Finlex - Till startsidan
Marknadsdomstolen

4.6.2008

Marknadsdomstolen

Marknadsdomstolens avgöranden i marknadsrättsliga ärenden, konkurrensärenden, energimarknadsärenden och i ärenden om offentliga upphandlingar.

MAO:241/08

Ämnesord
Vaasan Sähkö Oy, energiantuotannon selvittely- ja suunnittelupalvelut, peruspalvelusektorin yksikön hankinta, kynnysarvon alittuminen, tutkimatta jättäminen
År för fallet
2008
Meddelats
Diarienummer
43/06/JH

HAKEMUS

Insinööritoimisto Enerflow Oy on vaatinut 8.2.2006 markkinaoikeuteen toimittamassaan hakemuksessa, että markkinaoikeus velvoittaa Vaasan Sähkö Oy:n (jäljempänä myös Vaasan Sähkö) suorittamaan sille hyvitysmaksuna 21.290 euroa korkoineen 25.2.2006 lukien.

Hakija on perustellut vaatimuksiaan muun ohella seuraavasti.

Vaasan Sähkö Oy on menetellyt marraskuusta 2004 lähtien kolmessa eri tarjouspyyntövaiheessa virheellisesti pyytäessään tarjouksia kaukolämpölaitostensa lisätehon rakentamista koskevasta suunnittelusta ja selvittelystä.

1. Vaasan Sähkö on pyytänyt 29.11.2004 suullisesti tarjouksia noin 12 miljoonan euron arvoisen raskasöljylämmitteisen lämpökeskuksen (2 x 20 MW) suunnittelusta Vaasaan osoitteeseen Liisanlahdentie 2 C.

Hakija on antanut Vaasan Sähkölle 1.12.2004 päivätyn tarjouksen ja täydentänyt sitä 7.12.2004 lisätiedoilla. Hakijan tarjoushinta on ollut alun perin 43.200 euroa lisättynä matka- ja kopiokustannuksilla 2.400 euroa sekä 7.12.2004 päivätyssä täydennyksessä siinä ilmoitetuin tiedoin tarkistettuna 36.000 euroa lisättynä matka- ja kopiokustannuksilla 2.000 euroa.

Vaasan Sähkö on valinnut laitoksen suunnittelijaksi Electrowatt-Ekono Oy:n (Ekono). Ekonon tarjous on ollut merkittävästi hakijan tarjousta kalliimpi, mutta Ekono on tarjonnut työhön Vaasan Sähkön ennestään tuntemia insinöörejä. Lämpökeskuksen suunnittelu on suoritettu, mutta Vaasan Sähkö ei ole vieläkään tilannut lämpökeskusta. Vaasan Sähkö Oy on siten pyytänyt tarjouksia ajattelemattomasti ja valinnut suunnittelijan mielivaltaisesti. Tarjouksen laatimisesta on aiheutunut hakijalle kustannuksia 4.340 euroa.

2. Öljyn hinnan noustessa kaukolämpöjärjestelmään ei ole kannattanut hankkia lisää öljylämpökeskustehoa. Vaasan Sähkön toimitusjohtaja on pyytänyt hakijalta yhtiöiden toimitusjohtajien kesken 21.9.2005 käydyssä neuvottelussa suullisesti tarjousta uuden voimalaitoksen selvittelystä, mikä tarjouspyyntö on ilmennyt myös neuvottelusta laaditusta muistiosta. Hakija on jättänyt 28.9.2005 päivätyn tarjouksensa energiahankinnan kehitysvaihtoehtojen selvittelystä. Vaasan Sähkö ei ole vastannut hakijalta saamaansa tarjoukseen, jonka laatimisesta hakijalle on aiheutunut kustannuksia yhteensä 11.760 euroa.

