Finlex - Till startsidan
Arbetsdomstolen

20.3.1991

Arbetsdomstolen

Arbetsdomstolens avgöranden och utlåtanden från och med år 1970.

TT:1991-24

Ämnesord
Pääluottamusmies, - ansiotakuu, Tulkinta
År för fallet
1991
Meddelats
Diarienummer
D:1990/137

Määrättäessä kaksivuorotyöhön siirretyn pääluottamusmiehen ansiota ei siinä työehtosopimuksen ansiotakuumääräyksen perusteella ollut otettava huomioon hänelle kolmivuorotyössä siihen saakka maksettuja lauantaityölisää eikä sunnuntaityökorvausta.

Kantaja Puutyöväen liitto r.y. Vastaaja Metsäteollisuuden Työnantajaliitto r.y. Kuultava Finnforest Oy

TUOMIO

TYÖEHTOSOPIMUKSEN MÄÄRÄYKSET

Asianosaisliittojen välillä 13.4.1988 allekirjoitetussa mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimuksessa on muun ohella seuraavat määräykset:

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

YLEISET MÄÄRÄYKSET

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

2 § Keskusliittojen tekemien sopimusten noudattaminen

Yleiset sopimukset STK-SAK

Tämän työehtosopimuksen osana noudatetaan seuraavia keskusliittojen tekemiä sopimuksia:

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

4. Liitteenä XV olevaa 2.4.1969 allekirjoitettua luottamusmiessopimusta allekirjoituspöytäkirjoineen sekä 26.1.1970 allekirjoitettua pöytäkirjaa luottamusmiessopimuksen 5 §:n soveltamisesta ja 8.12.1970 tehtyä sopimusta pääluottamusmiehelle annettavista lisätiedoista.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

PALKKAUSMÄÄRÄYKSET

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

14 § Palkkausta koskevia erikoismääräyksiä

Keskituntiansio

1. Keskituntiansiolla tarkoitetaan tässä työehtosopimuksessa lähinnä edeltäneen tilikauden säännölliseltä työajalta saatua keskimääräistä tuntiansiota. Keskituntiansiota laskettaessa otetaan jäljempänä mainituin poikkeuksin huomioon vuorotyö- ja olosuhdelisät, mutta ei yli- eikä sunnuntaityökorotuksia ym. niihin verrattavia korotuksia ja lisiä.

Laskettaessa 14 §:n 4. kohdan 2. kappaleessa ja 5. kohdan 1. kappaleessa mainittua siirtoajan ja hukka-ajan maksamisen perusteena olevaa keskituntiansiota ei vuorotyö- eikä olosuhdelisiä kuitenkaan oteta huomioon.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Vuorotyölisä

8. Vuorotyössä maksetaan vuorotyölisää iltavuorossa 234 penniä/tunti ja yövuorossa 437 penniä/ tunti. Vuorotyöntekijälle maksetaan ylityön ajalta sen vuoron mukainen vuorotyölisä, jonka aikana ylityö tehdään.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

10. Edellä kohdissa 8 ja 9 mainitut vuorotyölisät ja niitä vastaavat korvaukset otetaan huomioon tehdystä ylityöstä maksettavaa korotettua palkkaa laskettaessa.

15 § Ylityö- ym. korvaukset

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Lauantaityölisä

19. Keskeytymättömässä kolmivuorotyössä, jatkuvassa kaksi- tai yksivuorotyössä sekä työaikamuodoissa 3/6, 2/6 ja 1/6 työskentelevälle työntekijälle maksetaan kultakin lauantaityövuorokauden aikana tekemältään säännöllisen työajan tunnilta erillinen lisä, jonka suuruus on 4,50 markkaa.

Tätä lisää ei oteta huomioon työehtosopimuksen 14 §:n mukaista keskituntiansiota laskettaessa.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Työehtosopimuksen osana noudatettavassa keskusliittojen välisessä luottamusmiessopimuksessa on muun ohella seuraavat määräykset:

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

4 §. Luottamusmiehen työsuhde

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

2. Luottamusmiehenä toimivaa työntekijää ei tätä tehtävää hoitaessaan tai sen tähden saa siirtää huonompipalkkaiseen työhön kuin missä hän oli luottamusmieheksi valituksi tullessaan eikä häntä luottamusmiestehtävän takia saa erottaa työstä.

