Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

1429/2001

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Lag om ändring av lagen om arbetskraftsservice

Typ av författning
Lag
Meddelats
Ursprunglig publikation
Häfte 196/2001 (Publicerad 31.12.2001)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med riksdagens beslut

ändras i lagen den 26 november 1993 om arbetskraftsservice ( 1005/1993 ) 10 c §, sådan den lyder i lag 193/2001, samt

fogas till 10 e §, sådan den lyder i nämnda lag 193/2001, ett nytt 2 mom. och till lagen en ny 13 b § som följer:

10 c §Rätt till plan för arbetssökande

En arbetslös arbetssökande har rätt till en plan för arbetssökande som utarbetas i sam-arbete med arbetskraftsbyrån och undertecknas gemensamt. Planen innefattar en bedömning av kundens behov av service och i den överenskoms om tjänster och åtgärder som främjar sysselsättningen samt vid behov om andra åtgärder som förbättrar färdigheterna på arbetsmarknaden och funktionsförmågan. Planen är en förutsättning för att kunden skall kunna anvisas sådana sysselsättningsfrämjande åtgärder som avses i sysselsättningslagen eller i bestämmelser som utfärdats med stöd av den.

En preciserad plan för arbetssökande skall utarbetas senast när kunden har varit arbets-lös i fem månader, om det inte är uppenbart onödigt att utarbeta planen. Den preciserade planen för arbetssökande innehåller arbets- eller utbildningsplatser som kunden kan söka, andra sysselsättningsfrämjande åtgärder eller åtgärder i anslutning till utredandet av arbetsförmågan eller hälsotillståndet. Om kundens servicebehov förutsätter det kan den preciserade planen också bestå av anlitande av de tjänster som avses i 3 § och 2 kap.

En arbetslös arbetssökande som är berätti-gad till arbetsmarknadsstöd och som har fått arbetslöshetsdagpenning under den maximi-tid som föreskrivs i 26 § 1 eller 2 mom. lagen om utkomstskydd för arbetslösa (602/1984) eller som på basis av arbetslöshet har fått arbetsmarknadsstöd enligt lagen om arbetsmarknadsstöd (1542/1993) för minst 500 dagar, har rätt till en reviderad plan för arbetssökande som har preciserats på det sätt som avses i 2 mom.

En enskild kund som avses i 3 mom. har inom ramen för de anslag som anvisats för arbetskraftsbyråns bruk rätt till sådan service och andra åtgärder som specificeras i planen.

Om en arbetslös arbetssökande har rätt till en aktiveringsplan enligt lagen om arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte (189/2001), kan den reviderade planen för arbetssökande enligt 3 mom. ersättas med aktiveringspla-nen.

10 e §Samarbetsskyldighet


En kund med vilken man i enlighet med 10 c § 2 eller 3 mom. har utarbetat en preciserad plan för arbetssökande och som har varit arbetslös minst fem månader är som arbetslös arbetssökande vid en arbetskraftsbyrå skyldig att följa planen. Kunden är härvid dessutom skyldig att på det sätt som avtalats i planen för arbetssökande på bestämda tider meddela hur han eller hon har följt planen. Om någon annan redogörelse för hur planen har följts förutsätts av kunden, skall detta skrivas in i planen för arbetssökande. Samarbetsskyldigheten enligt den preciserade planen för arbetssökande upphör då personen uppfyller det arbetsvillkor som avses i 13, 16 eller 16 a § lagen om utkomstskydd för arbetslösa. I fråga om försummelse av den samarbetsskyldighet som avses i detta moment tillämpas vad som bestäms i 10 b §, i lagen om utkomstskydd för arbetslösa och i lagen om arbetsmarknadsstöd.

13 b §Rättslig ställning för den som deltar i arbetsprövning på en arbetsplats

En kund som deltar i arbetsprövning på en arbetsplats står inte i ett i 1 kap. 1 § arbetsavtalslagen (55/2001) avsett anställningsförhållande till den som erbjuder en arbetsprövningsplats eller till arbetskraftsbyrån. Arbetsprövning på en arbetsplats kan inte ordnas hos en arbetsgivare till vilken kunden står i anställningsförhållande eller något annat tjänstgöringsförhållande.

Den som erbjuder arbetsprövningsplatsen ansvarar för arbetarskyddet för den som deltar i arbetsprövning enligt vad som bestäms i lagen om skydd i arbete (299/1958) och i lagen om unga arbetstagare (998/1993) samt vad som bestäms med stöd av dessa lagar och med stöd av lagen om skydd för unga arbetstagare (669/1967).

Innan arbetsprövningen inleds skall därom ingås ett skriftligt avtal mellan det ämbets-verk, den inrättning, den sammanslutning, det företag eller den enskilda näringsidkare som erbjuder prövningsplatsen och den kund som deltar i prövningen samt arbetskraftsbyrån. I avtalet anges innehållet i arbetsprövningen, tiden och platsen för prövningen, kontaktpersonen på prövningsplatsen och ett utlåtande från prövningsplatsen. Arbetskraftsbyrån skall göra en anmälan om avtalet om arbetsprövning till förtroendemannen eller en annan person som företräder de arbetstagare som är anställda hos den som erbjuder prövningsplatsen. Arbetskraftsbyrån får i detta fall utan hinder av bestämmelserna om tystnadsplikt meddela namnet på den som deltar i arbetsprövningen samt de uppgifter som avses i detta moment.

Den prövningstid som avses i 3 mom. får inte avtalas att överskrida sex månader. Tiden för arbetsprövning är dagligen högst åtta och minst fyra timmar. Tiden för arbetsprövning per vecka får vara högst fem dagar.


Denna lag träder i kraft den 1 januari 2002.

Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.

RP 161/2001

ApUB 11/2001

RSv 185/2001

Helsingfors den 21 december 2001

Republikens President TARJA HALONENMinister Maija Rask

Till början av sidan