Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

181/1994

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Maa- ja metsätalousministeriön päätös rehun lisäaineista

Säädöksen tyyppi
Päätös
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
181/1994

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Maa- ja metsätalousministeriö on 26 päivänä helmikuuta 1993 annetun rehulain (234/93) nojalla1 päättänyt seuraavaa:

1 §Soveltamisala

Tämä päätös koskee rehulain (234/93) 2 §:ssä tarkoitettuja rehujen lisäaineita.

Lisäaineista tässä päätöksessä annettuja määräyksiä on noudatettava myös maatiloilla tapahtuvassa rehun lisäaineiden käytössä ja niitä rehuvalmisteisiin lisättäessä.

2 §Lisäaineluettelo

Maahantuoda, markkinoida ja markkinointia varten valmistaa sekä maahantuotaviin ja markkinoitaviin rehuvalmisteisiin saa käyttää vain tämän päätöksen liitteenä 1 olevaan rehun lisäaineluetteloon merkittyjä lisäaineita edellyttäen, että ne täyttävät lisäaineluettelossa mainitut sekä rehulaissa ja jäljempänä tässä päätöksessä määrätyt vaatimukset.

3 §Lisäaineen tai sen uuden käyttötavan merkitseminen rehun lisäaineluetteloon

Rehun lisäaineluetteloon merkitään eräin poikkeuksin ne rehun lisäaineet, jotka on lueteltu Euroopan yhteisön direktiivissä 70/524/ETY sekä siihen tehdyissä muutoksissa1.

Lisäaineen tai sen uuden käyttötavan lisäaineluetteloon hyväksymistä koskevassa Euroopan yhteisön komissiolle toimitettavassa hakemuksessa on noudatettava liitteessä 2 annettuja määräyksiä.

Hakemus liitteineen on toimitettava kasvintuotannon tarkastuskeskuksen maatalouskemian osastolle asiakirjojen asianmukaisuuden tarkistamista varten. Kasvintuotannon tarkastuskeskuksen on palautettava hakemus hakijalle lausunnollaan varustettuna kahden kuukauden kuluessa. Hakijan asia on tämän jälkeen toimittaa asiakirjat komissiolle liitteen 2 määräysten mukaisesti.

4 §Nurmirehun säilöntäaineet

Nurmirehujen säilöntään tarkoitetun lisäainevalmisteen lisäaineluetteloon merkitsemistä koskevassa hakemuksessa, joka toimitetaan kasvintuotannon tarkastuskeskuksen maatalouskemian osastolle, on hakijan esitettävä säilöntäaineesta seuraavat tiedot:

1)

lisäaineen tai lisäaineiden kemialliset nimet;

2)

seoksessa olevien aineiden pitoisuudet, jos ainetta myydään seoksena;

3)

valmisteen kauppanimi;

4)

valmisteen valmistaja tai myyjä sekä maahantuontitavaran maahantuoja;

5)

valmisteen käyttö- ja annostusohjeet;

6)

selvitykset ja tutkimustulokset valmisteen tehokkuudesta käyttötarkoitukseensa;

7)

menetelmät lisäaineen tai lisäaineiden analysoimiseksi kauppavalmisteesta sekä

8)

valmisteella tehtyjen kenttäkokeiden tulokset.

Kasvintuotannon tarkastuskeskuksen on toimitettava hakemus ja siitä antamansa lausunto maa- ja metsätalousministeriölle.

5 §Eräiden elinkeinonharjoittajien rekisteröiminen

Antibiootteja, kokkidiostaatteja ja muita lääkkeenkaltaisia aineita, seleeniä ja kasvunedisteitä tai niitä sisältäviä esiseoksia ja rehuseoksia saa valmistaa tai välittää vain valmistaja tai välittäjä, joka on merkitty kasvintuotannon tarkastuskeskuksen tälläisistä elinkeinonharjoittajista pitämään luetteloon.

Luetteloon merkitsemisen edellytyksenä on, että:

1)

hakija täyttää tämän päätöksen liitteessä 3 määrätyt kelpoisuusvaatimukset;

2)

hakijalla, joka tuo maahan tässä pykälässä tarkoitettuja rehun lisäaineita sisältäviä rehuseoksia Euroopan talousalueen ulkopuolisista valtioista, on oltava Euroopan talousalueella edustaja, joka täyttää liitteessä 3 määrätyt kelpoisuusvaatimukset.

