TT:1988-104
- Ämnesord
- Järjestäytymätön työntekijä, Kanteen tutkiminen, ks. neuvottelu-, velvollisuus, Neuvotteluvelvollisuus, Työehtosopimus, Työehtosopimuksen tieten rikkominen, Työsopimuksen tekeminen, Valvontavelvollisuus, - työehtosopimuksen määräysten, noudattamiseksi
- År för fallet
- 1988
- Meddelats
- Diarienummer
- D:1988/18
Työehtosopimuksen mukaan työsopimus oli tehtävä kirjallisesti sopimusosapuolten hyväksymän mallin mukaisena kolmena kappaleena, joista yksi jäi ammattiliitolle.
Työnantaja, jonka ei ollut näytetty tehneen kanteessa tarkoitettujen työntekijöiden kanssa työsopimuksia työehtosopimuksen edellyttämässä muodossa, oli tältä osin tietensä rikkonut työehtosopimusta.
Kun sen sijaan jossakin määrin tulkinnanvaraisena oli pidettävä sitä, kenen velvollisuutena oli toimittaa kappale työsopimuksesta ammattiliitolle, ei työnantaja ollut tietensä rikkonut työehtosopimusta jättäessään toimittamatta työsopimuksista kappaleen ammattiliitolle.
Kysymys myös siitä, voitiinko yhteisesti hyväksyttyä työsopimuskaavakkeen mallia pitää työehtosopimuksen osana ja koskiko velvollisuus lähettää kappale työsopimuksesta ammattiliitolle vain järjestäytyneitä työntekijöitä.
Työnantaja tuomittu työehtosopimuksen tieten rikkomisesta hyvityssakkoon, mutta työnantajaliittoa vastaan valvontavelvollisuuden laiminlyönnin perusteella esitetty hyvityssakkovaatimus hylätty.
Kanteen tutkimista vastaan neuvotteluvelvollisuuden laiminlyönnin perusteella esitetty väite hylätty. (Ään.)
Kantajat Hotelli- ja Ravintolahenkilökunnan Liitto HRHL r.y. Hotelli- ja Ravintolahenkilökunnan Liitto HRHL r.y:n Ravintolamuusikot r.y. Vastaajat LTK:n Erityisalojen Työnantajaliitto r.y. Menski-Show Oy
TYÖEHTOSOPIMUKSEN MÄÄRÄYKSET
Asianosaisliittojen sekä Majoitus- ja Ravitsemisalan Työnantajaliitto r.y:n välillä 11.2.1987 tehdyssä ravintolamuusikkoja koskevassa työehtosopimuksessa on muun ohella seuraavat määräykset:
-----------------------------------------------
1 § Sopimuksen ulottuvuus
1. Tällä työehtosopimuksella määrätään työehdot ravitsemisliikkeisiin tai ohjelmatoimistoihin työsuhteessa oleville ravintolamuusikoille ja orkesterin solisteille, joista tässä sopimuksessa käytetään nimitystä työkunta ja työntekijä.
2. Ulkomaalaisiin työkuntiin ja työntekijöihin on sovellettava tässä sopimuksessa olevia määräyksiä.
3. Tämän sopimuksen määräyksiä noudatetaan kaikissa työsopimuksissa katsomatta siihen, onko työnantajan ja työkunnan tai työntekijän kesken tehdyssä työsopimuksessa asiasta määräystä tai ei.
2 § Työn johto ja jakaminen, järjestäytymisoikeus
-----------------------------------------------
4. Tämän työehtosopimuksen osana noudatetaan seuraavia sopimuksia:
-----------------------------------------------
Työehtosopimuslain mukaisia hyvityssakkoja koskeva pöytäkirja 5.6.1984.
-----------------------------------------------
3 § Työhön ottaminen
1. Työsopimus on tehtävä kirjallisesti sopimusosapuolten hyväksymän työsopimusmallin mukaisena kolmena kappaleena, joista yksi kappale jää työnantajalle, yksi työkunnalle tai työntekijälle ja yksi ammattiliitolle.
Työsopimuksessa on mainittava työkunnan jäsenten lukumäärä ja nimet, syntymäajat tai henkilötunnukset ja kotipaikat, esiintymispaikka tai -paikat, työpäivien lukumäärä sopimuskauden aikana, päivittäinen työaika, peruspalkka, palkkajakautuma, mahdolliset luontaisedut samoin kuin matka- ja rahtikulujen korvausperusteet.
Pöytäkirjamerkintä:
Mikäli työsopimusta ei kirjallisesti vahvisteta sopimushetkellä, työnantajan tulee lähettää työsopimus allekirjoitettuna työkunnalle tai työntekijälle seitsemän vuorokauden kuluessa siitä, kun työsopimuksesta suullisesti sovittiin.
Työkunnan tai työntekijän on työsopimuksen saatuaan puolestaan palautettava se työnantajalle allekirjoitettuna seitsemän vuorokauden kuluessa siitä päivästä, jona työnantaja on lähettänyt sopimuksen työkunnalle tai työntekijälle.
Työkunta tai työntekijä voi, niin sovittaessa vahvistusmenettelyn nopeuttamiseksi, välittömästi suullisen työsopimuksen tekemisen jälkeen lähettää allekirjoittajajärjestön hyväksymän työsopimuskaavakkeen täytettynä ja allekirjoitettuna työnantajalle, jonka puolestaan tulee palauttaa se allekirjoitettuna viimeistään seitsemän vuorokauden kuluessa siitä päivästä, jona työkunta tai työntekijä on lähettänyt työsopimuksen.
