Jord- och skogsbruksministeriets förordning om vissa former av konserverad, helt eller delvis dehydratiserad mjölk
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Finlands författningssamling
- Författningstext
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut föreskrivs med stöd av 21 § 1 mom. i livsmedelslagen (297/2021):
1 §Förordningens syfte
Genom denna förordning genomförs rådets direktiv 2001/114/EG om vissa former av hållbarhetsbehandlad, helt eller delvis dehydratiserad mjölk avsedd som livsmedel med senare gjorda ändringar i direktivet.
2 § Tillämpningsområde
Denna förordning tillämpas på de produkter som definieras i bilagan.
3 § Krav på produkters sammansättning
De produkter som definieras i bilagan ska uppfylla de krav på sammansättning som anges i bilagan.
4 § Livsmedlets beteckning
De beteckningar som anges i bilagan får användas endast för produkter som definieras i bilagan och beteckningarna ska användas när produkterna saluförs.
5 § Övrig märkning av förpackningar
Utöver vad som någon annanstans föreskrivs om märkning av förpackningar för livsmedel ska följande märkningar göras på förpackningen för de produkter som anges i bilagan:
Mjölkfetthalten ska anges i samband med livsmedlet beteckning uttryckt i procent av den färdiga produktens vikt, med undantag av de produkter som anges i 1 punkten underpunkterna g och d samt 2 punkten underpunkt d i bilagan. För de produkter som anges i 1 punkten i bilagan ska procenthalten fettfri mjölktorrsubstans anges i anslutning till livsmedlets beteckningen.
För de produkter som anges i 2 punkten i bilagan ska märkningen innehålla en rekommendation om hur produkten ska spädas eller rekonstitueras. Dessutom ska fetthalten i produkten efter spädning eller rekonstituering anges.
För de produkter som anges i 2 punkten i bilagan ska det i märkningen anges att produkten är ”inte avsedd som livsmedel för spädbarn under 1 år”.
Om produkter som väger mindre än 20 gram förpackas i en ytterförpackning, behöver de uppgifter som krävs enligt 1 mom. bara finnas på ytterförpackningen, med undantag av livsmedlets beteckning.
6 § Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 14 juni 2026.
Genom denna förordning upphävs handels- och industriministeriets förordning om vissa former av konserverad, helt eller delvis dehydratiserad mjölk (458/2003).
Produkter som har beretts och förpackats före ikraftträdandet av denna förordning får säljas slut, förutsatt att de uppfyller de krav som gällde före ikraftträdandet.
Rådets direktiv 2001/114/EG (32001L0114), EGT Nr L 15, 17.1.2002, s. 19
Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2014/1438 (32024L1438), EUT L, 24.5.2024
Helsingfors den 9 maj 2025
Jord- och skogsbruksministerSari EssayahRegeringsrådAnne Haikonen
Bilaga 1
PRODUKTERNAS BETECKNINGAR OCH DEFINITIONER
1. Delvis dehydratiserad mjölk är den flytande produkt, sötad eller osötad, som erhålls genom att vattnet delvis avlägsnas från mjölk, från helt eller delvis skummad mjölk eller från en blandning av dessa produkter som får innehålla en tillsats av grädde eller av helt dehydratiserad mjölk eller av båda. Helt dehydratiserad mjölk får tillsättas den färdiga produkten till högst 25 % av mjölktorrsubstansen.
Osockrad kondenserad mjölk:
a) Kondenserad mjölk med hög fetthalt är delvis dehydratiserad mjölk som innehåller minst 15 viktprocent fett och minst 26,5 viktprocent mjölktorrsubstans,
b) Kondenserad mjölk är delvis dehydratiserad mjölk som innehåller minst 7,5 viktprocent fett och minst 25 viktprocent mjölktorrsubstans,
c) Kondenserad mjölk med låg fetthalt,kondenserad, delvis skummad mjölk är delvis dehydratiserad mjölk som innehåller minst 1 och under 7,5 viktprocent fett och minst 20 viktprocent mjölktorrsubstans,
d) Kondenserad skummjölk, kondenserad skummad mjölk är delvis dehydratiserad mjölk som innehåller högst 1 viktprocent fett och minst 20 viktprocent mjölktorrsubstans.
