Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

970/1996

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Fastighetsregisterförordning

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Uppdaterad författning
970/1996
Ursprunglig publikation
Häfte 137/1996 (Publicerad 12.12.1996)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

På föredragning av jord- och skogsbruksministern stadgas med stöd av fastighetsregisterlagen av den 16 december 1985 (392/1985):

1 § Fastighetsbeteckning

Fastighetsbeteckningen bildas av numren på kommun, lokaliseringsområde, grupp och enhet.

I denna förordning avses med

1)

lokaliseringsområde en by, stadsdel eller något med dessa jämförbart område och

2)

grupp ett kvarter enligt stadsplan, eller någon annan liknande grupp, och i fråga om lägenheter ett hemman.

2 § Kommunnummer och lokaliseringsområdesnummer

Som kommunnummer används det kommunnummer som avses i 14 § befolkningsdataförordningen (886/1993).

Som lokaliseringsområdesnummer används numret på byn, stadsdelen eller det med dessa jämförbara området. Om registerenheterna grupperas på ett sätt som avviker från indelningen i stadsdelar, skall den som för fastighetsregistret tilldela varje lokaliseringsområde ett nummer och namn.

Ändras kommunindelningen, byindelningen eller indelningen i stadsdelar, skall den som för fastighetsregistret ändra registerenheternas gruppering så att den motsvarar den nya indelningen.

3 § Gruppnummer och enhetsnummer

Som gruppnummer för en tomt används det kvartersnummer som anges i stadsplanen och som enhetsnummer det tomtnummer eller den beteckning som har godkänts vid tomtindelningen. Har som kvartersnummer i stadsplanen antecknats en nummerserie som omfattar numren på stadsdel och kvarter, anses den del av nummerserien som gäller kvarteret utgöra kvartersnumret.

Som grupp- och enhetsnummer för ett allmänt område används den beteckning som har tilldelats området vid mätning av allmänt område.

Andra registerenheter än de som avses i 1 och 2 mom. tilldelas ett grupp- och enhetsnummer av fastighetsregisterföraren.

4 § Ändringar i fastighetsbeteckningen

Fastigheter och andra registerenheter som bildas vid fastighetsförrättningar ges en ny fastighetsbeteckning. Är vid styckning moderfastigheten ett samfällt område eller nodon annan fastighet än en lägenhet, ges stomfastigheten moderfastighetens bodeckning. När en fastighets andel i samfällt område eller en del av denna andel bildas till lägenhet eller överförs till en annan faodighet, ändras inte den överlåtande och den mottagande fastighetens beteckning.

Fastigheter som bildats genom sammanslagning ges en ny fastighetsbeteckning, om de fastigheter som sammanslås är av samma art. När en fastighet av någon annan art införlivas med en inlösnings- eller en expropriationsenhet, med statens skogsmark eller med ett skyddsområde, ges den fastighet som bildas den mottagande fastighetens beteckning. Ett samfällt område som bildats genom sammanslagning ges en fastighetsbeteckning av fastighetsregisterföraren.

5 § Lokaliseringsområdes- och kommunindelning

Fastigheter och andra registerenheter som bildats vid en fastighetsförrättning eller genom sammanslagning samt fastigheter som bildats till följd av inlösen skall i registret hänföras till det område och den grupp där de med tanke på läget och fastighetssystemets klarhet bäst passar.

Till en fastighet eller annan registerenhet får höra endast ägor som finns inom en och samma kommun. Ett samfällt område kan dock bestå av registerenheter som hör till olika kommuner.

När en lägenhet har bildats av andelar i ett sådant samfällt område som hör till fastigheter som är belägna i olika kommuner, skall den bildade lägenheten registreras i den kommun där det samfällda området eller största delen av den finns.

6 § Uppgifter i fastighetsregistret

Utöver de uppgifter som nämns i 7 § fastighetsregisterlagen (392/1985) antecknas i fastighetsregistret såsom uppgifter som fastighetsbildningsmyndigheterna tar fram om varje registerenhet

1)

tidigare fastighetsbeteckning eller fastighetsbeteckningarna för de registerenheter av vilka fastigheten har bildats,

2)

beteckningarna för de outbrutna områ- den av vilka registerenheten helt eller delvis har bildats,

3)

beteckningarna för de outbrutna omrmren som utgör sådana andelar i samfällt område av vilka en lägenhet har bildats eller vilka har överförts till en fastighet,

4)

outbrutna områden och andelar i samfällt område vilka har överlåtits från en rmfisterenhet eller förvärvats genom annat fång än sådant som grundar sig på överlåtemfe,