Kasvintuotannon tarkastuskeskukselle osoitetussa edellä 1 momentissa tarkoitettuun luetteloon merkitsemistä koskevassa hakemuksessa on ilmoitettava:

1)

rehun lisäainevalmisteen valmistajan tai välittäjän nimi ja osoite;

2)

toiminnan laatu (valmistus, välitys);

3)

valmistettavaksi ja välitettäväksi aiotut tuotteet sekä

4)

muut tarpeellisiksi katsottavat selvitykset ja tiedot, jotka osoittavat hakijan täyttävän 2 momentissa tarkoitetut luetteloon merkitsemisen edellytykset.

Tässä pykälässä tarkoitetun elinkeinonharjoittajan on järjestettävä rehuvalmisteidensa valmistuksen laadun valvonta sekä pidettävä valmistusta, varastointia ja myyntiä koskevaa kirjanpitoa tässä pykälässä tarkoitettujen rehun lisäaineiden käytön valvomiseksi tämän päätöksen liitteen 4 määräysten mukaisesti.

6 §Lisäaineiden käyttöä koskevat ehdot ja rajoitukset

Lisättäessä rehun lisäaineita rehuvalmisteisiin on noudatettava tämän päätöksen liitteessä 5 määrättyjä ehtoja ja rajoituksia.

7 §Tuoteseloste

Rehun lisäaineista, niitä sisältävistä esiseoksista ja rehuseoksista on tuoteselosteessa ilmoitettava, sen lisäksi mitä rehun lisäaineluettelon sarakkeessa muut määräykset on määrätty, myös liitteessä 6 määrätyt tiedot.

Tuoteselosteen merkinnät on tehtävä suomen- ja ruotsinkielellä ja niiden on oltava selvästi näkyvillä ja helposti luettavissa. Kotimaassa valmistetussa lisäainevalmisteessa, jota myydään vain yksikielisissä kunnissa, saadaan kuitenkin käyttää näiden kuntien kielellä olevia yksikielisiä merkintöjä.

Vietäessä rehun lisäaineita ja niitä sisältäviä esiseoksia Euroopan talousalueelle merkinnät on tehtävä vähintään yhdellä määrämaan kielistä.

8 §Pakkausmääräykset

Rehun lisäaineet ja niitä sisältävät esiseokset on markkinoitava suljetuissa pakkauksissa tai säiliöissä. Pakkaus tai säiliö on suljettava siten, että sitä avattaessa suljin vahingoittuu käyttökelvottomaksi.

9 §Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan 9 päivänä maaliskuuta 1994.

Helsingissä 1 päivänä maaliskuuta 1994

Maa- ja metsätalousministeri Martti PuraApulaisosastopäällikkö Olli Rekola

Liite 1

REHUN LISÄAINELUETTELO

OSA A. HYVÄKSYTYT REHUN LISÄAINEET

PUUTTUU

OSA B. LUETTELO MÄÄRÄAIKAISESTI MARKKINOITAVISTA LISÄAINEISTA

PUUTTUU

OSA C. LUETTELO SUOMESSA TOISTAISEKSI MARKKINOITAVISTA LISÄAINEISTA

PUUTTUU

Liite 2

UUDEN LISÄAINEEN HYVÄKSYMISHAKEMUS

Yleistä

Näitä määräyksiä on noudatettava laadittaessa EY-komissiolle lähetettävää englanninkielistä hakemusta valmisteen hyväksymiseksi rehun lisäaineeksi. Hakemuksen tulee sisältää yhteenveto englannin, ranskan ja saksan kielellä.

Kasvintuotannon tarkastuskeskuksen suorittaman tarkastuksen jälkeen hakijan on lähetettävä hakemus EY-komissiolle kirjattuna lähetyksenä osoitteella: The Commission of the European Communities, DG VI BII.1, 200, rue de la Loi, B-1049 Brussels, Belgium.

Liite 3

ERÄIDEN LISÄAINEIDEN VALMISTAJIA JA VÄLITTÄJIÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET:

Antibiootteja, kokkidiostaatteja ja muita lääkkeenkaltaisia aineita, kasvunedisteitä ja seleeniä sekä sellaisia rehuseoksia, jotka sisältävät näitä lisäaineita valmistavan tai välittävän elinkeinonharjoittajan tulee täyttää seuraavat kelpoisuusvaatimukset:

1. Valmistajalla on oltava lisäaineiden, esiseosten tai niitä sisältävien rehuseosten valmistusta ja varastointia varten tarkoituksenmukaiset tilat.