Sockrad kondenserad mjölk:
e) Sockrad kondenserad mjölk är delvis dehydratiserad mjölk med tillsats av sackaros (halvvitt socker, vitt socker eller extravitt socker) och som innehåller minst 8 viktprocent fett och inte mindre än 28 viktprocent mjölktorrsubstans,
f) Sockrad kondenserad mjölk med låg fetthalt, sockrad kondenserad, delvis skummad mjölk är delvis dehydratiserad mjölk med tillsats av sackaros (halvvitt socker, vitt socker eller extravitt socker) och som innehåller minst 1 och under 8 viktprocent fett och minst 24 viktprocent mjölktorrsubstans,
g) Sockrad kondenserad skummjölk, sockrad skummad kondenserad mjölk är delvis dehydratiserad mjölk med tillsats av sackaros (halvvitt socker, vitt socker eller extravitt socker) och som innehåller högst 1 viktprocent fett och minst 24 viktprocent mjölktorrsubstans.
2. Fullständigt dehydratiserad mjölk är den produkt i fast form, vars vattenhalt uppgår till högst 5 viktprocent i den färdiga produkten,som erhålls genom att vattnet avlägsnas från mjölk, från helt eller delvis skummad mjölk, från grädde eller från en blandning av dessa produkter.
a) Mjölkpulver med hög fetthalt, torkad mjölk med hög fetthalt är dehydratiserad mjölk som innehåller minst 42 viktprocent fett.
b) Helmjölkspulver, torkad helmjölk är dehydratiserad mjölk som innehåller minst 26 viktprocent och under 42 viktprocent fett.
c) Mjölkpulver med låg fetthalt, torkad delvis skummad mjölk, pulver av delvis skummad mjölk är dehydratiserad mjölk som innehåller över 1,5 viktprocent och under 26 viktprocent fett.
d) Fettfritt mjölkpulver, torkad skummjölk, skummjölkspulver är dehydratiserad mjölk som innehåller högst 1,5 viktprocent fett.
3. Bearbetningsmetoder
a) Vid framställning av de produkter som anges i 1 punkten underpunkterna e, f och g får en extra mängd laktos som inte överstiger 0,03 viktprocent av den färdiga produktens vikt användas.
b) Utan att det påverkar tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 om fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung ska de produkter som avses i 1 och 2 punkten konserveras på följande sätt:
– produkterna i 1 punkten underpunkterna a, b, c och d genom värmebehandling (sterilisering, ultrapastörisering och så vidare),
– produkterna i 1 punkten underpunkterna e, f och g genom tillsats av sackaros, och
– produkterna i 2 punkten genom dehydratisering.
c) Utan att det påverkar sammansättningskraven i 1 och 2 punkten i den här bilagan, får proteinhalten i mjölk justeras till en minimihalt på 34 viktprocent (uttryckt som fettfri torrsubstanshalt) genom tillsats och/eller avlägsnande av mjölkbeståndsdelar, utan att förhållandet mellan vassleproteiner och kasein ändras.
d) Mjölkens laktoshalt får omvandlas till glukos och galaktos. De ändringar i mjölkens sammansättning som är ett resultat av denna bearbetningsmetod ska anges på produktens förpackning väl synligt, outplånligt och på ett sådant sätt att det är lätt att läsa. Märkningen påverkar inte skyldigheten vad gäller den näringsvärdesmärkning som föreskrivs i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1169/2011 om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna.
4. Tillåtna råvaror
a) Vitaminer och mineraler i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1925/2006 om tillsättning av vitaminer och mineralämnen samt vissa andra ämnen i livsmedel.
b) Följande råvaror är tillåtna för proteinjustering enligt 3 c-punkten:
– mjölkretentat (den produkt som uppstår när mjölkprotein koncentreras genom ultrafiltering av mjölk, delvis skummad mjölk eller skummad mjölk),
– mjölkpermeat (den produkt som uppstår när mjölkprotein och mjölkfett avlägsnas från mjölk, delvis skummad mjölk eller skummad mjölk genom ultrafiltering,
– laktos (en naturlig beståndsdel i mjölk normalt framställd av vassle med en vattenfri laktoshalt på minst 99,0 procent m/m på torr basis. Den kan vara vattenfri eller innehålla en molekyl kristallvatten eller vara en blandning av bägge formerna).
c) Godkända livsmedelsenzymer i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1332/2008 om livsmedelsenzymer.
d) Godkända livsmedelstillsatser i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1333/2008 om livsmedelstillsatser.