TT:2010-101
- Ämnesord
- Lausuntoasia, Palkka, Sovellettava työehtosopimus
- År för fallet
- 2010
- Meddelats
- Diarienummer
- L 9/09
Lausunnossa on ollut kysymys siitä, tuleeko internetissä toimivan pelin moderaattorina työskentelevän henkilön työhön soveltaa tietotekniikan palvelualan työehtosopimusta ja mihin työehtosopimuksen ohjepalkkaa koskevaan tehtäväryhmään hänen työnsä kuuluu.
TYÖTUOMIOISTUIN LAUSUNTO Nro 101
KUULTAVAT
Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTO ry
Teknologiateollisuus ry
ASIA
Helsingin käräjäoikeuden lausuntopyyntö työsuhdetta koskevassa riita-asiassa
(A / Sulake Suomi Oy)
KÄSITTELY TYÖTUOMIOISTUIMESSA
Suullinen valmistelu 20.4.2010
Pääkäsittely 9.8.2010
TYÖEHTOSOPIMUKSEN MÄÄRÄYKSET
Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTO ry:n ja Teknologiateollisuus ry:n välillä ajaksi 1.10.2007 - 30.4.2010 solmitussa tietotekniikan palvelualan työehtosopimuksessa on muun ohella seuraavat määräykset:
1. § Sopimuksen soveltamisala
1. Tässä työehtosopimuksessa määrätään tietotekniikan palveluyritysten toimihenkilöiden työehdot.
2. Tietotekniikan palveluyrityksellä tarkoitetaan tässä työehtosopimuksessa yritystä, jonka pääasiallinen toimiala on tietotekniikkapalveluiden kuten tietotekniikan käsittelypalveluiden, -henkilötyöpohjaisten palveluiden, -ohjelmistotuotteiden ja kokonaisjärjestelmätoimitusten tarjoaminen muille. Yritys voi harjoittaa myös myyntiä, huoltoa ja asennusta.
3. Tämä sopimus ei koske yrityksen johtoa eikä sellaisessa asemassa olevia, jotka edustavat työnantajaa tämän sopimuksen piirissä olevien toimihenkilöiden työehtoja määrättäessä.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
10 § Palkat
1. Työntekijän palkka määräytyy pääsääntöisesti kuukausipalkkana. Osa-aikatyöntekijän vähimmäispalkka määräytyy täyden työajan ja hänen kanssaan sovitun työajan suhteessa. Määräaikaisen työntekijän kanssa voidaan sopia muustakin palkkauksen osalta.
Jos työpaikalla otetaan käyttöön tulospalkkiojärjestelmä, on työnantajan kuultava niitä työntekijöitä, joita järjestelmä koskee sekä annettava selvitys järjestelmän sisällöstä ja tavoitteista.
Työntekijän tehtävän vaativuuden muuttuessa pysyvästi on tehtävän vaativuustaso määriteltävä uudestaan.
2. Työntekijän vähimmäispalkkaa määriteltäessä otetaan huomioon työtehtävien vaativuustasot ja henkilökohtaiset palkanmääräytymisperusteet. Ellei työpaikalla olla yhtä mieltä palkan määräytymisperusteista, on osapuolilla oikeus pyytää liitoilta neuvotteluapua ongelman ratkaisemiseksi.
3. Tehtäväryhmät, vaativuustasojen yleiskuvaajat ja vähimmäispalkat eri vaativuustasoissa ovat 1.1.2008 lukien seuraavan taulukon mukaiset. Näitä vähimmäispalkkoja korotetaan vuonna 2008 liitteenä olevan tietotekniikan palvelualan työehtosopimuksen uudistamisesta tehdyn pöytäkirjan 3 §:n mukaisesti.
Palkkatason kuvaajat 1.1.2008
Yleiskuvaus
Taso 1
Tehtävät ovat ryhmälle tyypillisiä ammattitehtäviä
Taso 2
Tehtävät ovat edellistä vaativampia tai monipuolisempia
Taso 3
Tehtävät ovat ryhmälle tyypillisiä asiantuntijatehtäviä tai tehtäviä, joihin liittyy työnjohtovastuuta
Taso 3A
Edelliseen verrattuna tehtävä sisältää merkittävässä määrin taloudellista, toiminnallista ja työnjohdollista vastuuta
Osaaminen, vapaus, vastuu ja vuorovaikutus
Taso 1
Osaaminen, joka tarvitaan oman osaamisalueen töiden itsenäiseen tekemiseen.
Tehtävän hoito edellyttää tavanomaista kanssakäymistä ja yhteistyötaitoja yleisohjeiden mukaan.
Taso 2
Osaaminen edellyttää useiden erilaisten osaamisalueiden tietoja ja taitoja tai työ edellyttää osaamisalueiden tietojen ja taitojen syvällistä hallintaa ja soveltamista.
Tehtävän hoito voi edellyttää yhteistyötaitoja vaihtelevissa vuorovaikutus- ja harkintatilanteissa.
Taso 3
Työ sisältää useita erilaisia osaamisalueita ja työ edellyttää kokonaisvaltaista näkemystä tai syvällistä perehtymistä osaamisalueisiin.
Tehtävän hoito edellyttää itsenäisten ratkaisujen/mallien tuottamista vaihtelevissa harkintatilanteissa.
