Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

910/2024

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Lag om ändring av lagen om allmänt bostadsbidrag

Typ av författning
Lag
Meddelats
Publiceringsdag
Finlands författningssamling
Författningstext

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med riksdagens beslut

upphävs i lagen om allmänt bostadsbidrag ( 938/2014 ) 27 § 3 mom., sådant det lyder i lag 1143/2017,

ändras 10 § 3 mom., 12 § 4 och 5 mom., 18 §, 19 § 1 mom. och 51 § 1 mom., av dem 10 § 3 mom. sådant det lyder i lag 1241/2023 och 51 § 1 mom. sådant det lyder i lag 1143/2017, samt

fogas till lagen en ny 13 §, i stället för den 13 § som upphävts genom lag 1241/2023, som följer:

10 §Maximala boendeutgifter


Kommunerna delas in i kommungrupper enligt följande:

1) 

till kommungrupp I hör Esbo, Grankulla, Helsingfors och Vanda,

2) 

till kommungrupp II hör Borgå, Hyvinge, Joensuu, Jyväskylä, Kervo, Kuopio, Kyrkslätt, Lahtis, Lojo, Nokia, Nurmijärvi, Reso, Riihimäki, Rovaniemi, Seinäjoki, Sibbo, Sjundeå, Tammerfors, Tavastehus, Träskända, Tusby, Uleåborg, Vichtis och Åbo,

3) 

till kommungrupp III hör alla andra kommuner än de som nämns i 1 eller 2 punkten.

12 §Inkomster som ska beaktas i bostadsbidraget


Med avvikelse från 1 mom. ska

1) 

inkomst som tjänats in såsom företagare, lantbruksföretagare och stipendiat beaktas till det belopp som arbetsinkomsten har fastställts till enligt lagen om pension för företagare (1272/2006) och lagen om pension för lantbruksföretagare (1280/2006), om det inte av andra uppgifter som beskriver företagarens inkomstnivå framgår att företagarens inkomstnivå är minst dubbelt så hög som den fastställda arbetsinkomsten, samt

2) 

som inkomst av skogsbruk beaktas den enligt 7 § 3 mom. i lagen om värdering av tillgångar vid beskattningen (1142/2005) fastställda genomsnittliga årliga avkastningen för skog multiplicerad med arealen skog.

Ränteinkomster och utdelningar beaktas som inkomster, om de personliga ränteinkomsterna och utdelningarna för en medlem i hushållet sammanlagt överstiger tio euro i månaden. Vid bedömning av ränteinkomsterna dras 2 000 euro av från depositionerna som dispositionsmedel. Avdraget görs separat från varje hushållsmedlems depositioner.


13 §Inkomst från förmögenhet

Till de inkomster som avses i 12 § läggs 20 procent av de till hushållet hörande personernas sammanlagda förmögenhet enligt 2 mom. dividerad med tolv till den del förmögenheten överstiger 10 000 euro, om hushållet omfattar en vuxen, och 20 000 euro, om hushållet omfattar fler än en vuxen. Från förmögenheten avdras skulderna, med undantag för konsumtionskrediter och andra kortfristiga skulder.

Vid beräkningen av fasta månadsinkomster beaktas som förmögenhet följande som ägs av en medlem i hushållet:

1) 

fastigheter med undantag för fritidsbostäder i eget bruk,

2) 

näringsverksamhetens och jordbrukets tillgångar samt andelar av sammanslutningars tillgångar,

3) 

bostadsaktier,

4) 

skogsegendom,

5) 

depositioner, obligationer, masskuldebrev och annan motsvarande förmögenhet,

6) 

offentligt noterade aktier och andelar i placeringsfonder, och

7) 

försäkringsplaceringar.

Förmögenhet som avses i 1 och 2 punkten beaktas enligt det vid beskattningen fastställda eller beräknade värdet. Som värde på skogsegendomen beaktas den inkomst av skogsbruk som avses i 12 § 4 mom. 2 punkten multiplicerad med talet tio. Obligationer och masskuldebrev beaktas till gängse värde. Som värde på offentligt noterade aktier och andelar i en placeringsfond beaktas 70 procent av värdet på den sista börsdagen året före tidpunkten för beviljande eller justering. Försäkringsplaceringar beaktas enligt återköpsvärdet.

Från depositionerna avdras 2 000 euro som dispositionsmedel. Avdraget görs separat från varje hushållsmedlems depositioner.

Som förmögenhet beaktas dock inte hushållsmedlemmarnas andelar i dödsbon, depositioner på bostadssparpremiekonton och inte heller barns förmögenhet. Förmögenheten beaktas heller inte om hushållsmedlemmen inte har besittningsrätt till den. Hushållsmedlemmen ska visa att han eller hon inte har besittningsrätt till sin förmögenhet, om detta inte framgår av beskattningsuppgifterna.

Om hushållets förmögenhet enligt 2 mom. efter avdrag för skulder och för dispositionsmedel uppgår till minst 50 000 euro, föreligger inte rätt till bostadsbidrag.

18 §Retroaktiv ansökningstid

Bostadsbidrag beviljas retroaktivt för högst den månad som föregår ansökan, om förutsättningarna för erhållande av bidrag redan då uppfyllts. Samma förfarande tillämpas när bostadsbidraget höjs med stöd av 27 §. Av särskilda skäl kan bostadsbidrag beviljas eller höjas retroaktivt för en längre tid.

19 §Sökandens anmälningsskyldighet

Av ansökan om bostadsbidrag ska framgå

1) 

personuppgifterna för sökanden och de andra personer som hör till hushållet,

2) 

boendeutgifterna och uppgifter som behövs för att bestämma dem,

3) 

uppgifter om inkomster enligt 12 § och förmögenhet enligt 13 § för alla personer som hör till hushållet.


51 §Indexbindning

De belopp som anges i denna lag binds vid förändringar i prisnivån i enlighet med lagen om folkpensionsindex (456/2001). Detta gäller dock inte beloppet av dispositionsavdraget enligt 12 §, förmögenhetsgränserna och beloppet av dispositionsavdraget enligt 13 §, den minsta bassjälvriskandelen enligt 16 §, det minsta bidrag som ska betalas enligt 24 §, beloppet av de förändringar i inkomsterna och boendeutgifterna som gäller bidragstagarens anmälningsskyldighet eller justeringen av bidrag enligt 20 och 27 § samt de maximala boendeutgifterna enligt 10 §.



Denna lag träder i kraft den 1 januari 2025 och den tillämpas på bidrag som beviljas eller justeras vid den tidpunkten eller därefter.

RP 126/2024

ShUB 22/2024

RSv 160/20

Helsingfors den 19 december 2024

Republikens PresidentAlexander StubbMinister för social trygghetSanni Grahn-Laasonen

Till början av sidan