3. Jos pääluottamusmieheksi valitun henkilön varsinainen työ vaikeuttaa pääluottamusmiehen tehtävien hoitamista ja jos hänelle tästä syystä järjestetään muuta työtä, ei tällainen järjestely saa aiheuttaa hänen ansionsa alentumista.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

7 §. Ansiomenetyksen korvaaminen

1. Työnantaja korvaa sen ansion, jonka luottamusmies menettää työaikana joko paikallisissa neuvotteluissa työnantajan edustajien kanssa tai toimiessaan muuten työnantajan kanssa sovituissa tehtävissä. Samoin korvataan se ansiomenetys, joka aiheutuu ammattientarkastajan työpaikalla toimittamaan tarkastukseen osallistumisesta.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

5. Ansiolla tarkoitetaan luottamusmiehen omaa keskituntiansiota ilman yli- tai sunnuntaityökorotusta.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Luottamusmiessopimuksen soveltamisohjeissa määrätään muun muassa seuraavaa:

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

4 § 3 kohta

Tämä kohta koskee ainoastaan pääluottamusmiehiä. Pääluottamusmiestehtävien hoitamisesta saattaa johtua, että nämä tehtävät ja pääluottamusmiehen varsinainen työ vaikeuttavat toisiaan. Työnantaja ei tällöin tosin ole velvollinen järjestämään pääluottamusmiehelle muuta työtä, mutta jos näin kuitenkin menetellään, ei tällainen järjestely saa aiheuttaa hänen ansionsa alentumista.

Tällä sopimusmääräyksellä on pääluottamusmiehelle annettu ansiotasotakuu, jolla tarkoitetaan, että pääluottamusmiehen ansion tulee uudessa työssä olla vähintään yhtä suuri kuin hänen ansionsa aikaisemmassa työssä. Tästä voi myös johtua, että edellisessä työssä suoritetut olosuhde- ja vuorotyölisät on otettava pääluottamusmiehen ansiossa huomioon. Ansiolla tarkoitetaan luottamusmiessopimuksen 7 §:n 5 kohdassa mainittua keskituntiansiota.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

7 § 5 kohta

Korvauksen suuruus

Luottamusmiehen ansionmenetys on sovittu korvattavaksi hänen oman keskituntiansionsa pohjalta. Mikäli työehtosopimuksesta tai vakiintuneesta käytännöstä ei muuta johdu, lasketaan tässä tarkoitettu keskituntiansio siten että sovittuna ajanjaksona tehdyltä työajalta maksetusta palkasta vähennetään yli- ja sunnuntaityön korotusosat. Näin saatu erotus jaetaan kaikkien tehtyjen työtuntien lukumäärällä, jolloin osamääräksi saadaan keskituntiansio. Käytännössä tämä yleensä merkitsee sitä, että sovelletaan samaa keskituntiansiota kuin yli- ja sunnuntaityökorotuksia laskettaessa.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

KANNE

Kanteen perustelut

Puutyöväen liitto on lausunut, että Metsäteollisuuden Työnantajaliiton jäsenyrityksen Metsä-Serla Oy:n, nykyisin Finnforest Oy:n Punkasalmen tehtaalla Martti Makkonen oli työskennellyt 31.12.1988 saakka keskeytymättömässä kolmivuorotyössä. Hänet oli valittu pääluottamusmieheksi 1.1.1989 lukien ja hän oli silloin siirtynyt viikoittaiseen kaksivuorotyöhön. Sen jälkeen työnantaja oli kieltäytynyt maksamasta Makkoselle työehtosopimuksen mukaista lauantaityölisää ja sunnuntaityökorotusta.

Puutyöväen liiton mielestä lauantaityölisä ja sunnuntaityökorotus olisi otettava huomioon Makkosen palkkauksessa myös 1.1.1989 jälkeen. Lauantaityölisää ja sunnuntaityökorotusta voitiin nimittäin perustellusti pitää olosuhdelisinä. Ne olivat korvausta siitä, että työntekijän oli työskenneltävä sellaisina viikonpäivinä, jotka normaalisti olivat vapaapäiviä, ja siis tavallisesta poikkeavissa olosuhteissa.

Lauantaityölisä ja sunnuntaityökorotus olisi otettava huomioon Makkosen ansiossa siinäkin tapauksessa, ettei niitä pidettäisi olosuhdelisinä. Tätä näkemystä tuki se, että pääluottamusmiehen ansion tuli joka tapauksessa uudessa työssä olla vähintään yhtä suuri kuin aiemmassa työssä. Pääluottamusmiehelle oli luottamusmiessopimuksen 4 §:n 3. kohdassa taattu ehdoton ansiosuoja. Määräyksellä oli syrjäytetty sen kanssa ristiriidassa olevat muut määräykset.

Kanteessa esitetyt vaatimukset

Puutyöväen liitto on vaatinut työtuomioistuinta vahvistamaan, että mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimuksen mukainen lauantaityölisä ja sunnuntaityökorotus on otettava huomioon Makkosen ansiossa 1.1.1989 lukien.

