Finlex - Till startsidan
Marknadsdomstolen

30.3.1982

Marknadsdomstolen

Marknadsdomstolens avgöranden från och med 1979

MD:1982:3

Ämnesord
Vite, utdömande, KO:s förbud, Realisationsförsäljning
År för fallet
1982
Meddelats

KO mot T:mi Matto-Pörssi, inneh. Safa Nisametdin (svaranden). - Svaranden ansågs genom sin tidningsannonsering ha brutit mot ett av KO utfärdat förbud till den del svaranden hade förbjudits att marknadsföra sina produkter genom fortgående realisationsförsäljning. Med beaktande av att stadgad praxis inte förekommer beträffande realisationsförsäljning inom mattbranschens minuthandel ansågs förbudsföreläggandet lämna rum för tolkning då klar individualisering saknades. Vitet utdömdes inte till betalning.

Lagen_om_KO_10_§

KONSUMENTOMBUDSMANNENS YRKANDE

Med stöd av 10 § 2 mom. lagen om konsumentombudsmannen har KO i sin den 23.11.1981 till marknadsdomstolen inkomna ansökan yrkat, att det av honom åt Safa Nisametdin i egenskap av innehavare av F:ma MattoPörssi den 8.9.1980 för förstärkande av förbud förelagda 25 000 marks vite måtte dömas ut. Svaranden har brutit mot ett förbud som baserar sig på förfarande i strid med 2 kap. 2 § och 3 § konsumentskyddslagen (KSL).

Till KO hade år 1979 inkommit tre meddelanden i vilka uppmärksamhet fästes vid MattoPörssis fortsatta realisationer. Enligt MattoPörssis tidningsannonser från ett flertal år hade man i MattoPörssi fortlöpande sålt mattor med rabatt. De utlovade rabatterna varierade från 20 procent till 65 procent.

Av svaranden avbads den 22.10.1979 en utredning om hur ofta han under år 1979 anordnat realisationer eller mässor, säsongslutförsäljningar och andra dylika som klassificeras som realisationer, och hur länge dessa då hade fortgått. Därtill uppmanas svaranden att klargöra från vilka priser rabatterna hade uträknats och hur stor del av företagets lager rabatterna hade gällt.

I sin utredning av den 30.10.1979 meddelade svaranden att han var en av Finlands ledande import-, parti- och minuthandlare inom mattbranschen. Som verksamhetsprinciper hade svaranden ett aktivt produktutbud, en fördelaktig prissättning samt nyttjandet av specialerbjudanden. En verksamhet utan mellanhänder gjorde det möjligt att efterleva dessa principer.

Svaranden anordnade årligen två realisationer. Vårrealisationen varade under januari-februari och höstrealisationen i cirka 60 försäljningsdagar. Härvid sålde svaranden 90 procent av sitt totallager till realisationspris. Enligt svarandens uppgift var höga realisationsprocenter möjliga eftersom den snabba omsättningen i lagret gjorde att det alltid fanns osålda mattor som till färgen eller modellen blivit gamla.

KO underhandlade den 7.11.1979 med innehavaren av MattoPörssi Safa Nisametdin om marknadsföringen vid Matto-Pörssi. Till svarandens representanter gavs då en minneslista uppgjord på basen av KO:s ställningstaganden och gällande realisationer för att studeras, samt anhölls om skriftlig bekräftelse på att svaranden i fortsättningen skulle iakttaga däri framförda principer i sin marknadsföring. Svaranden meddelade i sitt brev av den 21.11.1979 att han skulle komma att följa KO:s rekommendationer både i sin marknadsföring och i sin prissättning.

Under år 1980 följde man med svarandens marknadsföring. Svaranden anordnade i mars specialveckor, i april-maj var det en storslagen säsongförsäljning för orientaliska mattor, i slutet av maj bjöd man ut flere tusentals mattor "nu till sommarpris", i juli-augusti hade man "sommarens stora mattrea" och i september marknadsförde man "nu tusentals kvalitesmattor till reapriser". Rabatternas storlek annonserades till 20-40 procent. Realisationen var således fortlöpande, fastän den benämndes olika.

KO förbjöd med sitt beslut av den 8.9.1980 F:ma Matto-Pörssi, inneh. Safa Nisametdin, att fortsätta med dess realisationsförsäljning som pågått under lång tid. Man motsatte sig inte förbudet, varför det trädde i kraft den 19.9.1980.

