Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

103/2025

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Statsrådets förordning om fartygspersonalens boendemiljö ombord på fartyg

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Publiceringsdag
Finlands författningssamling
Författningstext

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 11 § 5 mom. och 13 § 2 mom. i lagen om fartygspersonalens arbets- och boendemiljö samt mathållningen ombord på fartyg (395/2012):

1 §Tillämpningsområde

Denna förordning tillämpas på finska fartyg.

Denna förordning tillämpas dock inte på

1) 

statsfartyg som används för försvars- eller sjöbevakningsuppgifter,

2) 

bärplansbåtar, luftkuddefarkoster eller traditionsfartyg,

3) 

nöjesfartyg,

4) 

fiskefartyg.

2 §Bostadsutrymmenas höjd och läge

Bostadsutrymmena ska ha tillräcklig rumshöjd. I utrymmen där det förutsätts full rörelsefrihet ska höjden vara minst 2,03 meter. Denna minimihöjd tillämpas dock inte på fartyg som förvärvats begagnade utomlands, om det i praktiken är omöjligt eller oskäligt att ändra utrymmena.

Bostadsutrymmena får inte användas som genomgång till arbetsplatserna, och bostadsutrymmena får inte vara direkt anslutna till arbetsutrymmena. Det får inte finnas fri passage från passagerarutrymmena till fartygspersonalens bostadsutrymmen.

Sovhytterna ska i sin helhet placeras ovanför lastlinjen midskepps eller i aktern på fartyget och så att de får dagsljus. Om detta inte är möjligt på grund av fartygets storlek, typ eller användningsändamål, kan sovhytterna placeras i den främre delen av fartyget, dock inte för om kollisionsskottet. Sovhytterna får inte placeras under ett sådant däck där de nås av störande buller.

3 §Sov- och daghytter

Minimiytan för en sovhytt för en person är 4,5 kvadratmeter på fartyg med en bruttodräktighet under 3 000, 5,5 kvadratmeter på fartyg med en bruttodräktighet om 3 000 eller mer men under 10 000 och 7,0 kvadratmeter på fartyg med en bruttodräktighet om 10 000 eller mer.

På passagerarfartyg och specialfartyg är minimiytan för en sovhytt för annan fartygspersonal än befälet 7,5 kvadratmeter i en hytt för två personer, 11,5 kvadratmeter i en hytt för tre personer och 14,5 kvadratmeter i en hytt för fyra personer. På fartyg som inte är passagerar- eller specialfartyg, vars bruttodräktighet understiger 1 000 och i fråga om vilket arbetarskyddsmyndigheten beviljat undantag enligt 11 § 2 mom. i lagen om fartygspersonalens arbets- och boendemiljö samt mathållningen ombord på fartyg (395/2012), får en sovhytt delas av två personer, om hyttens golvyta är minst 7 kvadratmeter.

En person som hör till befälet ska ha en daghytt i anslutning till sovhytten, om detta är möjligt. Fartygets befälhavare, överstyrman och maskinchef ska dock alltid ha en separat daghytt i anslutning till sovhytten, om fartygets bruttodräktighet är 3 000 eller mer. Om en person som hör till befälet inte har en separat daghytt i anslutning till sovhytten, är minimiytan för sovhytten 8,5 kvadratmeter på passagerar- och specialfartyg och 7,5 kvadratmeter på övriga fartyg om fartygets bruttodräktighet understiger 3 000, 8,5 kvadratmeter om fartygets bruttodräktighet är 3 000 eller mer men under 10 000 och 10,0 kvadratmeter om fartygets bruttodräktighet är 10 000 eller mer.

Män och kvinnor ska ha separata sovhytter.

Vad som i denna paragraf föreskrivs om sovhytternas golvyta tillämpas dock inte på fartyg med en bruttodräktighet under 200, om det är motiverat med beaktande av fartygets storlek och fartygspersonalens volym, och inte heller på fartyg som förvärvats begagnade utomlands, om det i praktiken är omöjligt eller oskäligt att ändra utrymmena.

4 §Sovhytternas utrustning

I sovhytten ska det finnas en egen sovplats för varje person ur fartygspersonalen som anvisats en plats i hytten. Sovplatsen ska vara minst 1,98 meter lång och 0,80 meter bred. I sovhytten ska det dessutom för varje person ur fartygspersonalen som anvisats en plats i hytten finnas ett låsbart och med en hylla försett klädskåp som rymmer minst 475 liter, och en byrå eller motsvarande som rymmer minst 56 liter. Om byrån är inbyggd i klädskåpet ska den sammanlagda volymen vara minst 500 liter.

