Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

362/2023

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Statsrådets förordning om centrala villkor för statsborgen som temporärt beviljas elbolag i anknytning till förlängning av betalningstiden för elenergiräkningar

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Publiceringsdag
Uppdaterad författning
362/2023
Finlands författningssamling
Författningstext

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 7 § 2 mom. och 8 § 5 mom. i lagen om förlängning av betalningstiden för elenergiräkningar och om temporärt stödjande av elbolagens likviditet (276/2023):

1 §Tillämpningsområde

Denna förordning tillämpas på statsborgen enligt 6 § 1 mom. i lagen om förlängning av betalningstiden för elenergiräkningar och om temporärt stödjande av elbolagens likviditet (276/2023) samt på de centrala villkoren för beviljande av sådan statsborgen.

2 §Finansiella instrument som borgen beviljas för

Statsborgen kan beviljas endast för skuldbrevslån eller för lån som lyfts i delar genom en kreditlina.

3 §Uppgifter som ska lämnas för beräkning av det företagsspecifika maximibeloppet av borgen

Elbolaget ska lämna Statskontoret en uppskattning av det likviditetsunderskott som bolaget orsakas till följd av förlängning av betalningstiderna för elenergiräkningar. Elbolaget ska som grund för uppskattningen lämna så aktuella uppgifter som möjligt om

1) 

det sammanlagda antalet elförsäljningsavtal år 2023,

2) 

hur stor andel av den totala faktureringen för elförsäljningen år 2023 som avser konsumentkunder och kunder som jämställs med dessa i enlighet med 4 § i lagen om förlängning av betalningstiden för elenergiräkningar och om temporärt stödjande av elbolagens likviditet och hur stor andel som avser näringsidkarkunder.

Dessutom ska i fråga om de kundgrupper som avses i 2 punkten för perioden från och med den 1 september till och med den 31 december 2022 lämnas uppgifter om eurobeloppet av elbolagets faktiska fakturering för elförsäljning och om mängden såld elenergi.

För granskning av uppskattningen av likviditetsunderskottet ska elbolaget som jämförelseinformation också lämna uppgifter om till vilket eurobelopp bolaget har beviljat förlängd betalningstid under perioden från och med den 1 september till och med den 31 december 2022 samt om antalet avtal som beviljats förlängd betalningstid och om den mängd såld elenergi som de förlängda betalningstiderna avser. Elbolaget ska lämna uppgifterna separat dels för konsumentkunder och kunder som jämställs med dessa, dels för näringsidkarkunder.

Elbolagets uppskattning av likviditetsunderskottet ska basera sig på de förlängningar av betalningstider som redan beviljats vid ansökningstidpunkten och på en motiverad uppskattning av kommande förlängningar av betalningstiderna för räkningar som gäller försäljning av elenergi under perioden från och med den 1 januari till och med den 30 april 2023. I uppskattningen ska förlängningarna av betalningstiderna specificeras enligt eurobelopp och längd i dygn.

För uppskattningen av likviditetsunderskottet ska elbolaget för perioden från och med den 1 januari till och med den 30 april 2023 göra en uppskattning av volymen slutförbrukare som ansöker om förlängning av betalningstiden, procentuellt med avseende på det totala antalet kunder samt som eurobelopp med avseende på faktureringen för försäljningen av elenergi. Uppgifterna ska presenteras separat för konsumentkunder och kunder som jämställs med dessa och för näringsidkarkunder. Det förutsätts särskilda motiveringar av ett elbolag, om eurobeloppet av den fakturering som gäller elförsäljningsavtal som hänför sig till slutförbrukare som ansökt om förlängning av betalningstiden i uppskattningen överstiger 10 procent av eurobeloppet av bolagets totala fakturering för försäljning av elenergi.

Statskontoret bedömer det företagsspecifika maximibeloppet av statsborgen på grundval av de uppgifter som lämnats av elbolaget.

4 §Borgensandelar och riskfördelning

Det borgensansvar som följer av statsborgen får ovillkorligen uppgå till högst 90 procent av respektive kapital för den kredit som statsborgen gäller.

Om det finansiella institut som delar riskbördan kräver en säkerhet, ska säkerhet ställas också för statsborgen. Säkerheten ska fördelas mellan staten och det finansiella institut som delar riskbördan enligt det riskfördelningsförhållande som motsvarar fordringarna.

Panthavaren eller pantgivaren ska sköta den egendom som utgör säkerhet på ett sätt som bevarar egendomens värde samt sörja för adekvat försäkringsskydd för skada.