Työ edellyttää yhteistyötaitoja monipuolisissa vuorovaikutustilanteissa.
Taso 3A
Ks. taso 3
TEHTÄVÄRYHMÄ
VÄHIMMÄISPALKAT 1.1.2008
Myynti.................................1765...........2505............3279..........3443
Esim. myyntineuvottelijat,
Myyntisihteerit ja -päälliköt
Markkinointi ja viestintä........1838..........2238...........3128.........3284
esim. markkinoinnin ja
viestinnän asiantuntijateh-
tävät
Asiakaspalvelu ja tuki.........1892.........2397............2902..........3047
esim. yhdyshenkilöt, kou-
luttajat, neuvojat
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Hallinto.................................1387..........1827.............2204...........2314
esim. laskenta ja henkilöstö-
toimi
Erityisalojen Toimihenkilöliitto ry:n ja Tietoalojen Liitto ry:n välillä ajaksi 16.2.2005 - 30.9.2007 solmitussa tietotekniikan palvelualan työehtosopimuksessa on samansisältöinen 1 §:n määräys kuin edelle on jäljennetty ja vastaavansisältöiset palkkausta koskevat määräykset kuin edelle on jäljennetty kuitenkin siten, että tasoa 3 A koskevia määräyksiä ei sopimuksessa ole ollut.
KÄSITTELY KÄRÄJÄOIKEUDESSA
KANNE
Vaatimukset
A on Sulake Suomi Oy:tä vastaan ajamassaan kanteessa vaatinut muun muassa, että Sulake Suomi Oy velvoitetaan suorittamaan hänelle
- maksetun palkan ja tietotekniikan palvelualan työehtosopimuksen mukaisen vähimmäispalkan erotuksena palkkasaatavia yhteensä 11.398,73 € korkolain 4 §:n 1 momentin mukaisine viivästyskorkoineen kanteessa yksilöidyin tavoin sekä lisäksi
- sunnuntaityökorvauksia sunnuntaina, kirkollisina juhlapyhinä, vapunpäivänä ja itsenäisyyspäivänä tehdystä työstä sekä ylityökorvauksia ja maksamattomia lomapalkkoja kanteessa mainitut määrät korkolain 4 §:n 1 momentin mukaisine viivästyskorkoineen.
Perusteet
A on aloittanut työskentelyn Sulake Suomi Oy:n palveluksessa 27.1.2006. Työsuhde jatkuu edelleen. Työajaksi työsopimuksessa on sovittu keskimäärin 20 - 25 tuntia viikossa. A on tehnyt pääsääntöisesti neljän tunnin työvuoroja. Työvuorot ovat kiinteitä ja ne on sidottu tiettyyn kellonaikaan. A on voinut esittää toiveita vuorojen ajankohdasta. Työnantaja kuitenkin laatii työvuorot. Työnantaja on myös muuttanut tehtyjä vuorolistoja. Työsopimuksessa on sovittu, että työsuhteessa noudatetaan tietotekniikan palvelualan työehtosopimusta eräiden lisien osalta.
Työnantajalta oli nimenomaisesti tiedusteltu, mikä työehtosopimus A:n työsuhteessa tulee noudatettavaksi. Työnantaja on ilmoittanut A:lle 20.3.2008, että työsuhteessa noudatetaan tietotekniikan palvelualan työehtosopimusta. Työnantajan laatimassa "Q&A, Sulake Suomi Oy" ohjeistuksessa myös todetaan, että moderaattorin työhön sovelletaan tietotekniikan palvelualan työehtosopimusta.
A:lle on maksettu kyseisen työehtosopimuksen mukaiset palkankorotukset. Vähimmäispalkkojen osalta työnantaja ei ole kuitenkaan suorittanut kyseisen työehtosopimuksen mukaista palkkaa, vaan sen alittavaa palkkaa.
A:n toimenkuvaan on kuulunut moderointi ja valvontatyö Habbo –pelissä. Moderaattorina hän on toiminut osa-aikaisena. Moderaattorit vastaavat virtuaalipalveluun liittyvistä asiakaspalvelutilanteista, puuttuvat erilaisiin keskustelualueella ja palvelun käytössä tapahtuviin käytöshäiriöihin sekä opastavat uusia käyttäjiä. Moderaattorin työ tapahtuu etätyönä kotoa omalta tietokoneelta. A on käyttänyt työhön omia välineitään ja itse kustantamaansa internetliittymää. Moderaattorilla on oma käyttäjätunnus ja salasana Habbo-peliin kirjautumista varten. Työnantaja saa tiedon siitä, kun työntekijä kirjautuu järjestelmään ja voi myös valvoa työntekijän tekemiä toimia työvuoron aikana.
Työnantaja on maksanut työstä tuntipalkkaa, joka perustuu työajan seurantaan eikä provisiopalkkaa. Tämäkin seikka puoltaa sitä, että työhön tulisi soveltaa työaikalakia. Työnantaja on lisäksi maksanut tiettynä kellon aikana tehdystä työstä tietotekniikan palvelualan työehtosopimukseen perustuvia työaikalisiä. Näitä on maksettu työajan seurannan perusteella, mikä osoittaa sen, että työnantaja on valvonut työajan käyttämistä.
