Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

380/2017

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Inrikesministeriets förordning om ändring av inrikesministeriets förordning om gränsbevakningsväsendets metoder vid stoppande av fortskaffningsmedel och användning av maktmedel

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Publiceringsdag
Finlands författningssamling
Författningstext

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med inrikesministeriets beslut

ändras i inrikesministeriets förordning om gränsbevakningsväsendets metoder vid stoppande av fortskaffningsmedel och användning av maktmedel ( 656/2005 ) 5, 10, 12, 18 och 20 §, av dem 5 § sådan den lyder i förordning 774/2014 samt 12, 18 och 20 § sådana de lyder delvis ändrade i förordning 774/2014, som följer:

5 §Maktmedelsredskap

Gränsbevakningsväsendets maktmedelsredskap är

1) 

såsom personliga tjänstevapen magasinförsedda pistoler och revolvrar eller pistoler och revolvrar som avfyrar självladdande enkelskott, med tillhörande patroner,

2) 

såsom specialvapen hagelgevär samt gevär, maskinpistol eller ett annat skjutvapen som avfyrar enkelskott, självladdande enkelskott, enkelskott med magasin eller bandmatning eller automateld samt andra skjutvapen som används för spridning av tårgas eller något annat förlamande ämne med motsvarande användningssyfte och effekt eller som används för att med batongprojektil eller ljus- och ljudprojektil göra målpersonen tillfälligt handlingsförlamad, med tillhörande patroner,

3) 

övriga maktmedelsredskap vars egenskaper och verkningar då de används på behörigt sätt är lindrigare än skjutvapen.

10 §Allmänna principer som ska iakttas när fortskaffningsmedel stoppas

Stoppandet av ett fortskaffningsmedel får inte medföra större skada eller olägenhet än vad som är nödvändigt för att en uppgift ska kunna fullgöras och med beaktande av i synnerhet utomståendes säkerhet. Gränsbevakningsväsendet får inte genom sin egen verksamhet förorsaka onödig fara för någon. I stället för ett förfaringssätt som medför fara ska alternativa metoder för att lösa situationen övervägas.

Åtgärder för att stoppa ett fortskaffningsmedel ska inte vidtas om det kan medföra följder som är oskäliga med hänsyn till det resultat som eftersträvas.

För stoppandet av ett fortskaffningsmedel kan, om inte övriga åtgärder leder till önskat resultat, maktmedel användas i enlighet med vad som bestäms i denna förordning. Vid stoppande av fortskaffningsmedel med användning av skjutvapen ska det som i 35 c § i gränsbevakningslagen föreskrivs om användning av skjutvapen iakttas.

12 §Metoder vid stoppande av fortskaffningsmedel i väg- eller terrängtrafik

Ett fortskaffningsmedel som används i väg- eller terrängtrafik får stoppas med körning före fortskaffningsmedlet, hinder, kilande, fastkörning, hot med fortskaffningsmedel, spikmatta, bromsnät och spärrar. Luftfartyg får endast av särskilda skäl användas för stoppande av ett fortskaffningsmedel i väg- eller terrängtrafik.

18 §Metoder för stoppande av en farkost

En i sjötrafiklagen (463/1996) avsedd farkost får stoppas med körning före farkosten, hinder, kilande, fastkörning, hot med fortskaffningsmedel, bromsnät och spärrar. Luftfartyg får endast av särskilda skäl användas för stoppande av en farkost.

Kilande ska inte användas vid höga hastigheter. Man ska undvika att farkoster kommer i direkt beröring med varandra Speciellt ska man undvika att den farkost som ska stoppas kilas mot ett hinder.

20 §Hindrande av luftfartyg från att starta och ingripande i luftfartygs färd

Bestämmelser om rätten att ingripa i ett luftfartygs färd finns i 166 och 167 § i luftfartslagen (864/2014).

När ett luftfartyg ska stoppas på en sådan flygplats som avses i luftfartslagen ska Gränsbevakningsväsendet kontakta leverantören av flygtrafikledningstjänst för att hitta en lämplig metod, om inte situationens brådskande natur hindrar det.


Denna förordning träder i kraft den 1 juli 2017.

Helsingfors den 15 juni 2017

InrikesministerPaula RisikkoLagstiftningsrådetJaana Heikkinen

Till början av sidan