I en sov- eller daghytt ska det finnas ett bord samt en sittplats för varje person som anvisats en plats i hytten. I sovhytten ska det dessutom finnas en spegel, ett skåp för personliga föremål, en bokhylla och ett tillräckligt antal klädkrokar. Om det finns flera sovplatser i sovhytten ska varje sovplats förses med ett draperi.

På fartyg med en bruttodräktighet om 500 eller mer ska det finnas ett extra klädskåp i hytter som anvisats för personal som regelbundet byts ut. Det är möjligt att avvika från detta om det är nödvändigt av tekniska skäl och motsvarande utrustning kan ordnas på annat sätt.

På fartyg med en bruttodräktighet under 500 och på specialfartyg är det möjligt att avvika från bestämmelserna om hytternas utrustning, om detta är nödvändigt av tekniska skäl och motsvarande utrustning kan ordnas på annat sätt.

5 §Material, isolering och avlopp

De material som används i durkar, skivor, fogar, paneler och innerskott ska vara ändamålsenliga och främja en sund boendemiljö.

Bostadsutrymmena ska vara tillräckligt isolerade och ha ett ändamålsenligt avlopp.

Till bostadsutrymmena får det inte ledas genomföringar för hydraulrör, gasrör, ångrör eller andra motsvarande rör, om det inte är nödvändigt av tekniska skäl.

6 §Ventilation

I bostadsutrymmena ska det finnas mekanisk ventilation. Bostadsutrymmenas ventilation ska vara tillräcklig med beaktande av utrymmets användningsändamål. Ventilationssystemet i sovutrymmen och mässar ska kunna regleras så att en tillfredsställande luftkvalitet och tillräcklig ventilation kan säkerställas vid alla väderleks- och klimatförhållanden. Från sanitetsutrymmen och sjukhytter ska frånluften ledas direkt utomhus.

Den mekaniska ventilationen ska hållas i funktionsdugligt skick. Ventilationssystemet ska regelbundet rengöras från smuts och andra föroreningar. Systemet ska fungera på ett sätt som inte medför olägenheter eller risker för fartygspersonalens hälsa.

7 §Uppvärmning och luftkonditionering

Uppvärmningen ska vara tillräcklig med beaktande av fartygets fartområde. Temperaturen ska vara cirka 20 grader Celsius. Värmen ska sprida sig jämnt i alla utrymmen på ett sätt som inte medför olägenheter.

Bostadsutrymmena på ett fartyg med en bruttodräktighet om 200 eller mer ska ha luftkonditionering, om inte fartyget är i trafik på ett område där klimatförhållandena inte kräver det.

8 §Belysning

I bostadsutrymmena ska det finnas tillräcklig allmänbelysning, platsbelysning vid behov och reservbelysning längs gångarna i bostadsutrymmena. Vid huvudändan av sovplatsen ska det finnas läsbelysning. I sov- och daghytterna ska det dessutom finnas bordsbelysning.

Belysningen ska till sin färg vara enhetlig och så lik naturligt ljus som möjligt. Belysningen får inte orsaka bländning eller störande skuggor eller i övrigt störa synen.

9 §Buller

En mätning av den A-vägda ljudtrycksnivån på buller i bostadsutrymmena ska göras på nya fartyg och fartyg som förvärvats utomlands, om detta inte har gjorts tidigare. Bullernivån ska också mätas om väsentliga ändrings- och reparationsarbeten har utförts på fartyget. En utredning över mätningen ska förvaras ombord på fartyget.

Den A-vägda ljudtrycksnivån på buller får inte överskrida de värden som anges i bilagan.

Den A-vägda ljudtrycksnivån på buller ska mätas med iakttagande av bestämmelserna i Internationella sjöfartsorganisationens sjösäkerhetskommittés resolution MSC.337(91) om en kod för bullernivåer på fartyg, dock med beaktande av fartygets storlek.

10 §Luftljudsisolering

Luftljudsisoleringen mellan sovhytterna och övriga utrymmen ska åtminstone motsvara följande värden på isoleringsindexet:

1) 

30 decibel mellan sovhytter,

2) 

45 decibel mellan en sovhytt och ett bullrigt utrymme där den A-vägda ljudtrycksnivån är högst 85 decibel,

3) 

30 decibel mellan en sovhytt och en gång.

