Finlex - Till startsidan
Marknadsdomstolen

30.11.2010

Marknadsdomstolen

Marknadsdomstolens avgöranden i marknadsrättsliga ärenden, konkurrensärenden, energimarknadsärenden och i ärenden om offentliga upphandlingar.

MAO:561/10

Ämnesord
VitaeLab Oy ja VitaeLab AS > Via Naturale Oy, sopimaton menettely elinkeinotoiminnassa, orjallinen jäljittely, tuotepakkaus
År för fallet
2010
Meddelats
Diarienummer
67/10/M1

HAKEMUS

Vaatimus

VitaeLab Oy ja VitaeLab AS ovat vaatineet, että markkinaoikeus kieltää Via Naturale Oy:tä 100.000 euron sakon uhalla jatkamasta tai uudistamasta VitaPro-tuotteiden markkinointia, myymistä ja mainostamista hakemuksessa esitetyssä myyntipakkauksessa tai oleellisesti samankaltaisessa myyntipakkauksessa tai VitaPro-tuotenimellä. Kielto on vaadittu tulemaan voimaan heti tai viimeistään kahden viikon kuluttua sen määräämisestä.

VitaeLab Oy ja VitaeLab AS ovat lisäksi vaatineet, että markkinaoikeus velvoittaa Via Naturale Oy:n korvaamaan niiden arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 53.100,64 eurolla korkoineen.

Perusteet

VitaeLab Oy markkinoi ja myy Suomessa tuotetta nimeltä VitaePro, joka on antioksidanttia sisältävä ravintolisävalmiste. Tuote on ollut Suomen markkinoilla syksystä 2008 lähtien. VitaePro-tuote on Suomessa myynnissä yksinomaan puhelimitse, tekstiviestillä tai internetin kautta tilattavana postimyyntituotteena. ”VitaePro” on VitaeLab AS:n rekisteröity tavaramerkki.

Hakijat ovat aktiivisesti markkinoineet VitaePro-tuotetta useilla internet-, aikakauslehti- ja tv-mainoskampanjoilla, joiden seurauksena VitaePro-tuotenimi ja -pakkaus, jotka näkyvät mainoksissa, ovat tulleet suomalaisille kuluttajille tutuiksi. Erityisesti kesällä 2009 tuotetta on mainostettu erittäin aktiivisesti sekä televisiossa että Suomen suurimmissa aikakauslehdissä. Televisiomainokset ovat tavoittaneet viikoittain noin 13-20 miljoonaa katsojaa. Markkinointia ovat edistäneet myös hakijayhtiöiden yhteistyökumppanit kilpauimari X sekä laulaja Y, jotka ovat suomalaisille tuttuja julkisuuden henkilöitä. Hakijayhtiöt ovat vuonna 2009 investoineet satoja tuhansia euroja VitaePro-tuotteensa tv- ja aikakauslehtimarkkinointiin. VitaePro-tuotteen pakkaus on pysynyt myynnin aloittamisesta lähtien sommittelultaan, väreiltään ja kokonaisvaikutelmaltaan samanlaisena.

Via Naturale Oy on hakijoiden tietojen mukaan aloittanut VitaPro-nimisen ravintolisävalmisteen markkinoinnin ja myynnin Suomessa hakemuksessa esitetyssä pakkauksessa syys?lokakuussa 2009. Vastaajan VitaPro-tuotetta markkinoidaan ja myydään samaan tarkoitukseen kuin hakijoiden VitaePro-tuotetta. Hakijat ovat havainneet pian VitaPro-tuotteen tultua markkinoille vuoden 2009 loppupuolella, että tuotteen pakkauksen ulkoasu ja tuotteen nimi ovat lähes täysin samanlaiset hakijoiden VitaePro-tuotteen pakkauksen ulkoasun ja tuotteen nimen kanssa.

Nimi VitaePro muodostuu latinankielisistä termeistä ”vita” ja ”pro” ja tarkoittaa suomeksi ”elämän puolesta”. Vastaajan käyttämä tuotenimi VitaPro on äänteellisesti identtinen hakijoiden tuotenimen kanssa. Visuaalisesti nimet erottuvat toisistaan ainoastaan e-kirjaimen perusteella. Vastaajan käyttämä termi ”vita” on hakijoiden käyttämän termin ”vitae” yksikkömuoto.

VitaePro- ja VitaPro -pakkaukset ovat kokonaisvaikutelmiltaan samanlaiset. Vastaaja on kopioinut vähäisin muutoksin lähes kaikki ne hakijoiden omaperäisen pakkauksen elementit, jotka ovat laajan mainonnan ja käytön johdosta muodostuneet sille tunnusomaisiksi. Elementit ovat luoneet markkinoilla mielikuvan hakijoiden tuotteen laadusta, mitä vastaaja pyrkii sopimattomasti hyödyntämään.

Koska VitaePro-valmiste on puhelimitse tai internetin kautta lehti-, internet- tai tv-mainoksen perusteella tilattava postimyyntituote, sekoitettavuuden kannalta ratkaiseva on tuotepakkauksen etupuoli. VitaePro-pakkauksen keskeinen kuva on sen etupuolen halki kulkeva sydänkäyrä, joka on esiintynyt kaikissa VitaeLab Oy:n luontaistuotteiden pakkauksissa myynnin aloittamisesta lähtien ja josta on siten muodostunut tunnusmerkki nimenomaan VitaeLab Oy:n luontaistuotteille. Sydänkäyrää ei voida pitää kuvailevana juuri antioksidantteja sisältäville luontaistuotteille. Vastaajan VitaPro-pakkauksen sydänkäyrä on hyvin samanlainen ja esiintyy täsmälleen samassa kohdassa pakkausta. Molemmissa pakkauksissa on myös kaari, joka kulkee pakkauksen etupuolella sydänkäyrän tehosteena. Edelleen pakkausten sisältämien tablettien tai kapseleiden määrä on sama ja niiden lukumäärä ilmoitetaan samassa kohdassa pakkauksen etupuolella. Tuotenimet esiintyvät kummassakin pakkauksessa etupuolen vasemmassa yläkulmassa. Kummankin pakkauksen hallitsevat värit ovat lisäksi vaaleansininen ja valkoinen. VitaePro-tuotteen iskulauseena on käytetty pakkauksen etupuolella esiintyvää ilmaisua ”voimakas luonnon antioksidantti”, ja VitaPro-pakkauksessa on näkyvimpänä tekstinä ”vahva luonnon antioksidantti”. Vaikka ilmaus on osin kuvaileva, ei kilpailijalla ole mitään tarvetta käyttää näin samankaltaista ilmaisua.

Vaikka VitaePro- ja VitaPro -pakkausten kuvissa on havaittavissa eroja yksityiskohtien osalta, on pakkausten kokonaisvaikutelma kuluttajalle merkittävän samanlainen. VitaPro-tuotepakkaus ja -nimi ovat hyvin elleivät täysin samankaltaiset hakijoiden tunnetun ja omaperäisen VitaePro-tuotteen kanssa. Markkinoilla aiheutuu siten sekaantumisvaara näiden kahden tuotteen välillä. Vastaaja on tuonut Suomen markkinoille täsmälleen samaan tarkoitukseen käytettävän samanlaisen tavaran lähes täysin samanlaisessa pakkauksessa. Tuotenimen samankaltaisuus korostaa entisestään pakkausten keskinäistä sekoitettavuutta.