År 1981 anordnade svaranden en vårrealisationsförsäljning som annonserades som "de tusentals mattornas stormattrea". I annonsen hette det bl.a.: "Ett aldrig tidigare skådat matturval, tusentals kvalitetsmattor och var endaste en matta nu till rejält nedsatt pris. Kom genast och välj ut din egen, för nu lönar det sig!" Sedan vårrealisationen avslutats övergick annonstexten i mars till följande former: "Tusentals fördelaktiga kvalitetsmattor. Ett tidigare oskådat matturval, tusentals kvalitetsmattor och var endaste en nu till Matto-Pörssi pris. Kom genast och välj ut din egen. Nu lönar det sig!" En del ord hade alltså bytts ut, men budskapet kvarstod oförändrat. I april hade svaranden "specialveckor för orientmattor" och i maj utnyttjade man annonseringen "nu fördelaktigt hos oss".

I juni 1981 påbörjade svaranden en "mäktig sommarrea för mattor" som fortsatte till slutet av augusti och där man sålde "alla mattor - över 20 000 alternativ nu till nedsatta priser". Genast när sommarrean avslutats anordnades på Matto-Pörssi "höstens fantastiska mattmarknad... " Denna marknad fortsatte ända till slutet av oktober. På marknaden fanns åter över 20 000 olika alternativ och priserna var "nu" synnerligen fördelaktiga. I början av november hade en i Helsingin Sanomat publicerad annons rubricerats "fördelaktiga mattveckor nu i Pörssi". Under mattveckorna beviljade man 20 %:s kontantrabatt på alla plyschmattor, och alla till etthundra procent ylleryamattor såldes till "erbjudandepris".

Typiskt för svarandens marknadsföring är att stora kvantiteter - tusentals - mattor utbjudes till fördelaktigt pris. Priserna har i allmänhet inte nämnts, men i synnerhet för orientaliska mattor beviljade rabatters procenttal, oftast 20 - 40 %, har man ofta uppgivit. Vid marknadsföringen ger man därtill bilden av att det fördelaktiga erbjudandet är i kraft endast en kort tid. Detta framgår av de för svarandens marknadsföring typiska yppandena, såsom "nu finns chansen", "nu speciellt fördelaktigt", "nu till nedsatta priser", "ett fördelaktigt mattfynd från oss nu", "nu förlaktigt hos oss", "nu till specialpris" eller "nu lönar det sig". Förutom genom användningen av ordet "nu" betonas den fördelaktiga köpmöjlighetens kortvarighet genom att tiden för erbjudanden delas upp i exempelvis mässor, marknader, specialveckor eller säsongförsäljningar. Den uppenbara avsikten med svarandens marknadsföring är att hos konsumenterna skapa en sådan uppfattning som vore det fråga om ett tillfälle som kan jämföras med en realisation. Genom att sammanfoga olika annonseringsperioder till en helhet kommer man till den slutsatsen att det på Matto-Pörssi i själva verket pågår en kontinuerlig realisationsförsäljning.

En realisation kan emellertid inte vara fortgående. Då en affär fortgående säljer sina produkter till priser som annonserats som nedsatta, förvandlas de "nedsatta" priserna till affärens stående priser. Då svaranden i den i augusti avslutade "storslagna sommarrean för mattor" har meddelat att han säljer "alla mattor - över 20 000 alternativ - till nedsatta priser", förblir det oklart i jämförelse med vad "höstens fantastiska mattmarknads" tusentals erbjudanden är "verkligt fördelaktiga".

Vid sin marknadsföring av "höstens fantastiska mattmarknad" använder sig svaranden av yppandet "nu är även priserna synnerligen fördelaktiga". Dess budskap till mottagaren är emellertid det samma som i yppandet "priserna har satts ned". Av denna anledning står svarandens marknadsföring i strid även med 2 kap. 3 § KSL. I motiveringarna angående de enskilda stadgandena i regeringens proposition konstateras att som tidigare pris eller jämförelsepris, som avses i 2 kap. 3 §, bör anses det pris med vilket nyttigheten omedelbart innan har bjudits ut åt konsumenten. Genom denna tolkning borde som jämförelsepris för de synnerligen fördelaktiga priserna på mattmarknaden ha tagits de priser som gällde vid den realisation som avslutades i augusti. När en affär idkar fortsatt realisationsförsäljning, som den delar upp i olika benämnda perioder, kan den annonsera om rabatterade priser endast i det fall att priserna vid början av varje period ännu ytterligare har sänkts. En dylik affärsverksamhet kan man av lönsamhetsskäl inte hålla på med i åratal.