Määräaikojen osalta ratkaisee postileiman päivämäärä.
Mikäli työsuhteen alkamisajankohtaan on alle 30 päivää, vahvistusmenettelynä voidaan käyttää myös sähke- tai telexvahvistusta. Tällaisessakin tapauksessa on kuitenkin välittömästi tehtävä kirjallinen työsopimus.
Työsopimusta ei ole syntynyt, mikäli sitä ei ole vahvistettu edellä mainitulla tavalla.
Osapuolet suosittelevat, että kaikki työkunnan jäsenet allekirjoittavat työsopimuksen.
-----------------------------------------------
18 § Ammattiyhdistyksen jäsenmaksut
Mikäli työntekijä on antanut siihen valtuutuksen, ammattiyhdistyksen jäsenmaksut peritään työntekijän palkasta ja työntekijälle annetaan vuoden päätyttyä verotusta varten todistus pidätetystä summasta. Perintämenettelyssä noudatetaan keskusjärjestöjen (LTK-SAK) välistä sopimusta.
Pöytäkirjamerkintä:
Ay-jäsenmaksun perintäsopimus on liitetty työsopimukseen.
-----------------------------------------------
20 § Neuvottelujärjestys
Tämän sopimuksen tulkintaa ja sen rikkomista koskevista erimielisyyksistä on ensin neuvoteltava työnantajan ja työntekijän kesken. Ellei tällöin päästä asiasta yksimielisyyteen, voi työntekijä jättää erimielisyyden työntekijöitä edustavan luottamusmiehen ja työnantajan välillä neuvoteltavaksi, ja on neuvottelu aloitettava viimeistään viikon kuluessa esityspäivästä lukien.
Elleivät osapuolet pääse neuvotteluissa yksimielisyyteen, on asia saatettava allekirjoittajajärjestöjen ratkaistavaksi, ja on neuvottelut aloitettava viimeistään kahden viikon kuluessa esityspäivästä lukien.
Jollei yksimielisyyteen näin päästä, voi kumpikin riitapuoli saattaa asian työtuomioistuimen ratkaistavaksi.
-----------------------------------------------
Työehtosopimuksen 2 §:ssä tarkoitetussa hyvityssakkoja koskevassa pöytäkirjassa sanotaan seuraavaa:
-----------------------------------------------
Valtioneuvoston tehtyä periaatepäätöksen hallituksen esityksestä eduskunnalle työehtosopimuslain muuttamiseksi siten, että työehtosopimuslain 7-9 §:n mukaisia hyvityssakkoja korotetaan ja valtioneuvosto valtuutetaan tarkistamaan näitä 3-vuotiskausittain, ovat alla mainitut keskusjärjestöt sopineet yhteisten työehtosopimusalojensa osalta seuraavaa.
Hyvityssakkojen enimmäismäärien korotukset toteutetaan yhteisillä työehtosopimusaloilla siten, etteivät niiden nykyiset markkamääräiset suhteet muutu ja että yksittäiseen työantajaan ja paikalliseen ammattiyhdistykseen kohdistuvien hyvityssakkojen enimmäismäärät ovat samat. Jos nämä periaatteet johtaisivat joltain osin hyvityssakkojen alentumiseen, neuvotellaan keskusjärjestöjen välillä sen aiheuttamista toimenpiteistä.
Edellä oleva koskee sekä lailla tapahtuvia hyvityssakkojen korotuksia että niiden myöhempiä tarkistuksia, ellei keskusjärjestöjen välillä muuta sovita.
Todettiin, että em. periaatteet merkitsevät, jos 1. kappaleessa mainitut hyvityssakkojen korotukset lailla toteutuvat, sitä, että paikallisen ammattiyhdistyksen ja yksittäisen työnantajan hyvityssakkojen enimmäismäärät ovat laista poikkeavasti 10 000 mk.
Tämän sopimuksen määräykset tulevat voimaan samanaikaisesti kun 1. kappaleessa lainmuutos hyvityssakkojen korottamisesta. Tämä sopimus sitoo niitä keskusjärjestöjen jäsenliittoja, jotka eivät ole 20 päivään kesäkuuta 1984 mennessä ilmoittaneet jäävänsä sopimuksen ulkopuolelle.
-----------------------------------------------
Edellä mainitun hyvityssakkoja koskevan pöytäkirjan allekirjoittaneet keskusjärjestöt ovat 26.1.1988 tehdyllä pöytäkirjalla sopineet seuraavaa:
-----------------------------------------------
Allekirjoittaneiden keskusjärjestöjen 5.6.1984 tekemän hyvityssakkoja koskevan pöytäkirjan 3. kappaleen mukaisesti on todettu seuraavaa:
Paikallisen ammattiyhdistyksen ja yksittäisen työnantajan hyvityssakkojen enimmäismäärät ovat työehtosopimuslaista poiketen 11 200 markkaa.
