Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

1277/2023

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om krav enligt Europeiska unionen och de nationella stöden till jordbrukare avseende god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Publiceringsdag
Finlands författningssamling
Författningstext

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med statsrådets beslut

ändras i statsrådets förordning om krav enligt Europeiska unionen och de nationella stöden till jordbrukare avseende god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden ( 1384/2022 ) 3 § 5 och 11 punkten, 7 §, 9 § 1 mom., 10 § 3 mom. och 12 § som följer:

3 §Definitioner

I denna förordning avses med


5) 

grönträda arealer där det finns gräs och annat örtartat foder på över 50 procent av jordbruksskiftets areal,


11) 

mellangröda en sekundär gröda som bildar växtbestånd och som sås samma år och som är en annan gröda än den som ger skörd.

7 §Buffertremsor

Ett basskifte av jordbruksmark som är beläget vid ett vattendrag ska vid skiftesgränsen mot vattendraget ha en minst tre meter bred obearbetad buffertremsa med växttäcke som anlagts genom sådd av fleråriga vallväxter. En buffertremsa kan också anläggas genom att så i skyddssäd. På en buffertremsa får det inte användas växtskyddsmedel eller gödselmedel. Ett basskifte gränsar inte till ett vattendrag såvida det mellan jordbruksmarken och vattendraget finns i genomsnitt minst 10 meter av något annat område och vattnet inte når fram till jordbruksmarken ens vid översvämning eller såvida jordbruksmarken ligger bakom en översvämningsvall och dräneringsvattnet pumpas bort eller leds bort på något annat motsvarande sätt.

På ansökan av stödsökanden kan närings-, trafik- och miljöcentralen vid svåra ogräsfall från fall till fall ge tillstånd till att i form av punktbekämpning förstöra växtbeståndet på buffertremsan. Med svåra ogräsfall avses omfattande förekomst av ogräs som sprids lätt, förekomst av flyghavre samt förekomst av sådana invasiva främmande växtarter som avses i bilagan till kommissionens genomförandeförordning (EU) 2016/1141 om antagande av en förteckning över invasiva främmande arter av unionsbetydelse i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1143/2014, i bilaga B till statsrådets förordning om hantering av risker orsakade av invasiva främmande arter (704/2019) eller i bilaga B till landskapsförordningen om invasiva främmande arter (Ålands författningssamling 2020:114).

Om växtligheten på buffertremsan skadas eller förstörs under vintern, vid sådan punktbekämpning av ogräs som avses i 2 mom., i samband med restaurering av vattendrag eller på något annat motsvarande sätt, ska växtbeståndet anläggas på nytt genast när förhållandena tillåter det. Information om de åtgärder som vidtas på buffertremsan ska antecknas i de skiftesspecifika anteckningarna.

9 §Minimimarktäcke

Minst 33 procent av den sammanräknade areal av åker och permanenta grödor som stödsökanden har i sin besittning den sista inlämningsdagen för stödansökan ska ha ett växttäcke från och med den 31 oktober till och med den 15 mars. Som växttäcke godkänns

1) 

obärgade växtbestånd och stubb av spannmål, bovete, quinoa, oljeväxter, spånadsväxter, baljväxter och frökryddor samt av blandade växtbestånd av dessa,

2) 

höstsådda spannmål, höstsådda oljeväxter och andra höstsådda grödor,

3) 

vallväxter och rörflen, med undantag av permanent gräsmark,

4) 

naturvårdsvallar och gröngödslingsvallar,

5) 

jordgubbar,

6) 

fleråriga energi- och trädgårdsväxter med växtbestånd mellan raderna,

7) 

fånggrödor och mellangrödor,

8) 

markförbättrande grödor och saneringsgrödor,

9) 

mångfaldsväxter,

10) 

grönträda,

11) 

sådana arealer med vallväxter och i 1 punkten avsedda grödor som har bearbetats lätt, om bearbetningen utförs som en enda körning med kultivator, tallriksharv, s-pinnharv, spadrullharv eller rulluftningsaggregat,

12) 

icke-bearbetade arealer där det på ytan finns växtavfall efter bärgningen av kålväxter, sallat och cikoriasallat, av gurkväxter, ärtväxter, sockermajs, sockerbeta och rotfrukter med undantag för morötter, av pepparrot eller av jordärtskocka,

13) 

en skyddszon eller en torvåker med vall som ingår i en i 5 § i lagen om vissa ersättningar för landsbygdsutveckling (1333/2022) avsedd miljöförbindelse,

14) 

sådda växtbestånd som bevaras över vintern,

15) 

obärgade växtbestånd av kålväxter, sallat och cikoriasallat, av gurkväxter, ärtväxter, sockermajs, sockerbeta, rotfrukter, pepparrot och jordärtskocka.


10 §Växtföljd


Ettåriga grödor, som inte omfattas av kraven i 1 och 2 mom., är utöver de växter och sådan mark som ligger i träda som avses i fotnot 4 i bilaga III till förordningen om strategiska planer potatis, morötter, sockerbetor, huvudkål, lök samt röd- och gulbeta. Det krav som avses i 1 mom. gäller inte arealer för produktion av ren havre som baserar sig på produktionsavtal. Den stödsökande ska ingå ett produktionsavtal med förädlingsindustrin om den odlingsareal för ren havre som den stödsökande uppgett i stödansökan senast den dag då den årliga ansökan om Europeiska unionens arealbaserade direktstöd till jordbrukare senast kan lämnas in.


12 §Landskapselement

Trädgrupper och enstaka träd som är skyddade enligt bilaga C till Ålands landskapsförordning om naturvård (Ålands författningssamling 2023:88) ska bevaras, om de växer på en areal om högst 0,2 hektar antingen på ett basskifte med jordbruksmark, på en dikesren på ett basskifte eller i området mellan angränsande basskiften. Dessutom ska sådana naturminnesmärken som avses i 95 § i naturvårdslagen (9/2023) eller i 6 § i Ålands landskapslag om naturvård (Ålands författningssamling 1998:82) bevaras, om de är högst 0,2 hektar stora och finns på ett basskifte, på en dikesren på ett basskifte eller i ett område mellan angränsande basskiften.


Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2024.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2115 (32021R2115) EUT L 435, 6.12.2021, s. 1

Helsingfors den 28 december 2023

Jord- och skogsbruksministerSari EssayahKonsultativ tjänstemanSuvi Ruuska

Till början av sidan