VitaPro-tuotteen tuotenimi ja -pakkaus ovat omiaan johtamaan kuluttajia harhaan tuotteen alkuperästä siitä huolimatta, että Via Naturale Oy on pakkauksessa ilmoitettu tuotteen valmistajaksi. Käsitavaratuotetta ostavalta kuluttajalta ei voida edellyttää erityistä huolellisuutta tai valppautta tuotteen valmistajan suhteen. Sekaannus ilmenee hyvin siitä, että useat kuluttajat ovat peruneet VitaePro-tuotteen postimyyntitilauksensa huomattuaan, että heidän hakijoiden tuotteeksi luulemaansa valmistetta on myyty edullisemmalla hinnalla kaupoissa. Todellisuudessa kyse on ollut vastaajan tuotteesta. Kuluttajat ovat lisänneet postimyyntituotteiden perumisia juuri VitaPro-tuotteen markkinoille tulon yhteydessä. Lisäksi marras-joulukuussa 2009 toteutetusta tv-markkinointikampanjasta huolimatta VitaePro-tuotteen myynti ei ole lisääntynyt vastaavalla tavalla kuin aikaisemmin toteutettujen vastaavien markkinointikampanjoiden yhteydessä.

Hakijoiden ja vastaajan tuotteiden myyntikanavien osittainen erilaisuus ei poista sekaantumisvaaraa. Tunnistaessaan tv-, lehti- ja internetmainoksista tutun tuotteen kaupan hyllyllä kuluttaja luulee alkuperäisen tuotteen tulleen myyntiin myös kauppoihin. Lisäksi VitaPro-tuotteen markkinointi etenkin suurissa, halvoista hinnoistaan tunnetuissa tavarataloissa vahingoittaa VitaePro-valmisteen mainetta laadukkaana tuotteena. Myös VitaPro-tabletin rakeisuus ja suurikokoisuus ovat omiaan vahingoittamaan hakijoiden VitaePro-tuotteen mainetta. Kuluttajan sekoittaessa hankalasti nielaistavan VitaPro-valmisteen VitaePro-valmisteeseen mahdollinen tyytymättömyys vastaajan tuotteeseen kohdistuu itse asiassa hakijoiden tuotteeseen.

VitaPro-tuotteen pakkaus ja tuotenimi ovat laskelmoituja kopioita VitaePro-tuotteen pakkauksesta ja tuotenimestä. Via Naturale Oy on VitaPro-tuotteellaan erityisen paheksuttavalla tavalla pyrkinyt hyödyntämään hakijoiden VitaePro-tuotteelleen rakentamaa tunnettuutta ja mainetta erehdyttämällä kuluttajia ostamaan VitaePro-tuotteeksi luulemaansa VitaPro-tuotetta.

VitaPro-tuotetta on ollut myynnissä ainakin Life-luontaistuotekauppaketjun sekä Tokmanni-konsernin myymälöissä, Citymarketeissa ja Prismoissa sekä verkkokaupoissa www.terveysapila.fi sekä kauppa.lehmuksenoksa.fi. VitaeLab AS on vaatinut kirjeitse 6.11.2009, että Via Naturale Oy lakkaa välittömästi markkinoimasta ja myymästä VitaPro-tuotetta kiistanalaisessa tai oleellisesti samankaltaisessa myyntipakkauksessa sekä käyttämästä tuotenimeä VitaPro. VitaeLab AS on myös vaatinut, että Via Naturale Oy vetää pois markkinoilta kaikki tuotteet, joita se on markkinoinut tuotenimellä VitaPro tai puheena olevassa tuotepakkauksessa. Via Naturale Oy on kirjeessään 13.11.2009 ilmoittanut VitaeLab AS:lle lopettavansa VitaPro-tuotteen markkinoinnin. Se ei ole kuitenkaan suostunut vetämään pois markkinoille jo välittämiään VitaPro-tuotteita, koska yhtiön mukaan se oli ehtinyt toimittaa tuotetta jälleenmyyjille vain vähäisissä määrin ja ainoastaan yhden viikon ajan. Via Naturale Oy:n markkinaoikeudessa esittämästä kuitenkin ilmenee, että yhtiö oli itse asiassa toimittanut VitaPro-tuotetta jälleenmyyjilleen kolmen ja puolen viikon ajan ajanjaksolla 15.10.-9.11.2009.

VitaPro-tuotetta on edelleen mainostettu koko Tokmanni-konsernia koskevassa mainoksesssa 8.-14.2.2010. VitaPro-tuotetta on lisäksi markkinoitu ajanjaksolla 9.?19.4.2010 yhteensä 23 eri Tokmanni-konserniin kuuluvassa tavaratalossa ympäri Suomen. Tämän lisäksi VitaPro-tuote on ollut myynnissä 9.-10.2.2010 noin 35 Life-luontaistuotekaupassa. Sitä on markkinoitu www.terveyskaupat.net -verkkokaupassa vielä 4.5.2010. Joissain Life-myymälöissä on helmikuussa 2010 ilmoitettu VitaPro-tuotteen olleen myynnissä vasta noin kuukauden ajan, joissain myymälöissä noin puolen vuoden ajan. Sanottu on ristiriidassa sen Via Naturale Oy:n väitteen kanssa, että yhtiö olisi toimittanut VitaPro-tuotetta jälleenmyyjille ainoastaan ajanjaksolla 15.10.-9.11.2009.

Via Naturale Oy ei näihin markkinavolyymeihin nähden ole voinut olla vilpittömässä mielessä sen suhteen, että VitaPro-tuote olisi yhtiön väittämällä tavalla loppuunmyyty Suomessa vuoden 2009 loppuun mennessä. Via Naturale Oy:n ilmoituksesta poiketen VitaPro-pakkauksia ei ole siten myöskään vaihdettu toisenlaisiin pakkauksiin.

Via Naturale Oy:n sopimaton menettely on vakavasti vahingoittanut VitaeLab Oy:n ja VitaeLab AS:n elinkeinotoimintaa Suomessa ja vahingoittaa sitä edelleen. Via Naturale Oy:n toimenpiteet VitaPro-tuotteen poistamiseksi markkinoilta ovat olleet riittämättömiä. Via Naturale Oy ei ole kiistänyt, että sen VitaPro-pakkaus ja -tuotenimi ovat harhaanjohtavia jäljitelmiä hakijoiden VitaePro-pakkauksesta ja -tuotenimestä ja että VitaPro-tuote aiheuttaa sekaannusvaaraa kuluttajien keskuudessa.

Vastaajayhtiön edellä kuvattu orjallinen jäljittely on sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain 1 §:ssä tarkoitettua kiellettyä hyvän liiketavan vastaista ja sopimatonta menettelyä. Hakijayhtiöt ovat katsoneet, että vastaajayhtiön menettely on toissijaisesti sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain 2 §:n vastaista. Sanotun lain 2 §:ssä tarkoitettu totuudenvastainen ja harhaanjohtava ilmaisu voi koskea myös tuotenimiä, iskulauseita ja tavaramerkkejä.