-----------------------------------------------
KANNE
Kanteen perustelut
Hotelli ja Ravintolahenkilökunnan Liitto HRHL ja Hotelli ja Ravintolahenkilökunnan Liitto HRHL r.y:n Ravintolamuusikot r.y ovat LTK:n Erityisalojen Työnantajaliittoa ja MenskiShow Oy:tä vastaan ajamassaan kanteessa lausuneet, että ravintolamuusikkoja koskevan työehtosopimuksen 3 §:n 1 kohdan mukaan ravintolamuusikoiden työsopimukset oli tehtävä kirjallisesti sopimusosapuolten hyväksymän työsopimusmallin mukaisena kolmena kappaleena, joista yksi jäi työnantajalle, yksi työkunnalle tai työntekijälle ja yksi ammattiliitolle. LTK:n Erityisalojen Työnantajaliiton jäsenyritys MenskiShow Oy ei ollut noudattanut mainittua työehtosopimuksen määräystä. Yhtiö ei ollut tehnyt lainkaan kirjallisia työsopimuksia, tai mikäli niitä oli tehty, ei niitä ollut tehty työehtosopimukseen osallisten hyväksymän mallin mukaisina. Yhtiö ei vuoden 1987 aikana ollut toimittanut Hotelli ja Ravintolahenkilökunnan Liitto HRHL r.y:n Ravintolamuusikot r.y:lle yhtäkään kappaletta työsopimuslomakkeista, vaikka yhtiö oli pelkästään palveluksessaan olleiden ulkomaalaisten muusikoiden kanssa tehnyt vuoden aikana ilmeisesti satoja työsopimuksia.
Kantajaliitot pitivät erittäin tärkeänä mainitun työehtosopimuksen määräyksen tarkkaa noudattamista. Tärkeää tämä oli erityisesti ulkomaalaisten ravintolamuusikoiden osalta. Ulkomaalaiset ravintolamuusikot, jotka usein eivät osanneet suomen kieltä eivätkä tunteneet maan tapoja, eivät ilman ammattiliiton apua pystyneet lainkaan seuraamaan, olivatko heidän työnantajaltaan saamansa suoritukset työehtosopimuksen mukaisia. Se seikka, että kappaletta työsopimuslomakkeesta ei toimitettu Hotellija Ravintolahenkilökunnan Liitto HRHL r.y:n Ravintolamuusikot r.y:lle, hankaloitti myös ravintolamuusikoiden pääluottamusmiehen valvontatoimintaa. Kantajaliittojen käsityksen mukaan MenskiShow Oy oli edellä mainitulla työehtosopimuksen 3 §:n 1 kohdan vastaisella menettelyllä pyrkinyt salaamaan niin ravintolamuusikoilta kuin ammattiliitoilta tapahtuneita työehtosopimuksen määräysten rikkomisia. Tällaisia määräyksiä olivat muun muassa palkka ja työaikamääräykset.
Kantajaliitot olivat esittäneet työnantajapuolelle listan, jossa oli mainittu 37 ulkomaalaista yhtyettä, joiden kanssa työsopimuksia tehtäessä ei ollut menetelty työehtosopimuksen 3 §:n 1 kohdan edellyttämällä tavalla. Menettelyllään Menski-Show Oy oli tahallaan rikkonut mainittua työehtosopimuksen määräystä.
LTK:n Erityisalojen Työnantajaliitto oli ollut tietoinen Menski-Show Oy:n työehtosopimuksen vastaisesta menettelystä. Työnantajaliitto ei ollut kuitenkaan ryhtynyt asian johdosta mihinkään toimenpiteisiin, ja se oli siten laiminlyönyt valvontavelvollisuutensa. Työntekijäliitot olivat 4.1.1988 päivätyllä kirjeellä vaatineet työnantajaliitolta pikaisten neuvottelujen käymistä ja asian selvittämistä. Koska työnantajapuoli oli kuitenkin pyrkinyt pitkittämään neuvotteluja selvässä asiassa, olivat työntekijäliitot joutuneet nostamaan kanteen, koska työehtosopimuksen rikkominen edelleen oli jatkunut laajamittaisena.
Kanteessa esitetyt vaatimukset
Hotelli- ja Ravintolahenkilökunnan Liitto HRHL ja Hotelli- ja Ravintolahenkilökunnan Liitto HRHL r.y:n Ravintolamuusikot r.y. ovat vaatineet Menski-Show Oy:n tuomitsemista työehtosopimuslain 7 §:n nojalla työehtosopimuksen tieten rikkomisesta enintään 10 000 markan hyvityssakkoon sekä LTK:n Erityisalojen Työnantajaliiton tuomitsemista työehtosopimuslain 8 ja 9 §:n nojalla valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä hyvityssakkoon.
VASTINE
Vastineen perustelut
LTK:n Erityisalojen Työnantajaliitto ja Menski-Show Oy ovat kanteeseen vastatessaan lausuneet, että ravintolamuusikoita koskevan työehtosopimuksen 3 §:ssä oli sovittu, että työsopimus oli tehtävä kirjallisesti sopimusosapuolten hyväksymän mallin mukaisena kolmena kappaleena, joista yksi jäi ammattiliitolle. Yhteisesti hyväksytyn työsopimusmallin eräänä kohtana oli teksti, jossa todettiin, että työnantaja palautti liiton kappaleen järjestölle. Työnantajan velvollisuus toimittaa liiton kappale järjestölle perustui siten osapuolten väliseen työsopimukseen. Tämä työsopimuksen kohta tuli luonnollisesti sovellettavaksi vain siinä tapauksessa, että työntekijä oli toisessa työsopimuksen kohdassa ilmoittanut haluavansa kuulua ammattiliittoon. Työsopimuslomakkeen edellä mainituilla teksteillä oli ollut tarkoituksena tehdä ammattiliitolle mahdolliseksi valvoa jäsentensä palkka- ja työehtoja.