3. Vaasan Sähkö on pyytänyt vielä 20.10.2005 sähköpostitse lähettämällään tarjouspyynnöllä tarjouksia energiantuotannon vaihtoehtojen selvityksestä eli kolmannen kerran lähes samasta palvelusta. Hakija on jättänyt tarjouskilpailussa 1.11.2005 päivätyn tarjouksensa, jonka laatimisesta sille on aiheutunut kustannuksia 5.180 euroa. Hakija on saanut tarjouksensa käsittelystä ainoastaan epävirallisia tietoja. Vaasan Sähkö Oy on neuvotellut Ekonon kanssa tämän ylimalkaisesta tarjouksesta ja valinnut sitten sen. Hakijan tarjous on kuitenkin ollut vaiheessa 3 saaduista tarjouksista edullisin.

Hakija on pyytänyt Vaasan Sähkö Oy:ltä 25.11.2005 ja 29.12.2005 virallisia tietoja suunnittelutarjousten käsittelystä mutta ei ole saanut pyytämiään tietoja. Vaasan Sähkö on pyytänyt toistuvasti tarjouksia turhaan, minkä vuoksi se on velvollinen korvaamaan tarjouksista aiheutuneet kustannukset. Vaasan Sähkö on kuitenkin kieltäytynyt maksamasta hakijan suoranaisista kustannuksistaan esittämää laskua.

VASTINE

Vaasan Sähkö Oy on vaatinut, että hakemus jätetään markkinaoikeuden toimivaltaan kuulumattomana tutkimatta ja että Insinööritoimisto Enerflow Oy velvoitetaan korvaamaan sen arvonlisäverolliset oikeudenkäyntikulut 2.200 eurolla korkoineen.

Vaasan Sähkö Oy on perustellut oikeudenkäyntiväitettään seuraavasti.

Vaasan kaupunki omistaa 99,9 prosenttia Vaasan Sähkö Oy:n osakekannasta. Vaasan Sähkö Oy on siten kaupungin pääosin omistama lämpö- ja sähköenergiaa asiakkailleen toimittava energiayhtiö. Sitä on pidettävä julkisista hankinnoista annetun lain 2 §:n 1 momentin 3 kohdassa ja niin sanotun peruspalveluasetuksen 1 §:ssä tarkoitettuna peruspalveluyksikkönä. Sen hankinnat, kuten myös hakemuksessa tarkoitetut tarjouspyynnöt, ovat liittyneet mainitussa asetuksessa määriteltyyn peruspalvelutoimintaan. Tarjouspyyntöjen kohteena olleet konsulttityöt ovat liittyneet lämpökeskuksen hankinnan kilpailuttamiseen ja toteutukseen sekä kaukolämmön vaihtoehtojen selvittelyyn eli pääasiallisesti lämmön tuotantoon.

Tarjouspyyntövaiheessa 1 on tarjouksia pyydetty konsulttiyrityksiltä suullisesti Vaasan Sähkön raskasöljykäyttöisen lämpökeskuksen hankinnan kilpailuttamisessa ja toteuttamisessa avustamisesta. Kyseisen palveluhankinnan ennakoitu arvo eli arvio palveluntoimittajalle maksettavasta kokonaiskorvauksesta on ollut 20.000 euroa, ja joulukuussa 2004 saatujen tarjousten hinnat ovat vaihdelleet 26.900 ja 42.600 euron välillä. Tarjouspyyntövaiheen 1 voittanut konsulttiyritys on käynnistänyt 14.1.2005 Vaasan Sähkön toimeksiannosta tarjouskilpailun ennakoidusti 2 - 2,5 miljoonan euron arvoisen kuumavesikattilalaitoksen hankkimiseksi, mutta hankinta on keskeytetty energiamarkkinoilla tapahtuneiden muutosten vuoksi.

Hakemuksessa yksilöity tarjouspyyntövaihe 2 koskee hakijan 28.9.2005 lähettämää tarjousta voimalaitoksen selvittelystä. Tästä vaiheesta ei ole pyydetty tarjouksia.

