Finlex - Till startsidan
Arbetsdomstolen

21.12.1995

Arbetsdomstolen

Arbetsdomstolens avgöranden och utlåtanden från och med år 1970.

TT:1995-74

Ämnesord
Työtaistelu, kohteena, - työnjohto-oikeus, - ulkopuolisen työvoiman käyttö, Valvontavelvollisuus, - työrauha-asiassa
År för fallet
1995
Meddelats
Diarienummer
D:1995/64

Paperitehtaan työntekijöiden työtaistelutoimenpiteiden tarkoituksena oli ollut painostaa työnantajaa suostumaan ammattiosaston toimikunnan tiedotteessa esitettyihin tehtaan henkilöstöjärjestelyjä koskeviin vaatimuksiin. Työtaistelutoimenpiteet olivat siten kohdistuneet työehtosopimuksen työnjohto-oikeutta ja ulkopuolisen työvoiman käyttöä koskeviin määräyksiin.

Ammattiosasto tuomittu työrauhavelvollisuuden rikkomisesta ja työntekijäliitto valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä hyvityssakkoon.

Kantaja Metsäteollisuus ry Vastaaja Paperiliitto ry Kuultava Paperiliiton Nokian osasto n:o 2 ry

TUOMIO

TYÖEHTOSOPIMUKSEN MÄÄRÄYKSET

Metsäteollisuus ry:n ja Paperiliiton välillä 23.12.1994 voimaan tulleessa paperiteollisuuden työehtosopimuksessa on muun muassa seuraavat määräykset:

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

I YLEISET MÄÄRÄYKSET

1 § SOVELTAMISALA

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

3. Ulkopuolisen työvoiman käytössä sovelletaan liittojen sopimia soveltamisohjeita.

SOV. ULKOPUOLISEN TYÖVOIMAN KÄYTTÖ

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

4 § TYÖRAUHAVELVOITE

1. Ryhtyminen lakkoon, saartoon, työsulkuun tai muuhun siihen verrattavaan toimenpiteeseen tämän sopimuksen muuttamiseksi sen voimassaoloaikana tai lisäyksen saamiseksi siihen samoin kuin joukkoirtisanominen tai joukkoirtisanoutuminen saman tarkoituksen saavuttamiseksi on kielletty.

5 § TYÖSUHTEEN SYNTYMINEN JA LAKKAAMINEN

1. Työntekijällä on oikeus ottaa toimeen ja erottaa työntekijä sekä määrätä työn johtamisesta.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Työehtosopimuksen allekirjoituspöytäkirjassa on seuraava määräys:

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

12

TYÖEHTOSOPIMUKSEN NOUDATTAMINEN Työehtosopimukseen osalliset liitot vastaavat siitä, että niiden jäsenet soveltavat työehtosopimuksen määräyksiä yhteisesti sovitulla tavalla oikein. Mikäli työrauhavelvoitetta on rikottu eikä työrauhaa palauteta olosuhteet huomioon ottaen nopeasti sen jälkeen, kun se on tullut liiton tietoon tai mikäli työehtosopimusta ei ole sovellettu oikein eikä virhettä olosuhteet huomioon ottaen nopeasti korjata, kun se on tullut liiton tietoon, katsotaan liiton laiminlyöneen sille kuuluvan valvontavelvollisuutensa. Edellä viimeisen kappaleen määräys koskee työehtosopimuksen soveltamisen osalta asioita, joista varsinainen työehtosopimus sisältää riidattoman ja selvän normin tai joista on yhteiset soveltamisohjeet.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

KANNE

Vaatimukset

Metsäteollisuus ry on vaatinut Paperiliiton ja Paperiliiton Nokian osasto n:o 2:n tuomitsemista hyvityssakkoon työehtosopimuslain mukaisten velvollisuuksiensa laiminlyönnistä, sekä velvoittamista korvaamaan Metsäteollisuus ry:n oikeudenkäyntikulut laillisine korkoineen.

Perustelut

Paperiliiton Nokian osasto n:o 2:n toimikunta oli 17.5.1995 pitänyt kokouksen. Ammattiosaston puheenjohtaja ja sihteeri sekä kaksi työntekijää olivat 18.5.1995 kello 8.35 tulleet yhtiön työsuhdepäällikön luokse ja ilmoittaneet, että toimikunta oli päättänyt aloittaa vuorokauden pituisen työnseisauksen 19.5.1995 kello 6. Myöhemmin samana päivänä ammattiosasto oli julkaissut kirjallisen tiedotteen asiasta. Toimikunnan päätöksen mukaan lakko toimeenpantaisiin "työnantajan suunnitelmien vastustamiseksi".