Ajalla 4.2.2006-30.9.2007 palkkavaatimusten perustuntiansio on laskettu työehtosopimuksen 16.2.2005-30.9.2007 10 §:n palkkamääräyksen tehtäväryhmän "asiakaspalvelu ja tuki" mukaisesti. A:n työ edellä kuvatun mukaisesti oli asiakaspalvelu ja tukityötä. Työehtosopimuksen palkkataulukon mukaisesta ohjepalkasta on vähennetty 5 prosenttia 10 §:n 4. kohdan mukaisesti, jolloin on saatu kyseisen ryhmän vähimmäispalkka.
VASTAUS
Vastaus kanne vaatimuksiin
Sulake Suomi Oy on kiistänyt kanteessa esitetyt vaatimukset sekä perusteiltaan että määriltään ja vaatinut kanteen hylkäämistä
Kanteen kiistämisen perusteet
A on toiminut Habbo-hotellin osa-aikaisena moderaattorina 27.1.2006 alkaen. Työsuhteen alussa on sovittu, että työaika on keskimäärin 20 – 25 tuntia viikossa ja työtunneista sovitaan jaksoittain etukäteen esimiehen kanssa. Koska työ ei kuulu työaikalain soveltamisalaa piiriin, A:lle ei ole maksettu työaikalakeihin perustuvia korvauksia. A:n työtehtäviin kuuluu moderointi ja valvontatyö Habbo-pelissä.
Habbo on internetissä toimiva virtuaalinen hotelli, jossa käyttäjät voivat tavata ystäviään, viettää aikaa ja chattailla. Jokaisella kävijällä on oma pieni hahmonsa, jonka avulla hotellissa liikutaan ja jutellaan.
Käytännössä moderaattoreiden pääasialliseen tehtäviin kuuluu sivuston käyttäjien aktiviteettien valvonta ja moderointi esimerkiksi muilta käyttäjiltä tulleiden ilmoitusten perusteella. Käyttäjiltä tulevat ilmoitukset voivat olla vinkkejä palvelussa tapahtuneista huijaamisista ja haukkumisesta, joihin moderaattorit voivat reagoida esimerkiksi lähettämällä varoituksen tai antamalla käyttäjälle väliaikaisen porttikiellon. Joskus käyttäjät saattavat myös esittää kysymyksiä esimerkiksi palvelusta ja palvelun uusista ominaisuuksista. Varsinaisten palvelun ominaisuuksiin, tilaamiseen ja hinnoitteluun liittyvien kysymysten osalta moderaattorit ohjaavat käyttäjät ottamaan yhteyttä yhtiön erilliseen asiakaspalveluun, joka vastaa asiakkaiden kysymyksiin ja muuhun palautteeseen paitsi silloin, kun on kyse hyvin yksinkertaisista kysymyksistä, joihin moderaattorikin voi vastata moderointityökalussa olevan rajoitetun vastauskentän puitteissa siltä osin, kuin varsinaisilta moderointi- ja valvontatehtäviltä jää aikaa. A:n työ ei siten ole asiakaspalvelutyötä.
A:n työ on etätyötä, jota hän tekee omalta koneeltaan kirjautumalla sisään omilla tunnuksillaan. A voi käytännössä tehdä työtänsä kannettavalla tietokoneella missä vain, edellyttäen, että hänellä on käytössään internet-yhteys.
Mikäli katsottaisiin, että A:lle tulisi maksaa yleissitovan työehtosopimuksen perusteella jonkinlaista vähimmäispalkkaa, A:n työtä ei voida pitää asiakaspalvelutyönä. Yhtiöllä on erillinen asiakaspalvelu ja moderointia ei työtehtävien perusteella voida pitää asiakaspalvelutyönä. A:n työ ei kuulu mihinkään työehtosopimuksen mukaiseen tehtäväryhmään. Vähimmäispalkka voisi siten olla korkeintaan työehtosopimuksen alimman vähimmäispalkan mukainen.
KÄRÄJÄOIKEUDEN LAUSUNTOPYYNTÖ
Käräjäoikeus on pyytänyt työtuomioistuimelta lausuntoa seuraavista kysymyksistä:
- sovelletaanko A:n työsuhteeseen tietotekniikan palvelualan työehtosopimusta
- mihin työehtosopimuksen ohjepalkkaa koskevaan tehtäväryhmään A:n työ kuuluu / onko A:n työ sanotussa työehtosopimuksessa tarkoitettua asiakaspalvelutyötä
- onko työnantaja velvollinen maksamaan A:lle palkkaa jonkin ryhmän vähimmäispalkan mukaan.
KÄSITTELY TYÖTUOMIOISTUIMESSA
Työtuomioistuin on työtuomioistuimesta annetun lain 39 §:n nojalla varannut Teknologiateollisuus ry:lle ja Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTO ry:lle tilaisuuden tulla asiassa kuulluiksi.
TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY:N LAUSUNTO
Tietotekniikan palvelualan työehtosopimusta (jäljempänä työehtosopimus) sovelletaan yrityksiin, joiden pääasiallinen toimiala on tietotekniikkapalveluiden kuten tietotekniikan käsittelypalveluiden, -henkilötyöpohjaisten palveluiden, ohjelmistotuotteiden ja kokonaisjärjestelmätoimitusten tarjoaminen muille. Yritys voi harjoittaa myös myyntiä, huoltoa ja asennusta.