Puutyöväen liitto on esivalmistelussa vaatinut vahvistettavaksi, että Makkosen ansiota 1.1.1989 lukien määrättäessä on otettava huomioon hänelle työehtosopimuksen nojalla aikaisemmin maksetut vuorotyölisät.

VASTINE

Vastineen perustelut

Metsäteollisuuden Työnantajaliitto on lausunut, että kanteessa esitetyt tapahtumatiedot pitivät pääosiltaan paikkansa. Makkonen oli siirtynyt keskeytymättömästä kolmivuorotyöstä keskeytyvään kaksivuorotyöhön vuoden 1989 alusta lukien, mistä alkaen hän oli ryhtynyt toimimaan pääluottamusmiehenä. Siirron jälkeen eivät lauantait eivätkä sunnuntait olleet olleet enää hänen työtuntijärjestelmänsä mukaista säännöllistä työaikaa.

Työehtosopimuksen 15 §:n 19. kohdan mukainen lauantain säännöllisen työajan tunneilta maksettava erillinen lisä ei ollut olosuhdelisä, joka luottamusmiessopimuksen soveltamisohjeiden mukaan olisi otettava huomioon pääluottamusmiehen ansiossa. Tällaista lisää ei ollut myöskään työaikalain 18 §:n 1 momentin mukainen sunnuntaityön korotusosa. Olosuhdelisillä tarkoitettiin yleensä erittäin raskaasta tai likaisesta työstä taikka yllättävistä haittatekijöistä maksettavia lisiä. Olosuhdelisiä olivat esimerkiksi työehtosopimuksen 14 §:n 7. kohdassa mainittu jää- ja lumiesteiden johdosta maksettava lisä ja myös niin sanottu talvilisä, jota maksettiin sahauksen hidastuessa talviaikana huomattavasti tukkien jäätymisen vuoksi.

Lauantain säännölliseltä työajalta maksettavaa erillistä lisää ei voitu pitää myöskään työehtosopimuksen 14 §:n 8. kohdan mukaisena vuorotyölisänä. Vuorotyölisää koskeva määräys koski ilta- ja yövuorosta maksettavia korvauksia.

Metsäteollisuuden Työantajaliitto on myöntänyt, että aikaisemmassa työssä maksetut vuorotyölisät olivat pääluottamusmiehen ansiota määrättäessä huomioon otettavia palkanlisiä.

Vastineessa esitetyt vaatimukset

Metsäteollisuuden Työnantajaliitto on vaatinut kanteen hylkäämistä.

KUULTAVAN LAUSUNTO

Jutussa kuultu Finnforest Oy on osaltaan yhtynyt vastineessa esitettyyn.

OIKEUDENKÄYNTIKULUVAATIMUKSET

Asianosaiset ovat vaatineet korvausta oikeudenkäyntikuluistaan, Metsäteollisuuden Työnantajaliitto 16 prosentin korkoineen tuomion antopäivästä lukien.

TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU

Perustelut

Martti Makkonen on valittu 1.1.1989 alkaneeksi toimikaudeksi Finnforest Oy:n Punkasalmen sahan pääluottamusmieheksi. Hän on siihen saakka työskennellyt keskeytymättömässä kolmivuorotyössä. Pääluottamusmieskauden alkaessa Makkonen on siirtynyt kaksivuorotyöhön, jota hän ei ole tehnyt lauantaisin eikä sunnuntaisin.

Luottamusmiessopimuksen 4 §:n 3 kohdassa on määrätty, että jos pääluottamusmiehen varsinainen työ haittaa pääluottamusmiehen tehtävien hoitamista ja hänelle sen takia järjestetään muuta työtä, järjestely ei saa aiheuttaa hänen ansionsa alentumista.

Kanteessa on kysymys siitä, millä tavoin Makkosen palkkaus on määrättävä hänen pääluottamusmieskautenaan. Puutyöväen liiton mielestä Makkosen palkkauksessa, jotta se ei alenisi, on otettava huomioon hänen aikaisemmin saamansa lauantaityölisät ja sunnuntaityökorotukset. Metsäteollisuuden Työnantajaliiton käsityksen mukaan niitä ei tarvitse ottaa huomioon.

Asianosaisliitot ovat asian käsittelyssä olleet yhtä mieltä siitä, että Makkoselle aikaisemmin suoritetut vuorolisät on sisällytettävä hänen palkkaukseensa pääluottamusmieskautena.

Luottamusmiessopimuksen 7 §:n 5 kohdassa on sanottu, että ansiolla tarkoitetaan luottamusmiehen omaa keskituntiansiota ilman yli- tai sunnuntaityökorotusta. Luottamusmiessopimuksen soveltamisohjeissa on nimenomaisesti todettu, että luottamusmiessopimuksen 4 §:n 3 kohdan mukaisella ansiolla tarkoitetaan tuolla tavoin määrättyä keskituntiansiota.