Från värdena på isoleringsindexet för luftljud enligt 1 mom. tillåts på fartyget en avvikelse på 3 decibel.

Om det konstateras eller finns skäl att misstänka att fartygets luftljudsisolering inte motsvarar de i denna paragraf föreskrivna värdena på isoleringsindexet, ska fartygets luftljudsisolering mätas.

11 §Rekreationsutrymmen

Med beaktande av fartygets storlek och fartygspersonalens volym ska det på fartygets öppna däck reserveras ett eller flera utrymmen där fartygspersonalen kan vistas när de inte arbetar. Dessutom ska det på fartyget för de personer som bor ombord ordnas rekreations- och fritidsmöjligheter som motsvarar deras behov, inklusive sociala kontakter.

På fartyg med en bruttodräktighet om 500 eller mer ska det finnas ändamålsenligt placerade och utrustade separata rekreationsutrymmen. På fartyg med en bruttodräktighet om 5 000 eller mer ska det dessutom finnas ett ändamålsenligt utrustat samlingsrum samt separata utrymmen för fritidsaktiviteter och motionsidrott.

12 §Mässar

Fartygets mässar ska placeras separat från sovhytterna och så nära köket som det i praktiken är möjligt.

Mässarna ska vara tillräckligt rymlig och ändamålsenligt möblerad och utrustad med beaktande av hur många medlemmar av fartygspersonalen som använder utrymmet samtidigt. På andra fartyg än passagerarfartyg ska mässarna ha en yta på minst 1,5 kvadratmeter per matgäst.

Mässarna ska nås av naturligt ljus.

På fartyg med en bruttodräktighet under 200 och på specialfartyg med en bruttodräktighet under 3 000 är det möjligt att avvika från bestämmelserna om mässarna, om detta är nödvändigt av tekniska skäl.

13 §Sanitetsutrymmen

Fartyget ska ha ändamålsenligt utrustade sanitetsutrymmen. Utrymmena eller användningen av dem ska ordnas separat för män och kvinnor.

Med undantag för passagerarfartyg ska det i varje sovhytt på fartyg med en bruttodräktighet om 200 eller mer finnas ett tvättställ, om det inte finns ett tvättställ i ett sanitetsutrymme i anslutning till hytten.

Om fartyget inte har personliga sanitetsutrymmen för dem som bor ombord, ska fartyget ha minst en toalett och ett tvättställ samt en dusch eller ett badkar per högst sex personer.

På ett fartyg med en bruttodräktighet om 3 000 eller mer ska det finnas sanitetsutrymmen i omedelbar närhet av kommandobryggan och maskinrummet eller maskinkontrollrummet.

På ett lastfartyg med en bruttodräktighet om 500 eller mer ska det finnas sanitetsutrymmen i omedelbar närhet av däcket.

Tvättutrymmena ska ha rinnande varmt och kallt sötvatten.

14 §Bastuutrymmen

På fartyg med en bruttodräktighet om 500 eller mer ska det finnas bastuutrymmen, om inte möjligheten att bada bastu har ordnats på något annat sätt.

I bastuutrymmena ska det finnas ett basturum, tvättrum och omklädningsrum. Basturummet ska ha en dörr som öppnas utåt genom ett lätt tryck.

Vad som i denna paragraf föreskrivs om bastuutrymmen tillämpas inte på fartyg som förvärvats begagnade utomlands, om det i praktiken är omöjligt eller oskäligt att bygga bastuutrymmen ombord på fartyget.

15 §Sjukhytt

Ett fartyg ska ha en sjukhytt, om fartygspersonalen uppgår till minst 15 personer och fartyget under normala förhållanden är till havs över tre dygn utan avbrott. Sjukhytten får användas endast för det ändamål som den planerats för.

Sjukhytten ska vara lätt tillgänglig under alla väderleksförhållanden. Bäddplatser, belysning, ventilation och uppvärmning ska planeras så att de främjar patientvården och patienternas välbefinnande. Vid varje bäddplats ska det finnas en anordning med vilken man vid behov kan kontakta en medlem av befälet som har arbetsskift.

I anslutning till eller i omedelbar närhet till sjukhytten ska det finnas sanitetsutrymmen.

