Asetus alkoholijuomien myynnistä ja sen valvonnasta Suomen ja ulkomaiden välillä kulkevissa liikennevälineissä
- Säädöksen tyyppi
- Asetus
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 1346/1994
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Sosiaali– ja terveysministerin esittelystä säädetään 8 päivänä joulukuuta 1994 annetun alkoholi– lain (1143/94) 32 §:n 1 momentin nojalla:
1 lukuYleiset säännökset
1 §Soveltamisala
Alkoholijuomien myynnistä ja sen valvon– nasta Suomen ja ulkomaiden välillä kulkevissa aluksissa ja muissa liikennevälineissä on voimassa, mitä tässä asetuksessa säädetään.
2 §Määritelmät
Tässä asetuksessa tarkoitetaan:
alkoholijaomien myynnillä joko anniskelua, jossa alkoholijuomaa myydään paikalla nautittavaksi, tai vähittäismyyntiä, jossa alkoholijuomaa myydään aluksesta pois vietäväksi;
aluksella Suomen ja ulkomaiden välillä kulkevaa suomalaista vesi– tai ilmakulkuneuvoa;
muulla liikennevälineellä ulkomaille liikennöivää junaa tai linja–autoa.
3 §Myyntihenkilökunta
Anniskelua varten tulee aluksessa tai muussa liikennevälineessä olla riittävä määrä koulutettua ja ammattitaitoista henkilökuntaa.
Alkoholijuomien myynnissä ei saa käyttää henkilökuntaa, joka ei ole täyttänyt 18 vuotta.
4 §Järjestyksen ylläpitäminen
Alkoholijuomien myynti on järjestettävä niin, että järjestys aluksessa tai muussa liikennevälineessä säilyy ja että alkoholista aiheutuvat haitat muodostuvat mahdollisimman vähäisiksi.
Matkustajien mukanaan tuomien alkoholi– juomien nauttiminen aluksessa tai muussa liikennevälineessä on kielletty. Samoin anniskellun alkoholijuoman poisvieminen vesikulkuneuvon anniskelupaikasta tai ulkomaille liikennöivän junan ravintolavaunusta on kielletty.
5 §Myyntikiellot
Alkoholijuomaa ei saa aluksen vähittäis– myynnissä myydä henkilölle, joka on 20 vuotta nuorempi. Mietoa alkoholijuomaa voidaan kuitenkin myydä 18 vuotta täyttäneelle.
Alkoholijuomaa ei saa anniskella 18 vuotta nuoremmalle.
Alkoholijuomaa ei myöskään saa myydä:
häiritsevästi käyttäytyvälle tai selvästi päihtyneelle; eikä
2) jos on aihetta olettaa alkoholijuoman väärinkäyttöä taikka sen luvatonta luovuttamis– ta tai välittämistä.
6 §Erilliset rajoitukset
Sosiaali– ja terveydenhuollon tuotevalvonta– keskus, jäljempänä tuotevalvontakeskus, voi, milloin siihen on erityisiä syitä, rajoittaa aluksen tai muun liikennevälineen myyntitiloja tai myyntiaikoja taikka antaa määräyksiä alkoholi– juomien luovuttamisesta matkustajille.
7 §Tarkastus- ja tiedonsaantioikeus
Tuotevalvontakeskuksella on tämän asetuksen ja sen nojalla annettujen määräysten valvontaa varten oikeus:
päästä tarkastamaan aluksen tai muun liikennevälineen tiloja ja toimintaa sekä valvonnassa tarvittavia asiakirjoja;
saada käyttöönsä valvonnan kannalta tarpeelliset ilmoitukset, tiedot ja muut asiakirjat; sekä
antaa määräyksiä valvonnan kannalta tarpeellisen kirjanpidon pitämisestä ja tietojen luovuttamisesta valvontatarkoituksiin.
