Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

887/2023

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Statsrådets förordning om bokföring i mikroföreningar

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Publiceringsdag
Finlands författningssamling
Författningstext

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 37 a § 7 mom. i föreningslagen (503/1989):

1 kap.Allmänna bestämmelser

1 §Tillämpningsområde

Denna förordning innehåller bestämmelser om hur föreningars bokföring enligt 37 a § 2–6 mom. i föreningslagen (503/1989) ska ordnas och vad den ska innehålla samt om scheman, årskalkyler och årssammanställningar som gäller bokföringen.

2 §Definitioner

I denna förordning avses med

1) 

mikroförening en i 37 a § 2 mom. i föreningslagen avsedd förening i vars stadgar det bestäms eller som på det sätt som avses i det momentet har beslutat att 3–7 mom. i den paragrafen ska tillämpas på föreningens bokföring,

2) 

bokföring som görs tillgänglig för medlemmarna ett förfarande enligt 37 a § 6 mom. i föreningslagen där en föreningsmedlem på begäran har rätt att få tillgång till bokföringen en gång för varje avslutad kalendermånad och där uppgifterna senast två veckor efter begäran ska hållas framlagda under minst två veckor.

2 kap.Uppgifter under räkenskapsåret

3 §Allmänna förfaringssätt

En mikroförenings utgifter och inkomster ska bokföras per räkenskapsår. Transaktionerna ska bokföras så att mikroföreningen fortlöpande kan klarlägga beloppet av skulder och fordringar och så att bokföringen kan ge den information som behövs för fullgörande av skattskyldigheten och uppfyllande av villkoren för eventuella understöd. Varje transaktion i bokföringen ska ha ett kvitto eller någon annan verifikation som underlag.

Trots bestämmelserna i denna paragraf ska en mikroförening iaktta vad som annanstans i lag eller med stöd av lag föreskrivs eller bestäms med avseende på bokföringsmässiga skyldigheter, om mikroföreningens verksamhet förutsätter verksamhetstillstånd eller om en myndighet övervakar dess verksamhet.

På bokföringen av en mikroförenings transaktioner och på bokföringsmaterialet tillämpas 2 kap. 1, 2, 4, 5, 5 a, 5 b, 6, 7, 7 a och 9 § i bokföringslagen (1336/1997).

Utgifter och inkomster bokförs enligt kontantprincipen som avses i 2 kap. 3 § 2 mom. i bokföringslagen.

Mikroföreningar är inte skyldiga att ha dubbel bokföring i enlighet med bokföringslagen. En understödsgivare eller en behörig myndighet kan dock kräva att en mikroförening har dubbel bokföring.

4 §Bokföring som grundar sig på uppgifterna i kontoutdraget

En mikroförenings bokföring ska grunda sig på kontoutdraget eller uppgifterna i kontoutdraget. Finansiella transaktioner ska framgå av kontoutdraget och de ska kunna kopplas ihop med motsvarande kvitton eller verifikation.

Mikroföreningens medelsanvändning och medelsanskaffning ska grunda sig på kontobetalningar. Bestämmelser om hantering av kontantbetalningar finns i 6–8 §.

Mikroföreningen kan ordna sin bokföring genom att föra en dagsspecifik huvudbok som baserar sig på uppgifterna i kontoutdraget och av vilken följande framgår i kronologisk ordning för varje transaktion i kontoutdraget:

1) 

tidpunkt för genomförande,

2) 

belopp,

3) 

innehåll och samband med verifikationen samt behövlig specifikation, om det ingår flera transaktioner i en kontoutdragsnotering,

4) 

en innehållsenlig notering på huvudbokföringens konton.

Mikroföreningen ska bestämma kontona för sin huvudbokföring ( huvudbokskonton ) på basis av verksamhetens natur. Huvudbokskontona utgörs av

1) 

de konton som hänför sig till benämningarna i det resultaträkningsschema som avses i 10 § och de konton som krävs enligt de förteckningar som utgör noter,

2) 

de konton som behövs för uppföljning av hur bidrag används och penningmedel samlas in.