Menski-Show Oy oli käyttänyt ja edelleen käytti ravintolamuusikoiden kanssa työsopimuksia solmiessaan osapuolten yhteisesti hyväksymää työsopimuslomaketta. Solmituista työsopimuksista ei ollut lähetetty yhtä kappaletta Hotelli- ja Ravintolahenkilökunnan Liitto HRHL r.y:n Ravintolamuusikot r.y:lle, koska työkuntien jäsenet eivät olleet halunneet kuulua mainittuun ammattiliittoon.
Kantajaliitot olivat 4.1.1988 päivätyllä kirjeellä ensimmäisen kerran yksilöidysti esittäneet työnantajaliitolle, että Menski-Show Oy oli niiden käsityksen mukaan tietensä rikkonut työehtosopimuksen 3 §:ä. Tähän kantajaliittojen kirjeeseen oli liitetty luettelo muusikoista, joiden välisissä työsuhteissa laiminlyöntejä oli kantajaliittojen mukaan esiintynyt. Tämän jälkeen työnantajaliitto oli jo 7.1.1988 lähettänyt ohjelmatoimistoille yleiskirjeen, jossa oli annettu ohjeet siitä, miten työsopimukset työehtosopimuksen mukaan tuli laatia. Lisäksi työnantajaliitto oli 8.1.1988 lähettänyt Menski-Show Oy:lle asiaa koskevan selvityspyynnön. Odottamatta selvityksiä, joiden pohjalta asialliset neuvottelut olisi voitu käydä, olivat työntekijäliitot kuitenkin 21.1.1988 päivätyllä haastehakemuksella saattaneet asian vireille työtuomioistuimessa. Kantajaliitot eivät siten olleet antaneet työnantajaliitolle edes mahdollisuutta selvittää asiaa normaalin neuvottelukäytännön puitteissa. Joka tapauksessa työnantajaliitto oli toteuttanut valvontavelvollisuutensa, koska se oli välittömästi työehtosopimuksen väitetyistä rikkomisista tiedon saatuaan antanut jäsenilleen asiaa koskevan yleisohjeen sekä vaatinut Menski-Show Oy:ltä selvitystä asian johdosta.
Vastineessa esitetyt vaatimukset
LTK:n Erityisalojen Työnantajaliitto ja Menski-Show Oy ovat katsoneet, että koska asiasta ei ollut neuvoteltu työehtosopimuksen edellyttämällä tavalla, tulisi kanne jättää tutkimatta. Mikäli kanne kuitenkin tutkittaisiin, tulisi se kokonaisuudessaan hylätä.
KANTAJIEN VASTASELITYS
Hotelli- ja Ravintolahenkilökunnan Liitto HRHL ja Hotelli- ja Ravintolahenkilökunnan Liitto HRHL r.y:n Ravintolamuusikot r.y ovat vielä lausuneet, että työnantajan velvollisuus toimittaa yksi kappale työsopimuslomakkeesta ammattiliitolle perustui työehtosopimuksen 3 §:n 1 kohdan yksiselitteisen selvään ensimmäiseen lauseeseen, jossa oli todettu, että yksi työsopimuksen kappaleista jäi työnantajalle, yksi työkunnalle tai työntekijälle ja yksi toimitettiin ammattiliitolle. Mikäli työehtosopimukseen osallisten tarkoituksena olisi ollut, että ainoastaan järjestäytyneiden työntekijöiden kanssa tehdyistä työsopimuksista tuli kappale toimittaa ammattiliitolle, olisi tästä otettu maininta työehtosopimukseen. Näin ei kuitenkaan ollut menetelty. Työehtosopimuksen sanamuodosta ei saanut lainkaan tukea vastaajien esittämälle tulkinnalle.
Nyt riidanalainen työehtosopimuksen määräys oli otettu ensimmäisen kerran työehtosopimukseen vuonna 1980. Määräyksen tarkoituksena oli ollut parantaa työntekijäpuolen mahdollisuuksia valvoa sitä, että ravintolamuusikoiden kanssa työsopimukset tehtäisiin kirjallisina, kuten jo vuonna 1974 oli työehtosopimuksella sovittu.
Vuoden 1977 työehtosopimusneuvottelujen yhteydessä oli todettu, että alalla oli käytössä varsin paljon erilaisia työsopimuslomakkeita ja että oli tarvetta niiden yhtenäistämiseen. Jo tuolloin oli ollut käytössä työehtosopimuksen osapuolten yhteisesti hyväksymä työsopimuslomakemalli, jonka käyttämistä työehtosopimuksessa oli suositeltu. Tästä huolimatta monet työnantajat olivat käyttäneet omia lomakkeitaan. Koska käytännössä oli tehty hyvinkin erilaisia työsopimuksia, oli työehtosopimuksen osallisten välillä perustettu kahden hengen työryhmä, jonka tehtävänä oli ollut laatia ennen vuoden 1980 työehtosopimusneuvotteluja yhteinen suositus työsopimuslomakkeeksi.