Selvästi sekaannusta kuluttajien keskuudessa aiheuttavan VitaPro-tuotteen markkinoille laskeminen on jo sellaisenaan riittävä peruste vaaditun kiellon määräämiselle. Hakijoiden oikeussuoja edellyttää sen välitöntä varmistamista, että Via Naturale Oy lopettaa VitaPro-tuotteensa markkinoinnin ja ettei se myöskään tulevaisuudessa markkinoi luontaistuotteitaan hakemuksessa tarkoitetussa pakkauksessa tai VitaPro-tuotenimellä. Elinkeinonharjoittajalla, joka kärsii kilpailijansa sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa, on oikeus vaatia, että kyseinen toiminta lopetetaan välittömästi.

Vastaajan tahallinen ja tarkoitushakuinen sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain vastainen toiminta puoltaa uhkasakon määräämistä ja myös sen asettamista riittävän suureksi, jotta se estää toiminnan jatkumisen.

VASTAUS

Vaatimus

Via Naturale Oy on vaatinut, että hakemus hylätään.

Via Naturale Oy on hakemuksen hyväksymisen varalta paljoksunut vaaditun uhkasakon rahamäärää sekä vaatinut, että mikäli markkinaoikeus katsoo, että Via Naturale Oy on vastuussa jälleenmyyjiensä toimista, kielto tulee voimaan vasta 3-4 viikon päästä sen määräämisestä. Mikäli kielto kohdistuu vain Via Naturale Oy:öön, yhtiö ei ole vastustanut sen voimaantuloa heti.

Via Naturale Oy on lisäksi vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa VitaeLab Oy:n ja VitaeLab AS:n yhteisvastuullisesti korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 13.102 eurolla korkoineen.

Perusteet

Hakijoilla ei ole asiassa oikeussuojan tarvetta, koska Via Naturale Oy on ilmoittanut hakijoille jo 13.11.2009 päivätyssä kirjeessään, että se on lopettanut VitaPro-tuotenimen käytön ja tuotteen välittämisen jälleenmyyjille. Via Naturale Oy ei ole markkinoinut, myynyt tai mainostanut kyseistä tuotetta 9.11.2009 jälkeen saatuaan hakijoilta ensimmäisen yhteydenoton asiassa.

Via Naturale Oy oli 9.11.2009 mennessä ehtinyt jakaa VitaPro-tuotetta jälleenmyyjille kolmen ja puolen viikon ajan. Via Naturale Oy ehti siis jakaa tuotetta markkinoilla ajalla 15.10.-9.11.2009 ennen tuotteen markkinoinnin ja jakelun päättämistä. Via Naturale Oy on joulukuussa 2009 vaihtanut tuotenimen VitaPro tuotenimeen Via Forte ja tuotteen tuotepakkausta on muutettu olennaisesti.

Via Naturale Oy on ollut perustellusti siinä uskossa, että VitaPro-tuote olisi joulukuun 2009 aikana myyty loppuun lähes kaikissa vähittäismyyntipisteissä johtuen siitä, että tuotetta oli ehditty jaella vain lyhyen aikaa ja vähäisessä määrin.

Lisäksi Via Naturale Oy on ilmoittanut jälleenmyyjilleen joulukuussa 2009, että VitaPro-tuotteet tulee vaihtaa toiseen tuotepakkaukseen (Via Forte) tai poistaa myynnistä. Ilmoitukset on lähetetty pääosin jälleenmyyjien organisaatioiden osto-osastoille, joiden kanssa Via Naturale Oy oli alun perin sopinut VitaPro-tuotteen jälleenmyynnistä.

Verkkokauppojen www.terveysapila.fi ja kauppa.lehmuksenoksa.fi tuotehakupalvelut ovat ilmoittaneet, ettei VitaPro-tuotetta ole ollut niistä enää saatavissa 31.3.2010. Myöskään Tokmanni-konsernin, Prisman tai Citymarketin verkkosivujen tuotehauista tai luontaistuotevalikoimaluettelosta ei VitaPro-tuotetta ole tuolloin enää löytynyt.

Hakijoiden esittämässä Tokmanni-ketjun suoramarkkinointi-materiaalissa on ollut kyse yksittäisen vähittäismyyjän markkinoinnista. Via Naturale Oy ei ole tuotetta markkinoinut tai tiennyt, että Tokmanni-ketju tulee sitä markkinoimaan. Hakijat eivät ole olleet yhteydessä Via Naturale Oy:öön sanottuun mainokseen liittyen asian selvittämiseksi osapuolten kesken.

Via Naturale Oy:n saatua vaatimuskirjeen hakijoilta marraskuussa 2009 se on olettanut, että VitaPro-tuotteet on myyty loppuun useassa Tokmanni-myymälässä joulukuun 2009 aikana. Tämän lisäksi Via Naturale Oy on ilmoittanut Tokmanni-konsernin osto-osastolle joulukuussa 2009, että loput VitaPro-tuotteet tulee vetää pois markkinoilta. Konserni hoitaa tuotteiden esillepanon myymälöissä. Via Naturale Oy ei ole voinut itse asioida yksittäisten Tokmanni-myymälöiden kanssa ja vaatia niiltä toimia asiassa. VitaPro-tuotetta ei ole ollut myynnissä yhdessäkään Tokmanni-konsernin myymälässä kesäkuussa 2010.

Life Finland Oy:n valikoima- ja osto-osasto tekee suurelta osin päätökset siitä, mitä tuotteita pääosin franchising-sopimuksilla hoidetussa myymäläketjussa myydään, eikä VitaPro-tuotetta ole valittu ketjun perusvalikoimaan. Tuotetta on ollut myynnissä ainoastaan ketjun yksittäisissä myymälöissä vähäisissä määrin. Tuote on mennyt näiden myymälöiden myyntiin ajanjaksolla 15.10.-9.11.2009 tehtyjen Via Naturale Oy:n edustajakäyntien johdosta. Siltä osin kuin VitaPro-tuotteita ei olisi loppuunmyyty Life-myymälöissä, vastaaja on ilmoittanut marraskuussa 2009 edustajakäyntiensä yhteydessä, että VitaPro-tuotepakkaukset tulee vaihtaa toisiin pakkauksiin. Vaihtopakkaukset (Via Forte) on samalla toimitettu myymälöihin. VitaPro-tuote ei ole voinut tulla Life-myymälöihin myyntiin Via Naturale Oy:n jakelemana enää vuoden 2010 puolella. Life-myymälöihin helmikuussa 2010 tehdyn puhelinkyselyn vastauksissa on tältä osin todennäköisesti viitattu Via Forte -tuotteeseen, jota vastaaja on toimittanut Life Finland Oy:lle. Puhelinkyselyn tuloksia ei voida pitää näyttönä siitä, kuinka paljon VitaPro-tuotetta on ollut markkinoilla kyselyn toteuttamisen aikana.