Kaupparekisteriotteen mukaan yhtiön toimialana on harjoittaa internetpalveluiden, matkaviestinpalveluiden ja atk-ohjelmistojen suunnittelua, toteutusta ja myyntiä sekä markkinointia ja myös edellä mainittuihin toimintoihin liittyvää konsultointia. Yhtiö voi myös omistaa ja hallita kiinteistöjä ja omistaa arvopapereita. Kaupparekisteritietojen perusteella yhtiön tulee Teknologiateollisuus ry:n näkemyksen mukaan noudattaa Tietotekniikan palvelualan työehtosopimusta, ellei se ole sidottu toiseen työehtosopimukseen niin kutsutun normaalisitovuuden tai liikkeenluovutuksen perusteella.
Tietotekniikan palvelualan työehtosopimuksen soveltamisala on määritelty siten, että siinä toteutuu ajatus ns. teollisuuslinjaperiaatteesta. Tämä tarkoittaa Suomessa vakiintuneen tulkinnan mukaan sitä, että työehtosopimus koskee kaikkia yrityksen työntekijöitä riippumatta siitä, mitä työtä nämä työnantajan palveluksessa tekevät.
Työehtosopimusta ei kuitenkaan sen 1 §:n mukaan sovelleta yrityksen johtoon eikä sellaisessa asemassa oleviin, jotka edustavat työnantajaa työehtosopimuksen piirissä olevien työntekijöiden työehtoja määrättäessä.
Saadun selvityksen perusteella voidaan todeta, ettei A ole yhtiössä sillä tavoin johtavassa asemassa, että hän tällä perusteella jäisi työehtosopimuksen ulkopuolelle. Saadun selvityksen perusteella Teknologiateollisuus ry katsoo, että A:n työ on lähtökohtaisesti työehtosopimuksen piiriin kuuluvaa.
Työehtosopimuksissa 16.2.2005 - 30.9.2007 ja 1.10.2007 - 30.4.2010 (päättynyt kuitenkin irtisanomisen myötä jo 30.9.2009) on ollut liitteenä liittojen etätyötä koskeva ohjeistus, joka on suositusluontoinen. Uusimmassa, 1.1.2010 voimaan tulleessa, työehtosopimuksessa tämä suositus on korvattu etätyötä koskevalla mallisopimuspohjalla. Uudistustyön yhteydessä liittojen välillä on keskusteltu etätyön pelisäännöistä. Aiemmassa etätyöohjeistuksessa todetaan muun muassa seuraavaa: ”Etätyössä työntekijän palkkaus määräytyy työehtosopimuksen mukaisesti.”
Uudessa mallisopimuspohjassa todetaan, että ”Etätyön tekeminen ei vaikuta palkkaukseen, luontoisetuihin, oikeuteen vuosilomaan ja lomarahaan, oikeuteen sairausajan palkkaan, lääkärintarkastuksiin, tilapäisiin poissaoloihin ja perhevapaisiin.”
Lähtökohtana liitoilla on ollut se, että työehtosopimuksen määräyksiä sovelletaan pääsääntöisesti myös etätyöhön. Mallisopimuspohjassa todetaan kuitenkin jo heti aluksi, että ”malli ei sellaisenaan sovellu, jos työntekijä palkataan suoraan tekemään pelkästään etätyötä”.
A on saadun selvityksen perusteella palkattu suoraan etätyöhön. Näin ollen kaikkia työehtosopimuksen määräyksiä ei välttämättä sellaisenaan sovelleta A:n työhön, vaikka hänen työnsä sinänsä kuuluu työehtosopimuksen piiriin.
Teknologiateollisuus ry ja Erityisalojen toimihenkilöliitto ERTO ry ovat päivittäneet palkkausjärjestelmän soveltamista koskevan ohjeen 13.11.2008. Ohjeen päivittämisen yhteydessä liitot ovat keskustelleet yleisellä tasolla myös niistä töistä, jotka tyypillisesti kuuluvat kuhunkin tehtäväryhmään. Saadun selvityksen perusteella A:n työ vaikuttaa olevan suhteellisen tyypillistä moderointityötä. Moderaattoritehtävät tällä alalla poikkeavat merkittävästi siitä työstä, jota yrityksessä muutoin tehdään mm. asiakaspalvelu ja -tuki -tehtävissä.
Saadun selvityksen perusteella A:n työtä ei voida sellaisenaan luokitella minkään työehtosopimuksen tehtäväryhmän alle. Näin ollen Teknologiateollisuus katsoo, että vaikka A:han lähtökohtaisesti sovelletaan Tietotekniikan palvelualan työehtosopimusta, hänen vähimmäispalkkansa määräytyy kaikkien tehtäväryhmien määrittämän vähimmäispalkan perusteella. Tämä vähimmäispalkka on eri sopimuskausina ollut tehtäväryhmän ”Hallinto” tason 1 mukaisesti seuraava:
16.2.2005 - 30.9.2007
1.3.2005 - 31.3.2006 1284 euroa/kk
1.4.2006 - 31.10.2006 1297 euroa/kk
1.11.2006 - 1.1.2008 1310 euroa/kk
1.10.2007 - 30.4.2010
1.10.2007 - 31.12.2007 1310 euroa/kk
1.1.2008 - 31.5.2008 1387 euroa/kk
1.6.2008 - 31.12.2009 1436 euroa/kk
1.1.2010 - 1443 euroa/kk
Teknologiateollisuus huomauttaa, että vähimmäispalkkataulukot koskevat kuukausipalkkoja.