Vaasan Sähkö Oy on pyytänyt hakijan yksilöimässä vaiheessa 3 tarjouksia 20.10.2005 päivätyllä tarjouspyynnöllä. Energiantuotantovaihtojen selvityksen ennakoitu kokonaisarvo on ollut 15.000 euroa, ja marraskuussa 2005 saatujen tarjousten hinnat ovat vaihdelleet 12.800 ja 27.750 euron välillä.

Jokainen hakemuksessa yksilöidyissä vaiheissa 1 - 3 tarkoitetuista hankinnoista on ollut kokonaisarvoltaan pienempi kuin palveluhankintoihin sovellettu kynnysarvo 473.890 euroa.

Hakemus on lakiin perustumaton, sillä hakija on käydyn kirjeenvaihdon perusteella ollut tietoinen kynnysarvon alittumisesta. Hakija on tämän vuoksi velvollinen korvaamaan Vaasan Sähkön oikeudenkäyntikulut vastineen laatimisesta.

VASTASELITYS

Hakija on muun ohella katsonut Vaasan Sähkön oikeudenkäyntikuluistaan esittämän korvausvaatimuksen perusteettomaksi, koska se ei ole saanut Vaasan Sähköltä vastausta selvityspyyntöihinsä.

MARKKINAOIKEUDEN RATKAISUN PERUSTELUT

Hakemuksen tutkiminen

Asiassa on ensisijaisesti kysymys markkinaoikeuden toimivallasta tutkia Insinööritoimisto Enerflow Oy:n hakemus.

Hankintamenettely on aloitettu ennen 1.6.2007. Asiaan sovelletaan siten julkisista hankinnoista annettuja säännöksiä sellaisina, kuin ne olivat julkisista hankinnoista annetun lain 348/2007 sekä vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden hankinnoista annetun lain 349/2007 tullessa voimaan.

Markkinaoikeuden toimivaltaan kuuluu julkisista hankinnoista annetun lain 1505/1992 (hankintalaki) 9 §:n 1 momentin mukaan tutkia hakemuksesta yksin se, onko hankinnassa menetelty hankintalain tai muiden säännöksessä mainittujen julkisia hankintoja koskevien oikeusohjeiden vastaisesti. Markkinaoikeudella ei siten ole toimivaltaa tutkia tällaisen hakemuksen yhteydessä sitä, onko hankintayksikkö voinut menetellä jonkin muun oikeusohjeen vastaisesti. Hakemus on näin ollen jätettävä markkinaoikeudessa tutkimatta siltä osin, kuin se on mahdollisesti perustunut muiden kuin julkisia hankintoja koskevien säännösten soveltamiseen.

Markkinaoikeus ei toisaalta hankintalain 9 a §:n 2 momentin mukaan käsittele hakemusta, joka koskee lain 2 §:n 1 momentin 3 kohdassa tarkoitetun yksikön hankintamenettelyä, jos hankinta liittyy asetuksessa määriteltyyn peruspalvelutoimintaan ja hankinnan ennakoitu arvo on asetuksessa säädettyä kynnysarvoa pienempi.

Hankintalain 2 §:n 1 momentin 3 kohdassa tarkoitettuja hankintayksiköitä ovat yksiköt, joiden toimialaan kuuluu vesihuolto, energiahuolto, liikenteen harjoittaminen tai teletoiminta, siinä laajuudessa kuin asetuksella säädetään.

Kynnysarvot ylittävistä vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja teletoiminnan alalla toimivien yksiköiden hankinnoista annettua asetusta 381/1998 (peruspalveluasetus) sovelletaan ensinnäkin asetuksen 1 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan hankintalain 2 §:n 1 momentin 1, 2, 4 ja 5 kohdassa tarkoitetun hankintayksikön tekemään hankintasopimukseen, jos sopimus liittyy lain 2 §:n 1 momentin 3 kohdassa tarkoitettuun ja asetuksen 4 §:ssä määriteltyyn toimintaan. Asetusta sovelletaan asetuksen 1 §:n 1 momentin 2 ja 3 kohdan mukaan lisäksi hankintalain 2 §:n 1 momentin 3 kohdassa tarkoitettua ja asetuksen 4 §:ssä määriteltyä toimintaa harjoittavan peruspalveluyksikön tekemään hankintasopimukseen, jos yksikkö kuuluu viranomaisten määräysvaltaan taikka toimii viranomaisen antaman erityis- tai yksinoikeuden nojalla.