2. Valmistajalla tai henkilökunnalla on oltava riittävä ammattitaito valmistaa lisäaineita, esiseoksia tai rehuseoksia.

3. Valmistajalla on oltava valmius varmistaa, että: a) tämän maa- ja metsätalousministeriön päätöksen määräyksiä noudatetaan lisäaineiden osalta; b) esiseosten osalta noudatetaan määräyksiä lisäaineiden laadusta ja pitoisuuksista, homogeenisuudesta sekä säilyvyydestä esiseoksessa; c) rehuseosten osalta varmistetaan lisäaineen laatu ja pitoisuudet ja että ne pystytään sekoittamaan homogeenisesti rehuseokseen.

4. Esiseosten valmistukseen tarkoitetut lisäaineet ja rehuseosten valmistukseen tarkoitetut esiseokset on varastoitava siten, että ne voidaan helposti tunnistaa ja ettei sekaantumista muiden lisäaineiden, esiseosten, lääkkeenomaisten aineiden, lääkerehujen tai muiden rehujen kanssa voi tapahtua. Lisäaineet on varastoitava tähän käyttöön tarkoitetuissa, lukittavissa paikoissa.

5. Valmistajan tai, jos valmistaja toimii kolmannessa maassa, hänen edustajansa Suomessa, tulee pitää kirjaa seuraavista asioista:

a) lisäaineiden osalta: lisäaineiden nimi, lisäaineiden valmistusmäärät ja valmistuspäivämäärät, niiden esiseosten valmistajien tai välittäjien nimet ja osoitteet, joille lisäaineet on toimitettu sekä toimitetun lisäaineen laatu ja määrä;

b) esiseosten osalta: esiseoksen valmistajien ja toimittajien nimet, käytettyjen lisäaineiden laatu ja määrä, valmistuspäivämäärä, niiden rehuseosten valmistajien tai välittäjien nimet, joille esiseos on tarkoitettu sekä toimitetun esiseoksen koostumus ja määrä;

c) rehuseosten osalta: esiseoksen toimittajan nimi ja osoite ja valmistajan nimi ja osoite, jos valmistaja ei ole toimittaja, esiseoksen laatu ja määrä sekä maininta siitä mihin esiseos on käytetty.

6. Siinä tapauksessa, että valmistaja toimittaa lisäaineita tai esiseoksia muulle kuin esiseosten tai rehuseosten valmistajalle, tämän henkilön tai välittäjän on pidettävä 5 kohdan a) ja b) alakohtien mukaista kirjanpitoa.

Liite 4

VAATIMUKSET TUOTANNOSTA, KIRJANPIDOSTA, VARASTOINNISTA JA MYYNNISTÄ ERÄIDEN LISÄAINEIDEN OSALTA

Antibiootteja, kokkidiostaatteja ja muita lääkkeenkaltaisia, kasvunedisteitä ja seleeniä sisältäviä rehuvalmisteita valmistavia ja välittäviä elinkeinonharjoittajia koskevat määräykset:

1. TUOTANNON VALVONTA

Valmistajan on järjestettävä tuotannon valvonta ja otettava vähintään joka 10. erästä samalla prosessilla valmistettua ja jokaista esiseoksien seostyyppiä kohti näyte, josta tarkastuksella todetaan lisättyjen antibioottien, kokkidiostaattien ja muiden lääkkeenkaltaisten aineiden, kasvunedisteiden ja seleenin osalta niiden pitoisuus tuoteselosteessa ilmoitettuun nähden.

Näitä lisäaineita sisältävästä tuotannosta on kirjattava:

a) tuotteen nimi,

b) valmistuspäivä,

c) erän määrä,

d) sekoitetun tehoaineen määrä,

e) näytteenoton päivämäärä sekä

f) analyysitulokset.

2. KIRJANPITO

2.1. Lisäaineiden valmistajat

Valmistajan tai hänen edustajansa Suomessa, jos on kyse kolmannessa maassa toimivasta valmistajasta, on pidettävä päivittäin tiedostoa, johon sisältyy vähintään seuraavat tiedot:

a) valmistettujen lisäainevalmisteiden nimet ja koostumukset,

b) valmistuspäivä,

c) tehoaineen määrä,

d) käytettyjen lisäaineiden nimi, määrä ja laatu sekä

e) niiden rehuseosten valmistajien tai lisäainevalmisteiden myyjien nimet ja osoitteet, joille valmisteita on toimitettu.

Tiedot on toimitettava kerran kuukaudessa seuraavan kuukauden 10. päivään mennessä kasvintuotannon tarkastuskeskuksen maatalouskemian osastolle.

