalta tarpeelliset ilmoitukset, tiedot ja muut asiakirjat; sekä

3)

antaa määräyksiä valvonnan kannalta tarpeellisen kirjanpidon pitämisestä ja tietojen luovuttamisesta valvontatarkoituksiin.

8 §Aluksia koskeva myynti-ilmoitus

Suomen ja ulkomaiden välillä liikennettä harjoittavasta sellaisesta suomalaisesta aluksesta, jossa alkoholijuomia myydään matkustajille, on liikenteenharjoittajan ennen myyntitoiminnan aloittamista tehtävä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle kirjallinen ilmoitus, josta tulee käydä selville liikenteenharjoittaja ja myynnin harjoittaja sekä muut viraston määräämät alusta ja sen myyntitiloja sekä myynnin valvontaa ja yleistä järjestyksenpitoa koskevat tiedot.

9 §


Sen estämättä, mitä 1 momentissa säädetään, voi Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto erityisten syiden niin vaatiessa määräämillään ehdoilla antaa luvan alkoholijuomien myyntiin myös vesikulkuneuvon ollessa satamassa tai sen kulkiessa Suomen alueella sen reittiin kuuluvan kahden suomalaisen sataman välillä.

11 §


Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto voi erityisten syiden niin vaatiessa liikenteenharjoittajan hakemuksesta määräämillään ehdoilla antaa luvan anniskeluun muunakin aikana kuin 1 momentissa säädetään.

12 §Alkoholijuomavaraston valvonta

Aluksen alkoholijuomavarastoa on valvottava Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston määräämällä tavalla.


14 §Anniskelulupa

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto voi myöntää kirjallisesta hakemuksesta ulkomaille liikennöivän junan matkustajille varattuihin tiloihin toistaiseksi tai tilapäisesti anniskeluluvan sille, jolla harkitaan olevan tähän toimintaan tarvittavat edellytykset ja vaadittava luotettavuus.

Hakemukseen on liitettävä viraston määräämät tiedot hakijasta sekä muut viraston tarpeelliseksi katsomat selvitykset.

15 §Anniskelualueen järjestys

Päihtyneelle tai häiritsevästi käyttäytyvälle henkilölle ei saa anniskella. Asiakas, joka käyttäytyy häiritsevästi tai jonka päihtymys on selvästi havaittavissa, on poistettava anniskelualueelta.

16 §Anniskeluajat

Anniskelua ulkomaille liikennöivän junan anniskelualueella ei saa aloittaa ennen kello viittä. Anniskelu on lopetettava viimeistään kello puoli kaksi Suomen aikaa.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto voi erityisten syiden niin vaatiessa luvanhaltijan hakemuksesta määräämillään ehdoilla antaa luvan anniskeluun muunakin aikana kuin 1 momentissa säädetään.

17 §Anniskeluluvan peruuttaminen ja anniskelun keskeyttäminen

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto voi korvauksetta peruuttaa myöntämänsä luvan joko määräajaksi tai pysyvästi, jos:

1)

anniskelutoiminnassa on rikottu tätä asetusta tai sen nojalla annettuja määräyksiä ja ohjeita;

2)

luvan saajan katsotaan menettäneen luvan saamisen edellytykset tai luotettavuutensa; tai

3)

anniskelualueella on ilmennyt järjestyshäiriöitä tai muita väärinkäytöksiä.

Poliisi tai asianomainen rautateiden toimihenkilö voi, milloin järjestyksen ylläpitäminen anniskelualueella niin vaatii, keskeyttää anniskelun siellä tilapäisesti, enintään siihen saakka kunnes juna on pääteasemalla. Keskeyttämisestä on viipymättä ilmoitettava Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle.

18 §Alkoholijuomavaraston valvonta

Anniskeluun tarkoitettua alkoholijuomavarastoa on valvottava Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston määräämällä tavalla.


19 §Anniskelulupa

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto voi hakemuksesta erityisestä syystä määräämillään ehdoilla antaa tilapäisesti luvan anniskeluun suljetuille seurueille ulkomaille liikennöivässä korkeatasoisessa linja-autossa edellyttäen, että liikennöitsijällä on vaadittava luotettavuus.

Hakemukseen on liitettävä viraston määräämät tiedot hakijasta sekä muut viraston tarpeelliseksi katsomat selvitykset.

20 §Anniskeluajat


Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto voi erityisten syiden niin vaatiessa liikenteenharjoittajan hakemuksesta määräämillään ehdoilla antaa luvan anniskeluun muunakin aikana kuin 1 momentissa säädetään.

21 §Alkoholijuomavaraston valvonta

Linja-auton alkoholijuomavarastoa on valvottava Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston määräämällä tavalla.


22 §Rangaistukset

Joka rikkoo tätä asetusta tai sen nojalla annettuja määräyksiä, tuomitaan rangaistukseen niin kuin alkoholilain (1143/94) 50 a §:ssä säädetään, jollei muualla laissa ole säädetty teosta ankarampaa rangaistusta.


Tämä asetus tulee voimaan 9 päivänä joulukuuta 2010.

Helsingissä 2 päivänä joulukuuta 2010

PeruspalveluministeriPaula RisikkoHallitusneuvosIsmo Tuominen

Sivun alkuun