TT 2018:42
- Ämnesord
- Asian palauttaminen, Työehtosopimuksen yleissitovuus, Valitusasia
- År för fallet
- 2018
- Meddelats
- Diarienummer
- V 2/18
Työtuomioistuimessa esitetty lisäselvitys kuvanvalmistamoita koskevan työehtosopimuksen yleissitovuuden arvioinnin perusteista antoi aiheen arvioida uudelleen työehtosopimuksen yleissitovuutta. Tämän vuoksi työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunnan päätös kumottiin ja asia palautettiin vahvistamislautakunnan uudelleen käsiteltäväksi.
ASIA
Valitus työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunnan päätöksestä kuvanvalmistamoiden työehtosopimuksen yleissitovuutta koskevassa asiassa
VALITTAJA
Palvelualojen ammattiliitto PAM ry
PÄÄTÖS, JOSTA VALITETAAN
Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunnan 13.11.2017 asiassa 11811 antama päätös nro 27/2017.
VAHVISTAMISLAUTAKUNNAN RATKAISU
Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta on vahvistanut, että Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n kuvanvalmistamoita koskeva työehtosopimus ei ole soveltamisalallaan työsopimuslain 2 luvun 7 §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla edustava eikä siten yleissitova.
Kuvanvalmistamoita koskevalla työehtosopimuksella määrätään Palvelualojen työnantajat PALTA ry:een kuuluvien kuvanomistusta harjoittavien jäsenyritysten ja niiden palveluksessa olevien Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:een kuuluvien työntekijöiden palkka- ja työehdot. Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n kolmen jäsenyrityksen palveluksessa on 62 tämän sopimuksen soveltamisalan piirissä olevaa työntekijää ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n jäsenistä 100 työskentelee työehtosopimuksen soveltamisalalla. Työehtosopimuksen osallisten yhteisen näkemyksen mukaan kuvanvalmistamoalalla työskentelee noin 180 työntekijää.
Kun verrataan alan kokonaistyöntekijämäärää (180) työehtosopimuslain mukaiseen sitovuuspiiriin kuuluvien työntekijöiden määrään (62), voidaan todeta, että työehtosopimusta ei voida pitää enää työsopimuslain 2 luvun 7 §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla edustavana.
ASIAN KÄSITTELY TYÖTUOMIOISTUIMESSA
Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n valitus
Palvelualojen ammattiliitto PAM ry on vaatinut, että työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunnan päätös kumotaan ja kuvanvalmistamoita koskeva työehtosopimus vahvistetaan yleissitovaksi 1.2.2017 - 31.1.2018.
Lautakunnan päätöksessä on jätetty huomioimatta alalla sesonkiaikana työskentelevän henkilöstön määrä, eikä päätöksessä ole myöskään huomioitu arviointiin liittyviä liitännäisperusteluita. Kuvanvalmistamoiden palveluksessa työskentelee säännöllisesti sesonkityöntekijöitä, mikä lisää alan työntekijöiden todellista kokonaismäärää huomattavasti. Esimerkiksi alan suurimman yrityksen Ifolor Oy:n työntekijämäärä kolminkertaistuu sesonkiaikana. Sesonkityöntekijät ovat yleensä Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n jäseniä. Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamista koskevassa päätöksessä 20.12.2012 järjestäytyneiden työnantajien palveluksessa olevaa henkilöstömäärää arvioitaessa huomioitiin Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n käsityksen mukaan myös alalla työskentelevät sesonkityöntekijät.
Järjestäytyneiden työnantajien palveluksessa työskentelee vuositasolla selkeästi yli puolet alan työntekijämäärästä. Työehtosopimusta tulisi siis jo tällä perusteella pitää työsopimuslain 2 luvun 7 §:ssä tarkoitetulla tavalla edustavana.
Lautakunta on aiemmissa päätöksissään ottanut niin sanottuina liitännäisperusteina huomioon myös työehtosopimustoiminnan vakiintuneisuuden, työntekijöiden korkean järjestäytymisasteen ja kyseessä olevan työehtosopimuksen merkityksen alan vähimmäisehtojen turvaajana.