Viranomaisten määräysvaltaan kuuluvia yksiköitä ovat peruspalveluasetuksen 1 §:n 2 momentin mukaan yhteisöt, joissa viranomaiset voivat omistuksen, rahoitusosuuden tai yritystä koskevien sääntöjen perusteella suoraan tai välillisesti käyttää määräysvaltaa. Yksikön voidaan katsoa kuuluvan viranomaisen määräysvaltaan erityisesti silloin, kun viranomaiset suoraan tai välillisesti omistavat yli puolet yhteisön osake- tai osuuspääomasta, hallitsevat sellaista osuutta yhteisön osake- tai osuuspääomasta, joka antaa äänioikeuden enemmistön, taikka kun viranomaisilla on oikeus nimittää yli puolet yhteisön hallinto-, johto- tai valvontaelimen jäsenistä.

Edellä mainitulla erityis- tai yksinoikeudella tarkoitetaan peruspalveluasetuksen 1 §:n 3 momentin mukaan viranomaisen lain, asetuksen tai hallinnollisen määräyksen nojalla antamaa oikeutta asetuksen 4 §:ssä määritellyn peruspalvelutoiminnan harjoittamiseen, jos oikeus varataan vain yhden tai useamman yksikön käyttöön. Erityis- tai yksinoikeus on kyseessä erityisesti silloin, kun yksikkö voi verkkojen tai tilojen rakentamiseksi turvautua pakkolunastus- tai käyttöönottomenettelyyn taikka käyttää julkisen tien aluetta johtojen tai muiden laitteiden sijoittamiseen.

Peruspalveluasetuksen 4 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan asetuksessa tarkoitettuja peruspalvelutoimintoja ovat muiden ohella sellaisten kiinteiden verkkojen rakentaminen, tarjoaminen saataville ja ylläpito, joiden tarkoituksena on tarjota sähkön tai lämmön tuotantoon, siirtoon tai jakeluun liittyviä julkisia palveluja, sekä sähkön tai lämmön toimittaminen tällaisiin verkkoihin.

Vaasan Sähkö Oy on ilmoittanut toimialaansa kuuluneen lämpö- ja sähköenergian toimittamisen. Vaasan Sähkö on tämän mukaan tarjonnut sähkön ja lämmön tuotantoon liittyviä julkisia palveluja ja harjoittanut siten ainakin niiltä osin peruspalveluasetuksen 4 §:ssä määriteltyä peruspalvelutoimintaa.

Vaasan kaupunki on Vaasan Sähkön ilmoituksen mukaan omistanut 99,9 prosenttia Vaasan Sähkö Oy:n osakekannasta. Yhtiön on siten katsottava kuuluneen viranomaisten määräysvaltaan peruspalveluasetuksen 1 §:n 1 momentin 2 kohdassa tarkoitetuin tavoin. Vaasan Sähkö Oy:tä on näin ollen ollut pidettävä hankintalain 2 §:n 1 momentin 3 kohdassa ja mainitussa peruspalveluasetuksen kohdassa tarkoitettuna peruspalveluyksikkönä. Jäljempänä lausuttuun nähden asiassa ei ole tarpeen arvioida sitä, onko yhtiötä tullut pitää samalla myös hankintalain 2 §:n 1 momentin 2 kohdassa ja 2 momentissa tarkoitettuna oikeushenkilönä, jonka katsotaan kuuluvan julkishallintoon ja jonka on siten muissa kuin harjoittamaansa peruspalvelutoimintaan liittyvissä hankinnoissa ollut noudatettava niin hankintalakia kuin kynnysarvon ylittyessä myös kynnysarvot ylittävistä tavara- ja palveluhankinnoista sekä rakennusurakoista annettua asetusta 380/1998 (hankinta-asetus).