2.2. Esiseosten valmistajat

Valmistajan tai hänen edustajansa Suomessa, jos on kyse kolmannessa maassa toimivasta valmistajasta, on pidettävä päivittäin tiedostoa, johon sisältyy vähintään seuraavat tiedot:

a) lisäainevalmisteen valmistaja/valmistuttaja,

b) toimitettujen lisäaineiden laatu ja määrä,

c) valmistuspäivä,

d) tehoaineen määrä,

e) valmistettujen rehuseosten nimet ja määrät,

f) tehoaineen määrä niissä,

g) toimitettujen rehuseosten nimet ja määrä,

h) niiden valmistajien tai välittäjien nimet ja osoitteet, joille on toimitettu esiseoksia.

Tiedot on toimitettava kerran kuukaudessa seuraavan kuukauden 10. päivään mennessä kasvintuotannon tarkastuskeskuksen maatalouskemian osastolle.

2.3. Lisäaineiden tai esiseosten myyjät

Myytäessä lisäaineita tai esiseoksia henkilölle, joka ei ole edellämainittu teollinen esiseosten tai rehuseosten valmistaja, tulee tämän tai tavaraa edelleen välittävän pitää päivittäin tiedostoa, josta ilmenevät:

a) ostetun lisäaineen tai esiseoksen valmistaja/toimittaja,

b) ostetun lisäaineen tai esiseoksen laatu ja määrä,

c) tehoaineen määrä näissä,

d) edelleenmyydyn lisäaineen tai esiseoksen laatu ja määrä sekä

e) niiden esiseosten tai rehuseosten valmistajien tai välittäjien nimet, joille tavaraa on myyty.

Tiedot on toimitettava kerran kuukaudessa seuraavan kuukauden 10. päivään mennessä kasvintuotannon tarkastuskeskuksen maatalouskemian osastolle.

2.4. Karjankasvattajat

Rehuseosten valmistajaksi rekisteröidyn karjankasvattajan on pidettävä valmistuksestaan päivittäin tiedostoa, josta ilmenevät:

a) esiseoksen myyjän ja valmistajan, jos se ei ole sama kuin myyjä, nimi ja osoite,

b) toimitetun esiseoksen nimi ja määrä,

c) seleeniä lukuunottamatta lisäaineiden pitoisuus siinä sekä

d) esiseoksen käyttökohde.

Tiedot on toimitettava kerran kuukaudessa seuraavan kuukauden 10. päivään mennessä kasvintuotannon tarkastuskeskuksen maatalouskemian osastolle.

3. ILMOITUKSISTA

Ensimmäisen vuosipuoliskon osalta heinäkuun loppuun mennessä ja kalenterivuoden päätyttyä seuraavan vuoden tammikuun loppuun mennessä tulee toimittaa kasvintuotannon tarkastuskeskuksen maatalouskemian osastolle ilmoitus kuluneena vuonna maahantuotujen, valmistettujen, ostettujen, käytettyjen ja edelleenmyytyjen antibioottien, kokkidiostaattien ja muiden lääkeenkaltaisten aineiden, kasvunedisteiden ja seleenin määrät.

Liite 5

LISÄAINEIDEN KÄYTTÖÄ KOSKEVAT EHDOT JA RAJOITUKSET

1. Lisäaineluettelossa mainittuja lisäaineita saa sekoittaa keskenään esiseoksiin ja rehuihin, jos seoksen ainesosat ovat fysikaalisesti ja kemiallisesti sekoituskelpoisia. Kuitenkin sekoittamisen osalta on noudatettava seuraavia edellytyksiä:

a) antibiootteja ja kasvunedistäjiä ei saa sekoittaa keskenään, ei oman ryhmänsä eikä muiden näihin ryhmiin kuuluvien lisäaineiden kanssa ellei luettelossa ole sitä nimenomaan sallittu;

b) kun kokkidiostaatit vaikuttavat tietyissä eläinryhmissä antibiootteina tai kasvunedistäjinä, niitä ei saa sekoittaa antibioottien tai kasvunedistäjien kanssa ellei luettelossa sitä erikseen sallita;

c) kokkidiostaatteja ja muita lääkkeenkaltaisia aineita ei saa sekoittaa keskenään, jos niiden vaikutustapa on sama tai ne kuuluvat samaan ryhmään ellei luettelossa sitä nimenomaan sallita.

2. Tässä momentissa mainittuja lisäaineita saa lisätä rehuseokseen vain esiseoksena, joka sisältää kantaja-aineen ja jonka osuus lopullisesta rehuseoksesta on vähintään 0.2 % täysrehun kokonaispainosta. Edellisestä poiketen valvovan viranomaisen kanssa sovitulla järjestelyllä voidaan hyväksyä esiseoksen lisääminen vähintään 0.05 %:a rehuseoksen kokonaispainosta.