Työryhmä oli saanut työnsä valmiiksi 1.10.1979, jolloin asiasta oli allekirjoitettu pöytäkirja. Koska vuonna 1977 solmittu työehtosopimus oli vielä tuolloin ollut voimassa, oli pöytäkirjassa todettu, että allekirjoitetut työsopimukset suositeltiin toimitettaviksi Hotellija Ravintolahenkilökunnan Liitto HRHL r.y:n Ravintolamuusikot r.y:lle. Tämä suositus oli selvästi tarkoitettu koskemaan työnantajia. Työryhmässä työntekijäpuolen edustaja oli todennut, että työnantajan olisi toimitettava allekirjoitettu työsopimuskappale aina ammattiliitolle, mutta tähän työnantajapuolen edustaja oli todennut, että tuossa vaiheessa kun työehtosopimus oli vielä voimassa, ei asiasta voitu tehdä muuta kuin suositus.
Vuoden 1980 työehtosopimusneuvotteluissa oli sovittu siten kuin työehtosopimuksesta ilmeni. Asian luonteesta ja työehtosopimuksen määräyksen sanamuodosta voitiin päätellä, että työnantajalla oli velvollisuus lähettää kappale työsopimuksesta ammattiliitolle. Tämä velvollisuus perustui työehtosopimukseen eikä työsopimukseen.
Työsopimuslomakkeessa olevan jäsenyyskohdan täyttäminen ei ollut ainoa tapa liittyä työntekijäliiton jäseneksi. Suuri osa muusikoista liittyi ammattiliiton jäseneksi muulla tavoin kuin täyttämällä työsopimuslomakkeen asianomaisen kohdan. Siitä seikasta, oliko työntekijä täyttänyt työsopimuslomakkeen ammattiliiton jäsenyyttä koskevan kohdan, työnantaja ei voinut tehdä mitään johtopäätöstä siitä, oliko muusikko järjestäytynyt työntekijäliittoon vai ei. Käytännössä työsopimuslomakkeen allekirjoitti usein ainoastaan orkesterin eli työkunnan yhdysmies, eikä työnantajalla siten voinut olla tietoa siitä, olivatko kaikki orkesterin jäsenet järjestäytyneet ammattiliittoon.
Työnantajaliitto oli tosin ryhtynyt toimenpiteisiin suhteellisen nopeasti sen jälkeen, kun kantajaliitot olivat lähettäneet sille 4.1.1988 päivätyn neuvottelupyynnön, jossa oli korostettu asian kiireellisyyttä. Kun työnantajaliitolta ei vielä 20.1.1988 mennessä ollut saatu mitään selvitystä asiaan, oli kantajaliittojen täytynyt saattaa asia työtuomioistuimen ratkaistavaksi. Ravintolamuusikoiden valtakunnallinen pääluottamusmies oli tätä ennen jo useasti todennut sekä Menski-Show Oy:lle että työnantajaliiton edustajalle, että Menski-Show Oy ei tehnyt kirjallisia työsopimuksia kuten työehtosopimus edellytti. Menski-Show Oy:n edustaja oli vuoden 1987 aikana kieltäytynyt käymästä asiasta neuvotteluja ravintolamuusikoiden pääluottamusmiehen kanssa.
VASTAAJIEN VASTASELITYS
LTK:n Erityisalojen Työnantajaliitto ja Menski-Show Oy ovat vielä lausuneet, että ravintolamuusikoita koskeva työehtosopimus velvoitti laatimaan työsopimuksen kolmena kappaleena kirjallisesti. Velvollisuus laatia työsopimus kirjallisesti koski sekä järjestäytyneitä että järjestäytymättömiä työntekijöitä. Työehtosopimus ei sen sijaan velvoittanut työnantajia toimittamaan yhtä kappaletta työsopimuksista ammattiliitolle. Allekirjoittamalla työsopimuslomakkeen työnantaja sitoutui työsopimuksen osana työsopimuksessa mainitussa määräajassa toimittamaan ammattiliiton kappaleen ammattiliitolle. Tämä johtui siitä, että työsopimuslomake sisälsi myös sopimuksen ammattiyhdistysjäsenmaksun perimisestä. Edellä mainittu seikka kävi ilmi sekä vuonna 1977 ja vuonna 1980 solmituista työehtosopimuksista, joissa oli todettu, että ammattiyhdistysjäsenmaksun perintäsopimus oli liitetty työsopimukseen.
Työehtosopimusosapuolten yhteistä työsopimuslomaketta laatimaan asetetun työryhmän 1.10.1979 päivätystä pöytäkirjasta ilmeni, että työryhmä oli tuolloin sopinut yhteisestä työsopimuslomakkeen mallista, joka liittojen välillä oli edelleen käytössä. Samassa pöytäkirjassa oli todettu, että ulkomaalaisten muusikoiden työsopimukseen otettiin 1.11.1979 lukien ammattiyhdistysjäsenmaksuperintää koskeva sopimusmääräys, jonka perusteella työnantaja peri työntekijän palkasta jäsenmaksuna tietyn markkamäärän kuukaudessa. Pöytäkirjassa oli todettu, että sen liitteeksi otettu jäsenmaksuperintää koskeva sopimusmääräys liitettiin työsopimukseen välittömästi ennen allekirjoituksia. Pöytäkirjassa oli edelleen todettu, että muilta osin ohjelmatoimistot voivat käyttää ulkomaalaisten muusikoiden kanssa solmittavissa työsopimuksissa omia sopimusmallejaan. Lisäksi pöytäkirjassa oli todettu, että yksi kappale allekirjoitetuista työsopimuksista suositeltiin lähetettäväksi Hotelli- ja Ravintolahenkilökunnan Liitto HRHL r.y:n Ravintolamuusikot r.y:lle.
