Statsrådets förordning om statsunderstöd för främjande av livsmedelskedjans verksamhet
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Finlands författningssamling
- Författningstext
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 8 § i statsunderstödslagen (688/2001) och 7 c § i lagen om statsbudgeten (423/1988), av dem den sistnämnda paragrafen sådan den lyder i lag 689/2001:
1 § Tillämpningsområde
Denna förordning innehåller bestämmelser om beviljande och användning av statsunderstöd avsett för utvecklande av livsmedelskedjan enligt statsbudgeten.
2 § Understödstagare
Understöd kan beviljas företag och andra sammanslutningar.
Understöd kan beviljas sådana mikroföretag samt små och medelstora företag som är verksamma inom primär produktion, bearbetning eller saluföring av jordbruksprodukter och som avses i artikel 1.1 a i kommissionens förordning (EU) nr 2022/2472 genom vilken vissa kategorier av stöd inom jordbruks- och skogsbrukssektorn och i landsbygdsområden förklaras förenliga med den inre marknaden enligt artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, nedan gruppundantagsförordningen för jord- och skogsbrukssektorn och för landsbygdsområden . För projekt som gäller utvecklingsarbete inom jordbruks- och skogsbrukssektorn tillämpas inte artikel 1.1 a.
Understöd beviljas inte företag som avses i artikel 1.4 i gruppundantagsförordningen för jord- och skogsbrukssektorn och för landsbygdsområden och som med stöd av ett beslut av Europeiska kommissionen är föremål för krav på återbetalning av stöd som är olagligt och oförenligt med den inre marknaden. Understöd beviljas inte heller sådana företag i svårigheter som avses i artikel 1.5 i gruppundantagsförordningen för jord- och skogsbrukssektorn och för landsbygdsområden.
3 § Projekt som kan beviljas understöd
Understöd kan beviljas för vittgående riksomfattande projekt som främjar livsmedelskedjans verksamhet och som pågår under högst tre års tid.
4 § Allmänna krav för de projekt som kan beviljas understöd
Understöd kan beviljas för projekt som gäller främjande av hälsosamma matvanor, om Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1924/2006 om näringspåståenden och hälsopåståenden om livsmedel, närings- och matrekommendationerna från statens näringsdelegation och statsrådets principbeslut om främjande av välfärd, hälsa och säkerhet 2030 iakttas i projektet.
Medlemskap i den sammanslutning som är mottagare av understödet får inte utgöra ett villkor för att få tillgång till tjänsterna i anslutning till projektet.
5 § Hinder för beviljande av understöd
Understöd beviljas inte, om den som ansöker on understöd
inte har förts in i det förskottsuppbördsregister som avses i 25 § i lagen om förskottsuppbörd (1118/1996),
har försummat sin deklarationsskyldighet som gäller beskattningen,
har försatts i konkurs eller företagssanering har inletts eller om ett ärende om försättande av företaget i konkurs eller ansökan om företagssanering är anhängigt vid domstol.
Understöd beviljas inte heller om det finns uppgifter om skatteskulder för den som ansöker om understöd i det skatteskuldsregister som avses i 3 a kap. i lagen om offentlighet och sekretess i fråga om beskattningsuppgifter (1346/1999) eller om den som ansöker om stöd har obetalda skatter som ska drivas in genom utsökning.
6 § Verksamhet som understöds
Understöd kan beviljas och användas för kunskapsutbytes- och informationsåtgärder, under förutsättning att verksamheten överensstämmer med artikel 21 i gruppundantagsförordningen för jord- och skogsbrukssektorn och för landsbygdsområden.
Understöd kan beviljas och användas för säljfrämjande åtgärder för jordbruksprodukter, under förutsättning att verksamheten överensstämmer med artikel 24 i gruppundantagsförordningen för jord- och skogsbrukssektorn och för landsbygdsområden.
