Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

101/2017

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Statsrådets förordning om ändring av 2 kap. 1 och 3 § i statsrådets förordning om verkställighet av sjukförsäkringslagen

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Publiceringsdag
Finlands författningssamling
Författningstext

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med statsrådets beslut

ändras i statsrådets förordning om verkställighet av sjukförsäkringslagen ( 1335/2004 ) 2 kap. 1 § och 3 § 1 mom., sådana de lyder, 2 kap. 1 § delvis ändrad i förordningarna 980/2006, 997/2007 och 619/2015 samt 2 kap. 3 § 1 mom. i förordning 619/2015, som följer:

2 kap.Ansökan om och utbetalning av förmåner

1 §Utredning som skall företes vid ansökan om dagpenningsförmåner

Vid ansökan om sjukdagpenning skall den försäkrade förete en nödvändig och tillförlitlig utredning om sjukdomen och den tidpunkt då arbetsoförmågan inträdde. Om arbetsoförmågan varar längre än den självrisktid som avses i 8 kap. 7 § 1 och 2 mom. i sjukförsäkringslagen, skall den försäkrade förete ett läkarutlåtande över sin arbetsoförmåga.

Vid ansökan om specialvårdpenning skall den försäkrade förete en behövlig och tillförlitlig utredning om inkomstbortfall och ett läkarintyg över deltagande i vård eller rehabilitering av ett sjukt barn på grund barnets sjukdom eller handikapp.

Till ansökan om särskild moderskapspenning skall den försäkrade foga ett av en läkare, sjukskötare, barnmorska eller hälsovårdare utfärdat intyg över graviditeten samt ett av den läkare som sköter företagshälsovården på arbetsplatsen eller av någon annan läkare som känner den försäkrades arbetsförhållanden avgivet utlåtande om den risk för den försäkrades eller fostrets hälsa som avses i 9 kap. 4 § i sjukförsäkringslagen samt en utredning av arbetsgivaren om att arbetstagaren är borta från arbetet och att arbetstagaren inte har kunnat flyttas till andra uppgifter på det sätt som förutsätts i arbetsavtalslagen (55/2001). En motsvarande utredning förutsätts i tillämpliga delar av dem som utför eget arbete.

Vid ansökan om föräldradagpenning skall den försäkrade förete ett av en läkare, sjukskötare, barnmorska eller hälsovårdare utfärdat intyg över att graviditeten har varat minst den tid som bestäms i 9 kap. 2 § 1 mom. i sjukförsäkringslagen. Vid ansökan om föräldrapenning skall det anges hur föräldrapenningsperioden fördelas mellan föräldrarna. Vid ansökan om partiell föräldrapenning skall båda föräldrarna förete det arbetsavtal om deltidsarbete som de ingått med sin arbetsgivare, av vilket framgår det arbetstidsarrangemang som parterna kommit överens om samt lönen för deltidsarbetet. En förälder som är företagare skall förete en tillförlitlig utredning om att det arbete han eller hon utför i det egna företaget minskar till 40–60 procent jämfört med tidigare.

I samband med ansökan om faderskapspenning ska dessutom anges de tider då fadern sköter barnet och inte förvärvsarbetar eller har annat arbete utanför hemmet. Fadern ska omedelbart underrätta Folkpensionsanstalten om han inte längre deltar i skötseln av barnet.

Då en adoptivförälder ansöker om föräldrapenning eller partiell föräldrapenning ska han eller hon förete ett sådant intyg över att barnet tagits i vård som utfärdats av kommunens socialvårdsorgan eller en adoptionsbyrå som avses i 22 § 1 mom. i adoptionslagen (22/2012). En adoptivförälder ska i ansökan ange de tider då han eller hon sköter barnet och inte förvärvsarbetar eller har annat eget arbete, bortsett från arbete som utförs i det egna hushållet.

Vid ansökan om dagpenning vid smittsam sjukdom enligt 82 § i lagen om smittsamma sjukdomar (1227/2016) ska sökanden framlägga en tillförlitlig utredning om inkomstbortfall och dess storlek, samt

1) 

ett beslut om frånvaro från arbete, karantän eller isolering som fattats av den läkare i tjänsteförhållande som i kommunen eller samkommunen för ett sjukvårdsdistrikt ansvarar för smittsamma sjukdomar, eller

2) 

ett beslut om karantän eller isolering utfärdat av social- och hälsovårdsministeriet, regionförvaltningsverket eller det organ som ansvarar för bekämpandet av smittsamma sjukdomar i kommunen.

Vid ansökan om partiell sjukdagpenning skall den försäkrade förete ett utlåtande över sin arbetsoförmåga utfärdat av en företagshälsovårdsläkare som känner till den försäkrades arbetsuppgifter, eller av någon annan läkare som känner till den försäkrades arbetsförhållanden och över det den försäkrade, så länge arbetsoförmågan varar, kan utföra en del av sina arbetsuppgifter utan att hälsan eller tillfrisknandet äventyras. Dessutom skall den försäkrade förete det avtal om deltidsarbete som han eller hon ingått med sin arbetsgivare och av vilket framgår det arbetstidsarrangemang som parterna kommit överens om samt lönen för deltidsarbetet. En företagare skall förete en tillförlitlig utredning om att det arbete han eller hon utför i det egna företaget minskar till 40—60 procent jämfört med tidigare.

3 §Betalningsperioderna för dagpenningsförmåner

Sjukdagpenning, partiell sjukdagpenning, specialvårdspenning, dagpenning vid smittsam sjukdom och donationsdagpenning betalas i efterskott så att den första betalningsperioden är 6 vardagar och varje följande betalningsperiod 25 vardagar. Om rätten till ovannämnda dagpenningsförmån upphör under betalningsperioden, betalas dagpenningsförmånen efter det att rätten till dagpenning upphört.



Denna förordning träder i kraft den 1 mars 2017.

Helsingfors den 9 februari 2017

Social- och hälsovårdsministerPirkko MattilaKonsultativ tjänstemanPekka Humalto

Till början av sidan