Luottamusmiessopimuksen soveltamisohjeissa on sopimuksen 4 §:n 3 kohdan määräystä selvennetty toteamalla, että määräyksellä on annettu pääluottamusmiehelle ansiotakuu. Sillä taas tarkoitetaan, että pääluottamusmiehen ansion tulee uudessa työssä olla vähintään yhtä suuri kuin hänen ansionsa aikaisemmassa työssä. Tästä voi ohjeiden mukaan johtua, että edellisessä työssä maksetut olosuhde- ja vuorotyölisät on otettava pääluottamusmiehen ansiossa huomioon.

Puutyöväen liitto on ilmoittanut, että soveltamisohjeista on aikoinaan saavutettu neuvottelutulos keskusjärjestöjen välillä, mutta niitä ei ole työntekijäpuolen keskusjärjestössä asianmukaisesti hyväksytty. Kun soveltamisohjeita on tästä riippumatta käytetty tulkinnan perusteina työtuomioistuimen aikaisemmissa tuomioissa ja kun asianosaisliitot ovat myös niihin nojautuneet liittotason neuvotteluissaan, työtuomioistuimen mielestä muun selvityksen puuttuessa soveltamisohjeiden määräyksiä voidaan käyttää perusteina sopimuksen sisältöä selvitettäessä.

Luottamusmiessopimuksen 7 §:n 5 kohdan määräyksen selvän sanamuodon mukaan sunnuntaikorotusta ei sisällytetä siihen ansioon, joka pääluottamusmiehelle on turvattu hänen siirtyessään toiseen työhön. Näin ollen Makkonen ei ole oikeutettu saamaan hyväkseen palkkauksessa hänelle aikaisemmin maksettua sunnuntaityökorotusta.

Lauantaityölisän huomioon ottamisesta ei ole määräyksiä luottamusmiessopimuksessa eikä sen soveltamisohjeissa. Asianosaisliitot ovat olleet eri mieltä siitä, onko lauantaityölisä luonteeltaan sellainen vuorotyö- tai olosuhdelisä, joka mainitaan luottamusmiessopimuksen soveltamisohjeissa vai ei. Liitot eivät ole kuitenkaan esittäneet selvitystä siitä, mitä vuorotyö- ja olosuhdelisillä on soveltamisohjeissa tarkoitettu.

Mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimuksen ylityöym. korvauksia koskevan 15 §:n 19. kohdassa on sovittu lauantaityölisästä. Määräyksessä on nimenomaisesti sanottu, ettei lisää oteta huomioon työehtosopimuksen 14 §:n mukaista keskituntiansiota laskettaessa. Viimeksi mainitun määräyksen mukaan keskituntiansiota laskettaessa otetaan eräin poikkeuksin huomioon vuorotyö- ja olosuhdelisät, mutta ei yli- eikä sunnuntaityökorotuksia tai muita niihin verrattavia korotuksia ja lisiä. Määritelmä vastaa luottamusmiessopimuksen ja sen soveltamisohjeiden mukaista keskituntiansion käsitettä.

Luottamusmiessopimuksen soveltamisohjeista käy ilmi, että sopimuksen 7 §:n 5 kohdan mukaista keskituntiansion laskentatapaa käytetään, jollei työehtosopimuksesta tai vakiintuneesta käytännöstä muuta johdu. Työehtosopimuksen määräyksiä voidaan siten käyttää apuna luottamusmiessopimuksen mukaisen ansion käsitteen tulkitsemisessa.

Kun otetaan huomioon, ettei mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimuksen mukaan lauantaityölisää, jota koskeva määräys on sijoitettu ylityökorvauksia koskevaan pykälään, ole otettava lukuun keskituntiansiota laskettaessa, työtuomioistuimen mielestä asiassa on jäänyt näyttämättä, että lauantaityölisä olisi otettava huomioon Makkosen ansiossa sitä luottamusmiessopimuksen 7 §:n 5 kohdan mukaan laskettaessa.

Tuomiolauselma

Työtuomioistuin, kanteen sen myönnetyiltä osin hyväksyen, vahvistaa, että määrättäessä Makkosen ansioita hänen 1.1.1989 alkaneelta pääluottamusmieskaudelta on otettava huomioon hänelle aikaisemmin maksetut vuorotyölisät.

Muutoin kanne hylätään.

Puutyöväen liitto saa asian laatuun nähden itse pitää oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan.

Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Pelkonen puheenjohtajana sekä Iirola, Äimälä, Uski, Kuivanen ja Pohja jäseninä.

Tuomio on yksimielinen.

Till början av sidan