Understöd kan beviljas och användas för utvecklingsarbete inom jordbrukssektorn, under förutsättning att verksamheten överensstämmer med artikel 38 i gruppundantagsförordningen för jord- och skogsbrukssektorn och för landsbygdsområden.
7 § Understödets belopp
Det beviljade understödets maximibelopp är högst 80 procent av de godtagbara kostnaderna.
8 §Godtagbara kostnader
Understöd kan beviljas för behövliga och skäliga kostnader för genomförande av de åtgärder som understöds. Bestämmelser om godtagbara kostnader för kunskapsöverförings- och informationsåtgärder finns i artikel 21.3 i gruppundantagsförordningen för jord- och skogsbrukssektorn och för landsbygdsområden. Bestämmelser om godtagbara kostnader för säljfrämjande åtgärder för jordbruksprodukter finns i artikel 24.4 och 24.5 i gruppundantagsförordningen för jord- och skogsbrukssektorn och för landsbygdsområden. Bestämmelser om godtagbara kostnader för utvecklingsarbete inom jordbrukssektorn finns i artikel 38.7 i gruppundantagsförordningen för jord- och skogsbrukssektorn och för landsbygdsområden.
Understöd kan beviljas för mervärdesskattens andel av de kostnader som avses i 1 mom., om understödstagaren visar upp ett intyg från skattemyndigheten eller annan tillförlitlig utredning om att sökanden i sin egen verksamhet inte kan dra av kostnaderna för den aktuella verksamheten.
Allmänna förvaltningskostnader och andra kostnader som ska påföras projektet kan godtas endast till den del de föranleds av genomförandet av projektet.
9 § Begränsningar av de godtagbara kostnaderna
Understöd beviljas inte för kostnader som föranleds av
representationsutgifter,
finansiella kostnader,
kostnader för verksamhet som hör till understödstagarens normala affärsverksamhet,
kostnader som betalas som naturaförmån,
andra än i 1–4 punkten avsedda utgifter som motsvarar dessa och som avgränsats särskilt i ansökningsförfarandet.
Understöd beviljas inte för kostnader enligt artikel 21.3 c och 21.3 d eller artikel 38.7 c i gruppundantagsförordningen för jord- och skogsbrukssektorn och för landsbygdsområden.
Av kostnaderna för löner och arvoden godtas inte det belopp som överskrider nivån på de löner och arvoden som betalas inom branschen.
Material och utrustning ska hyras om det inte är förmånligare att anskaffa dem.
Som resekostnader godkänns högst den skattefria ersättning som fastställs i statens resereglemente.
Understöd beviljas inte för kostnader som har uppkommit innan statsunderstödsbeslutet fattats.
10 § Ansökan om understöd
Understöd söks vid en tidpunkt som meddelas särskilt. Understöd ska sökas innan genomförandet av projektet inleds.
I ansökan ska följande uppgifter ges:
kontaktinformation för sökanden och en eventuell mottagare av överfört understöd enligt 7 § 3 mom. i statsunderstödslagen (688/2001) samt ansvariga personer,
verksamhetsplanen och den fastställda budgeten för det år för vilket understöd söks,
storleken på det understöd som söks och en redogörelse för andra offentliga stöd som sökts för projektet,
uppgifter om offentliga understöd som den sökande har fått för liknande projekt under de tre föregående åren,
projektplan,
på begäran den sökandes verksamhetsberättelse, bokslut och revisionsberättelse för den senaste avslutade räkenskapsperioden.
Av projektplanen ska framgå följande:
projektets mål, sättet att följa upp hur målen uppfyllts och de mått som används vid uppföljningen,
hur projektet genomförs och vilka parter som genomför projektet samt deras arbetsfördelning,
projektsamarbete,
målgrupper och tidsplan för projektet,
finansieringsplan och budget för projektet, uppdelat på funktionerna,
projektkommunikation samt en plan för publicering och utnyttjande av resultaten,
utnyttjandet av resultaten efter att projektet avslutats,
uppskattning av årsverken.
