Lag om ändring av lagen om utövning av veterinäryrket
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Finlands författningssamling
- Författningstext
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut
ändras i lagen om utövning av veterinäryrket ( 29/2000 ) 32, 40 och 42 §, sådana de lyder, 32 § i lagarna 301/2006 och 1087/2010, 40 § i lag 1484/2009 samt 42 § delvis ändrad i lagarna 301/2006 och 1094/2007, samt
fogas till 39 §, sådan den lyder i lag 29/2021, ett nytt 5 mom. samt till lagen en ny 41 b § som följer:
32 §Veterinärregister
För skötseln av de tillsynsuppgifter som anges i denna lag förs ett register över dem som utövar veterinäryrket. Livsmedelsverket är personuppgiftsansvarig för veterinärregistret. När en utövare av veterinäryrket antecknas i veterinärregistret ger Livsmedelsverket utövaren ett identifikationsnummer.
Uppgifter som ska föras in i registret är
namn, personbeteckning, identifikationsnummer, legitimationsdatum och information om eventuell specialveterinärutbildning eller specialveterinärexamen i fråga om utövare av veterinäryrket,
arbetsplats- och kontaktinformation samt verksamhet som självständig yrkesutövare i fråga om utövare av veterinäryrket,
tid under vilken en veterinärmedicine studerande med stöd av 7 § har rätt att temporärt utöva veterinäryrket,
tid under vilken en person med stöd av 7 a § har rätt att temporärt utöva veterinäryrket,
tid under vilken en utövare av veterinäryrket med stöd av 8 § temporärt tillhandahåller veterinärtjänster,
temporär begränsning eller temporärt förbjudande av rätten att utöva yrket, och
tills vidare gällande begränsning eller förbjudande av rätten att utöva yrket.
Livsmedelsverket kan i veterinärregistret föra in uppgifter som förutsätts av skötseln av tillsynsuppgifterna enligt denna lag och som gäller varning eller bötes- eller fängelsestraff som en utövare av veterinäryrket tilldelats eller ådömts i sin yrkesutövning samt avsättning eller skiljande från tjänsteutövning. Dessa uppgifter kan i likhet med uppgifterna enligt 2 mom. föras in i registret även om beslutet i respektive fall inte vunnit laga kraft. Dessutom kan Livsmedelsverket i veterinärregistret föra in andra än i 2 mom. 1 punkten nämnda uppgifter om genomförd påbyggnadsutbildning.
39 §Ändringssökande
Bestämmelser om sökande av ändring i universitetets beslut finns i universitetslagen (558/2009).
40 §Rätt att få uppgifter
Livsmedelsverket och regionförvaltningsverken har rätt att trots sekretessbestämmelserna av statliga och kommunala myndigheter, en samkommuns myndigheter, andra offentligrättsliga samfund samt apotek och läkemedelspartiaffärer på begäran avgiftsfritt få de upplysningar och utredningar som är nödvändiga för utförandet av de uppgifter som avses i 2, 4 och 5 kap. samt 32 och 42 §.
41 b §Specialveterinärutbildning
Specialveterinärutbildning är utbildning avsedd för veterinärer som redan har varit yrkesverksamma med syftet att fördjupa veterinärens kompetens och expertis inom en viss specialitet samt att säkerställa expertisen inom specialiteterna i servicesystemet inom veterinärområdet och i andra uppgifter som lämpar sig för veterinärer.
Specialveterinärutbildningen ordnas av Helsingfors universitet. Universitetet antar de studerande och beslutar om grunderna för antagningen av studerande. Till utbildningen kan antas en person som i Finland har fått rätt att vara verksam som legitimerad veterinär och som därefter, efter att ha förvärvat den kompetens som krävs för legitimation, i minst ett år har varit verksam i uppgifter som lämpar sig för specialiteten. Specialveterinärutbildningen ordnas som ett utbildningsprogram vars målsatta tid vid studier på heltid är tre år. På en studerandes rätt att räkna sig till godo studier eller ersätta studier tillämpas bestämmelserna i 44 § 3 mom. i universitetslagen.
Närmare bestämmelser om specialveterinärutbildningens mål, studiernas uppbyggnad, utbildningsprogrammen, det intyg som utfärdas över utbildningen och övriga grunder för studierna utfärdas genom förordning av jord- och skogsbruksministeriet.
42 §Rätt att använda beteckningen specialveterinär
En veterinär har rätt att använda beteckningen specialveterinär, om han eller hon har avlagt specialveterinärexamen eller genomgått den specialveterinärutbildning som avses i 41 b § eller om Livsmedelsverket har beviljat veterinären denna rätt på basis av kompetens som förvärvats utomlands.
Livsmedelsverket fattar i de fall som omfattas av lagen om erkännande av yrkeskvalifikationer beslut om den rätt att vara verksam som specialveterinär som följer av en utomlands förvärvad specialveterinärkompetens med iakttagande av vad som föreskrivs i den lagen.
Rätt att vara verksam som specialveterinär kan Livsmedelsverket i andra fall än de som avses i 2 mom. bevilja personer som någon annanstans än i Finland har genomgått en utbildning som motsvarar specialveterinärutbildning. En ytterligare förutsättning för beviljande av rätten är att sökanden i Finland har avlagt erforderliga kompletterande studier inom området för veterinärmedicin. Närmare bestämmelser om de kompletterande studierna får utfärdas genom förordning av jord- och skogsbruksministeriet.
Denna lag träder i kraft den 1 augusti 2023.
Denna lag inverkar inte på sådan rätt att använda beteckningen specialveterinär som förvärvats i enlighet med de bestämmelser som gällde före ikraftträdandet av lagen.
De ansökningar om erkännande av specialveterinärkompetens som varit anhängiga vid ikraftträdandet av denna lag behandlas i enlighet med de bestämmelser som gällde vid ikraftträdandet, om sökanden före ikraftträdandet har ålagts kompensationsåtgärder eller kompletterande studier.
JsUB 26/2022
RSv 276/2022
Helsingfors den 3 mars 2023
Republikens PresidentSauli NiinistöJord- och skogsbruksministerAntti Kurvinen