Via Naturale Oy on ryhtynyt kaikkiin toimiin, joihin se on kyennyt poistaakseen VitaPro-tuotteen Life-myymälöiden valikoimasta. Lopulliset tuotteiden poistot myymälöiden hyllyistä hoitavat myymälät itse. Via Naturale Oy ei ole voinut käydä poistamassa yksittäisiä tuotteita myymälöistä. Via Naturale Oy on vielä erikseen pyytänyt Hämeenlinnan Life-myymälää poistamaan www.terveyskaupat.net -verkkokaupassa olevat viittaukset VitaPro-tuotteeseen saatuaan hakijoiden lausuman myötä tietää, että kyseisessä verkkokaupassa markkinoidaan VitaPro-tuotetta. Tuote on tämän jälkeen poistettu kyseisestä verkkokaupasta.

VitaPro-tuotetta on valmistanut ja sen on pakannut Leader Foods Oy -niminen yritys. Via Naturale Oy on ilmoittanut yritykselle joulukuussa 2009, että kaikki VitaPro-materiaalit mukaan lukien pakkaukset tulee hävittää. Tuotetta ei ole pakattu VitaPro-pakkauksiin enää joulukuussa 2009. Via Naturale Oy:n edustajat eivät ole voineet saada VitaPro-pakkauksiin pakattuja tuotteita myytäväksi enää 1.12.2009 jälkeen. Via Naturale Oy on myynyt ja jaellut loppuun VitaPro-tuotevarastonsa jälleenmyyjilleen 9.11.2009 mennessä.

Via Naturale Oy ei ole itse suorittanut lainkaan markkinointi-, myynti- tai mainostamistoimenpiteitä VitaPro-tuotteen osalta 9.11.2009 jälkeen. Via Naturale Oy on myös pyrkinyt kaikin käytettävissään olevin tavoin siihen, ettei VitaPro-tuotetta olisi tarjolla kuluttajille sen käyttämien jälleenmyyjien vähittäis- tai verkkomyymälöissä. Via Naturale Oy:n vastuulla voidaan katsoa olevan ilmoittaa käyttämilleen jälleenmyyntiketjuille, että VitaPro-tuotteen myynti tulee lopettaa siltä osin kuin tuote ei ole loppuunmyyty. Via Naturale Oy ei kuitenkaan vastaa tekemiensä toimenpiteiden jälkeen siitä, että yksittäiset myymälät eivät poista VitaPro-tuotetta myymälöistään. Via Naturale Oy ei voi hallita yksittäisten myymälöiden tuotevalikoimaa edellä kuvattuja tapoja enempää. Hakijat eivät ole esittäneet todisteita siitä, että Via Naturale Oy olisi markkinoinut, myynyt tai mainostanut VitaPro-tuotetta marraskuun 2009 jälkeen.

Hakijoiden voidaan olettaa seuraavan alansa tuotemarkkinoita aktiivisesti ja sen vuoksi on selvää, että hakijat ovat tienneet Via Naturale Oy:n lopettaneen VitaPro-tuotteen myynnin, markkinoinnin ja mainostamisen jo marraskuussa 2009. Via Naturale Oy on esittänyt toimistaan oikeita tietoja sekä markkinaoikeudelle että hakijoille. Via Naturale Oy on kuitenkin myöntänyt, että se on ensin ilmoittanut hakijoille virheellisesti toimittaneensa VitaPro-tuotteita jälleenmyyjilleen vain yhden viikon ajan.

Via Naturale Oy on vielä kiistänyt, että VitaePro-myyntipakkaus olisi omaperäinen. Myyntipakkauksessa on käytetty luontaistuotteelle ja erityisesti antioksidanttia sisältävälle tuotteelle tavanomaisia ilmaisuja ja kuvitusta, pakkauksen koko on standardi ja sen asettelu on tavanomainen. Via Naturale Oy on kiistänyt myös VitaePro-tuotenimen omaperäisyyden. Vita-sanaa käytetään tyypillisesti luontaistuotteiden nimissä kuten Multivita tai Piimax Pro-Vita.

Vastaajayhtiö on edelleen kiistänyt VitaePro-tuotenimen ja -myyntipakkauksen tunnettuuden luontaistuotealalla. Yhtiö on kuitenkin myöntänyt, että hakijayhtiöt ovat suorittaneet VitaePro-tuotetta koskevia markkinointitoimenpiteitä ja että tuote on jokseenkin tunnettu postimyyntituotteena.

Vastaajayhtiö on kiistänyt sekaantumisvaaran myyntipakkausten välillä. Myyntipakkauksissa on samankaltaisuuksia, muttei laissa kielletyllä tavalla. Myyntipakkauksissa on eroavaisuuksia käytetyssä värityksessä ja myös pakkausten sydänkäyrät ovat graafisesti erilaiset. Vastaajayhtiön myyntipakkauksessa ei ole myöskään kuvaa juoksevasta miehestä. Lisäksi myyntipakkauksessa on selkeästi ilmoitettu tuotteen valmistaja Via Naturale Oy. Vastaajayhtiö on edelleen katsonut, että käytetyt tuotenimet ovat samankaltaiset mutteivät laissa kielletyllä tavalla. Vastaajayhtiö on käyttänyt VitaPro-tuotenimeä logona, jossa esiintyy salamasymboli.

Uhkasakon asettaminen asiassa on tarpeetonta. Via Naturale Oy on itse ryhtynyt vuoden 2009 lopussa kaikkiin hakijoiden hakemuksessaan vaatimiin toimiin. Vaaditun uhkasakon määrä on myös ylimitoitettu ottaen etenkin huomioon Via Naturale Oy:n asiassa suorittamat toimenpiteet.

TODISTELU

Hakijoiden nimeämät kirjalliset todisteet

1. Valokuva VitaPro-pakkauksesta
2. Kuvia Suomessa markkinoiduista VitaePro-pakkauksista
3. Tulosteet verkkosivustolta www.vitaelab.fi, 18.2.2010
4. Valokuva VitaePro- ja VitaPro -pakkauksista vierekkäin
5. Osapuolten kirjeenvaihto 6.11.-8.12.2009
6. Tokmanni-konsernin mainos, 8.-14.2.2010
7. Kaavio VitaePro-tuotteen postimyyntitilausten lisääntyneistä peruutuksista
8. Vertailu hakijoiden heinä-elokuussa 2009 ja tammi-helmikuussa 2010 toteuttamien markkinointikampanjoiden myyntitilastojen välillä
9. Tilastoja hakijoiden VitaePro-tuotteen markkinointi-investoinneista ajalta tammikuu 2009 - tammikuu 2010
10. Valokuva VitaePro-kapseleista ja VitaPro-tableteista
11. Life-luontaistuotekauppoihin 9.-10.2.2010 tehdyn puhelintiedustelun vastaukset
12. Tuloste verkkokaupan www.terveyskaupat.net -sivulta, 4.5.2010
13. Kopiot VitaPro-tuotteen oston osoittavista, 9.4.2010 päivätyistä kuiteista liikkeistä Tarjoustalo Suomenoja, Tarjoustalo Itäkeskus, Tarjoustalo Arabia, Tarjoustalo Vantaa Porttipuisto, Tarjoustalo Myyrmäki
14. Kopiot sähköpostitse 15.4.2010 ja 19.4.2010 annetuista vahvistuksista, että VitaPro-tuote on myynnissä Oulun Tokmanni- sekä Kouvolan Robin Hood -tavarataloissa
15. Valokuvat Tarjoustalo-myymälöistä 9.4.2010 ostetuista VitaPro-tuotteista
16. Kopio kuluttajan VitaeLab Oy:lle 7.4.2010 lähettämästä sähköpostista