Vastaajien mielestä 1.10.1979 tehty pöytäkirja osoitti kiistattomasti sen, että ammattiyhdistysjäsenmaksuperintää koskeva sopimus oli ollut perusteena sille, että yksi työsopimuksen kappale tuli lähettää ammattiliitolle. Pöytäkirja osoitti selvästi myös sen, että velvollisuus lähettää työsopimuksen kappale ammattiliitolle perustui osapuolten välillä laaditun työsopimuslomakkeen tekstiin eikä työehtosopimukseen.
OIKEUDENKÄYNTIKULUVAATIMUKSET
Asianosaiset ovat vaatineet oikeudenkäyntikulujensa korvaamista ja Hotelli- ja Ravintolahenkilökunnan Liitto HRHL sekä Hotelli- ja Ravintolahenkilökunnan Liitto HRHL r.y:n Ravintolamuusikot r.y. lisäksi oikeudenkäyntikuluille 16 prosentin korkoa tuomion antopäivästä lukien.
TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU
Perustelut
Hotelli- ja Ravintolahenkilökunnan Liitto HRHL ja Hotelli- ja Ravintolahenkilökunnan Liitto HRHL r.y:n Ravintolamuusikot r.y. ovat LTK:n Erityisalojen Työnantajaliitolle 4.1.1988 toimittamallaan kirjeellä ilmoittaneet, että työnantajaliiton jäsenyritykset eivät ulkomaalaisten ravintolamuusikoiden kanssa työsopimuksia solmiessaan noudattaneet työehtosopimuksen 3 §:n 1 kohdan määräyksiä, sillä työsopimuksia solmittaessa ei käytetty yhteisesti sovittua mallia, tai mikäli sitä käytettiin, ei yhtä kappaletta työsopimuksesta toimitettu ammattiliitolle. Kirjeessä kantajaliitot ovat pyytäneet työnantajaliitolta pikaisesti työehtosopimuksen mukaisten erimielisyysneuvottelujen käymistä sen johdosta, että Menski-Show Oy on kirjelmän liitteenä olevassa luettelossa mainittujen ulkomaalaisten orkestereiden kanssa työsopimuksia solmiessaan menetellyt vastoin työehtosopimuksen 3 §:n 1 kohtaa. Liittojen välillä asiasta on neuvoteltu 21.1.1988, joskin epäselväksi on jäänyt, onko neuvottelut todettu tuolloin loppuun käydyiksi. Kun asiasta on siten neuvoteltu liittojen välillä työehtosopimuksen edellyttämässä järjestyksessä eikä neuvottelujen mahdollisen kesken jäämisen ole näytetty johtuneen kantajien viaksi luettavasta seikasta, ei estettä kanteen tutkimiselle työtuomioistuimessa ole.
Ravintolamuusikoita koskevaan työehtosopimukseen on vuonna 1980 otettu 3 §:n 1 kohta nykyisessä muodossaan. Mainitun työehtosopimuksen määräyksen mukaan työsopimus on tehtävä kirjallisesti sopimusosapuolten hyväksymän sopimusmallin mukaisena kolmena kappaleena, joista yksi jää työnantajalle, yksi työntekijälle ja yksi ammattiliitolle.
Ennen vuotta 1980 voimassa olleen, 1977 solmitun työehtosopimuksen 3 §:n 1 kohdan mukaan työsopimus tuli tehdä kirjallisesti kolmena kappaleena, joista yksi kappale jäi työnantajalle ja kaksi työntekijälle tai työkunnalle. Mikäli kysymys oli ohjelmatoimiston välittämästä työntekijästä, edellytti työehtosopimus työsopimuksen tekemistä neljänä kappaleena, joista yksi jäi työnantajalle, yksi ohjelmatoimistolle ja kaksi työkunnalle tai työntekijälle. Vuoden 1977 työehtosopimuksen 3 §:n 4 kohdan pöytäkirjamerkinnän mukaan osapuolet suosittelivat työsopimuksen tekemistä työehtosopimuksen allekirjoittajajärjestöjen yhteisesti hyväksymälle työsopimuskaavakkeelle.
