Lag om ändring av 7 och 11 § i lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Ursprunglig publikation
- Häfte 60/2009 (Publicerad 3.6.2009)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut
ändras i lagen av den 8 augusti 1986 om jämställdhet mellan kvinnor och män ( 609/1986 ) 7 och 11 §, sådana de lyder, 7 § i lag 232/2005 och 11 § i lag 1023/2008, som följer:
7 §Förbud mot diskriminering
Direkt och indirekt diskriminering på grund av kön är förbjuden.
Med direkt diskriminering avses i denna lag att
kvinnor och män försätts i olika ställning på grund av kön, eller att
kvinnor sinsemellan försätts i olika ställning av orsaker som föranleds av graviditet eller förlossning.
Med indirekt diskriminering avses i denna lag att
personer försätts i olika ställning med stöd av en skenbart neutral bestämmelse eller ett skenbart neutralt kriterium eller förfaringssätt, om personerna på grund av förfarandet i praktiken kan missgynnas på grund av sitt kön, eller att
kvinnor och män försätts i olika ställning på grund av föräldraskap eller familjeansvar.
Ett förfarande som avses i 3 mom. 1 och 2 punkten ska dock inte betraktas som diskriminering, om förfarandet motiveras av ett godtagbart mål och medlen för att uppnå detta mål är befogade och nödvändiga.
Sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön samt befallningar eller instruktioner att diskriminera personer på grund av kön ska anses vara diskriminering enligt denna lag.
Med sexuella trakasserier avses i denna lag någon form av oönskat verbalt, icke-verbalt eller fysiskt beteende av sexuell natur som syftar till eller leder till att en persons psykiska eller fysiska integritet kränks, särskilt när en hotfull, fientlig, förnedrande, förödmjukande eller tryckande stämning skapas.
Med trakasserier på grund av kön avses i denna lag någon form av oönskat beteende som har samband med en persons könstillhörighet och som inte är av sexuell natur, men som syftar till eller leder till att personens psykiska eller fysiska integritet kränks och att en hotfull, fientlig, förnedrande, förödmjukande eller tryckande stämning skapas.
11 §Gottgörelse
Den som har brutit mot diskrimineringsförbudet i 8 eller 8 a―8 e § är skyldig att betala gottgörelse till den som kränkts.
I gottgörelse ska minst 3 240 euro betalas. I en anställningssituation ska högst 16 210 euro betalas till en arbetssökande då arbetsgivaren kan bevisa att arbetssökanden inte skulle ha valts för uppgiften även om valet hade gjorts på icke-diskriminerande grunder. När gottgörelsen bestäms ska diskrimineringens art, omfattning och varaktighet beaktas samt en ekonomisk påföljd som för samma gärning har dömts ut eller påförts med stöd av någon annan lag för kränkning av person.
Gottgörelsen kan nedsättas från det ovan angivna minimibeloppet eller skyldigheten att betala gottgörelse helt och hållet avlyftas, om det anses skäligt med beaktande av den betalningsskyldiges ekonomiska situation och strävan att förhindra eller avlägsna följderna av förfarandet samt andra omständigheter.
Betalning av gottgörelse hindrar inte att den kränkte dessutom yrkar ersättning för ekonomisk skada med stöd av skadeståndslagen (412/1974) eller någon annan lag.
Denna lag träder i kraft den 15 juni 2009.
Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.
RP 44/2009
AjUB 4/2009
RSv 58/2009
Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/73/EG (32002L0073); EGT nr L 269, 5.10.2002, s. 15
Helsingfors den 29 maj 2009
Republikens President TARJA HALONENMinister Stefan Wallin