Vastaajan nimeämät kirjalliset todisteet

1. Tulosteet www.terveysapila.fi- ja kauppa.lehmuksenoksa.fi -verkkokauppahauista, 31.3.2010
2. Tulosteet Prisman, Citymarketin ja Tokmannin verkkosivuille tehdyistä tuotehauista, 31.3.2010
3. Tokmanni-konsernin osto-osaston ostoassistentti UM:n 2.6.2010 päivätty sähköposti
4. Life-konsernin valikoima- ja ostopäällikkö SS:n 22.5.2010 päivätty sähköposti
5. Tuloste VitaPro-tuotteen saatavuudesta www.terveyskaupat.net -palvelussa, 7.6.2010
6. Tuloste Leader Foods Oy:n edustajalle ML:lle osoitetusta Via Naturale Oy:n lähettämästä viestistä, 1.12.2009

Hakijoiden nimeämät katselmusesineet

1. Hakijoiden VitaePro-tuote myyntipakkauksessaan
2. Vastaajan VitaPro-tuote myyntipakkauksessaan

Hakijoiden nimeämät kuultava ja todistaja

1. Johtaja KB, Sana Pharma AS, todistelutarkoituksessa
2. Markkinointipäällikkö KVM, VitaeLab Oy

Vastaajan nimeämä kuultava

1. Toimitusjohtaja MK, Via Naturale Oy, todistelutarkoituksessa

MARKKINAOIKEUDEN RATKAISU

Perustelut

1. Kysymyksenasettelu

Hakijayhtiö VitaeLab Oy on markkinoinut Suomessa antioksidanttia sisältävää VitaePro-nimistä ravintolisävalmistettaan tämän päätöksen liitteestä 1 ilmenevässä myyntipakkauksessa. VitaeLab Oy:n on selvitetty ryhtyneen markkinoimaan VitaePro-tuotettaan Suomessa syksyllä 2008.

Vastaajayhtiö Via Naturale Oy on puolestaan markkinoinut VitaPro-antioksidanttivalmistettaan tämän päätöksen liitteestä 2 ilmenevässä myyntipakkauksessa ja siten VitaPro-tuotenimellä ainakin ajanjaksolla 15.10.-9.11.2009. Sen sijaan asiassa ei ole väitetty tai muutoinkaan käynyt ilmi, että vastaaja olisi käyttänyt VitaPro-tuotenimeä muutoin elinkeinotoiminnassaan.

Asiassa on hakijayhtiöiden VitaeLab Oy:n ja VitaeLab AS:n (jäljempänä yhdessä myös VitaeLab-yhtiöt) vaatimuksen johdosta arvioitavana, onko Via Naturale Oy menetellyt sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain vastaisesti markkinoidessaan sanottua VitaPro-tuotettaan.

Asiassa on riitaista, onko vastaaja markkinoinut kyseistä tuotetta myös edellä mainitun ajanjakson jälkeen. Tämän johdosta markkinaoikeus toteaa, ettei se, että vastaaja on asiaa markkinaoikeudessa käsiteltäessä mahdollisesti jo lopettanut hakemuksen kohteena olevan markkinoinnin, estä arvioimasta menettelyn sopimattomuutta.

2. Tarkastelun lähtökohdat

Sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain 1 §:n 1 momentin mukaan elinkeinotoiminnassa ei saa käyttää hyvän liiketavan vastaista tai muutoin toisen elinkeinonharjoittajan kannalta sopimatonta menettelyä.

Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu olevan lainkohdassa tarkoitetulla tavalla sopimatonta ja siten kiellettyä markkinoida toisen elinkeinonharjoittajan tunnettuun ja omaperäiseen tuotteeseen sekoitettavissa olevaa tuotetta eli niin sanottua orjallista jäljitelmää.

Myös kuluttajansuojalain 1.10.2008 voimaan tulleessa 2 luvun 5 §:ssä on kielletty sekaannuksen vaaran aiheuttaminen markkinoinnissa elinkeinonharjoittajan ja kilpailijan tavaramerkkien, toiminimien tai muiden erottavien tunnusten taikka hyödykkeiden kesken, jos se on omiaan johtamaan siihen, että kuluttaja tekee ostopäätöksen tai muun kulutushyödykkeeseen liittyvän päätöksen, jota hän ei ilman tällaista markkinointia olisi tehnyt.

Asiassa tulee siten ensin arvioitavaksi, onko hakijoiden VitaePro-tuote omaperäinen ja tunnettu. Mikäli näin katsotaan olevan, on tämän jälkeen otettava kantaa siihen, onko nyt tarkasteltavana oleva vastaajan VitaPro-tuote siinä määrin samankaltainen kuin hakijoiden VitaePro-tuote, että on olemassa vaara edellä kuvatun kaltaisesta sekaannuksesta.

Markkinointi käsitteenä pitää sisällään aktiivisten myynninedistämistoimenpiteiden kuten mainostamisen lisäksi tuotteen kaupanpitämisen myymälätiloissa tai muulla tavoin. Nyt puheena olevien antioksidanttituotteiden on selvitetty olevan kuluttajille tarjottavia kulutushyödykkeitä, joita markkinoidaan yhtäältä erityisesti lehti-, internet- ja televisiomainoksissa sekä toisaalta pitämällä niitä kaupan luontaistuotekauppojen tai tavaratalojen hyllyissä taikka verkkokauppojen sivustoilla. Tällaisissa markkinointitilanteissa on tuotteista tyypillisesti esillä niiden myyntipakkausten etupuoli, kuten ilmenee myös hakijoiden kirjallisista todisteista 3 (tuloste verkkosivustolta www.vitaelab.fi) sekä 6 (Tokmanni-konsernin mainos).

3. Oikeudellinen arviointi

3.1 Hakijoiden VitaePro-tuotteen omaperäisyys

Kartonkinen VitaePro-myyntipakkaus on yleisväritykseltään sinertävän vihreä. Pakkauksen etupuolen vasempaan yläkulmaan on merkitty suurella kirjasintyypillä ”vitaePro™”-logo, ja sen muita keskeisiä elementtejä ovat juoksevan mieshahmon kuva sekä pakkauksen poikki kulkeva sydänkäyrä ja sen vierellä kulkeva kaareva muoto. Pakkauksen alaosassa on tuotetietoina ilmoitettu sen sisältämien kapseleiden lukumäärä sekä ilmaistu, että kyse on antioksidanttivalmisteesta. Joissain VitaePro-myyntipakkauksissa on lisäksi etupuolen vasempaan yläkulmaan, ”vitaePro™”-logon alareunaan, kirjattu pienemmällä kirjasintyypillä iskulause ”Voimakas luonnon antioksidantti”.

Asiassa esitetyn perusteella tuotenimi VitaePro ei kuvaa antioksidanttia sisältävää ravintolisävalmistetta vaan muodostuu latinankielisistä yleiskielen sanoista ”vita” ja ”pro” eli ”elämän puolesta”. ”VitaePro” on saadun selvityksen mukaan VitaeLab-yhtiöiden kanssa samaan yhtiöryhmään kuuluvalle Sana Pharma AS:lle rekisteröity tavaramerkki.

