VakO 21.9.2006/699:2005
- Ämnesord
- Työttömyysturva, Yrittäjä, Satunnainen työllistyminen
- År för fallet
- 2006
- Meddelats
- Diarienummer
- 699:2005
Kysymys satunnaisesta päätoimisesta työllistymisestä yritystoiminnassa. Vakuutusoikeus katsoi, ettei satunnaista työllistymistä arvioitaessa tule kiinnittää huomiota pelkästään varsinaisena yrittäjänä toimivan perheenjäsenen antamiin työ- tai lomautustodistuksiin, vaan ratkaisu tulee tehdä kokonaisarvion perusteella. Tällöin on otettava huomioon muutkin seikat kuten se, mitä työttömyysetuuden hakija on tehnyt ilmoitettujen työllistymisjaksojensa välisinä aikoina.
Esitiedot
A:n puoliso omisti kokonaan X Oy:n. A oli työvoimatoimistolle tehtyjen ilmoitusten mukaan ollut työssä puolisonsa yrityksessä 12.5. - 1.10.2000 ja 16.5. - 12.8.2001. Työvoimatoimikunnan 15.9.2003 antaman työvoimapoliittisen lausunnon mukaan A ei ollut työtön 8.8.2003 lukien, koska hän työllistyi puolisonsa yritystoiminnassa. Työvoimatoimiston tietojen mukaan A oli X Oy:n hallituksen varajäsen sekä prokuristi ja oli esiintynyt myös yritystä koskevissa lehtiartikkeleissa. Kansaneläkelaitoksen 17.9.2003 antamalla päätöksellä A:n työmarkkinatukihakemus oli evätty 8.8.2003 lukien ja työttömyysturvalautakunta oli 13.2.2004 antamallaan lainvoimaisella päätöksellä hylännyt A:n sanottua päätöstä koskevan valituksen.
A oli hakenut uudelleen työmarkkinatukea 27.5.2004 alkaen. A oli antamassaan selvityksessä todennut, että puolison omistama yritys oli suljettu 25.4.2004 lukien ja avattaisiin jälleen syyskuussa 2004. Yrityksellä ei ollut A:n mukaan sillä hetkellä muuta toimintaa, joten se ei työllistänyt häntä. Työvoimatoimikunnan 27.5.2004 antaman lausunnon mukaan A työllistyi yrittäjänä tai sitä vastaavalla tavalla omassa työssään 6.5.2004 lukien, eikä hänen tilanteeseensa ollut tullut muutosta edellisen päätöksen jälkeen, sillä yritystä ei ollut lopetettu eikä sen toimintaa keskeytetty.
Kansaneläkelaitos hylkäsi A:n työmarkkinatukihakemuksen työvoimatoimikunnan antaman sitovan lausunnon perusteella 27.5.2004 lukien, koska A työllistyi yritystoiminnassa tai sitä vastaavalla tavalla omassa työssään.
A haki muutosta Kansaneläkelaitoksen päätökseen työttömyysturvalautakunnalta. A esitti muutoksenhakunsa tueksi 20.6.2004 päivätyn puolisonsa antaman työtodistuksen, jonka mukaan hän oli työllistynyt tämän yrityksessä ajoilla 28.8. - 26.9.2003 ja 1.12.2003 - 24.4.2004.
Työttömyysturvalautakunnan ratkaisu
Työttömyysturvalautakunta hylkäsi A:n valituksen.
Työttömyysturvalautakunnan perustelut
Henkilöllä ei ole oikeutta työttömyysetuuteen siltä ajalta, jona hän työllistyy päätoimisesti yrittäjänä tai sitä vastaavalla tavalla omassa työssään.
Yrittäjäksi katsotaan myös yrityksen osaomistaja. Osaomistajana pidetään työttömyysturvalakia sovellettaessa henkilöä, joka työskentelee osakeyhtiössä, jossa hänellä itsellään tai hänen perheenjäsenillään tai hänellä yhdessä perheenjäsentensä kanssa on vähintään puolet osakepääomasta tai osakkeiden tuottamasta äänimäärästä tai muutoin vastaava määräämisvalta.
Päätoimisesti yritystoiminnassa tai omassa työssään työttömyysturvalain 2 luvun 4 §:n 1 tai 2 momentissa tarkoitetulla tavalla työllistyneen henkilön katsotaan edelleen työllistyvän siinä siihen ajankohtaan asti, jona yritystoiminta tai oma työ todistettavasti on lopetettu tai se on ollut yhdenjaksoisesti keskeytyneenä neljän kuukauden ajan.