Sambandet mellan huvudbokföringen och den årskalkyl som avses i 11 § och vice versa ska kunna påvisas utan svårighet.

5 §Bokföring som görs tillgänglig för medlemmarna

Trots bestämmelserna i 4 § 4 mom. får bokföring som görs tillgänglig för medlemmarna grunda sig på enbart 1 och 2 mom. i den paragrafen samt på kontoutdragsuppgifter enligt 3 mom. 1–3 punkten i den paragrafen. Då krävs ingen separat huvudbokföring som grundar sig på kontoutdrag.

6 §Transaktioner som görs genom kontantbetalningar

En mikroförening kan ha en kontantkassa för mottagande av betalningsprestationer av ringa värde. Dessutom får en utgift av ringa värde betalas ur kontantkassan, om det på grund av den skaffade varans eller tjänstens art inte är ändamålsenligt att betala den från kontot. Kontantkassan ska bokföras omsorgsfullt ( kassabok ) för varje räkenskapsår.

Betalningsprestationerna ska bokföras i kassaboken på basis av betalningens art och med den noggrannhet som gäller för den huvudbokföring som avses i 4 § 3 mom. Varje betalning till eller från kassan ska antecknas separat i kassaboken den dag då betalningen har gjorts.

Av varje anteckning i kassaboken ska klart framgå grunden för betalningen och av vem eller till vem betalningen har gjorts. Om betalningen har gjorts till ett företag eller någon annan juridisk person, ska verifikationen över betalningen förvaras som bilaga till kassaboken.

7 §Skyldighet att granska kontantkassan

Det belopp som finns i kontantkassan ska i slutet av räkenskapsåret och minst en gång under räkenskapsperioden granskas mot kassaboken. Granskningen utförs av två medlemmar i föreningen, som gör en anteckning om granskningen i kassaboken.

8 §Redovisningsskyldighet med avseende på kontantkassan

Penningmedlen i kontantkassan ska registreras på kontoutdraget genom att deponera medlen på kontot utan dröjsmål, dock senast två veckor från transaktionen. Om det sammanlagda beloppet av de inkomster och utgifter som betalats kontant är ringa och kontantkassans sammanlagda belopp inte är större än ringa, räcker det dock att kontantkassans medel deponeras på kontot endast i slutet av räkenskapsåret. Som ringa sammanlagt belopp för kontantkassan ska anses högst 300 euro, om inte ett lägre sammanlagt belopp beslutas av föreningsmötet.

När den redovisning som avses i 1 mom. görs, ska genom samma överföring i bokföringen de sammanlagda belopp som kassabokföringen utvisar och som redovisas enligt huvudbokskonton överföras på respektive motsvarande huvudbokskonto, så att alla transaktioner och belopp kan härledas ur huvudbokföringen i årskalkylen.

I slutet av räkenskapsåret ska kontantkassans saldo vara noll eller samma som vid inledningen av räkenskapsåret.

3 kap.Uppgifter efter räkenskapsåret

Årskalkyl

9 §Årskalkylens innehåll

För räkenskapsåret ska det upprättas en årskalkyl som utgörs av resultaträkningen och följande noter:

1) 

en förteckning över tillgångar och fordringar,

2) 

en förteckning över skulder,

3) 

en ansvarsförteckning.

10 §Resultaträkning

Resultaträkningen för ett räkenskapsår ska upprättas i enlighet med det resultaträkningsschema som avses i bilagan till denna förordning. I resultaträkningen ska också motsvarande uppgifter för det föregående räkenskapsåret presenteras. Resultaträkningen får även upprättas med iakttagande av det resultaträkningsschema som anges i statsrådets förordning om uppgifter som ska tas upp i små- och mikroföretags bokslut (1753/2015). Resultaträkningen får kompletteras med mellansummor och i den får tas upp sådana nya poster som till sitt innehåll inte kan hänföras till de benämningar som nämns i resultaträkningsschemat.