Kuvanvalmistamoita koskevalla työehtosopimuksella on pitkä ja vakiintunut työehtosopimushistoria. Palvelualojen ammattiliitto PAM ry on ollut työehtosopimusosapuolena vuodesta 2001, mitä ennen työehtosopimusosapuolena on ollut työntekijäpuolelta Teknisten ja erikoisammattien liitto TEKERI ry. Alan työntekijöistä 60 prosenttia kuuluu Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:een, eli alan järjestäytymisaste on korkea. Lisäksi on otettava huomioon, että alalla ei ole muuta soveltuvaa työehtosopimusta, jolla työntekijöiden vähimmäisehdot voitaisiin turvata. Alan työntekijöiden vähimmäisehtojen turvaaminen edellyttää, että kuvanvalmistamoita koskeva työehtosopimus vahvistetaan yleissitovaksi.
Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunnan lausunto
Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislauta on työtuomioistuimelle antamassaan lausunnossa todennut, että työehtosopimuslain 2 §:n nojalla työehtosopimukseen osallisen työnantajapuolen on toimitettava työehtosopimus työsuojelusta ja sen valvonnasta vastaavalle ministeriölle. Valtakunnalliseen työehtosopimukseen osallisen työnantajapuolen on lisäksi toimitettava mainitulle viranomaiselle tiedot jäsenyritystensä määrästä sekä näiden palveluksessa olevien työntekijöiden määrästä ryhmiteltynä heidän työsuhteissaan sovellettavien työehtosopimusten mukaisesti. Palvelualojen työnantajat PALTA ry on toimittanut työehtosopimuslain 2 §:ssä edellytetyt tiedot sosiaali- ja terveysministeriölle 9.3.2017 päivätyllä ilmoituksella. Työnantajaliitto on ilmoittanut, että sen kolmen jäsenyrityksen palveluksessa olevien työntekijöiden määrä on 62. Ilmoituksessa ei ollut mainintaa sesonkityöntekijöistä. Työehtosopimuksen osalliset liitot ovat ilmoittaneet alan kokonaistyöntekijämääräksi 180, mutta ne eivät ole ilmoittaneet, sisältääkö määrä sesonkityöntekijöitä. Valituksessakaan ei ole otettu kantaa siihen, onko myös järjestäytymättömissä yrityksissä sesonkityöntekijöitä.
Lautakunnalla ei ole ollut kuvanvalmistamoita koskevan työehtosopimuksen yleissitovuutta käsitellessään syytä epäillä, että työnantajaliiton ilmoitus jäsenyrityksissään työskentelevien työntekijöiden määrästä tarkoittaisi muuta kuin ilmoituksen sanamuodosta ilmenee. Mikäli lautakunnalle on toimitettu virheellistä tietoa, asia on syytä arvioida uudelleen.
Vastaselitys
Työtuomioistuin on varannut Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:lle tilaisuuden vastaselityksen antamiseen. Palvelualojen ammattiliitto PAM ry ei ole antanut vastaselitystä.
Palvelualojen työantajat PALTA ry:n lausuma
Työtuomioistuin on varannut Palvelualojen työnantajat PALTA ry:lle tilaisuuden lausuman antamiseen Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n valituksen johdosta ja erityisesti siitä Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n väitteestä, että lautakunnan päätöksessä on jätetty huomioimatta alalla sesonkiaikana työskentelevän henkilöstön määrä.