2 lukuMyynti ulkomaanliikenteen aluksissa
8 §Aluksia koskeva myynti-ilmoitus
Suomen ja ulkomaiden välillä liikennettä haijoittavasta sellaisesta suomalaisesta aluksesta, jossa alkoholijuomia myydään matkustajille, on liikenteenharjoittajan ennen myyntitoiminnan aloittamista tehtävä tuotevalvontakeskukselle kirjallinen ilmoitus, josta tulee käydä selville liikenteenharjoittaja ja myynnin harjoittaja sekä muut tuotevalvontakeskuksen määräämät alusta ja sen myyntitiloja sekä myynnin valvontaa ja yleistä järjestyksenpitoa koskevat tiedot.
9 §Yleiset myyntirajoitukset
Alkoholijuomien myynti aluksessa on kielletty sen ollessa satamassa tai lentokentällä taikka muualla Suomen alueella.
Mitä 1 momentissa säädetään, ei koske vesikulkuneuvoa sen kulkiessa Suomen alueella kotimaisen ja ulkomaisen sataman välillä poikkeamatta matkallaan muussa kuin sen reittiin kuuluvassa yhdessä Ahvenanmaan maakunnan alueella olevassa satamassa. Samoin 1 momenttia ei sovelleta ilmakulkuneuvoon sen kulkiessa Suomen alueella kotimaisen ja ulkomaisen lentokentän välillä.
Sen estämättä, mitä 1 momentissa sääde– tään, voi tuotevalvontakeskus erityisten syiden niin vaatiessa määräämillään ehdoilla antaa luvan alkoholijuomien myyntiin myös vesi– kulkuneuvon ollessa satamassa tai sen kulkiessa Suomen alueella sen reittiin kuuluvan kahden suomalaisen sataman välillä.
10 §Myyntipaikan järjestys
Päihtynyttä ei saa päästää vesikulkuneuvon myyntipaikkaan. Asiakas, joka käyttäytyy häiritsevästi tai jonka päihtymys on selvästi havaittavissa, on poistettava sanotusta myyntipaikasta.
11 §Anniskeluajat
Anniskelua vesikulkuneuvossa ei saa aloittaa ennen kello yhdeksää. Anniskelu on lopetettava viimeistään kello puoli neljä sen maan aikaa, jonka satamasta alus on viimeksi lähtenyt.
Tuotevalvontakeskus voi erityisten syiden niin vaatiessa liikenteenharjoittajan hakemuksesta määräämillään ehdoilla antaa luvan anniskeluun muunakin aikana kuin mitä 1 momentissa säädetään.
12 §Alkoholijuomavaraston valvonta
Aluksen alkoholijuomavarastoa on valvottava tuotevalvontakeskuksen määräämällä tavalla.
Tullivalvonnasta säädetään erikseen.
13 §Henkilökunnan muonitus
Vesikulkuneuvon henkilökuntaan kuuluvalle voivat tulliviranomaiset jättää käytettäväksi pieniä määriä alkoholijuomia aluksen satamassaolon aikana siten kuin siitä erikseen säädetään.
3 lukuAnniskelu ulkomaille liikennöivässä junassa
14 §Anniskelulupa
Tuotevalvontakeskus voi myöntää kirjallisesta hakemuksesta ulkomaille liikennöivän junan ravintolavaunuun toistaiseksi anniskeluluvan sille, jolla harkitaan olevan tähän toimintaan tarvittavat edellytykset ja vaadittava luotettavuus.
Tuotevalvontakeskus voi poikkeuksellisesti määräämillään ehdoilla hakemuksesta antaa luvan anniskella ravintolavaunussa suljetuille seurueille muita kuin ravintolavaunun alkoholijuomia.
Hakemukseen on liitettävä tuotevalvontakeskuksen määräämät tiedot hakijasta sekä muut tuotevalvontakeskuksen tarpeelliseksi katsomat selvitykset.
15 §Ravintolavaunun järjestys
Päihtynyttä ei saa päästää ravintolavaunuun. Asiakas, joka käyttäytyy häiritsevästi tai jonka päihtymys on selvästi havaittavissa, on poistettava ravintolavaunusta.
