Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

810/2025

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Lag om ändring av lagen om förebyggande och ersättning av skador orsakade av fridlysta djur

Typ av författning
Lag
Meddelats
Publiceringsdag
Finlands författningssamling
Författningstext

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med riksdagens beslut

ändras i lagen om förebyggande och ersättning av skador orsakade av fridlysta djur ( 15/2022 ) 3 § 4 mom., 6, 7 och 10 §, 19 § 1 mom., 20 § 1 och 2 mom., 28 §, 30 § 1 mom., 31 § 3 och 4 mom., 36 § 1 mom., 37 § och 38 § 1 mom., av dem 3 § 4 mom. sådant det lyder i lag 669/2024, som följer:

3 §Tillämpning av Europeiska unionens lagstiftning om statligt stöd


Närmare bestämmelser om beviljande, förutsättningar för beviljande, utbetalning och användning av bidrag eller ersättning eller av stöd med anledning av fiskgjusars häckning samt om livskraftscentralens och bidragsmottagarens skyldigheter får utfärdas genom förordning av statsrådet med iakttagande av vad som anges i de riktlinjer som nämns i 2 mom. och föreskrivs i den förordning som nämns i 2 mom.

6 §Livskraftscentralens uppgifter

Livskraftscentralen har till uppgift att

1) 

främja förebyggandet av skador som orsakas av fridlysta djur,

2) 

behandla och avgöra skadeanmälningar och ersättnings-, stöd- och bidragsansökningar samt begäranden om omprövning av dem,

3) 

verkställa bidrag, ersättning och stöd samt sköta den rådgivning, styrning, information och övervakning som anknyter till dem.

Behörig statlig myndighet är den livskraftscentral inom vars verksamhetsområde en skada inträffar. Livskraftscentralen i Lappland behandlar och avgör dock ansökningar om stöd med anledning av kungsörnars häckning, och Livskraftscentralen i Mellersta Finland behandlar och avgör ansökningar om stöd med anledning av fiskgjusars häckning.

7 §Sysselsättnings-, utvecklings- och förvaltningscentrets uppgifter

Sysselsättnings-, utveckling- och förvaltningscentret sköter de i 12, 19, 21 och 22 § i statsunderstödslagen (688/2001) angivna uppgifter som hänför sig till utbetalning och återkrav av bidrag. Sysselsättnings-, utvecklings- och förvaltningscentret sköter jämsides med den behöriga livskraftscentralen också övervakningsuppgifter som avses i 15 § i den lagen.

10 §Bidragets ändamål

Livskraftscentralen får bevilja bidrag för förebyggande av skador som avses i 15, 21 och 26 § samt för förebyggande av skador på byggnader inom ramen för de anslag som anvisats i statsbudgeten. Bidrag kan beviljas för anskaffning av varor och tjänster samt för forskning och utvecklingsarbete.

19 §Anmälan om skada på odling och djur

Den som lidit skada ska utan dröjsmål efter att ha upptäckt skadan göra en skadeanmälan till livskraftscentralen. Anmälan anses ha lämnats in när den har anlänt till myndigheten. I anmälan ska ingå kontaktuppgifter till den skadelidande samt uppgifter om skadeplatsen, vad som orsakat skadan och tidpunkten för skadan samt uppgifter om skadeobjektet och skadans omfattning.


20 §Konstaterande och värdering av skador på odling och djur

Skador på odling konstateras och värderas på den skadelidandes begäran av den behöriga kommunala myndigheten. Skador på djur konstateras och värderas av en oberoende sakkunnig som livskraftscentralen har godkänt. Värderingen ska göras utan dröjsmål efter det att livskraftscentralen tagit emot skadeanmälan och den som ska utföra värderingen har underrättats om skadan.

Livskraftscentralen får överföra uppgiften att värdera skador på djur på någon som har behövlig kompetens och de bästa förutsättningarna för att värdera skadan. Bestämmelserna om straffrättsligt tjänsteansvar tillämpas på en utomstående person som värderar en skada när han eller hon utför uppgifter som avses i denna lag. Bestämmelser om skadeståndsansvar finns i skadeståndslagen (412/1974).


28 §Ansökan om bidrag

Bidrag söks hos den behöriga livskraftscentralen innan det projekt eller den åtgärd som bidraget avser påbörjas. Bestämmelser om ansökan om bidrag finns dessutom i 9 § i statsunderstödslagen.

Livskraftscentralen kan fastställa en ansökningstid för bidraget.

30 §Ansökan om ersättning och stöd

Ersättning och stöd söks hos den behöriga livskraftscentralen. Ersättning ska sökas utan obefogat dröjsmål efter det att skadan har konstaterats. Stöd enligt 5 kap. ska sökas årligen senast den 31 oktober.


31 §Ersättningsansökan


Om skadans storlek kan konstateras först under den följande växtperioden, ska ansökan till denna del kompletteras med tilläggsutredning där skadans storlek verifieras. Tilläggsutredningen ska ges in till livskraftscentralen före utgången av maj året efter det år då skadan inträffade.

Sökanden ska i samband med behandlingen av ersättningsansökan lämna uppgifter på begäran även om andra omständigheter som den behöriga livskraftscentralen behöver för att kunna avgöra ansökan.

36 §Återbetalning av bidrag, ersättning och stöd

Ersättnings- och stödmottagare ska utan dröjsmål till livskraftscentralen betala tillbaka ersättning eller stöd som erhållits på felaktiga grunder, till för stort belopp eller uppenbart utan grund.


37 §Avbrytande av utbetalningen samt återkrav av bidrag, ersättning och stöd

Sysselsättnings-, utvecklings- och förvaltningscentret ska genom sitt beslut bestämma att utbetalningen av ersättning och stöd ska upphöra och att ersättning och stöd som redan betalats ut ska återkrävas, om

1) 

mottagaren har låtit bli att uppge, eller har lämnat felaktiga eller vilseledande uppgifter om, en sådan omständighet som väsentligt har kunnat inverka på erhållandet av ersättningen eller stödet eller på ersättnings- eller stödbeloppet,

2) 

mottagaren har underlåtit att återbetala en sådan ersättning eller ett sådant stöd som enligt 36 § ska betalas tillbaka,

3) 

ersättningen eller stödet av andra än i 1 och 2 punkten avsedda orsaker har beviljats eller betalats ut utan grund,

4) 

åtgärden förutsätts i Europeiska unionens lagstiftning.

38 §Ändringssökande

Omprövning får begäras av beslut som livskraftscentralen eller Sysselsättnings-, utvecklings- och förvaltningscentret har fattat enligt denna lag. Bestämmelser om omprövningsbegäran finns i förvaltningslagen (434/2003).



Denna lag träder i kraft den 1 januari 2026.

RP 13/2025

FvUB 15/2025

RSv 74/2025

Helsingfors den 27 juni 2025

Republikens PresidentAlexander StubbKommun- och regionministerAnna-Kaisa Ikonen

Till början av sidan