Sedan förbudet vunnit laga kraft har svaranden avsiktligt och metodiskt fortsatt med sin på fortgående realisationer baserade marknadsföring och strävat till att kringgå förbudet med skenbara och verbala metoder.

F:MA MATTO-PÖRSSIS, INNEH. SAFA NISAMETDIN, BEMÖTANDE

Svaranden har anhållit om att det förelagda vitet inte skulle utdömas till betalning.

Svaranden har strävat till att efterfölja de av KO givna anvisningarna i en svår konkurrenssituation. I framtiden kommer man att följa KO:s anvisningar ännu noggrannare.

Motsvarande annonsering förekommer inom branschen rätt så allmänt. T.ex. möbelaffärerna, i vars marknadsföring mattor endast är en biartikel, utnyttjar liknande rabatt- och slutförsäljningsannonsering. Svarandens argument och kampanjer lovar varken mer eller mindre än vad konkurrenternas motsvarande gör. Eftersom svaranden köper sina mattor direkt från ursprungskällorna, kan han erbjuda dem till konsumenterna såpass fördelaktigt.

Konkurrensen inom branschen är svår. Svaranden har många olika slags varor och kvaliteter till salu. Däribland finns alltid något sådant som inte är speciellt lätt att sälja. Även det måste säljas på något sätt.

Mattkvaliteterna varierar i hög grad. Med en kort reklamtext i en dagstidning är det svårt att förklara för konsumenterna vilken kvalitets mattor det gäller. Därför kan konsumenterna vilseledas av att priserna nämns i en tidningsannons. T.ex. mattor av samma storlek kan skilja sig så mycket i kvalitet att man genom att uppge priset inte kan informera konsumenterna om vilken av de utbjudna mattorna som är fördelaktigast. Man kan jämföra mattkvaliteterna först sedan man studerat produkterna i affären. För att konsumenten skall kunna göra pris- och kvalitetsjämförelser måste man först få honom att komma till affären.

Svarandens annonsering har inte fortlöpande varit av likadan art, utan den har periodvis varierat i enlighet med konkurrenssituationen. Om det ändå funnits felaktigheter i en del annonser, har man inte gjort dessa med avsikt. De utbjudna varorna har alla prissatts och priserna finns alltid till påseende i affären. Rabattpriserna har alltid uträknats från en viss prisnivå.

Eftersom annonseringen inom branschen är likartad, är det inte rättvist att utdöma vite till utbetalning för endast en företagare. Man borde undersöka frågan utgående från hela branschen.

MOTIVERINGAR FÖR MARKNADSDOMSTOLENS AVGÖRANDE

KO har den 8.9.1980 gett följande skriftliga beslut:

"Matto-Pörssi Fredriksgatan 36 00100 HELSINGFORS 10

BESLUT OM FÖRBUD

Under innevarande år har Ni medels olika uttryck i Helsingin Sanomat annonserat att Ni säljer mattor till rabatterat pris. I mars pågick specialveckor, i april var det säsongförsäljning. I maj sålde Ni tusentals mattor till sommarpriser, och sommarens stora mattrea räckte åtminstone från början av juli till slutet av augusti. Den 18.8.1980 började Ni varna om att sommarens stora mattrea nalkades sitt slut. Den sista annonsen därom fanns i Helsingin Sanomat den 29.8.1980. Strax från den 1 september 1980 hade Ni emellertid redan erbjudanden om tusentals kvalitetsmattor till reapriser.

Under hösten senaste år underhandlade vi om Er realisationsannonsering som verkade att vara fortgående. Underhandlingarna avslutades vid att Ni i Ert brev av den 21.11.1979 meddelade att Ni följer både i Er marknadsföring och i Er prissättning de anvisningar som baserar sig på konsumentombudsmannens tidigare ställningstaganden. I dessa anvisningar hade påpekats bl.a. att en realisation inte kan vara fortsatt samt att man inte får ge vilseledande uppgifter om den tid som en realisation varar. En länge pågående realisation betyder att de nedsatta priserna förvandlas till affärens stående priser. Som lämnande av vilseledande uppgifter måste ett sådant tillvägagånssätt betraktas där den i verklighet pågående realisationsförsäljningen på ett konstgjort sätt uppdelas i olika benämnda perioder.