Tehtaalla oli käyty yhteistoimintamenettely tehtaan toiminnan järkiperäistämiseksi. Yhteistoimintamenettely oli päättynyt 9.5.1995. Yhteistoimintamenettelyn jälkeen 10.5.1995 työnantaja oli esittänyt ammattiosastolle ehdotuksen sopimukseksi tehtävä-, toiminta- ja henkilöstöjärjestelyiksi tehtaalla. Sopimusluonnoksessa oli ollut muun muassa kohta, joka oli koskenut eräiden liiketoimintoalueiden luovutusta ulkopuolisille yrittäjille.

Työnantajayhdistys oli lähettänyt asian johdosta Paperiliitolle kirjeen telekopiona 18.5.1995 kello 10.15. Kirjeessä oli edellytetty Paperiliitolta riittävän tehokkaita toimia uhkaamassa olevan lakon estämiseksi.

Paperiliitto oli selostanut toimenpiteitään lakon estämiseksi 18.5.1995 kello 15.45 saapuneessa telekopiossa. Toimenpiteillä ei ollut ollut vaikutusta ja lakko oli alkanut, kuten ennakkoon oli ilmoitettu, 19.5.1995 kello 6 ja päättynyt 20.5.1995 kello 6. Lakko oli koskenut koko tehdasta ja siinä oli ollut mukana noin 290 työntekijää.

Ammattiosaston tiedotteesta kävi ilmi, ettei ammattiosasto ollut hyväksynyt työnantajan yhteistoimintamenettelyssä esittämiä suunnitelmia. Nämä suunnitelmat oli esitetty yhteistoimintamenettelyn päättymisen jälkeen 10.5.1995 tehdyssä sopimusluonnoksessa. Ammattiosasto oli painostaakseen työnantajaa luopumaan suunnitelmistaan päättänyt ryhtyä lakkoon. Menettely oli osoittanut suurta välinpitämättömyyttä lain ja sopimusten noudattamista kohtaan. Lakko oli kohdistunut työehtosopimuksen työnjohto-oikeutta ja ulkopuolisen työvoiman käyttöä koskeviin määräyksiin.

Ammattiosasto vastasi lakon toimeenpanemisesta, koska sen toimikunta oli tehnyt siitä päätöksen ja lakkoon oli osallistunut toimikunnan jäsenistä ainakin puheenjohtaja ja sihteeri sekä ammattiosaston pääluottamusmies.

Paperiliitto vastasi omalta osaltaan lakosta, koska se ei ollut ryhtynyt olosuhteet huomioon ottaen riittävän nopeasti tehokkaisiin toimiin sen estämiseksi, vaikka sillä olisi ollut siihen poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet sen vuoksi, että Paperiliiton liittovaltuusto oli ollut koolla 18.5.1995, kun Paperiliitolle oli toimitettu tieto uhkaamassa olevasta lakosta.

VASTAUS

Vaatimukset

Paperiliitto, jonka puolesta esitettyyn Paperiliiton Nokian osasto n:o 2 on osaltaan yhtynyt, on vaatinut kanteen hylkäämistä, ja Metsäteollisuus ry:n velvoittamista korvaamaan Paperiliiton ja Paperiliiton Nokian osasto n:o 2:n oikeudenkäyntikulut laillisine korkoineen.

Perustelut

Metsäteollisuus ry ei ollut yksilöinyt, mihin työehtosopimuksen 1 §:ssä mainittuun ulkopuolisen työvoiman käyttöä koskevaan määräykseen kerrottu työnseisaus olisi kohdistunut. Kanteessa selostettu tapahtumien kulku antoi ymmärtää, että kyseessä olisi ollut liiketoiminnan järjestely, jolloin työnseisaus ei olisi kohdistunut työehtosopimukseen.

Paperiliitto oli joka tapauksessa ryhtynyt asian edellyttämiin toimiin sopimuksen mukaisen tilanteen pysyttämiseksi Nokialla. Käytettävissä olleen ajan huomioon ottaen pyrkimykset eivät kuitenkaan olleet estäneet työnseisauksen alkamista.