3. Rehun lisäaineita, joille on asetettu enimmäispitoisuus, tai sellaisia lisäaineita sisältäviä esiseoksia saa sekoittaa rehuihin vain sellainen rehunvalmistaja, joka on merkitty kasvintuotannon tarkastuskeskuksen maatalouskemian osaston tällaisista valmistajista pitämään rekisteriin.

4. Lisäaineita, joille ei ole annettu enimmäispitoisuuksia, tulee käyttää niille tehon saavuttamiseksi tarvittavaa ohjeiden mukaista pitoisuutta. Enimmäis- ja vähimmäispitoisuudet liitteessä 1 määritellään pitoisuuksina 12 % kosteutta sisältävästä täysrehusta, jollei muuta ole ilmoitettu. Jos käyttöön hyväksytty lisäaine esiintyy myös luonnostaan jossain rehuseoksen raaka-aineista, lasketaan yhteen rehussa luonnostaan oleva ja lisätty pitoisuus eikä näin saatu kokonaispitoisuus saa ylittää liitteessä 1 säädettyä enimmäispitoisuutta.

5. Lisäainetta saa käyttää kaikentyyppisiin rehuvalmisteisiin, kuten sellaisenaan käytettäviin rehuihin, mikäli liitteen 1 sarakkeessa ''Muut säännökset'' on sallittu käyttö kaikissa rehuissa. Muuten on noudatettava samassa yhteydessä eläinlajille, eläimen iälle tai rehutyypille määriteltyjä käytön rajoituksia.

6. Täydennysrehujen lisäainepitoisuudet eivät saa ohjeiden mukaan käytettyinä lopullisessa rehussa ylittää täysrehuille määriteltyjä enimmäispitoisuuksia. Markkinoitavan täydennysrehun ja lisäainevalmisteen käyttöohjeessa on ilmoitettava suurin sallittu käyttömäärä vuorokaudessa grammoina tai kilogrammoina tietyn eläinlajin tietyn ikäistä yksilöä kohden.

7. Jos täydennysrehu sisältää seleeniä, sen määrä kivennäisrehuseoksessa ei saa ylittää 10 mg/kg eikä muissa 2,5 mg/kg.

8. Edellisen momentin määräyksistä huolimatta täydennysrehut saavat sisältää korkeintaan viisi kertaa liitteessä 1 täysrehuille sallitun pitoisuuden hapettumisen estoaineita, antibiootteja, D-vitamiinia tai kasvunedisteitä. Samoin naudoille, sioille ja siipikarjalle tarkoitetut kivennäisrehuseokset saavat sisältää korkeintaan 1000 mg/kg ja, jos lihakarjalle sallittua, korkeintaan 200 mg/kg antibiootteja tai kasvunedisteitä sekä korkeintaan 200 000 ky/kg D-vitamiinia. Jälkimmäinen rajoitus koskee myös nestemäisiä täydennysrehuseoksia. Siipikarjan täydennysrehut saavat sisältää korkeintaan viisinkertaisena liitteessä 1 täysrehulle sallitun pitoisuuden kokkidiostaatteja tai muita lääkkeenkaltaisia aineita.

9. Edellä kuvattujen täydennysrehujen tulee sisältää niin paljon muita ravinteita, kuten valkuaisaineita tai kivennäisaineita, ettei niitä voi käyttää täysrehujen tapaan, vaan ne on sekoitettava muuhun rehuun ennen käyttöä.

10. Seoksia ei myöskään saa käyttää muille eläimille kuin käyttöohjeessa tai liitteessä 1 on mainittu.

11. Juottorehuihin, jotka on tarkoitettu alle 70 kiloisille vasikoille, on lisättävä rautaa niin, että kosteudeltaan 12 %:nen täysrehu sisältää vähintään 30 mg Fe/kg.

Liite 6

LISÄAINEITA SISÄLTÄVIEN VALMISTEIDEN TUOTESELOSTE

Osa A. REHUN LISÄAINEVALMISTEET

PUUTTUU

Osa B. REHUN LISÄAINEITA SISÄLTÄVIEN ESISEOSTEN TUOTESELOSTE

PUUTTUU

Osa C. REHUN LISÄAINEITA SISÄLTÄVIEN REHUSEOSTEN TUOTESELOSTE

PUUTTUU

D. VITAMIINEJA KOSKEVIA LISÄTIETOJA

PUUTTUU

Sivun alkuun