16 §Anniskeluajat
Anniskelua ulkomaille liikennöivän junan ravintolavaunussa ei saa aloittaa ennen kello yhdeksää. Anniskelu on lopetettava viimeistään kello yksi Suomen aikaa.
Tuotevalvontakeskus voi erityisten syiden niin vaatiessa liikenteenharjoittajan hakemuksesta määräämillään ehdoilla antaa luvan anniskeluun muunakin aikana kuin mitä 1 momentissa säädetään.
17 §Anniskeluluvan peruuttaminen ja anniskelun keskeyttäminen
Tuotevalvontakeskus voi korvauksetta peruuttaa myöntämänsä luvan joko määräajaksi tai pysyvästi, jos:
ravintolavaunussa on rikottu tätä asetusta tai sen nojalla annettuja määräyksiä ja ohjeita;
luvan saajan katsotaan menettäneen luvan saamisen edellytykset tai luotettavuutensa; tai
ravintolavaunussa on ilmennyt järjestyshäiriöitä tai muita väärinkäytöksiä.
Poliisi tai asianomainen rautateiden toimi– henkilö voi, milloin järjestyksen ylläpitäminen ravintolavaunussa niin vaatii, keskeyttää anniskelun siellä tilapäisesti, enintään vuorokauden ajaksi. Keskeyttämisestä on viipymättä ilmoitettava tuotevalvontakeskukselle.
18 §Alkoholijuomavaraston valvonta
Ravintolavaunun alkoholijuomavarastoa on valvottava tuotevalvontakeskuksen määräämällä tavalla.
Tullivalvonnasta säädetään erikseen.
4 lukuAnniskelu ulkomaille liikennöivässä linja–autossa
19 §Anniskelulupa
Tuotevalvontakeskus voi hakemuksesta erityisestä syystä määräämillään ehdoilla antaa tilapäisesti luvan anniskeluun suljetuille seurueille ulkomaille liikennöivässä korkeatasoisessa linja–autossa edellyttäen, että liikennöitsijällä on vaadittava luotettavuus.
Hakemukseen on liitettävä tuotevalvonta– keskuksen määräämät tiedot hakijasta sekä muut tuotevalvontakeskuksen tarpeelliseksi katsomat selvitykset.
20 §Anniskeluajat
Anniskelua ulkomaille liikennöivässä linja– autossa ei saa aloittaa ennen kello yhdeksää. Anniskelu on lopetettava viimeistään kello yksi Suomen aikaa.
Tuotevalvontakeskus voi erityisten syiden niin vaatiessa liikenteenharjoittajan hakemuksesta määräämillään ehdoilla antaa luvan anniskeluun muunakin aikana kuin mitä 1 momentissa säädetään.
21 §Alkoholijuomavaraston valvonta
Linja–auton alkoholijuomavarastoa on valvottava tuotevalvontakeskuksen määräämällä tavalla.
Tullivalvonnasta säädetään erikseen.
5 lukuErinäiset säännökset
22 §Rangaistukset
Joka rikkoo tätä asetusta tai sen nojalla annettuja määräyksiä, tuomitaan rangaistukseen niin kuin alkoholilain (1144/94) 93 §:ssä säädetään, jollei muualla laissa ole säädetty teosta ankarampaa rangaistusta.
23 §Tarkemmat määräykset ja ohjeet
Tarkemmat määräykset ja ohjeet tämän asetuksen täytäntöönpanosta antaa sosiaali– ja terveysministeriö.
24 §Voimaantulo
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1995.
25 §Siirtymäsäannökset
Sosiaali– ja terveysministeriön ennen tämän asetuksen voimaantuloa antama lupa anniskeluajan pidentämisestä jää voimaan asianomaisessa päätöksessä mainituksi ajaksi.
Helsingissä 22 päivänä joulukuuta 1994
Tasavallan Presidentti Martti AhtisaariSosiaali- ja terveysministeri Jorma Huuhtanen