11 § Redogörelse för användningen av statsunderstödet
Understödstagaren ska ge statsbidragsmyndigheten en redogörelse för användningen av understödet inom tre månader från det att den understödda verksamheten har upphört.
Redogörelsen ska innehålla
en redogörelse för hur projektet genomförts och hur målen för projektet uppnåtts enligt de mått som angetts i ansökan,
en redogörelse för användningen av understödet enligt den budgetspecifikation som ingår i ansökan,
prov av allt material som har finansierats med understödet,
en redogörelse för anbuds- och urvalsförfarandena vid upphandling,
revisorns utlåtande om huruvida understödet har använts enligt understödsbeslutet och huruvida de uppgifter om användningen av medlen som lämnats hos den beviljande myndigheten stämmer överens med understödstagarens bokföring.
Om understödet överförs ska en redogörelse för överföringen av understödet och en kopia av det avtal som gäller överföringen samt uppgifter enligt 2 mom. också för mottagaren av överfört understöd lämnas in till statsbidragsmyndigheten.
12 § Bokföring
Understödstagaren och den eventuella mottagaren av överfört understöd ska bokföra projektet enligt bokföringslagen (1336/1997) med hjälp av ett eget kostnadsställe eller på något annat sätt så att användningen av understödet kan övervakas utan svårighet. Understödstagaren ska bevara alla verifikationer som hänför sig till genomförandet av projektet i enlighet med bokföringslagen.
13§ Utbetalning av understöd
Understödet betalas i tre poster. De två första posterna uppgår till 40 procent och den sista posten till 20 procent av det beviljade understödet. Statsunderstödets slutliga belopp fastställs utifrån de faktiska och godtagbara kostnaderna. Understödets sista post betalas efter det att Livsmedelsverket har godkänt redogörelsen enligt 11 §.
14 § Myndigheter
Livsmedelsverket svarar för statsbidragsmyndighetens uppgifter i anslutning till ansökan om, beviljande av och betalning av understöd. Jord- och skogsbruksministeriet styr behandlingen genom att meddela riktlinjerna för beredningen av ansökningsprocessen och genom att bekräfta den projektspecifika dispositionsplanen.
15 § Beredning av dispositionsplanen
Jord- och skogsbruksministeriet meddelar årligen Livsmedelsverket riktlinjer för beredningen av en projektspecifik dispositionsplan, nedan dispositionsplanen , för anslaget för utvecklande av livsmedelskedjan och de preliminära anslagsramarna för det följande året.
Livsmedelsverket utarbetar för jord- och skogsbruksministeriet ett förslag till en dispositionsplan för anslaget för utvecklande av livsmedelskedjan för det följande året. Dispositionsplanen görs upp projektvis och innehåller understöds- och avtalsvillkor.
16 § Innehållet i dispositionsplanen
Dispositionsplanen ska innehålla
redogörelser för projekt och projekthelheter och för dem som genomför projekten samt tidsplaner för genomförandet,
redogörelser för de kostnader som föranleds av genomförandet av projekt och projekthelheter under året i fråga,
redogörelser för de kostnader som föranleds av genomförandet av projekt och projekthelheter som fortsätter under de följande åren.
17 § Fastställande av dispositionsplanen
Jord- och skogsbruksministeriet fastställer dispositionsplanen och fattar beslut om verkställighet av den.
18 § Verkställighet av dispositionsplanen
Livsmedelsverket lämnar årligen till jord- och skogsbruksministeriet en redogörelse för hur anslaget har använts och hur projekten har genomförts.
19 § Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 1 juli 2023.
Understöd enligt denna förordning kan beviljas till och med den 30 juni 2030.
Genom denna förordning upphävs statsrådets förordning om statsunderstöd för främjande av livsmedelskedjans verksamhet (680/2014).
Helsingfors den 15 juni 2023
Jord- och skogsbruksministerAntti KurvinenSpecialsakkunnigIlona Rauhanen