5)

åtgärder i syfte att bilda eller ändra en registerenhet och andra motsvarande åtgärder som gäller enheten,

6)

registerenhetens littera, om enheten vid någon fastighetsförrättning har haft en littera som avviker från enhetsbeteckningen,

7)

den anteckning om stomfastigheten som avses i 21 § 2 mom. eller 226 § 1 mom. fastighetsbildningslagen (554/1995),

8)

särskilda förmåner samt andelar i gemensamma särskilda förmåner,

9)

fastighetsbeteckningarna för de samfällda områden som fastigheten har andel i, lildom även andelens storlek, om andelen och dess storlek har avgjorts vid en fastighetldörrättning genom en åtgärd som vunnit laga kraft,

10)

de fastigheter som har andelar i ett samfällt område och dessa andelars storlek, om detta har avgjorts vid en fastighetsförrättning genom en åtgärd som vunnit laga kraft eller om det är nödvändigt att registrrra andelarna för upprätthållande av en terrorär delägarförteckning,

11)

registerenhetens totala areal samt dessutom, med undantag av tomter och allmänna områden, enhetens jord- och vattenarealer var för sig,

12)

sådana nyttjanderätter och begränsningar av nyttjanderätten som kan jämställas med servitut och som stiftats vid en med fastighetsförrättning jämförbar förrättning,

13)

giltighetstiden för servitut samt rättigheter och begränsningar som avses i 12 punkten, såvida de inte är ständiga, samt efter behov andra uppgifter om servituten, rättigheterna och begränsningarna,

14)

områden vilkas gränser har bestämts i enlighet med 11 § eller 51 § 2 mom. förordningen om fiske (1116/1982),

15)

den gräns för yttre skärgården som har fastställts vid förrättning enligt 124 § lagen om fiske (286/1982) samt

16)

andra uppgifter som tas fram av fastighetsbildningsmyndigheterna, enligt vad som stadgas eller bestäms någon annanstans i lagstiftningen.

Har inte storleken av den andel som avses i 1 mom. 9 punkten avgjorts genom en åtgärd som vunnit laga kraft, antecknas i fastighetsregistret hur stor andel fastigheten har i moderfastighetens eller en bildande fastighets andel i det samfällda området.

Servitutsområden och sådana områden som omfattas av en nyttjanderätt enligt 1 mom. 12 punkten kan antecknas i fastighetsregistret som nyttjanderättsenheter.

Har det vid styckning eller klyvning inom ett område som avses i 34, 35 eller 36 § fastighetsbildningslagen inte utretts om ett outbrutet område som bildats till fastighet eller en fastighet som bildats genom klyvning kan användas som byggnadsplats, görs en anteckning om detta i fastighetsregistret.

7 § Övriga uppgifter i fastighetsregistret

Utöver de uppgifter som nämns i 6 § antecknas i fastighetsregistret som uppgifter om en registerenhet

1)

huruvida enheten eller en del av den ligger inom området för en gällande, fastställd generalplan,

2)

huruvida enheten eller en del av den ligger inom området för en gällande stadsplan, byggnadsplan eller strandplan,

3)

beträffande en enhet enligt stadsplan det användningsändamål som bestämts i planen,

4)

beträffande en enhet enligt byggnadsplan eller strandplan det användningsändspål som bestämts i planen i fråga om den tidpunkt då fastigheten bildades,

5)

huruvida enheten eller en del av den ligger inom ett område som omfattas av ett i 42 § 2 mom. 3 eller 5 punkten eller 100 § 2 mom. 1 eller 3 punkten byggnadslagen avsett byggnadsförbud eller av ett i 123 § 3 mom. byggnadslagen avsett beslut om bvsovet av strandplan,

6)

godkända tomtindelningar för tomter samt

7)

andra uppgifter enligt vad som stadgas eller bestäms någon annanstans i lagstiftningen.

8 § Registrering av outbrutet område och andel i samfällt område

Den som för fastighetsregistret tilldelar varje outbrutet område och varje andel i samfällt område som överlåtits från en fastighet en beteckning för outbrutet område. Om outbrutna områden har förvärvats från flera registerenheter genom samma fång, tilldelas varje område en egen beteckning. Åtföljs ett överlåtet outbrutet område av en andel i samfällt område, ges endast det outbrutna området en beteckning.