11 §Förteckningar som utgör noter till årskalkylen

Ur förteckningen över tillgångar och fordringar ska i detalj och gruppvis uppräknat framgå åtminstone

1) 

anskaffningsutgiften eller fordrans värde,

2) 

ökningar och minskningar i tillgångar och fordringar under räkenskapsåret,

3) 

det sammanlagda beloppet av de fordringar som hänför sig till medlemmarnas betalningsskyldighet samt ökningar och minskningar av fordringarna under räkenskapsåret.

Ur förteckningen över skulder ska i detalj och gruppvis uppräknat framgå åtminstone

1) 

skuldbeloppen samt ökningar och minskningar av dem under räkenskapsåret,

2) 

separat lån till styrelsemedlemmar och åtaganden till förmån för dem, specificerade i enlighet med vad som föreskrivs i 3 kap. 9 § i statsrådets förordning om uppgifter som ska tas upp i små- och mikroföretags bokslut.

Av ansvarsförteckningen ska i detalj och gruppvis uppräknat framgå åtminstone ansvarsbeloppen samt ökningar och minskningar av dem under räkenskapsåret.

Förfaranden som ska iakttas vid bokföring som görs tillgänglig för medlemmarna

12 §Skyldighet att upprätta och presentera en årssammanställning för räkenskapsåret

Inför föreningsmötet ska det upprättas en årssammanställning över bokföringen, om mikroföreningen inte i enlighet med 37 a § 6 mom. i föreningslagen är skyldig att upprätta en årskalkyl och de aktörer som beviljat mikroföreningen understöd har godtagit ett förfarande där det inte krävs att en årskalkyl upprättas. Årssammanställningen ska presenteras vid föreningsmötet.

13 §Innehållet i årssammanställningen samt förvaring av den

I årssammanställningen ska anges åtminstone

1) 

föreningens namn och FO-nummer,

2) 

de ansvarsskyldigas namn och bostadsorter,

3) 

en redogörelse för hur bokföringen i praktiken hållits tillgänglig för medlemmar under räkenskapsåret,

4) 

de konton som ligger till grund för bokföringen under räkenskapsåret,

5) 

ingående och utgående saldo för varje konto under räkenskapsåret samt kontots saldo sista dagen i den månad som föregår föreningsmötet,

6) 

det sammanlagda värdet av uttag från och insättningar på varje konto samt antalet kontotransaktioner eller kontoutdragets uppgifter i sin helhet,

7) 

saldona enligt huvudgrupp för förteckningen över tillgångar och fordringar, förteckningen över skulder och ansvarsförteckningen,

8) 

det sammanlagda beloppet av de fordringar som hänför sig till medlemmarnas betalningsskyldighet samt ökningar och minskningar av dem under räkenskapsåret,

9) 

det belopp som finns i kontantkassan vid utgången av räkenskapsåret.

På förvaringen av årssammanställningen tillämpas vad som i 37 a § 5 mom. i föreningslagen föreskrivs om förvaring av bokföringsmaterial.

4 kap.Ikraftträdande och övergångsbestämmelser

14 §Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 30 juni 2023.

Denna förordning tillämpas första gången för räkenskapsperioder som börjar den 1 juli 2023 eller därefter.

Helsingfors den 29 juni 2023

JustitieministerLeena MeriLagstiftningsrådJuha Jokinen

Bilaga

RESULTATRÄKNINGSSCHEMA FÖR MIKROFÖRENINGAR

Den resultaträkning som avses i 3 kap. 2 § och som gäller mikroföreningar ska upprättas som följer:

Ordinarie verksamhet

1. Intäkter

2. Kostnader

a) Personalkostnader

b) Övriga kostnader

3. Överskott/Underskott

Tillförda medel

4. Intäkter

5. Kostnader

6. Överskott/Underskott

7. Allmänna understöd

8. Räkenskapsårets överskott (underskott)

Till början av sidan