Yhteenvetona Helsingin käräjäoikeuden työtuomioistuimelle esittämiin kysymyksiin Teknologiateollisuus ry lausuu seuraavaa:
1. A:n työsuhteeseen sovelletaan saadun selvityksen perusteella Tietotekniikan palvelualan työehtosopimusta.
2. A:n työtä ei saadun selvityksen perusteella voida pitää Tietotekniikan palvelualan työehtosopimuksen tarkoittamana asiakaspalvelutyönä. Työehtosopimuksen palkkausjärjestelmän tehtäväryhmistä yksikään ei sellaisenaan sovellu alalla tyypillisesti tehtävään moderointityöhön, jota A:n työ saadun selvityksen perusteella edustaa.
3. Työnantaja on näin ollen velvollinen maksamaan A:lle palkkaa kaikkien tehtäväryhmien osoittaman yleisen vähimmäispalkan perusteella. Tämä vähimmäispalkka on tällä hetkellä 1443 euroa kuukaudessa.
ERITYISALOJEN TOIMIHENKILÖLIITTO ERTO RY:N LAUSUNTO
Tietotekniikan palvelualan työehtosopimusta sovelletaan yrityksiin, joiden pääasiallinen toimiala on tietotekniikkapalveluiden kuten tietotekniikan käsittelypalveluiden, -henkilötyöpohjaisten palveluiden, ohjelmistotuotteiden ja kokonaisjärjestelmätoimitusten tarjoaminen muille. Yritys voi harjoittaa myös myyntiä, huoltoa ja asennusta.
Tietotekniikan palvelualan työehtosopimuksen soveltamisala noudattaa ns. teollisuuslinjaperiaatteesta. Työehtosopimus koskee kaikkia yrityksen työntekijöitä riippumatta siitä, mitä työtä nämä työnantajan palveluksessa tekevät.
Työehtosopimusta ei sen 1 §:n mukaan sovelleta yrityksen johtoon eikä sellaisessa asemassa oleviin, jotka edustavat työnantajaa työehtosopimuksen piirissä olevien työntekijöiden työehtoja määrättäessä.
Vastaukset käräjäoikeuden lausuntopyynnön kysymyksiin:
Sovelletaanko A:n työsuhteeseen tietotekniikan palvelualan työehtosopimusta?
Tietotekniikan palvelualan työehtosopimus on työtuomioistuimen päätöksellä 72/2003 (15.10.2003) sekä edelleen päätöksellä 24/2008 (9.10.2008) todettu yleissitovaksi.
Sulake Suomi Oy ilmoittaa kaupparekisterissä päätoimialakseen ohjelmistojen suunnitellun ja valmistuksen. Tarkemmista kaupparekisteritiedoista ilmenee, että kaupparekisteriotteen mukaan yhtiön toimialana on harjoittaa internetpalveluiden, matkaviestinpalveluiden ja atk-ohjelmistojen suunnittelua, toteutusta ja myyntiä sekä markkinointia ja myös edellä mainittuihin toimintoihin liittyvää konsultointia. Näiden tietojen perusteella yhtiön tulee ERTO ry:n näkemyksen mukaan noudattaa Tietotekniikan palvelualan työehtosopimusta yleissitovuuden nojalla.
Selvityksen perusteella voidaan todeta, ettei A ole yhtiössä sillä tavoin johtavassa asemassa, että hän tällä perusteella jäisi työehtosopimuksen ulkopuolelle.
Näin ollen saadun selvityksen perusteella A:n työsuhteeseen noudatetaan työehtosopimusta yleissitovuuden nojalla.
Selvityksestä ilmenee, että A:n työ on etätyötä. ERTO ry toteaa, ettei sillä seikalla, että A tekee etätyötä, ole merkitystä edellä todettuun työehtosopimuksen soveltamiseen A:n työsuhteeseen.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Mihin työehtosopimuksen ohjepalkkaa koskevaan tehtäväryhmään A:n työ kuuluu / onko A:n työ sanotussa työehtosopimuksessa tarkoitettua asiakaspalvelutyötä?
Teknologiateollisuus ry ja Erityisalojen toimihenkilöliitto ERTO ry ovat päivittäneet palkkausjärjestelmän soveltamista koskevan ohjeen 13.11.2008. Ohjeen päivittämisen yhteydessä liitot ovat keskustelleet yleisellä tasolla myös niistä töistä, jotka tyypillisesti kuuluvat kuhunkin tehtäväryhmään. Nimenomaisesti moderointityöstä ei ole keskusteltu.
Käräjäoikeuden asiakirjoista ilmenee, että moderaattorin työhön kuuluu muun muassa suoria asiakaskontakteja, asiakkaiden neuvontaa ohjelmiston käytössä, teknisten vikojen raportointia eteenpäin ja niiden toistamista. Tällä perusteella ERTO ry katsoo, että työ tulisi näin ollen luokitella "asiakaspalvelu ja tuki"- tehtäväryhmän alle, jonne muun muassa kuuluvat neuvojat ja asiakaspalvelijat.