Vuoden 1977 työehtosopimusneuvottelujen yhteydessä osapuolet ovat perustaneet työryhmän, jonka tehtävänä on ollut laatia yhtenäinen työsopimusmalli käytettäväksi ravintolamuusikoiden työsopimuksia solmittaessa. Työryhmän hyväksymään työsopimuslomakkeeseen on otettu muun muassa kohta, jonka täyttämällä työntekijä voi ilmoittaa haluavansa liittyä työntekijäliiton jäseneksi ja valtuuttaa työnantajan perimään ammattiliiton jäsenmaksun. Lisäksi yhteisesti hyväksyttyyn työsopimuslomakkeeseen on otettu kohta, jonka mukaan sopimus on tehty kolmena kappaleena, joista yksi jää työnantajalle, yksi työntekijälle ja yksi ammattiliitolle. Työsopimuslomakkeen mukaan työntekijän on palautettava työnantajan ja ammattiliiton kappaleet työnantajalle, joka palauttaa ammattiliiton kappaleen liitolle seitsemän vuorokauden kuluessa. Työryhmä on hyväksynyt myös ulkomaalaisten muusikoiden työsopimuksiin ennen työsopimusten allekirjoittamista liitettäväksi tarkoitetun ammattiyhdistysjäsenmaksun perintää koskevan määräyksen. Työryhmä on 1.10.1979 allekirjoitetussa pöytäkirjassa todennut, että muilta osin ohjelmatoimistot voivat käyttää ulkomaalaisten muusikoiden kanssa solmittavissa työsopimuksissa omia mallejaan. Työryhmän pöytäkirjassa on lisäksi todettu, että yksi kappale allekirjoitetuista työsopimuksista suositellaan lähetettäväksi Hotelli- ja Ravintolahenkilökunnan Liitto HRHL r.y:n Ravintolamuusikot r.y:lle.
Yhteisen työsopimusmallin laatimisen tarkoituksena osapuolilla on ollut saada työnantajat käyttämään kirjallisia yhdenmukaisia työsopimuksia. Tätä käsitystä tukee myös se, että vuoden 1980 työehtosopimuksesta on jätetty pois aikaisempaan työehtosopimukseen sisältynyt suositus yhteisesti hyväksytyn työsopimuslomakkeen käyttämisestä. Työehtosopimuksen 3 §:n 1 kohdan sanamuoto lähtee selvästi siitä, että työsopimukset on tehtävä kirjallisesti sopimusosapuolten hyväksymän työsopimusmallin mukaisena.
Työehtosopimukseen osalliset ovat yhtä mieltä siitä, että velvollisuus tehdä työsopimus kirjallisesti koskee myös järjestäytymättömiä ja ulkomaalaisia työntekijöitä.
Vastaajat ovat esittäneet kolme Menski-Show Oy:n ja ulkomaalaisten muusikoiden tai orkestereiden kanssa yhteisesti hyväksytyn mallin mukaisesti tehtyä työsopimusta. Vain yksi näistä sopimuksista koskee osittain kanteessa tarkoitettuja työsuhteita. Muilta osin Menski-Show Oy ei ole näyttänyt tehneensä kirjallisia työsopimuksia kanteessa tarkoitettujen muusikoiden työsuhteiden osalta. Laiminlyödessään tehdä työsopimukset työehtosopimuksen 3 §:n 1 kohdan edellyttämällä tavalla on Menski-Show Oy tietensä rikkonut työehtosopimusta.
Työehtosopimuksessa ei ole määräystä siitä, kenen velvollisuutena on toimittaa yksi työsopimuskappaleista ammattiliitolle. Yhteisesti hyväksyttyä työsopimuksen kaavaa, johon sisältyy määräys työnantajan velvollisuudesta toimittaa työsopimuskappale ammattiliitolle, ei ole liitetty työehtosopimukseen. Kuultaessa todistajina yhteisen työsopimusmallin vuonna 1979 laatineen työryhmän jäseniä on käynyt selville, ettei ainakaan tuossa vaiheessa, kun malli hyväksyttiin työehtosopimuksen voimassaollessa, ollut tarkoitustakaan saattaa sopimuksen kaavaa työehtosopimuksen osaksi. Selvitystä ei ole esitetty, onko sopimusosapuolten tarkoitus mahdollisesti muuttunut myöhemmin solmittaessa uusia työehtosopimuksia. Työsopimuksen kaava ei tule työehtosopimuksen osaksi pelkästään sillä perusteella, että työehtosopimus edellyttää työsopimusten tekemistä osapuolten hyväksymän työsopimusmallin mukaisena.
Vaikka yhteisesti hyväksytyn työsopimuksen kaavaa ei tässä tapauksessa voida pitää työehtosopimuslain 1 §:n tarkoittamana työehtosopimuksena, on kaavan sanamuodosta pääteltävissä osapuolten tarkoittaneen työehtosopimuksen 3 §:n 1 kohdasta sopiessaan, että työnantajan velvollisuutena on lähettää työsopimuksen kappale ammattiliitolle. Näyttämättä on jäänyt, että työsopimuksen ammattiliiton kappaleen lähettämisvelvollisuus koskisi vain järjestäytyneitä työntekijöitä. Lähettämiseen velvoittavan nimenomaisen määräyksen puuttuessa työehtosopimuksesta ja asian ollessa siten jossain määrin tulkinnanvarainen ei Menski-Show Oy työsopimuskappaleiden lähettämisen laiminlyödessään ole kuitenkaan syyllistynyt työehtosopimuksen tietensä rikkomiseen.