Työnseisaus ei ollut koskettanut koko tehdasta, koska työnseisauksen ulkopuolella olivat olleet vartijat, prosessimiehet ja kesälomantekijät. Tuotannollinen toiminta oli ollut pysähdyksissä, mutta työnantaja oli teettänyt mainituilla työntekijöillä töitä mahdollisuuksien mukaan työnseisauksen aikana.

TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU

Perustelut

Nokian Paperi Oy:n tehtaalla on keväällä 1995 neuvoteltu tehtaan toiminnan rationalisoimisesta ja henkilöstövähennyksistä. Yhtiö on neuvottelujen päätyttyä 10.5.1995 esittänyt Paperiliiton Nokian osasto n:o 2:lle ehdotuksen sopimukseksi tehtävä-, toiminta- ja henkilöstöjärjestelyistä tehtaalla. Sopimusluonnoksen 4 kohta on koskenut yhtiön eräiden liiketoiminta-alueiden ja niiden henkilöstön siirtymistä ulkopuolisille yrittäjille.

Ammattiosaston toimikunta on 17.5.1995 hylännyt sopimusesityksen edellyttäen kokouksesta annetun tiedotteen mukaan,

"- että mekaanisen-, sähkö- ja automaattikunnossapidon sekä rakennuskunnossapidon osalta tulevaisuudessakin tulee noudattaa paperialan työehtosopimusta ja luottamusmiesjärjestelmää, - ettei puhdistuspalvelua eikä vartiointia tule siirtää ulkopuolisille - ettei työnantaja suorita irtisanomisia, vaan henkilöstövähennykset suoritetaan eläköintijärjestelyitä hyväksi käyttäen - että tehtäväjärjestelyistä käydään työehtosopimuksen mukaiset neuvottelut."

Ammattiosaston toimikunta on samalla päättänyt aloittaa työnantajan suunnitelmien vastustamiseksi 19.5.1995 kello 6 työnseisauksen, joka tulisi päättymään 20.5.1995 kello 6.

Päätöksen mukaisesti toteutuneeseen lakkoon yhtiön tehtaalla on osallistunut noin 290 Paperiliiton Nokian osasto n:o 2:n jäsentä, heidän joukossaan ammattiosaston kaksi toimikunnan jäsentä ja pääluottamusmies.

Lakon tarkoituksena on ollut painostaa työnantajaa suostumaan toimikunnan tiedotteessa esitettyihin vaatimuksiin. Lakko on näin ollen kohdistunut työtaistelutoimenpiteenä työehtosopimuksen työnjohto-oikeutta ja ulkopuolisen työvoiman käyttöä koskeviin määräyksiin.

Ammattiosasto on lakon toimeenpannessaan rikkonut työrauhavelvollisuutensa.

Metsäteollisuus ry on 18.5.1995 klo 10.15 ilmoittanut Paperiliitolle aiotusta lakosta ja edellyttänyt liiton ryhtyvän toimenpiteisiin lakon estämiseksi ja työrauhan varmistamiseksi tehtaalla. Paperiliitosta on oltu yhteydessä työpaikalle ja edellytetty työehtosopimuksen mukaista tilannetta. Paperiliiton lähinnä muodollisina pidettäviä toimenpiteitä ei voida pitää riittävinä sille kuuluvan valvontavelvollisuuden täyttämiseksi.

Tuomiolauselma

Työtuomioistuin tuomitsee työehtosopimuslain 8, 9 ja 10 §:n nojalla Paperiliiton Nokian osasto n:o 2:n ja Paperiliiton maksamaan hyvityssakkoa Metsäteollisuus ry:lle, ammattiosaston työrauhavelvollisuuden rikkomisesta 15 000 markkaa ja liiton valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä 12 000 markkaa.

Paperiliiton Nokian osasto n:o 2 ja Paperiliitto velvoitetaan yhteisvastuullisesti korvaamaan Metsäteollisuus ry:n oikeudenkäyntikulut 3 000 markalla, jolle on maksettava viivästyskorkoa korkolain 4 §:n 3 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan siitä lähtien, kun kuukausi on kulunut työtuomioistuimen tuomion antopäivästä.

Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Orasmaa puheenjohtajana sekä Saloheimo, Uski, Tuulensuu, Pystynen ja Palanko-Laaka jäseninä. Esittelijä on ollut Salonen.

Tuomio on yksimielinen.

Till början av sidan