ERTO ry:ltä ei ole pyydetty lausuntoa siitä, mihin vaativuusryhmään työ kuuluu.
Onko työnantaja velvollinen maksamaan A:lle palkkaa jonkin ryhmän vähimmäispalkan mukaisesti?
ERTO ry on edellä lausunut, että A:n työ kuuluu "asiakaspalvelu ja tuki" -tehtäväryhmään ja näin ollen työnantaja on velvollinen maksamaan A:lle vähimmäispalkkaa kyseisen ryhmän vähimmäispalkan mukaisesti.
Yhteenvetona Helsingin käräjäoikeuden työtuomioistuimelle esittämiin kysymyksiin ERTO ry lausuu seuraavaa:
1. A:n työsuhteeseen sovelletaan saadun selvityksen perusteella tietotekniikan palvelualan työehtosopimusta.
2. A:n työtä tulee saadun selvityksen perusteella pitää "asiakaspalvelu ja tuki" tehtäväryhmään kuuluvana työnä
3. Työnantaja on näin ollen velvollinen maksamaan A:lle palkkaa tehtäväryhmän "asiakaspalveluja tuki" vähimmäispalkan mukaisesti.
TODISTELU
Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTO ry:n henkilötodistaja
1. Team manager B
Teknologiateollisuus ry:n henkilötodistajat
1.Asiantuntija C
2. Asiantuntija D
TYÖTUOMIOISTUIMEN LAUSUNTO
Sovellettava työehtosopimus
Käräjäoikeus on lausuntopyynnössään tiedustellut ensiksi sitä, sovelletaanko A:n työsuhteeseen tietotekniikan palvelualan työehtosopimusta
Tietotekniikan palvelualan työehtosopimukseen osalliset liitot ovat edelle jäljennetyissä lausunnoissaan esittämillään perusteilla katsoneet, että A:n tekemä työ kuuluu mainitun työehtosopimuksen piiriin ja että hänen työsuhteeseensa tulee soveltaa tätä työehtosopimusta. Työtuomioistuimella ei ole perusteita poiketa tästä työehtosopimukseen osallisten yhteisestä kannasta.
Palkan määräytyminen
Toiseksi käräjäoikeus on tiedustellut, mihin työehtosopimuksen ohjepalkkaa koskevaan tehtäväryhmään A:n työ kuuluu ja onko A:n työ sanotussa työehtosopimuksessa tarkoitettua asiakaspalvelutyötä ja onko työnantaja velvollinen maksamaan A:lle palkkaa jonkin tehtäväryhmän vähimmäispalkan mukaan.
Tietotekniikan palvelualan työehtosopimukseen osalliset ovat olleet työtuomioistuimessa eri mieltä siitä, onko A:n tekemä moderaattorin työehtosopimuksen palkkausmääräyksissä tarkoitettua asiakaspalvelutyötä ja miten määräytyy A:n vähimmäispalkka.
Työehtosopimuksen tulkinnasta esitetty näyttö
It-alalla toimivassa Digia Finland Oy:ssä team managerina työskentelevä B on kertonut osallistuneensa työehtosopimusneuvotteluihin noin viiden vuoden ajan Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTO ry:n neuvotteluedustajana ja olleensa tekemässä työehtosopimuksen palkkausjärjestelmän soveltamisohjetta. Kaikki työehtosopimuksen soveltamispiiriin kuuluvat työntekijät on ollut tarkoitus sijoittaa johonkin työehtosopimuksessa mainittuun tehtäväryhmään ja löytää myös oikea vaativuustaso. Moderaattorin nimikkeellä työskentelevistä työntekijöistä ei työehtosopimusneuvotteluissa ole keskusteltu. Käytännössä moderaattorin tehtävissä toimivia työntekijöitä on muun muassa Helsingin Sanomilla, MTV 3:lla ja erilaisilla keskustelupalstoilla. Moderaattorin tehtävänä on viestien moderointi ennen kuin ne pääsevät läpi. Moderointityötä tehdään yleensä sivutoimisesti. Sulake Suomi Oy:ssä moderaattoreille annetuista ohjeista käy muun muassa ilmi, että moderoija joutuu itse tekemään ensimmäisen virheselvityksen. Työehtosopimuksen palkkaryhmään asiakaspalvelu ja tuki kuuluvat työntekijät antavat ohjeita asiakkaille ja tekevät help desk -toimintaan liittyviä tehtäviä. B:n mukaan moderaattorin työssä on paljon sellaisia tehtäviä, jotka kuuluvat työehtosopimuksen palkkaryhmään asiakaspalvelu ja tuki.
C on ollut vuodesta 1987 alkaen työnantajaliiton asiamiehenä kysymyksessä olevalla sopimusalalla. Hän on toiminut 1990-luvulta lähtien vuoden 2007 syksyyn asti työnantajaliiton vastaavana neuvottelijana. Vuonna 1993 luovuttiin työnantajapuolen aloitteesta nimikepohjaisesta palkkausjärjestelmästä, minkä tilalle sopimukseen tuli neljä eri tasoa, joiden kohdalla oli mainittu tasoon liittyvät vaativuustekijät. Tietoalojen liitto ry:n perustamisen jälkeen vuonna 2000 it-alalle muodostettiin uusi tehtävänimikkeistö. Samoihin aikoihin työnantajaliiton ja Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTO ry:n välisessä palkkaustyöryhmässä sovittiin alan erilaisista tehtäväryhmistä ja katsottiin, mitä eri vaativuustasoja oli. Uusi palkkausjärjestelmä otettiin käyttöön vuosina 2001 - 2002.
