Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om biodrivmedel, flytande biobränslen och biomassabränslen
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Finlands författningssamling
- Författningstext
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med statsrådets beslut
ändras i statsrådets förordning om biodrivmedel, flytande biobränslen och biomassabränslen ( 6/2021 ) förordningens rubrik, 2 §, 4 § 4, 5, 8 och 9 punkten, 5 § 3 punkten, 6 §, 7 § 1 punkten och 8 §, av dem 6 § sådan den lyder delvis ändrad i förordning 1280/2023, samt
fogas till 3 § ett nytt 3 mom. och till 4 §, sådan den lyder delvis ändrad i förordning 1280/2023, en ny 10 punkt som följer:
Statsrådets förordning om hållbarhetskriterierna för vissa bränslen
2 §Fastställande av anläggningars sammanlagda installerade tillförda effekt
Den sammanlagda installerade tillförda effekten i en i 2 a § 1 mom. 1 punkten i lagen om hållbarhetskriterierna för vissa bränslen (393/2013) avsedd anläggning som använder fasta biomassabränslen fastställs genom att de tillförda effekterna i alla energiproducerande enheter som hör till anläggningen adderas. Vid fastställande av den sammanlagda installerade tillförda effekten beaktas dock inte energiproducerande enheter med tillförd effekt på mindre än 3 megawatt.
Den sammanlagda installerade tillförda effekten i en i 2 a § 1 mom. 2 punkten i lagen om hållbarhetskriterierna för vissa bränslen avsedd anläggning som använder gasformiga biomassabränslen fastställs genom att de tillförda effekterna i alla energiproducerande enheter som hör till anläggningen adderas. Vid fastställande av den sammanlagda installerade tillförda effekten beaktas dock inte energiproducerande enheter med tillförd effekt på mindre än 300 kilowatt.
3 §Beräkning av minskningen av växthusgasutsläpp
På beräkningen av växthusgaspåverkan av förnybara bränslen av icke-biologiskt ursprung tillämpas bestämmelserna i kommissionens delegerade förordning (EU) 2023/1185 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/2001 genom fastställande av ett minimitröskelvärde för minskningen av växthusgasutsläpp från återvunna kolbaserade bränslen och genom specificering av en metod för bedömningen av minskningen av växthusgasutsläpp från förnybara flytande och gasformiga drivmedel av icke-biologiskt ursprung och från återvunna kolbaserade bränslen.
4 §Hållbarhetsintygets innehåll
Ett hållbarhetsintyg som utfärdas av en verksamhetsutövare ska innehålla åtminstone följande uppgifter:
identifieringsuppgifter för partiet med förnybart bränsle eller råvara,
det förnybara bränslets namn och mängd eller, om endast råvaran omfattas av intyget, råvarans namn och mängd,
minskningen av växthusgasutsläppen från ett parti med förnybart bränsle, eller växthusgasutsläppen från en råvara, om minskning av växthusgasutsläpp eller beräkning av växthusgasutsläpp tillämpas på partiet med bränsle eller på råvaran i fråga,
uppgifter om grunderna för beräkningen av minskningen av växthusgasutsläpp eller för beräkningen av växthusgasutsläpp, om minskning av växthusgasutsläpp eller beräkning av växthusgasutsläpp tillämpas på partiet med bränsle eller på råvaran i fråga,
uppgifter om att hållbarhetskriterierna för förnybara bränslen av icke-biologiskt ursprung är uppfyllda.
5 §Rapport om uppfyllande av hållbarhetskriterierna
Verksamhetsutövaren ska i rapporten om uppfyllande av hållbarhetskriterierna ange
minskningen av växthusgasutsläppen från ett parti med förnybart bränsle, om minskning av växthusgasutsläpp tillämpas på partiet med bränsle eller på råvaran,
6 §Massbalans
Fastställandet av den el, värme eller kyla som producerats med flytande biobränslen, biomassabränslen eller förnybara bränslen av icke-biologiskt ursprung och som används i massbalansen ska grunda sig på de energiinnehåll som beräknats utifrån bränslets värmevärden och på de mängder producerade energislutprodukter som fåtts genom tillförlitliga mätningar eller någon annan metod som anses tillförlitlig.
Om ett råvaruparti bearbetas ska informationen om dess hållbarhetsegenskaper och egenskaper som gäller minskade utsläpp av växthusgaser anpassas och tilldelas produkterna enligt följande:
om bearbetningen av ett råvaruparti ger upphov till endast en produkt som är avsedd för framställning av biodrivmedel, flytande biobränslen, biomassabränslen eller förnybara bränslen av icke-biologiskt ursprung, ska partiets storlek och de till partiet hörande kvantiteterna av hållbarhetsegenskaper och egenskaper som gäller minskade utsläpp av växthusgaser anpassas genom tillämpning av en omräkningsfaktor, som utgör förhållandet mellan massan av den produkt som är avsedd för sådan framställning och massan av den råvara som kommer in i processen,
om bearbetningen av ett råvaruparti ger upphov till mer än en produkt som är avsedd för framställning av biodrivmedel, flytande biobränslen, biomassabränslen eller förnybara bränslen av icke-biologiskt ursprung, ska för varje produkt en separat omräkningsfaktor tillämpas och en separat massbalans användas.
7 §Anmälningsskyldighet
Varaktiga förändringar som verksamhetsutövaren utan dröjsmål ska anmäla till Energimyndigheten är
införandet av nya råvaror och förnybara bränslen i hållbarhetssystemet,
8 §Kontrollörens kompetensområde
Kontrollörens obligatoriska kompetensområde omfattar metoderna för hantering av massbalansen och försörjningskedjan. Kontrollörens frivilliga behörighetsområden omfattar beräkning av minskningen av växthusgasutsläpp, skogsbiomassa, biomassa från jordbruket, råvaror bestående av avfall och restprodukter samt förnybara bränslen av icke-biologiskt ursprung.
Denna förordning träder i kraft den 11 juli 2025.
Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2023/2413 (32023L2413), EUT L, 31.10.2023, s. 1
Helsingfors den 10 juli 2025
Miljö- och klimatministerSari MultalaSpecialsakkunnigDaniela Karlsson