Hakemuksessa yksilöidyssä tarjouspyyntövaiheessa 1, jossa Vaasan Sähkö on riidattomasti pyytänyt alan toimijoilta loppuvuonna 2004 tarjouksia suullisesti, hankinnan kohteena ovat olleet konsulttipalvelut, jotka ovat esitetyn selvityksen mukaan koostuneet avustavista tehtävistä uutta lämpökeskusta kilpailutettaessa ja toteutettaessa. Vaasan Sähkölle on tässä yhteydessä tarjottu asiakirjojen mukaan muun ohella laitoksen suunnittelua ja hankintaohjelman laatimista, tarjouspyyntöasiakirjojen laatimista, tarjousten vertailun suorittamista, hankintaneuvottelujen toteuttamista ja hankintasopimuksen laatimista, hankkeen asiantuntijavalvontaa sekä vastaanottokokeiden suorittamista. Kysymyksessä olevat palvelut ovat näin ollen liittyneet peruspalveluasetuksen 4 §:ssä määriteltyyn ja Vaasan Sähkön edellä todetuin tavoin harjoittamaan peruspalvelutoimintaan.

Hakemuksessa yksilöidyssä tarjouspyyntövaiheessa 2 hakija on tarjonnut Vaasan Sähkölle 28.9.2005 päivätyllä tarjouksellaan energiahankinnan kehitysvaihtoehtojen selvittelyä. Lopullisen selvitysraportin on tarjouksen mukaan ollut tarkoitus käsitellä muun ohella sähkön ja lämmön tarpeita, polttoaineen käsittelyvaihtoehtoja sekä laitosvaihtoehtoja ja voimalaitoksen sijoituspaikkavaihtoehtoja. Tarjottu palvelu on siten liittynyt Vaasan Sähkön edellä todetuin tavoin harjoittamaan peruspalvelutoimintaan.

Hakemuksessa yksilöidyssä tarjouspyyntövaiheessa 3 Vaasan Sähkö on pyytänyt 20.10.2005 päivätyllä tarjouspyynnöllä tarjouksia kaukolämmön energiantuotannon vaihtoehtojen taloudellisesta selvityksestä. Tarjouspyynnön mukaan tarkoituksena on ollut etsiä kokonaistaloudellisesti edullisinta vaihtoehtoa kattaa Vaasan kaukolämpöenergian tuotanto tulevaisuudessa ja tutkia tähän nähden eri vaihtoehtojen taloudellista kannattavuutta. Tämäkin hankinta on siten liittynyt Vaasan Sähkön edellä todetuin tavoin harjoittamaan peruspalvelutoimintaan.

Kaikki hakemuksessa yksilöidyissä tarjouspyyntövaiheissa tarkoitetut palvelut ovat edellä olevan perusteella liittyneet peruspalveluasetuksen 4 §:ssä määriteltyyn ja Vaasan Sähkö Oy:n harjoittamaan peruspalvelutoimintaan. Tällaisten palvelujen hankkiminen on näin ollen kuulunut lähtökohtaisesti peruspalveluasetuksen soveltamisalaan. Peruspalveluasetusta sovelletaan kuitenkin asetuksen 2 §:n 1 momentin mukaan sellaisiin tavara- ja palveluhankintasopimuksiin sekä rakennusurakan teettämisiin, joiden ennakoitu arvo ilman arvonlisäveroa on vähintään kynnysarvon suuruinen. Peruspalveluasetuksen soveltuvuuden ja markkinaoikeuden toimivallan kannalta ratkaisevaksi jää tämän vuoksi se, onko palvelun tai palvelujen ennakoitu arvonlisäveroton kokonaisarvo ylittänyt hankintaan sovellettavan kynnysarvon. Vaasan Sähkön hakemuksessa kuvatun menettelyn ajankohtana eli vuosina 2004 ja 2005 muuta kuin kaasun ja lämmön kuljetusta ja jakelua harjoittavien energia-alan yksiköiden tavara- ja palveluhankintojen osalta kynnysarvona on sovellettu 473.890 euroa.