C:n mukaan työehtosopimusneuvotteluissa ei ole keskusteltu moderaattorin tehtävistä. Neuvotteluissa pyrittiin siihen, että työehtosopimuksen palkkaryhmittely kattaa kaikki alalla esiintyvät tehtävät tai ainakin valtaosan niistä. Työehtosopimusneuvotteluissa ei keskusteltu sellaisesta mahdollisuudesta, että mikäli työehtosopimuksessa ei ole mainittu jotakin tehtävänimikettä, tällaisella nimikkeellä työskentelevä henkilö tulisi sijoittaa palkkaryhmään, joka lähinnä vastaa hänen tekemiään tehtäviä. C itse on antanut kysyttäessä sellaisen ohjeen, että ellei työehtosopimuksessa ole mainittu kysymyksessä olevaa tehtävää, henkilön palkkaryhmä määräytyy tehtäväryhmittelyn alimman palkan mukaisesti.
Työehtosopimuksen tehtäväryhmittelyssä mainituilla asiakaspalvelu- ja tukitehtävillä tarkoitetaan muun muassa help desk -tehtävien kaltaisia tehtäviä. Tähän tehtäväryhmään kuuluvilta henkilöiltä edellytetään kaupallista ja teknistä osaamista, kielitaitoa ja laitetuntemusta. Asiakaspalvelutehtävissä toimivat henkilöt ovat tekemissä asiakkaan kanssa joko suoraan tai viestien välityksellä. Käräjäoikeuden lausuntopyynnössä tarkoitettu moderointi on yksinkertaista työtä, jossa mahdolliset viestit asiakkaalle hoidetaan yhdellä klikkauksella. Jos asiakas haluaa reagoida peliin liittyvissä asioissa, hän ottaa yhteyttä kysymyksessä olevan yrityksen asiakaspalveluun.
D on toiminut Teknologiateollisuus ry:n tietotekniikkapalvelualan työehtosopimuksesta vastaavana asiantuntijana vuoden 2007 kesäkuusta lähtien. Hän on osallistunut voimassaolevaa työehtosopimusta koskeneisiin neuvotteluihin. Niissä ei puututtu palkkaryhmittelyyn. D on kuitenkin yhdessä Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTO ry:n edustajan kanssa toiminut vuoden 2008 keväällä muodostetussa palkkausjärjestelmän kehittämistyöryhmässä, jonka työn tuloksena laadittiin uusi palkkausjärjestelmän soveltamisohje. Työryhmässä käytiin läpi palkkaryhmittelyn asiakaspalvelu ja tuki -ryhmän työt, joita eri yrityksissä tehdään. Asiakaspalvelu ja tuki -ryhmässä help desk- ja niihin rinnastettavat tehtävät, joissa ei vaadita merkittävässä määrin itsenäistä ongelmanratkaisutaitoa, katsottiin kuuluviksi alimmalle vaativuustasolle. Varsinaisten help desk-tehtävien hoitaminen edellyttää, että työntekijällä on tehtävän edellyttämä koulutus tai hyvät tekniset tiedot. Moderaattorin työ on erilaista työtä kuin asiakaspalvelu, eikä moderaattorin työssä vaadita henkilöltä erityistä koulutusta.
Lausuntopyynnössä tarkoitettu moderointityö on lähinnä pelin etenemisen valvomista. Tässä työssä pelaajana toimivan asiakkaan ja moderoijan vuorovaikutus tapahtuu virtuaalisten pelihahmojen välillä. Jos pelaaja esittää moderaattorille kysymyksen, tämä kehottaa usein pelaajaa ottamaan yhteyttä asiakaspalveluun, mutta yksinkertaiseen kysymykseen moderaattori saattaa vastata pelihahmon muodossa. D:n mukaan pelkkä nimike ei ratkaise palkkaryhmään sijoittamista.
Arviointi ja johtopäätös
Tietotekniikkapalvelualan työehtosopimuksen 10 §:n mukaan työntekijän palkka määräytyy pääsääntöisesti kuukausipalkkana. Osa-aikatyöntekijän vähimmäispalkka määräytyy täyden työajan ja työntekijän kanssa sovitun työajan suhteessa. Palkkamääräyksessä on sovittu eri tehtäväryhmistä ja määritelty vaativuustasojen kuvaajat siten, että yleiskuvauksen mukaan tehtävien sijoittuminen tasoille riippuu tehtävien laadusta ja sen tekijältään edellyttämistä vaatimuksista. Eri vaativuustasoille sijoittaminen riippuu määräyksessä todetuin tavoin myös osaamisesta, vapaudesta, vastuusta ja vuorovaikutuksesta. Kunkin tehtäväryhmän kohdalla työehtosopimuksessa on todettu eri vaativuustasojen vähimmäispalkat ja mainittu esimerkkeinä ammattinimikkeitä, jotka kuuluvat kysymyksessä olevaan tehtäväryhmään.