Vastaaja on kiistäessään VitaePro-myyntipakkauksen omaperäisyyden vedonnut erityisesti siihen, että siinä on käytetty luontaistuotteelle ja etenkin antioksidanttia sisältävälle tuotteelle tavanomaisia ilmaisuja ja kuvitusta, sen koko on standardi ja sen asettelu ja väritys tavanomainen. Lisäksi ”vita”-sana on vastaajan mukaan luontaistuotteiden nimissä tyypillinen ja sitä on käytetty myös sellaisten luontaistuotteiden nimissä kuin Multivita ja Piimax Pro-Vita.

Markkinaoikeus toteaa, että asiassa ei ole kuitenkaan tuotu esiin kolmansia antioksidantti- tai muita luontaistuotevalmisteita, jotka tuotteita kokonaisuutena tarkastellen muistuttaisivat VitaePro-tuotetta. Asianosaiset ovat ylipäänsä nimenneet ainoastaan kaksi muuta markkinoilla tällä hetkellä olevaa antioksidanttituotetta: AstaVita ja AstaCaps. Näiden tuotteiden nimet erottuvat kuitenkin selvästi VitaePro-nimestä ja niiden pakkausten värimaailma on asiassa todistajana kuullun VitaeLab Oy:n markkinointipäällikön KVM:n mukaan valko-puna-oranssi. KVM:n on edelleen kertonut, ettei tunne muita antioksidanttivalmisteita, joiden pakkauksissa olisi esimerkiksi sydänkäyrän tai juoksijan kuva. Asiassa todistelutarkoituksessa kuultu vastaajayhtiö Via Naturale Oy:n toimitusjohtaja MK ei ole ylipäänsä osannut mainita nimeltä muita antioksidanttituotteita kuin hakijoiden ja vastaajan puheena olevat tuotteet.

Markkinaoikeus katsoo, että hakijoiden VitaePro-tuote on muodoltaan ja kooltaan sekä edellä mainittujen tuotetietojen osalta tavanomainen. Kuitenkin tuotetta kokonaisuutena tarkastellen on sen nimen sekä sen pakkauksen värityksen, edellä kuvattujen keskeisten elementtien ja niiden sommittelun yhdessä katsottava muodostavan muista markkinoilla olevista, muodoltaan, kooltaan ja tuotetiedoiltaan mahdollisesti vastaavista tuotteista erottuvan ja sen vuoksi omaperäisen kokonaisuuden.

3.2 Hakijoiden VitaePro-tuotteen tunnettuus

Todistelutarkoituksessa kuultu Sana Pharma AS:n hallituksen jäsen KB on markkinaoikeudessa kertonut, että VitaePro-tuotetta on markkinoitu Norjassa vuodesta 2002, Ruotsissa keväästä 2008, Suomessa syksystä 2008, Saksassa vuodesta 2009 ja Tanskassa vuodesta 2010 lähtien. Todistaja KVM:n mukaan VitaePro-tuotteen myyntipakkaus on kaikissa maissa ollut samanlainen lukuun ottamatta pakkausteksteissä käytettyä kieltä. VitaePro-pakkaukseen ei ole tehty Suomessa markkinoille tulon jälkeen olennaisia muutoksia ennen kesäkuun 2010 tuoteuudistusta, jolloin VitaePro-valmisteeseen on lisätty tiettyjä uusia ainesosia.

Hakijat ovat selvittäneet käyttäneensä Suomessa vuonna 2009 satoja tuhansia euroja yksin VitaePro-tuotteensa televisio- ja aikakauslehtimarkkinointiin. Todistaja KVM:n sekä johtaja KB:n kertomusten perusteella VitaePro-valmisteen markkinointi on Suomessa aloitettu marraskuussa 2008 ainakin aikakauslehdissä ja internetissä. Aktiivinen televisiomainonta on aloitettu kesällä 2009, mitä ennen markkinointi on ollut lähinnä kokeilua Suomeen sopivista markkinointimenetelmistä.

Suurimmat televisiomainoskampanjat ovat todistaja KVM:n mukaan ajoittuneet kesään ja syksyyn 2009 sekä alkuvuoteen 2010. KVM:n mukaan televisiomainoskampanjat ovat vuonna 2009 jatkuneet kesäkuun lopusta syyskuun loppuun yhtäjaksoisesti suurella volyymilla. Hänen mukaansa hakijayhtiöiden televisiokanavilta saamien kampanja-analyysien mukaan esimerkiksi vuoden 2009 elo-syyskuussa VitaePro-tuotteen televisiomainoskampanjan on viikon aikana nähnyt yli puolet yli 10-vuotiaista suomalaisista (niin kutsuttu nettopeittoluku).

Edelleen on asiassa selvitetty, että VitaePro-televisiomainoksissa on esiintynyt Suomessa tunnettuja julkisuuden henkilöitä. KVM:n on myös kertonut, että VitaePro-myyntipakkaus on ollut alusta lähtien esillä kaikessa tuotteen markkinoinnissa. Televisiomainoksissa, joiden kesto on yhteensä ollut noin 30 sekuntia, on VitaePro-myyntipakkaus KVM:n mukaan ollut esillä kussakin noin 15 sekunnin ajan. KVM:n mukaan VitaePro-tuotteen markkinoinnin kohderyhmänä ovat olleet erityisesti yli 30-vuotiaat hyvinvoinnista kiinnostuneet miehet ja naiset.

Henkilötodistelun perusteella voidaan todeta, että hakijayhtiöiden pelkän VitaePro-tuotteen markkinointiin Suomessa vuonna 2009 käyttämä rahamäärä on ollut moninkertainen verrattuna rahamäärään, jonka toimitusjohtaja MK on ilmoittanut vastaajayhtiön vuotuiseksi markkinointibudjetiksi ja joka on siis jakautunut monien eri luontaistuotteiden markkinointiin.

Todistaja KVM:n kertoman mukaan VitaeLab Oy:n liikevaihto Suomessa on vuoden 2009 jälkimmäisellä puoliskolla ollut noin 2 miljoonaa euroa, mistä pääosa on kertynyt nimenomaan VitaePro-tuotteen myynnistä. Hakijoiden kirjallisena todisteenaan 3 esittämän VitaeLab-yhtiöiden internetsivun otteen mukaan VitaePro-tuotteen normaalihinta on helmikuussa 2010 ollut 25,90 euroa, mutta tuotetta on tuolloin myyty myös tutustumishintaan 12,95 euroa.

Toimitusjohtaja MK:n kertoman mukaan Via Naturale Oy on myynyt jälleenmyyjille ajanjaksolla 15.10.-9.11.2009 yhteensä noin 5.000 VitaPro-tuotteen pakkausta, joista noin 2.500:een on myyntipakkaus myöhemmin vaihdettu. Jälleenmyyjät ovat sekä asiassa esitettyjen kirjallisten todisteiden että MK:n kertoman perusteella myyneet VitaPro-tuotetta vähittäismyynnissä kuluttajille noin 20 euron hintaan. MK:n mukaan Via Naturale Oy:n vuosittainen kokonaisliikevaihto on ollut noin 2,3 miljoonaa euroa.