Vaasan Sähkö on ilmoittanut hakijan yksilöimällä tarjouspyynnöllä 1 aloitetun hankintamenettelyn ennakoiduksi arvonlisäverottomaksi kokonaisarvoksi 20.000 euroa. Saadut tarjoukset ovat Vaasan Sähkön esittämien asiakirjojen mukaan olleet kokonaishinnoiltaan 26.900 - 57.600 euroa. Asiassa ei ole tullut esille seikkaa, jonka vuoksi Vaasan Sähkön ilmoitusta näille palveluille ennakoimastaan arvosta olisi pidettävä epäuskottavana tai perusteettomana. Sama johtopäätös koskee myös tarjouspyyntövaihetta 3 eli 20.10.2005 päivätyllä tarjouspyynnöllä aloitettua menettelyä, jonka ennakoiduksi arvonlisäverottomaksi kokonaisarvoksi Vaasan Sähkö on ilmoittanut 15.000 euroa ja jossa saadut tarjoukset ovat olleet kokonaishinnoiltaan 12.800 - 27.750 euroa. Näiden hankintojen ennakoidut arvot ovat näin ollen alittaneet selvästi hankintoihin sovelletun kynnysarvon 473.890 euroa.

Vaasan Sähkö on kiistänyt ryhtyneensä hakijan yksilöimään hankintamenettelyyn 2 eli pyytäneensä syyskuussa 2005 tarjouksia uuteen voimalaitokseen tai energianhankinnan vaihtoehtoihin liittyvästä selvitystyöstä. Vaasan Sähkön ja Insinööritoimisto Enerflow Oy:n edustajien 21.9.2005 pitämästä palaverista laaditussa muistiossa on todettu, että palaverin tarkoituksena oli ollut käydä läpi Insinööritoimisto Enerflow Oy:n näkemyksiä Vaasan Sähkön tulevaisuuden energianhankinnan vaihtoehdoista ja että yhtiön edustaja oli ehdottanut uuden kotimaisia polttoaineita käyttävän voimalaitoksen rakentamista Vaasaan. Muistiossa on sinänsä todettu jatkotoimenpiteenä, että Insinööritoimisto Enerflow Oy tekee esitarjouksen syyskuun aikana, ja asiassa on riidatonta, että hakija on jättänyt Vaasan Sähkölle 28.9.2005 päivätyn tarjouksensa energianhankinnan kehitysvaihtoehtojen selvittelystä.

Markkinaoikeus katsoo, että markkinaoikeuden toimivaltaa koskevan kysymyksen ratkaiseminen ei tässä tapauksessa edellytä sen erimielisyyden ratkaisemista, onko Vaasan Sähkön vastoin kiistämistään katsottava aloittaneen hakemuksessa yksilöidyn hankintamenettelyn 2 eli pyytäneen energianhankinnan kehitysvaihtoehtojen selvittelystä tarjousta ainakin Insinööritoimisto Enerflow Oy:ltä. Siinäkin tapauksessa, että Vaasan Sähkön olisi katsottava menetelleen tässä suhteessa hakijan väittämin tavoin, hankinnan kohteena olevat palvelut ovat liittyneet edellä todetuin tavoin Vaasan Sähkön harjoittamaan peruspalvelutoimintaan. Hakija on esittänyt tarjouksessaan 28.9.2005 tarjoamiensa palvelujen kustannusarvioksi noin 28.000 euroa sekä erikseen veloitettavien matka- ja kopiokustannusten määräksi noin 2.000 euroa. Tarjouksen kokonaishinnan 30.000 euroa perusteella on pidettävä selvänä, että myös tällaisen palveluhankinnan ennakoitu arvonlisäveroton kokonaisarvo olisi jäänyt alle edellä kerrotun kynnysarvon 473.890 euroa.

