Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

1295/2023

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om inkomst som skall beaktas vid fastställande av arbetslöshetsförmån

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Publiceringsdag
Finlands författningssamling
Författningstext

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med statsrådets beslut

ändras i statsrådets förordning om inkomst som skall beaktas vid fastställande av arbetslöshetsförmån ( 1332/2002 ) rubriken för 1 kap., 1 §, det inledande stycket i 2 § samt 6 §, av dem 1 § sådan den lyder i förordning 1277/2013 och det inledande stycket i 2 § sådant det lyder i förordning 1103/2020, och

fogas till 3 §, sådan den lyder delvis ändrad i förordningarna 452/2008 och 1103/2020, en ny 21 d-punkt som följer:

1 kap.Löneinkomster som ska beaktas i arbetsvillkoret för löntagare samt fastställande av lön som ligger till grund för löntagares inkomstrelaterade dagpenning

1 §Stabiliserad löneinkomst

När den lön som ligger till grund för en löntagares dagpenning fastställs, ska löneinkomsterna för minst den tid enligt 5 kap. 3 § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa (1290/2002) beaktas som krävs för att arbetsvillkoret ska uppfyllas. De löneinkomster som ligger till grund för arbetsvillkoret och dagpenningen ska beaktas i ordningsföljd från och med den senaste löneperioden. Tiden mellan utgången av anställningsförhållandets sista löneperiod och de löner som ska beaktas som grund för dagpenningen får omfatta högst 30 dagar.

När den lön som ligger till grund för dagpenningen fastställs, ska de löneinkomster beaktas som betalats ut under den tidsperiod för vilken lönen fastställs. I situationer som avses i 5 kap. 4 b § 1 och 2 mom. i lagen om utkomstskydd för arbetslösa ska vid fastställandet av den lön som ligger till grund för dagpenningen dock beaktas de inkomster som tjänats in under en arbetsvillkorsmånad och som hänförts till arbetsvillkorsmånaden.

Den genomsnittliga dagslönen fås genom att den lön som betalats ut under den tid som avses i 1 mom. divideras med det beräknade antalet arbetsdagar som ingår i den tidsperioden så att det i en kalendermånad som tillgodoräknas i arbetsvillkoret anses ingå 21,5 arbetsdagar. I en kalendermånad som tillgodoräknas i arbetsvillkoret anses ingå 21,5 arbetsdagar också när en halv arbetsvillkorsmånad tillgodoräknas i arbetsvillkoret. Som arbetsdagar räknas dock inte sådana dagar när en person har varit frånvarande från arbetet av något sådant godtagbart skäl som avses i 5 kap. 3 § 3 mom. i lagen om utkomstskydd för arbetslösa och har varit utan lön för denna tid. I en kalendermånad som tillgodoräknas i arbetsvillkoret anses det alltid ingå minst en arbetsdag.

Om arbetsvillkoret uppfylls genom kontinuerligt arbete och efter varandra följande arbetsvillkorsmånader, räknas som arbetsdagar i en månad som tillgodoräknas i arbetsvillkoret inte de dagar i den första och sista i arbetsvillkoret tillgodoräknade kalendermånaden under vilka anställningsförhållandet inte varit i kraft eller under vilka personen i fråga varit permitterad på heltid.

I situationer som avses i 4 mom. räknas som arbetsdagar dock alla arbetsdagar i en månad, om personen har flera anställningsförhållanden, av vilka minst ett fortsätter att vara i kraft till slutet av den kalendermånad som uppfyller arbetsvillkoret eller av vilka minst ett varit i kraft innan det arbetsförhållande som upphör inleddes. Som arbetsdagar räknas också de dagar under vilka personen är i ett nytt anställningsförhållande som personen inleder under samma, ovan avsedda kalendermånad. Om lön under kalendermånaden i fråga betalas för ett nytt anställningsförhållande som inletts efter det att arbetslösheten eller permitteringen på heltid började, ska inkomsten beaktas i det arbetsvillkor och i den till grund för dagpenningen liggande lön som fastställs på basis av det anställningsförhållande som upphört eller som lett till permittering.

2 §Löneinkomster som ska beaktas

Som stabiliserad lön enligt 5 kap. 4 och 4 b § och 6 kap. 4 § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa eller som inkomst som ska beaktas i den betraktas

3 §Övriga inkomster

Vid fastställande av den stabiliserade lönen beaktas inte inkomst som inte grundar sig på arbete, inte heller kapitalinkomst eller inkomst som inte kan anses vara stabiliserad. Sådan inkomst är


21 d)

sänkt lön för tiden för familjeledighet;


6 §Löneutredning

En löneutredning ska i första hand lämnas med de uppgifter som lönebetalaren har registrerat i inkomstdatasystemet. Vid behov kan löneutredningen också lämnas med en löneuträkning eller med ett löneintyg som arbetsgivaren ger när anställningsförhållandet upphör eller permitteringen börjar. Löneutredningen ska omfatta uppgift om när anställningsförhållandet började och när det upphörde samt uppgift om löneinkomsterna åtminstone för den tid enligt 5 kap. 3 § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa som krävs för att arbetsvillkoret ska uppfyllas eller, om det är fråga om säsongbetonat eller oregelbundet arbete, åtminstone för de 12 månader som omedelbart föregått arbetslösheten. Om anställningsförhållandet är kortare än vad som nämns ovan, ska uppgifterna lämnas för hela den tid som anställningsförhållandet varat. På intyget ska särskilt antecknas semesterpenning eller semesterpremie, semesterersättning och andra poster enligt 3 § som inte kan anses vara stabiliserad löneinkomst samt dessutom frånvarodagar utan lön och orsaken till dessa.

Andra förvärvsinkomster som ligger till grund för dagpenningen än löneinkomsterna ska visas med ett intyg från utbetalaren eller genom någon annan tillförlitlig utredning, med iakttagande av vad som i 1 mom. föreskrivs om visande av löneinkomster.


Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2024.

På löntagares arbetsvillkor som uppfyllts före den 2 september 2024 och på fastställande av beloppet av inkomstrelaterad dagpenning som grundar sig på arbetsvillkoret tillämpas de bestämmelser som gällde vid ikraftträdandet av denna förordning.

Helsingfors den 28 december 2023

ArbetsministerArto SatonenKonsultativ tjänstemanEva Ojala

Till början av sidan