Asiassa on ilmennyt, että luontaistuotealalla ei ole saatavissa kattavia tilastoja kokonaismarkkinan suuruudesta. Todistaja KVM on arvioinut luontaistuotemarkkinan suuruudeksi Suomessa noin 100 miljoonaa euroa. Hän on kertomansa mukaan perustanut arvionsa Tilastokeskuksen yritysrekisteristä vuodelta 2008 saamiinsa tietoihin luontaistuotekauppojen kokonaismyynnistä. Toimitusjohtaja MK, joka on kertonut olevansa myös Luontaistuotetukkukauppojen liiton hallituksen jäsen, on sen sijaan arvioinut luontaistuotemarkkinan suuruudeksi Suomessa noin 250-300 miljoonaa euroa.

Sekä KVM:n että MK:n kertomusten perusteella luontaistuoteala on Suomessa hyvin pirstaloitunut ja tuotenimikkeitä on valtavasti. MK:n mukaan keskikokoisen luontaistuotekaupan valikoimissa voi olla samanaikaisesti noin 7.000-15.000 eri nimikettä. Hänen mukaansa nimikkeet voidaan jakaa eri tuoteryhmiin, joista suurimmat muodostavat yhtäältä rasvahapot ja toisaalta niveltuotteet. Näiden myynti vastaa yhteensä noin 80-90 prosenttia MK:n arvioimasta kokonaismarkkinasta. Muita MK:n nimeämiä tuoteryhmiä ovat vitamiinit ja antioksidantit.

Edellä esitettyjen lukujen perusteella ei asiassa ole tehtävissä johtopäätöksiä VitaePro-tuotteen tarkasta markkinaosuudesta luontaistuotemarkkinalla yleisesti tai sen antioksidanttivalmisteiden segmentillä. Luontaistuotemarkkinan kokoa ja sen tuotevalikoiman laajuutta koskevista luvuista voidaan kuitenkin päätellä, että hakijoiden VitaePro-tuote on varsin lyhyessä ajassa saavuttanut luontaistuotealalla huomattavan myynnin ja siten merkittävän osuuden myös puheena olevien antioksidanttituotteiden kokonaismyynnistä.

Vaikka vastaaja on kiistänyt VitaePro-tuotteen tunnettuuden, on asiassa kuitenkin riidatonta, että VitaePro-tuote on jokseenkin tunnettu postimyyntituotteena.

VitaePro-tuotetta on markkinoitu Suomessa marraskuusta 2008 lukien eli vastaajan VitaPro-tuotteen tullessa markkinoille lokakuussa 2009 vasta noin vuoden ajan. Hakijat ovat kuitenkin esittäneet asiassa selvitystä siitä, että erityisesti kesän ja syksyn 2009 aikana televisiossa toteutetut VitaePro-markkinointikampanjat ovat saavuttaneet Suomessa huomattavan näkyvyyden. Asiassa saadusta selvityksestä on pääteltävissä, että kyse on ollut luontaistuotealalla poikkeuksellisen suuresta ja tehokkaasta markkinointikampanjasta, joka on tehnyt VitaePro-tuotteen tunnetuksi luontaistuotteiden kuluttajien keskuudessa muutoinkin kuin postimyyntituotteena.

Edellä esitetyillä perusteilla markkinaoikeus katsoo, että VitaePro-tuote on lokakuuhun 2009 mennessä tullut Suomessa kuluttajien keskuudessa tunnetuksi.

3.3 Sekaannuksen vaaran aiheutuminen

Toisen tuotteen aiheuttaman sekaannuksen vaaran syntymistä arvioitaessa merkitystä on sillä kokonaisvaikutelmalla, jonka tarkastelun kohteena olevat tuotteet markkinoinnin kohderyhmässä synnyttävät. Sekaannuksen vaara on käsillä, mikäli tuotteet jättävät kohderyhmälle olennaisesti saman mielikuvan. Vähemmän merkitystä on sillä, voidaanko tuotteet rinnakkain tarkasteltuina erottaa toisistaan.

Asiassa on riidatonta, että yhtäältä VitaePro- ja toisaalta VitaPro-antioksidanttivalmisteilla on ollut sama käyttötarkoitus. Kyse on siten kilpailevista tuotteista, joita on markkinoitu luontaistuotteiden kuluttajille. Mikäli kuluttajat saattavat vastaajan myyntipakkauksen samankaltaisuuden vuoksi erehtyä hankkimaan tarkoittamansa hakijoiden VitaePro-tuotteen asemasta vastaajan VitaPro-tuotteen, on kyse sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain soveltamisen kannalta merkityksellisestä sekaannuksen vaarasta.

Tuotenimet ”VitaePro” ja ”VitaPro” ovat kirjoitusasultaan, lausuntatavaltaan ja merkityssisällöltään samankaltaiset. E-kirjaimen puuttuminen vastaajan käyttämästä tuotenimestä ei vaikuta siihen kokonaiskuvaan, joka tuotenimestä välittyy, varsinkin kun vastaaja on käyttänyt VitaPro-nimeä logomaisesti siten, että ”Vita”- ja ”Pro” -sanojen välissä on hieman e-kirjainta muistuttava salamasymboli. Tuotenimet myös esiintyvät samassa kohdassa pakkausta.

VitaePro- ja VitaPro -pakkaukset ovat hyvin samanmuotoisia ja -kokoisia kartonkikoteloja. Kummankin pakkauksen yleisvärinä on samankaltainen sinertävän vihreä väri, jonka sävy on kuitenkin vastaajan pakkauksessa hieman hakijoiden pakkausta tummempi. Sekä hakijoiden että vastaajan pakkauksessa keskeisiä elementtejä ovat pakkauksen etupuolen poikki kulkeva sydänkäyrä ja sen vierellä kulkeva kaareva muoto. Kummankin pakkauksen vasemmassa alakulmassa on ilmoitettu pakkauksen sisältämien kapseleiden tai tablettien lukumäärä ”60”. Vaikka VitaePro-pakkauksessa käytetty huomioväri on valkoinen ja VitaPro-pakkauksessa punainen, vaikka vastaajan VitaPro-pakkauksesta puuttuu hakijoiden pakkauksessa keskeinen juoksevan mieshahmon kuva ja vaikka sydänkäyrien grafiikassa on tiettyjä eroavaisuuksia, tuotteet näyttävät kokonaisuutena arvioiden hyvin samanlaisilta.

Via Naturale Oy:n nimen merkitseminen selkeästi VitaPro-pakkaukseen ei poista tuotteiden kokonaisvaikutelmien samankaltaisuutta. Markkinoinnin kohderyhmänä olevien kuluttajien ei voida olettaa olevan erityisen perehtyneitä tai valppaita luontaistuotteiden valmistajien tai markkinoijien nimien suhteen varsinkin kun VitaeLab-yhtiöt eivät ole VitaePro-pakkauksessa tuoneet esiin omaa nimeään. Myöskään VitaePro- ja VitaProtuotteiden jakelukanavien erilaisuus ei anna aihetta arvioida tilannetta toisin, sillä kuten hakijat ovat huomauttaneet, kuluttaja voi samankaltaisen pakkauksen luontaistuotemyymälässä nähdessään luulla aiemmin yksinomaan postimyynnissä myydyn tuotteen tulleen myyntiin myös vähittäismyymälöihin.