Työttömyysturvalautakunnan 13.2.2004 antaman päätöksen perusteella A:n ei ollut katsottu olevan työtön 8.8.2003 lukien. A oli työllistynyt puolisonsa 100 prosenttisesti omistamassa X Oy:ssä, joka omistaa myös muun muassa yrityksen Y. A:n työhistoriassa on vuodesta 2000 lukien merkintöjä pelkästään perheen yrityksissä työllistymisestä, eikä kyseessä voida katsoa myöskään olevan luonnonolosuhteista johtuva kausiluontoinen yrittäjätoiminta pelkän kysynnän vähenemisen vuoksi. A:n tilanteessa ei ole tullut muutoksia työttömyysturvalautakunnan edellisen päätöksen antamisen jälkeen, joten esitetty selvitys huomioiden A:n on katsottava työllistyvän yritystoiminnassa edelleen 27.5.2004 lukien, eikä hänellä sen vuoksi ole oikeutta työmarkkinatukeen kyseisestä päivästä lähtien.
Muutoksenhaku vakuutusoikeudessa
A haki muutosta työttömyysturvalautakunnan päätökseen ja vaati työmarkkinatuen myöntämistä.
A totesi, että hänen työllistymisensä puolisonsa yrityksessä on ollut satunnaista. A kertoi työllistyneensä yrityksessä yhteensä alle kuuden kuukauden jakson ajoilla 28.8. - 26.9.2003 sekä 1.12.2003 - 24.4.2004. A katsoi, että kuuden kuukauden työllistymisjaksoa laskettaessa ei voida ottaa huomioon hänen useita vuosia aikaisemmin tapahtunutta työllistymistään puolisonsa yrityksessä.
Vakuutusoikeuden ratkaisu
Työttömyysturvalautakunnan päätöstä ei muutettu. Valitus hylättiin.
Vakuutusoikeuden perustelut
Vakuutusoikeus hyväksyy työttömyysturvalautakunnan päätöksessä lausutut perustelut.
Vakuutusoikeus toteaa lisäksi, että työttömyysturvalain 2 luvun 5 §:n mukaan työttömyysetuuden saaminen ei edellytä yritystoiminnan lopettamista tai neljän kuukauden keskeytystä, jos henkilön päätoiminen työllistyminen on satunnaista. Satunnaisesta työllistymisestä yritystoiminnassa on sanotun säännöksen mukaan kysymys silloin, kun henkilö, jolla itsellään ei ole ollut määräysvaltaa perheenjäsenensä yrityksessä, on työllistynyt tällaisessa yrityksessä yhteensä enintään kuuden kuukauden ajan. Työttömyysturvalaissa eikä myöskään sitä koskevassa hallituksen esityksessä (HE 115/2002 vp) ole määritelty sitä, minkä ajan kuluessa tehty työ olisi laskettava mukaan kuuden kuukauden enimmäisaikaan ja miten työllistymisjaksoja muutoinkin tulisi arvioida. Vakuutusoikeus katsoo, ettei laissa ole kuitenkaan tarkoitettu sitä, että työllistymistä arvioitaessa kiinnitettäisiin huomiota pelkästään varsinaisena yrittäjänä toimivan perheenjäsenen antamiin työ- tai lomautustodistuksiin. Tällaiset todistukset otetaan ratkaisua tehtäessä huomioon, mutta ratkaisu tehdään kokonaisarvion perusteella. Tällöin otetaan huomioon muutkin seikat kuten se, mitä työttömyysetuuden hakija on tehnyt ilmoitettujen työllistymisjaksojen välisinä aikoina.
Vakuutusoikeus toteaa, ettei A:lla ole katsottava olleen määräysvaltaa puolisonsa yrityksessä. Siten A:n oikeutta työmarkkinatukeen ratkaistaessa on arvioitava myös se seikka, onko hänen työllistymisensä yritystoiminnassa ollut laissa tarkoitetulla tavalla satunnaista. Vakuutusoikeus pitää uskottavana, että A:n työllistyminen puolisonsa yrityksessä on ollut yrityksen toimialastakin johtuen jaksoittaista. A ei ole kuitenkaan ollut ilmoitettujen työskentelyjaksojensa välisinä aikoina työssä yrityksen ulkopuolella eikä myöskään osallistunut aktiivisesti työllistymistään edistäviin toimenpiteisiin. Edellä lausutut seikat huomioon ottaen ja asiaa kokonaisuutena arvioitaessa A:n työskentelyä puolisonsa yrityksessä ei ole pidettävä laissa tarkoitetulla tavalla enintään kuusi kuukautta kestävänä ja siis satunnaisena. Siten A:n on satunnaista työllistymistä koskevaa säännöstäkin sovellettaessa katsottava työllistyvän päätoimisesti puolisonsa yrityksessä 27.5.2004 alkaen, eikä hänellä ole oikeutta työmarkkinatukeen tältä ajalta.
Lainkohdat
Työttömyysturvalaki 1 luku 6 § sekä 2 luku 4 § ja 5 §
Osasto
3