Markkinaoikeus toteaa yhteenvetonaan edellä lausutusta, että hakemus perustuu hankintalain 2 §:n 1 momentin 3 kohdassa tarkoitetun yksikön hankintamenettelyyn, jossa kysymyksessä olevat palvelut ovat liittyneet peruspalveluasetuksessa määriteltyyn peruspalvelutoimintaan ja jossa näiden palveluiden ennakoidut arvonlisäverottomat kokonaisarvot ovat olleet sanotussa asetuksessa säädettyä kynnysarvoa pienemmät. Hakemus on näin ollen jätettävä hankintalain 9 a §:n 2 momentin nojalla tutkimatta.

Oikeudenkäyntikulut

Asianosainen on hallintolainkäyttölain 74 §:n 1 momentin mukaan velvollinen korvaamaan toisen asianosaisen oikeudenkäyntikulut kokonaan tai osaksi, jos erityisesti asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen on kohtuutonta, että tämä joutuu pitämään oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan. Oikeudenkäyntikuluista on hallintolainkäyttölain 75 §:n 2 momentin mukaan muuten soveltuvin osin voimassa, mitä oikeudenkäymiskaaren 21 luvun 7 - 16 §:ssä säädetään. Asianosaisen, jonka kanne jätetään tutkimatta, katsotaan oikeudenkäymiskaaren 21 luvun 7 §:n 1 momentin mukaan hävinneen asian.

Hakemuksen tutkimisen edellytyksiin ei ole tässä tapauksessa liittynyt erityistä tulkinnanvaraisuutta. Vaasan Sähkö Oy on lisäksi todennut hakijalle jo 20.1.2006 ja 26.1.2006 lähettämissään kirjeissä, että peruspalveluasetus ei ole soveltunut hakijan oikeudenkäyntiä edeltäneissä kirjeissä vetoamiin tapauksiin, joissa kilpailutettujen palvelujen kokonaisarvo ei ollut ylittänyt kysymykseen tulevaa kynnysarvoa 473.890 euroa. Tähän ja asiassa annettavaan ratkaisuun nähden olisi kohtuutonta, jos hakemukseen vastannut ja sen tutkimatta jättämistä vaatinut Vaasan Sähkö Oy joutuisi pitämään oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan. Hakija on tämän vuoksi velvoitettava korvaamaan Vaasan Sähkö Oy:n oikeudenkäyntikulut vaadittuine korkoineen. Koska Vaasan Sähkö Oy kuitenkin on liiketoiminnastaan arvonlisäverovelvollinen ja koska sillä on siten oikeus vähentää oikeudenkäyntikuluihinsa sisältyvä arvonlisävero omassa verotuksessaan, korvattaviksi vaadituista kuluista on vähennettävä niihin sisältyvä arvonlisäveron osuus.

MARKKINAOIKEUDEN RATKAISU

Markkinaoikeus jättää hakemuksen tutkimatta.

Markkinaoikeus velvoittaa Insinööritoimisto Enerflow Oy:n korvaamaan Vaasan Sähkö Oy:n oikeudenkäyntikulut 1.803,28 eurolla. Oikeudenkäyntikuluille on suoritettava vuotuista viivästyskorkoa korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan siitä lähtien, kun kuukausi on kulunut siitä päivästä, jona tämä päätös on ollut asianosaisten saatavissa.

MUUTOKSENHAKU

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Julkisista hankinnoista annetun lain 12 §:n nojalla markkinaoikeuden päätöstä on valituksesta huolimatta noudatettava, jollei korkein hallinto-oikeus toisin määrää.

Asian ovat ratkaisseet markkinaoikeuden lainoppineet jäsenet Kimmo Mikkola ja Tommi Vuorialho.

Till början av sidan