Työtuomioistuimelle esitetyn selvityksen mukaan tehtäväryhmistä sovittaessa työehtosopimukseen osallisten tarkoitus on ollut käsitellä kaikki alan tehtävät ja sijoittaa ne johonkin tehtäväryhmään. Moderaattorin tehtävä ei ole ollut esillä niissä työehtosopimukseen osallisten välisissä neuvotteluissa, joissa tehtäväryhmistä on sovittu. Näissä neuvotteluissa ei myöskään ole tullut esille, miten määräytyy palkkaus sellaisessa tehtävässä, jota ei voida lukea kuuluvaksi selkeästi johonkin työehtosopimuksessa mainittuun tehtäväryhmään. Osapuolten välisissä neuvotteluissa ei ole ollut esillä se vaihtoehto, että tällaisessa tapauksessa palkkaus määräytyisi tehtäväryhmien alimman vähimmäispalkan mukaan.
Tehtäväryhmän asiakaspalvelu ja tuki kohdalla työehtosopimuksessa on mainittu esimerkkeinä tähän ryhmään kuuluvista tehtävänimikkeistä yhdyshenkilöt, kouluttajat ja neuvojat. Työehtosopimuksen mukaista alinta vähimmäispalkkaa maksetaan tehtäväryhmässä hallinto, johon kuuluvina tehtävänimikkeinä työehtosopimuksessa on mainittu esimerkiksi laskenta- ja henkilöstötoimi. Kun työehtosopimuksessa eri tehtäväryhmien kohdalla on mainittu esimerkinomaisesti tähän ryhmään kuuluvia tehtävänimikkeitä, osoittaa tämä työtuomioisistuimen mielestä, että kyseiseen tehtäväryhmään voidaan myös lukea muilla tehtävänimikkeillä toimiva työntekijöitä, jos heidän tehtävänsä voidaan muutoin laatunsa puolesta katsoa kuuluvan tehtäväryhmän mukaisiin töihin.
Työtuomioistuimessa kuultujen henkilöiden kertomuksista on käynyt ilmi, että ryhmään asiakaspalvelu ja tuki kuuluvana tehtävänä pidetään help desk -tyyppistä asiakaspalvelua. A:n tekemä moderaattorin työ ei esitetyn selvityksen mukaan ole tällaista varsinaista help desk -tyyppistä työtä, joka koostuu asiakkaan ja työntekijän välisistä yhteydenotoista. A:n tekemä moderointityö sisältää internetissä toimivan Habbo-pelin kulun valvontaa ja tarvittaessa puuttumista pelaajien toimintaan. Kommunikointi tapahtuu lähinnä siten, että A:lla on pelissä oma virtuaalihahmonsa, jonka kautta pelinkulkuun puuttuminen tapahtuu. Pelin aikana A voi vastata myös asiakkailta tulleisiin yksinkertaisiin kysymyksiin. Muut kysymykset ohjataan työnantajan Sulake Suomi Oy:n asiakaspalvelun vastattaviksi.
A:n tekemä moderointityö sisältää jossakin määrin asiakaspalvelua, vaikkakaan se ei ole sellaista työtä, jota on nimenomaisesti pidetty silmällä tästä tehtäväryhmästä sovittaessa. Tehtäväryhmistä sovittaessa tarkoituksena on kuitenkin ollut, että alan kaikki tehtävät sijoitetaan johonkin palkkaryhmään. Työehtosopimuksen määräyksistä tai työehtosopimusneuvotteluista esitetystä selvityksestä ei ole saatavissa tukea sille tulkinnalle, että niissä tapauksissa, joissa tehtävää ei voida suoraan sijoittaa johonkin tehtäväryhmään, palkka määräytyisi tehtävästä riippumatta palkkamääräysten mukaisen alimman vähimmäispalkan mukaan. Työtuomioistuimen mielestä tällainen vaihtoehto ei myöskään vastaisi osapuolten tarkoitusta, esimerkiksi jos kysymyksessä olisi hyvin vaativa tehtävä, jota kuitenkaan ei ole pidetty silmällä tehtäväryhmittelyä aikanaan laadittaessa.
Kun tehtäväryhmien kohdalla ei tehtävänimikkeitä ole myöskään lueteltu tyhjentävästi vaan ainoastaan esimerkinomaisesti, tulee A:n tekemä moderaattorin työ katsoa kuuluvaksi lähinnä tehtäväryhmään asiakaspalvelu ja tuki. Tehtäväryhmään hallinto kuuluvasta, esimerkiksi laskenta- ja henkilöstötoimen tehtävästä ei selvästikään ole kysymys. Sulake Suomi Oy on siten velvollinen maksamaan A:lle palkkaa työehtosopimuksen tehtäväryhmän asiakaspalvelu ja tuki vähimmäispalkan mukaan.
Yhteenveto
Työtuomioistuin toteaa lausuntonaan, että A:n työsuhteeseen sovelletaan tietotekniikan palvelualan työehtosopimusta ja että A:n työ kuuluu tehtäväryhmään asiakaspalvelu ja tuki. Työnantaja on velvollinen maksamaan A:lle palkkaa mainitun tehtäväryhmän vähimmäispalkan mukaan.
Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Saloheimo puheenjohtajana sekä Jalanko, Äimälä, Nyyssölä, Lehto ja Sillanpää jäseninä. Sihteeri on ollut Laurila.
Lausunto on yksimielinen.