Statsrådets förordning om specialunderstöd till sammanslutningar som främjar en hållbar tillväxtpolitik och företags internationalisering
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Uppdaterad författning
- 154/2024
- Finlands författningssamling
- Författningstext
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 8 § i statsunderstödslagen (688/2001):
1 §Tillämpningsområde
Denna förordning innehåller bestämmelser om sådant understöd enligt 5 § 3 mom. i statsunderstödslagen (688/2001) som beviljas av statens medel som specialunderstöd till aktörer som främjar en hållbar tillväxtpolitik och företags internationalisering.
2 §Statsbidragsmyndighet
Arbets- och näringsministeriet är den statsbidragsmyndighet som avses i 4 § 1 punkten i statsunderstödslagen.
3 §Understödsmottagare och användningsändamål för understödet
Understöd kan beviljas sådana i Finland registrerade sammanslutningar som är verksamma på nationell nivå och som stöder utvecklingen av arbets- och näringsministeriets ansvarsområde. Understöd kan av särskilda skäl beviljas sammanslutningar som är registrerade utomlands, om nyttan av projektet tillfaller Finland.
Den som ansöker om understöd ska ha behövliga ekonomiska och andra förutsättningar att genomföra projektet.
Understöd kan beviljas för sakkunnig-, informations- och rådgivningstjänster som tillhandahålls avgiftsfritt och som stöder små och medelstora företags export, beredskap för internationalisering samt deras internationella konkurrenskraft och tillväxt. En förutsättning för beviljande av understöd är dessutom att verksamheten eller projektet för sin del stärker och kompletterar tjänsterna hos Team Finland-nätverket, som består av offentliga leverantörer av internationaliseringstjänster. Understöd beviljas inte för tjänster som riktar sig till enskilda företag.
4 §Ansökan om understöd
Understöd ska sökas innan projektet inleds. Ansökan ska åtminstone innehålla följande uppgifter:
sökandens namn, kontaktinformation och hemort, företags- och organisationsnummer, kontaktperson för projektet och en utredning om namnteckningsrätt,
projektets namn, en beskrivning av projektet, projektets syfte enligt 3 § 3 mom., projektets mål, sättet att genomföra projektet, samarbetspartner och datum när projektet inleds och avslutas,
en redogörelse för understödsmottagarens ekonomiska och andra förutsättningar att genomföra projektet, inklusive en kostnadsberäkning och en finansieringsplan för projektet,
en redogörelse för annan finansiering som fåtts eller sökts för projektet,
det understödsbelopp som söks och en beskrivning av understödets betydelse för genomförandet av projektet, och
en redogörelse för hur den verksamhet som inletts genom projektet fortsätter efter projektet, om inte det på grund av projektets natur är onödigt.
5 §Godtagbara kostnader
Som godtagbara kostnader betraktas följande kostnader som är skäliga och nödvändiga för projektet:
lönekostnader och anknytande lagstadgade kostnader,
kostnader för köpta tjänster,
resekostnader,
andra behövliga direkta kostnader för genomförandet av projektet än de som avses i 1–3 punkten.
Av övriga kostnader för projektet än de som avses i 1 mom. godkänns som grund för understödet dessutom 12 procent av det sammanlagda beloppet av de godtagbara direkta kostnader som avses i det momentet.
Understöd beviljas dock inte för sådana lönekostnader som avses i 1 mom. 1 punkten till den del de överskrider den lön som den sökande organisationen i allmänhet betalar för motsvarande arbete och inte heller för andra lönekostnader, om de inte är lagstadgade eller baserar sig på tjänste- eller arbetskollektivavtal som är förpliktande för arbetsgivaren.
Om det tjänste- eller arbetskollektivavtal som tillämpas på understödsmottagaren inte innehåller bestämmelser om ersättning av resekostnader eller inget tjänste- eller arbetskollektivavtal tillämpas på understödsmottagaren, är resekostnaderna understödsberättigande enligt statens gällande resereglemente, som ingår i statens tjänste- och arbetskollektivavtal.
Om lagen om offentlig upphandling och koncession (1397/2016) inte tillämpas på den verksamheten som finansieras genom understöd, ska understödsmottagaren kunna visa att kostnaderna för upphandlingen är skäliga. De handlingar som gäller upphandlingen ska bevaras.
6 §Understödets belopp
Understödet uppgår i regel till 50 procent av de godtagbara totalkostnaderna. Av särskilda skäl kan understödet dock uppgå till högst 75 procent av de godtagbara totalkostnaderna.
7 §Engångsersättning
Arbets- och näringsministeriet kan på ansökan besluta att understödet betalas ut som en engångsersättning, om arbetet i projektet eller dess resultat klart kan bedömas. Understöd som beviljas som en engångsersättning för ett projekt kan uppgå till högst 50 000 euro.
Vid ansökan om en engångsersättning ska för fastställande av understödet lämnas in en detaljerad kostnadsberäkning med motiveringar samt en uppskattning av anskaffningar från utomstående.
I ett understödsbeslut som gäller en engångsersättning ska det arbete eller den åtgärd som utförs inom projektet specificeras så att genomförandet av projektet kan säkerställas.
8 §Förskott
Vid långvariga eller omfattande projekt kan av grundad anledning eller, om genomförandet av projektet annars skulle äventyras, på ansökan i förskott betalas 50 procent av det beviljade understödet när projektet inleds och 30 procent när hälften av projektet har genomförts. Om betalningen av förskott grundar sig på förbindelse att betala betydande summor i förskott eller andra motsvarande poster kan det belopp som betalas i förskott vid inledningen av projektet vara högre än detta, dock högst 80 procent av det beviljade understödet.
9 §Utbetalning av understödet och redogörelse för användningen av understödet
Understöd som beviljats i någon annan form än som engångsersättning betalas på ansökan i efterskott enligt uppkomna, betalda och godtagbara kostnader i en eller flera poster. Understöd som beviljats som engångsersättning kan betalas när åtgärderna enligt den godkända planen har genomförts i sin helhet.
Projektets inkomster dras av från projektets godtagbara kostnader. Med inkomster avses sådana penningflöden som baserar sig på vederlag och som genereras direkt genom de rapporterade kostnaderna för den det projekt som får understöd. Inkomsterna kan härröra från försäljning, uthyrning, ersättning för användning eller annan överförd ersättning.
Till ansökan om utbetalning av understöd ska fogas en specifikation av de kostnader som uppkommit. Innan den sista posten betalas ut ska understödsmottagaren lägga fram en godtagbar utredning om användningen av medlen och om uppnådda resultat. Den sista posten utgör minst 10 procent av det beviljade understödet.
Understödsmottagarens bokföring ska ordnas så att användningen av understödet utan svårighet kan övervakas.
10 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 7 april 2024.
Helsingfors den 4 april 2024
NäringsministerWille RydmanLedande sakkunnigTeo Kangaspunta