Asiassa ei ole myöskään osoitettu, että tuotteiden nimien, värityksen tai muiden keskeisten elementtien samankaltaisuus johtuisi valmisteiden samasta käyttötarkoituksesta.

Markkinaoikeus katsoo, että vastaajan VitaPro-tuotteesta syntyvä kokonaisvaikutelma ja siten siitä jäävä mielikuva on olennaisilta osiltaan samankaltainen kuin hakijoiden VitaePro-tuotteesta. Kokonaisvaikutelman samankaltaisuutta korostaa se, että käytetyt tuotenimet ovat lähes identtiset. Kuluttajat saattavat siten erehtyä hankkimaan tarkoittamansa hakijoiden VitaePro-tuotteen sijasta vastaajan VitaPro-tuotteen luullen sitä hakijoiden tuotteeksi. Sanottu sekaannuksen vaara on omiaan johtamaan siihen, että kuluttaja tekee ostopäätöksen, jota hän ei ilman tällaista markkinointia olisi tehnyt. Tässä arvioinnissa ei ole merkitystä sillä, onko sekaannuksen näytetty tapahtuneen myös käytännössä.

3.4 Johtopäätös

Edellä lausutun perusteella markkinaoikeus katsoo, että Via Naturale Oy on markkinoinut VitaeLab-yhtiöiden tunnettuun ja omaperäiseen VitaePro-nimiseen antioksidanttituotteeseen sekoitettavissa olevaa VitaPro-nimistä antioksidanttituotetta.

Via Naturale Oy:n menettely on ollut sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain 1 §:n 1 momentin vastaista. Asiassa ei näin ollen ole tarvetta arvioida hakijoiden toissijaisesti esittämän perusteen johdosta, onko Via Naturale Oy:n menettelyä pidettävä myös sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain 2 §:n vastaisena.

4. Kiellon määrääminen ja uhkasakon asettaminen

Sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan elinkeinonharjoittajaa voidaan kieltää jatkamasta tai uudistamasta 1–3 §:n vastaista menettelyä. Kieltoa on tehostettava uhkasakolla, jollei se erityisestä syystä ole tarpeetonta.

Kun vastaajan jo toteuttama menettely katsotaan lainvastaiseksi, tulee pääsääntöisesti määrättäväksi myös sanottu kielto. Näin ollen se, ettei asiassa ole näytetty, että Via Naturale Oy itse olisi edelleen marraskuun 2009 jälkeen jatkanut hakemuksessa tarkoitettua markkinointia, ei ole peruste olla määräämättä kieltoa. Kieltoa ei ole perustetta jättää määräämättä myöskään siitä syystä, että Via Naturale Oy:n on näytetty ryhtyneen toimenpiteisiin VitaPro-tuotteensa markkinoilta poistamiseksi hakijoiden huomautettua tuotteiden samankaltaisuudesta marraskuussa 2009.

Edellä todetulla tavalla asiassa ei ole väitetty tai muutoinkaan käynyt ilmi, että Via Naturale Oy olisi käyttänyt VitaPro-tuotenimeä muutoin kuin tarkastelun kohteena olevassa antioksidanttivalmisteen myyntipakkauksessa, minkä vuoksi asiassa määrättävä kielto on muotoiltu jäljempänä päätöslauselmasta ilmenevällä tavalla.

Markkinaoikeus toteaa kieltovaatimuksen muotoilun johdosta lisäksi, että tuotteiden markkinointi pitää sisällään myös niiden myynnin ja mainostamisen.

Markkinaoikeus katsoo, ettei asiassa ole vastaajan VitaPro-tuotteen markkinoilta poistamiseksi tekemistä toimenpiteistä huolimatta laissa tarkoitettuja erityisiä syitä olla asettamatta uhkasakkoa kiellon tehosteeksi. Harkittaessa uhkasakon suuruutta on otettava huomioon velvoitetun maksukyky ja se, että sakon uhka on omiaan tehokkaasti ehkäisemään annettavan kiellon rikkomisen. Tähän nähden markkinaoikeus katsoo, että uhkasakko on asetettava 50.000 euron määräisenä.

5. Oikeudenkäyntikulut

Oikeudenkäymiskaaren 21 luvun 1 §:n mukaan asianosainen, joka häviää asian, on velvollinen korvaamaan kaikki vastapuolensa tarpeellisista toimenpiteistä johtuvat kohtuulliset oikeudenkäyntikulut. Kulujen korvaamisesta osavoiton tilanteissa on säädetty mainitun luvun 3 §:ssä.

VitaeLab Oy ja VitaeLab AS ovat asian voittanut osapuoli vaikka niiden väliaikaista kieltoa koskeva vaatimus on hylätty, koska tällä vaatimuksella on ollut asiassa kokonaisuuteen nähden vain vähäinen merkitys eikä sen käsittelyllä markkinaoikeudessa ole ollut sanottavaa vaikutusta asianosaisten oikeudenkäyntikulujen määrään. Via Naturale Oy on siten oikeudenkäymiskaaren 21 luvun 1 ja 3 §:n nojalla velvollinen korvaamaan hakijayhtiöiden tarpeellisista toimenpiteistä johtuvat kohtuulliset yhteiset oikeudenkäyntikulut.

Via Naturale Oy on paljoksunut hakijoiden korvattaviksi vaadittujen kulujen määrää siltä osin kuin ne ylittävät 28.000 euroa. Jutun laatu ja laajuus huomioon ottaen markkinaoikeus arvioi vastapuolen korvattaviksi kohtuullisiksi oikeudenkäyntikuluiksi 40.000 euroa.

Päätöslauselma

Markkinaoikeus kieltää Via Naturale Oy:tä jatkamasta tai uudistamasta antioksidanttituotteen markkinointia tämän päätöksen liitteestä 2 ilmenevässä tai oleellisesti samankaltaisessa myyntipakkauksessa.

Kieltoa on noudatettava heti nyt asetetun 50.000 euron sakon uhalla.

Via Naturale Oy velvoitetaan suorittamaan VitaeLab Oy:lle ja VitaeLab AS:lle korvaukseksi oikeudenkäyntikuluista markkinaoikeudessa 40.000 euroa, jolle määrälle on maksettava viivästyskorkoa korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan siitä lähtien, kun kuukausi on kulunut markkinaoikeuden päätöksen antamisesta.

MUUTOKSENHAKU

Tähän ratkaisuun saa hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta valittamalla vain, jos korkein oikeus niillä erityisillä perusteilla, jotka ilmenevät oheisesta valitusosoituksesta, myöntää valitusluvan.

Määräaika valitusluvan pyytämiseen ja valituksen tekemiseen päättyy 31.1.2011.

Asian ovat yksimielisesti ratkaisseet markkinaoikeustuomarit Anne Ekblom-Wörlund, Jaakko Ritvala ja Nora Steiner-Forsberg sekä asiantuntijajäsen Kristiina Kemetter.

LAINVOIMAISUUS

Lainvoimainen

Till början av sidan