16 §Klädvård

På fartyg med en bruttodräktighet om 200 eller mer ska det finnas möjlighet att tvätta och torka besättningens kläder och vid behov stryka kläderna i en tvättstuga eller i ett utrymme som annars lämpar sig för detta ändamål, om inte tvätteritjänster har ordnats på något annat sätt. Utrymmena ska dimensioneras så att de är tillräckliga med tanke på antalet fartygsanställda och den sedvanliga restiden. Utrymmena ska förses med ändamålsenlig utrustning.

17 §Skåp och övriga förvaringsutrymmen samt anslagstavla

På fartyg med en bruttodräktighet om 500 eller mer ska var och en som hör till däcks- och maskinpersonalen utanför sin sovhytt ha ett låsbart personligt skåp för förvaring av arbetskläder.

På fartyg med en bruttodräktighet om 500 eller mer ska det finnas ett separat utrymme för torkning av fartygspersonalens våta arbetskläder.

Fartyget ska ha ett ändamålsenligt utrymme för städredskap.

För fartygspersonalens oförtullade varor ska det finnas minst ett skåp eller utrymme som går att låsa eller försegla på lämpligt sätt med beaktande av fartygets fartområde.

För dokument som gäller arbetarskyddssamarbetet och för andra dokument som gäller anställningsrelaterade frågor ska det ordnas ett lämpligt förvaringsutrymme.

Det ska finnas en anslagstavla på ett ändamålsenligt ställe i fartyget.

18 §Renlighet och ordning

Renlighet och ordning ska iakttas i bostadsutrymmena. Bostadsutrymmena ska rengöras tillräckligt ofta. Utrymmena ska rengöras grundligt tre gånger om året, när hela fartygspersonalen byts ut och vid smittorisk eller av andra motsvarande skäl. Sov- och daghytterna ska rengöras grundligt när alla personer i en hytt byts ut.

19 §Skydd mot malariamyggor

På fartyg som regelbundet anlöper hamnar där det finns malariamyggor ska det finnas lämplig utrustning för att skydda sig mot myggorna.

20 §Ikraftträdande och övergångsbestämmelser

Denna förordning träder i kraft den 1 april 2025.

Genom denna förordning upphävs statsrådets förordning om fartygspersonalens boendemiljö ombord på fartyg (825/2012), nedan den upphävda förordningen .

På ett fartyg som har varit i bruk eller varit färdigt den 1 januari 2013 eller tidigare, vars kölsträckning har ägt rum den 30 april 2013 eller tidigare, eller som har förvärvats begagnat utomlands den 20 augusti 2023 eller tidigare tillämpas de bestämmelser som gällde vid ikraftträdandet av denna förordning, med undantag för 7 och 12 § i den upphävda förordningen. På sådana fartyg tillämpas dock i stället för bestämmelserna i den upphävda förordningen bestämmelserna i denna förordning, om de är lindrigare än bestämmelserna i den upphävda förordningen.

Om det på ett fartyg har gjorts en mätning av den A-vägda ljudtrycksnivån i bostadsutrymmen i enlighet med de bestämmelser som gällde vid ikraftträdandet av denna förordning, behöver mätningen inte göras på nytt efter ikraftträdandet. Om väsentliga reparations- eller ändringsarbeten utförs på ett fartyg som omfattas av denna förordning efter att denna förordning har trätt i kraft, tillämpas dock denna förordning på värdena för den A-vägda ljudtrycksnivån på buller och på mätningen av värdena.

rådets direktiv 2009/13/EG, EUT L 124, 20.5.2009, s. 30

Helsingfors den 20 mars 2025

Minister för social trygghetSanni Grahn-LaasonenRegeringssekreterareNoora Pajukoski

Bilaga

BULLERVÄRDEN FÖR DEN A-VÄGDA LJUDTRYCKSNIVÅN I BOSTADSUTRYMMEN

Fartygets bruttodräktighet

under 500

500 – 1 599

1 600 – 9 999

minst 10 000

Den maximala A-vägda ljudtrycksnivån

Sov-*, dag- och sjukhytter

70 dB

65 dB

60 dB

55 dB

Mässarna samt samlingsrum och andra utrymmen inomhus för rekreation och fritid

75 dB

70 dB

65 dB

60 dB

*På fartyg som förvärvats begagnade utomlands får den A-vägda ljudtrycksnivån på buller i sovhytter överstiga dessa värden med högst 5 decibel.

Till början av sidan