FÖRBUDSFÖRELÄGGANDE

Med stöd av 2 kap. 2 och 3 §§ konsumentskyddslagen samt 7 § lagen om konsumentombudsmannen f ö r b j u d e r j a g på basen av vad tidigare nämnts firman Matto-Pörssi, inneh. Safa Nisametdin, vid tjugofemtusen (25 000) marks vite att fortsätta med sådan annonsering om realisationsförsäljning som ovan beskrivits."

Förbudet motsattes inte och det har trätt i kraft den 19.9.1980.

F:ma Matto-Pörssi inneh. Safa Nisametdin har 1981 marknadsfört mattor i februari medels uttrycken "Stormattrea med tusentals mattor, ett tidigare inte skådat matturval, tusentals kvalitetsmattor och var endaste en nu till rejält nedsatt pris". I mars har svaranden annonserat "Tusentals kvalitetsmattor. En aldrig tidigare skådad mattkollektion, tusentals kvalitetsmattor och var endaste en nu till Matto-Pörssi pris". I juli-augusti 1981 har mattor marknadsförts med uttrycken "En jätte sommarrea för mattor, alla mattor - över 20 000 alternativ - nu till nedsatta priser". Med annonsen av den 2.9. har man gjort reklam för "Höstens fantastiska mattmarknad ... Nu har man chansen ... Tusentals verkligt fördelaktiga erbjudanden. Enorma mängder, - över 20 000 olika alternativ. Även priserna är nu speciellt förmånliga". Även i oktober höll man "höstens fantastiska mattmarknad". I början av november har företaget annonserat "Fördelaktiga mattveckor nu på Pörssi. Alla plyschmattor nu med 20 %:s kontantrabatt. Alla 100 %:iga ylle-ryamattor till erbjudandepris. Över 20 000 vackra mattor".

Således har svaranden efter förbudet under år 1981 uttryckligen annonserat att han i sin affär har realisationsförsäljning under februari, juni, juli och augusti. I annonserna för mars, september, oktober och november har man använt uttryck som inte hänsyftar på sedvanliga specialerbjudanden, och dessa annonser ger intrycket av att man säljer nästan hela lagret till ett fördelaktigare rabattpris än vad affären sedvanligen debiterar. Således ger även de nämnda annonserna den bilden att det även under de nämnda månaderna pågått en realisation i affären.

Marknadsdomstolen finner att F:ma Matto-Pörssi, inneh. Safa Nisametdin, med sin tidigare nämnda annonsering bör tolkas ha brutit mot det förbud som KO utfärdat till den delen som förbudet förbjuder svaranden att genom fortgående realisationer marknadsföra sina produkter.

I saken har inte visats att svaranden skulle ha annonserat om lägre priser på de utbjudna mattorna än vad priserna i själva verket underskrider de priser som svaranden tidigare tagit, eller att man skulle ha gett vilseledande uppgifter om realisationens duration. I delen "förbudsföreläggande" i KO:s beslut har förbudets innehåll inte individualiserats, och med beaktande av att realisationspraxisen inom mattbranschens konsumenthandel är konturlös och instabil, är förbudet vad gäller den fortsatta realisationsförsäljningens förbjudande sådant som lämnar rum för tolkningar. Efter förbudet har svaranden delvis ändrat sin realisationsmarknadsföring.

Utgående från dessa grunder finner marknadsdomstolen att det ur svarandens synpunkt vore oskäligt att utdöma det av KO förelagda vitet.

MARKNADSDOMSTOLENS AVGÖRANDE

Marknadsdomstolen finner rätt att inte utdöma det ur motiveringarna framgående, påyrkade vitet.

Närvarande: Huttunen, ordförande, Valkonen, viceordförande, Wilhelmsson, Aaltonen, Heiniö, Henriksson, Mustonen, Ollikainen och Tammilehto.

Avgörande efter omröstning

Ledamoten Wilhelmsson, i vars uttalande ledamöterna Aaltonen, Mustonen och Ollikainen förenade sig, yttrade:

Med de motiveringar som framkommer vid marknadsdomstolens beslut finner jag att Safa Nisametdin, F:ma Matto-Pörssis innehavare, har brutit mot det förbud som KO utfärdat den 8.9.1980. Eftersom KO:s beslut lämnar delvis rum för tolkning och svaranden delvis har ändrat sin realisationsförsäljningsmarknadsföring efter att förbudet utfärdats, prövar ja rätt att sänka det förelagda vitet, och med stöd av 7 kap. 1 mom. och 10 § lagen om konsumentombudsmannen för Safa Nisametdin utdöma 15 000 mark i vite.

Till början av sidan