Palvelualojen työnantajat PALTA ry on lausumassaan todennut selvittäneensä sesonkiaikana työskentelevän henkilöstön määrää Ifolor Oy:ltä. Ifolor Oy oli ilmoittanut, että sillä on kesäkaudella kahden viikon jaksoissa työsopimussuhteissa kesäapulaisina lähinnä yhtiön henkilökunnan alaikäisiä lapsia ja muutamia täysi-ikäisiä tuntityöntekijöitä. Alan sesonkiluonteisuudesta johtuen yhtiöllä on joulusesongin aikana enemmän määräaikaisia työsopimussuhteisia tuntityöntekijöitä ja vuokratyöntekijöitä. Esimerkiksi joulukuussa 2017 Ifolor Oy:n palveluksessa työskenteli kuvanvalmistamoalan työehtosopimuksen piirissä 32 vakituista työntekijää, 10 määräaikaista tuntityöntekijää ja 43 vuokratyöntekijää. Tunti- ja vuokratyöntekijöistä suurimman osan palvelussuhteet päättyivät viimeistään 20.12.2017.
Palvelualojen työnantajat PALTA ry on lisäksi tuonut esiin, että Kuvaverkko Oy -niminen yhtiö on hakenut sen jäsenyyttä 1.12.2017 alkaen. Kuvaverkko Oy on hyväksytty Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n jäseneksi. Kuvaverkko Oy:llä oli vuonna 2017 palveluksessaan 39 työehtosopimuksen soveltamisalalla työskentelevää työntekijää.
TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU
Perustelut
Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunnan päätös perustuu tietoihin, joiden mukaan Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n välillä solmitun kuvanvalmistamoita koskevan työehtosopimuksen soveltamisalalla työskentelevien työntekijöiden kokonaismäärä on noin 180 ja työehtosopimuksen sitovuuspiiriin kuuluvien työntekijöiden määrä 62. Järjestäytyneiden työnantajien palveluksessa työskentelevien työntekijöiden määrä on perustunut Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n 9.3.2017 sosiaali- ja terveysministeriölle työehtosopimuslain 2 §:n nojalla antamaan ilmoitukseen. Kun lautakunta on verrannut mainitun työehtosopimuksen sitovuuspiiriin kuuluvien työntekijöiden määrää alan työntekijöiden kokonaismäärään, lautakunta on päätynyt siihen, että kuvanvalmistamoita koskevaa työehtosopimusta ei voida pitää työsopimuslain 2 luvun 7 §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla edustavana.
Palvelualojen ammattiliitto PAM ry on valituksessaan tuonut esiin muun ohella, että lautakunnan päätöksessä on jätetty huomioimatta alalla sesonkiaikana työskentelevän henkilöstön määrä. Palvelualojen työnantajat PALTA ry on lausumassaan todennut selvittäneensä asiaa Ifolor Oy:ltä, joka on ilmoittanut, että alan sesonkiluonteisuudesta johtuen yhtiöllä on erityisesti talviaikana enemmän määräaikaisia tuntityöntekijöitä sekä ulkopuolisia vuokratyöntekijöitä. Lisäksi PALTA ry on ilmoittanut, että Kuvaverkko Oy -niminen yritys on hyväksytty Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n jäseneksi työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunnan päätöksen jälkeen. Yrityksellä on vuonna 2017 ollut palveluksessaan 39 työehtosopimuksen soveltamisalalla työskentelevää työntekijää.
Työtuomioistuin katsoo Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n ja Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n työtuomioistuimessa esittämän lisäselvityksen perusteella, että kuvanvalmistamoita koskevan työehtosopimuksen yleissitovuuden arvioinnin perusteet ovat sen sidottuisuuspiiriin kuuluvien työntekijöiden määrän osalta muuttuneet siten, että työehtosopimuksen yleissitovuutta on perusteltua arvioida uudelleen. Tämän arvioinnin tekee työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamisesta annetun lain 1 §:n nojalla työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta. Näillä perusteilla lautakunnan päätös on kumottava ja asia on palautettava lautakunnan uudelleen käsiteltäväksi.
Päätöslauselma
Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunnan 13.11.2017 asiassa 11811 antama päätös nro 27/2017 kumotaan ja asia palautetaan vahvistamislautakunnan uudelleen käsiteltäväksi.
Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Anttila puheenjohtajana sekä Wirén, Saarensola, Nyyssölä ja Lehto jäseninä. Esittelijä on ollut Taramaa.
Päätös on yksimielinen.