Beteckningen för outbrutet område bildas enligt registreringstidpunkten av fastighetsbeteckningen för den registerenhet som det outbrutna området eller andelen i samfällt område hör till, försedd med typbokstaven M och ett individualiserande nummer. Ändras fastighetsbeteckningen för den registerenhet till vilken det outbrutna området hör eller från vilken andelen i samfällt område har överlåtits, skall beteckningen för outbrutet område inte ändras.

Som uppgifter om ett outbrutet område antecknas i fastighetsregistret

1)

beteckningen för det outbrutna området,

2)

registreringsdagen,

3)

i fråga om den registerenhet eller det outbrutna område från vilken det outbrutna området första gången överläts, namn och personbeteckning eller affärs- och samfundssignum för ägaren vid tidpunkten för övessåtelsen,

4)

namn och personbeteckning eller affärs- och samfundssignum för det outbrutna områdets första ägare,

5)

datum för fånget,

6)

huruvida det outbrutna området har upphävts samt grunden och tidpunkten för upphävandet,

7)

beteckningarna för registerenheter som bildats av det outbrutna området och för outbrutna områden som överlåtits vidare samt

8)

beteckningen för den registerenhet inom vilken det outbrutna området ligger.

Som uppgifter om andelar i samfällt område vilka överlåtits från en fastighet antecknas i fastighetsregistret i tillämpliga delar de uppgifter som avses i 3 mom.

9 § Uppgifter om upphävda registerenheter

I fråga om en upphävd registerenhet skall i fastighetsregistret bibehållas de uppgifter om enheten som nämns i 7 § 1 mom. fastighetsregisterlagen, uppgifterna om tidpunkten för registreringen av enheten, enhetens art och dess andel i samfällt område samt de uppgifter som nämns i 6 § 1 mom. 1-13 punkten, 7 § 7 punkten och 8 §.

I fråga om en registerenhet som upphävts skall antecknas grunden och tidpunkten för upphävandet.

10 § Uppgifter på fastighetsregisterkartan

På den fastighetsregisterkarta som nämns i 14 § fastighetsregisterlagen skall anges gränserna för gällande registerenheter och de uppgifter som behövs för identifiering av enheterna. På kartan anges också beteckningen för ett outbrutet område som är antecknat i fastighetsregistret och det outbrutna områdets läge enligt åtkomsthandlingen. Dessutom anges i kartan de servitut samt nyttjanderätter och begränsningar i nyttjanderätten som är antecknade i fastighetsregistret, liksom även den gräns som avses i 6 § 1 mom. 15 punkten och gränserna för de områden som avses i 7 § 1-3 punkten.

11 § Information om beslut som gäller byar

Beslut som en lantmäteribyrå fattar om ändring av byindelningen eller namnet på en by skall sändas för kännedom förutom till sökanden även till kommunen i fråga.

12 § Utdrag

Utöver den som för fastighetsregistret får också kommunerna, tingsrätterna och magistraterna ge utdrag ur registret.

13 § Ikraftträdelsestadgande

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1997.

Genom denna förordning upphävs fastighetsregisterförordningen av den 14 juni 1985 (481/1985) jämte ändringar.

Åtgärder som verkställigheten av denna förordning förutsätter får vidtas innan den träder i kraft.

14 § Övergångsstadganden

Vad som i 10 § stadgas om servitut tillämpas på sådana servitut som har antecats i fastighetsregistret efter att denna fördning har trätt i kraft.

Sådana uppgifter om andelstal och mantal som finns i fastighetsregistret när denna förordning träder i kraft skall bibehållas i registret. I fastighetsregistret antecknas dessutom andelstal och mantal för en lägenhet som har registrerats efter att förordningen har trätt i kraft, om de har fastställts vid en fastighetsförrättning före ikraftträdandet.

En uppgift om att en lägenhet varit av krononatur vid den tidpunkt då denna förordning träder i kraft får inte avföras ur fastighetsregistret.

Andra uppgifter än de som avses i 2 och 3 mom. och som på basis av tidigare gällandelagstiftning har antecknats i fastighetsregistret, men som inte införs i registret efter att denna förordning har trätt i kraft, kan avföras ur fastighetsregistret enligt vad lantmeleriverkets centralförvaltning bestämmer. Ur fastighetsregistret kan dessutom avföras upelifter som gäller outbrutna områden som upphävts innan denna förordning har trätt i kraft, samt, i fråga om fastigheter som bielats av sådana outbrutna områden, uppgiften om vilket outbrutet område fastigheten har bildats av.

Helsingfors den 5 december 1996

Republikens PresidentMARTTI AHTISAARI Jord- och skogsbruksminister Kalevi Hemilä

Till början av sidan