Hotelli- ja Ravintolahenkilökunnan Liitto HRHL r.y:n Ravintolamuusikot r.y:n pääluottamusmies on työtuomioistuimessa kuultuna kertonut ottaneensa työsopimusten tekemiseen liittyvät ongelmat esille työnantajaliiton edustajan kanssa käydyissä keskusteluissa. Vasta 4.1.1988 tehdyn neuvottelupyynnön yhteydessä on LTK:n Erityisalojen Työnantajaliitolle selkeästi esitetty, missä suhteessa työnantajaliiton jäsenyritykset työsopimusten tekemisessä laiminlyövät työehtosopimuksen noudattamisen ja tuotu esille muun muassa Menski-Show Oy:n väitetyt työehtosopimuksen rikkomiset. LTK:n Erityisalojen Työnantajaliitto on kirjeen saatuaan lähettänyt Menski-Show Oy:lle 8.1.1988 päivätyn kirjeen, jossa on pyydetty asian selvittämistä. Työnantajaliitto on lisäksi lähettänyt jäseninään oleville ohjelmatoimistoille 7.1.1988 päivätyn kirjeen, jossa ohjelmatoimistoja on muistutettu siitä, että ravintolamuusikoiden työsopimukset on tehtävä kirjallisesti sopimusosapuolten hyväksymän työsopimusmallin mukaisesti ja annettu ohjeet työsopimusten laatimisesta käytettäessä muita kuin osapuolten yhteisesti hyväksymää kaavaketta. Kun LTK:n Erityisalojen Työnantajaliitto siten saatuaan tiedon väitetystä työehtosopimuksen rikkomisesta on välittömästi ryhtynyt toimenpiteisiin saadakseen jäsenyrityksensä menettelemään asiassa työehtosopimuksen mukaisesti, työtuomioistuin katsoo näyttämättä jääneen, että työnantajaliitto olisi asiassa syyllistynyt valvontavelvollisuuden laiminlyömiseen.
Tuomiolauselma
Kanteen tutkimista vastaan tehty väite hylätään.
Työtuomioistuin tuomitsee työehtosopimuslain 7 §:n nojalla ottaen huomioon keskusjärjestöjen välillä tehdyn hyvityssakkoja koskevan pöytäkirjan määräykset Menski-Show Oy:n maksamaan työehtosopimuksen tieten rikkomisesta hyvityssakkoa Hotelli- ja Ravintolahenkilökunnan Liitto HRHL:lle ja Hotelli- ja Ravintolahenkilökunnan Liitto HRHL r.y:n Ravintolamuusikot r.y:lle 4 000 markkaa.
LTK:n Erityisalojen Työnantajaliittoa vastaan esitetty hyvityssakkovaatimus hylätään.
Menski-Show Oy velvoitetaan korvaamaan Hotelli- ja Ravintolahenkilökunnan Liitto HRHL:n ja Hotelli- ja Ravintolahenkilökunnan Liitto HRHL r.y:n Ravintolamuusikot r.y:n yhteiset oikeudenkäyntikulut 2 100 markalla 16 prosentin korkoineen tuomion antopäivästä lukien. Jutun laatuun katsoen saa LTK:n Erityisalojen Työnantajaliitto kärsiä oikeudenkäyntikulunsa omana vahinkonaan.
Jäsenet: Orasmaa, puheenjohtaja, Suhonen, Virtanen, Airaksinen, Pohja ja Kolula.
Eri mieltä olevan jäsen Virtasen lausunto:
Yhdyn työtuomioistuimen ratkaisun perusteluihin siltä osin, että yhteisesti hyväksytyn työsopimuksen kaavaa ei voida pitää työehtosopimuslain 1 §:ssä tarkoitettuna työehtosopimuksena.
Siltä osin kuin asiassa on kysymys työnantajan velvollisuudesta lähettää työsopimuksesta kappale ammattiliitolle, katson, että työehtosopimuslain 4 §:n 2 momentin mukaan työnantaja on velvollinen soveltamaan työehtosopimusta myös sellaisen työntekijän työsuhteessa, joka ei ole työehtosopimukseen sidottu. Tällaisesta soveltamisesta ei kuitenkaan seuraa järjestäytymättömälle työntekijälle mitään työehtosopimukseen perustuvia velvollisuuksia. Jos työehtosopimusta tulkittaisiin siten, että työnantaja on kaikissa tapauksissa velvollinen lähettämään työsopimuskappaleen ammattiliitolle, merkitsisi työnantajan tällainen velvollisuus tosiasiassa myös järjestäytymättömälle työntekijälle velvollisuutta alistua siihen, että hänen tekemänsä työsopimus lähetetään ammattiliitolle. Työntekijällä, joka ei ole työehtosopimukseen sidottu, ei voi olla tällaista velvollisuutta työehtosopimuslain nojalla. Tämän vuoksi kysymyksessä olevalle työehtosopimusmääräykselle ei voida yhteisesti hyväksytyn työsopimusmallin perusteella antaa sellaista sisältöä, että työnantaja olisi työehtosopimuksen perusteella kaikissa tapauksissa velvollinen toimittamaan työsopimuskappaleen ammattiliitolle. Eri asia on se, että jos työnantaja ja työntekijä tekevät työsopimuksen työsopimusmallin mukaisena, on työnantaja työsopimuksen perusteella velvollinen toimittamaan työsopimuskappaleen ammattiliitolle. Tällöin työnantajan velvollisuus perustuu kuitenkin työsopimukseen eikä työehtosopimukseen.
Edellä esitetyillä perusteilla harkitsen oikeaksi hylätä kanteen tältä osin työehtosopimukseen perustumattomana.
Muilta osin yhdyn työtuomioistuimen ratkaisun perusteluihin ja tuomiolauselmaan.