5 § Villkor för den finansiering som borgen gäller

Statskontoret ska godkänna lånevillkoren innan borgen beviljas.

Den ränta som lånebeviljaren tar ut för ett lån med statsborgen får vara högst så stor som den ränta som vid respektive tidpunkt allmänt tillämpas på lån med motsvarande risker och villkor, med beaktande av statsborgen. De övriga lånekostnader som lånebeviljaren tar ut får vara av en sådan natur och högst så stora som de kostnader som vid respektive tidpunkt allmänt tas ut för motsvarande lån.

6 §Borgensavgift

Borgensavgiften tas ut enligt den faktiska borgenstiden och på en gång för hela det beviljade beloppet i samband med beslutet om beviljande. Borgensavgiften återbetalas inte, även om borgensansvaret minskar eller upphör i förtid.

Storleken på den årliga borgensavgift som tas ut hos ett elbolag som är ett litet eller medelstort företag enligt artikel 2 i bilaga I till kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 genom vilken vissa kategorier av stöd förklaras förenliga med den inre marknaden enligt artiklarna 107 och 108 i fördraget uppgår till 0,25 procent av det beviljade borgensansvarets belopp. Storleken på den årliga borgensavgift som tas ut hos andra elbolag än ovan avsedda små eller medelstora företag uppgår till 0,5 procent av det beviljade borgensansvarets belopp.

Inga engångsavgifter enligt 3 § i statsrådets förordning om avgifter som uppbärs för statsborgen (20/2003, ändrad den 2 februari 2017/82) tas ut.

Borgensavgiften ska betalas i enlighet med de villkor som ställs av Statskontoret. På en borgensavgift som inte betalats inom utsatt tid tas det ut dröjsmålsränta i enlighet med 4 § i räntelagen (633/1982).

7 §Förmånsrätt

Den kredit som borgen gäller ska i förhållande till andra borgenärers fordringar ha åtminstone sådan förmånsrätt som följer av 2 § i lagen om den ordning i vilken borgenärer skall få betalning (1578/1992).

8 §Borgensmannens samtycke

Följande åtgärder som hänför sig till en kredit med borgen, till kredittagaren eller till kredittagarens verksamhet får inte genomföras utan skriftligt samtycke från borgensmannen:

1) 

förlängning av tiden i återbetalningsplanen för krediten med borgen eller ändring av räntevillkoren eller andra lånevillkor under lånetiden,

2) 

ändring av kredittagarens bolagsordning,

3) 

penninglån, säkerhetsarrangemang, betydande avtal eller andra betydande rättshandlingar med eller till förmån för kredittagarens närståendekrets,

4) 

ändring av kredittagarens bolagsform,

5) 

fusion, delning eller överlåtelse av affärsverksamhet eller andra företagsarrangemang som avser kredittagaren,

6) 

ändring av kredittagarens koncernstruktur,

7) 

ändring av ägarförhållandena eller bestämmanderätten i fråga om kredittagaren och de bolag som hör till kredittagarens koncern,

8) 

överlåtelse av betydande förmögenhetsposter, eller

9) 

betydande ytterligare skuldsättning hos kredittagaren.

9 §Övriga villkor för statsborgen

Enligt prövning från fall till fall kan Statskontoret i borgensbeslutet ställa närmare villkor om förvaltningen av borgen, om upplysnings- och omsorgsplikt under den tid borgen gäller, om skötsel och förvaring av säkerhetsegendom och om ansökan om ersättning som grundar sig på borgen samt andra motsvarande gängse villkor enligt finansieringspraxis.

Statskontoret ska i samband med beviljande av borgen säkerställa att statsborgen förutom bestämmelserna i lagen om förlängning av betalningstiden för elenergiräkningar och om temporärt stödjande av elbolagens likviditet och bestämmelserna i denna förordning även uppfyller förutsättningarna enligt Europeiska unionens regler om statligt stöd och enligt annan lagstiftning.

10 §Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 24 mars 2023 och gäller till och med den 31 december 2023.

Denna förordning tillämpas på statsborgen enligt lagen om förlängning av betalningstiden för elenergiräkningar och om temporärt stödjande av elbolagens likviditet också efter utgången av giltighetstiden för denna förordning.

Helsingfors den 23 mars 2023

FinansministerAnnika SaarikkoSpecialsakkunnigHelka Kärkkäinen

Till början av sidan