Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

1253/2023

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Lag om ändring av lagen om andelslag

Typ av författning
Lag
Meddelats
Publiceringsdag
Finlands författningssamling
Författningstext

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med riksdagens beslut

ändras i lagen om andelslag ( 421/2013 ) 6 kap. 16 a–16 c §, sådana de lyder, 6 kap. 16 a § i lag 1379/2016 samt 6 kap. 16 b och 16 c § i lag 624/2016, samt

fogas till 6 kap. nya 16 d–16 f § och till 7 kap. en ny 6 a § som följer:

6 kap.Andelslagets ledning och företrädare

16 a §Styrelsens uppgifter i andelslag av allmänt intresse

Om ett andelslag är ett sådant företag av allmänt intresse som avses i 1 kap. 9 § i bokföringslagen har dess styrelse, såväl i fråga om den rapportering och granskning som gäller ekonomiska frågor som i fråga om den i 7 kap. i bokföringslagen avsedda rapportering som gäller hållbarhetsfrågor ( hållbarhetsrapportering ) och den i revisionslagen avsedda granskningen av hållbarhetsrapporteringen ( hållbarhetsgranskning ), i uppgift att i andelslaget särskilt följa upp och bedöma

1) 

andelslagets rapporteringssystem,

2) 

andelslagets inre övervakning och granskning samt riskhanteringssystemen med hänsyn till effektiviteten,

3) 

revisorns oberoende och särskilt revisorns tillhandahållande av andra tjänster än revisionstjänster och tjänster för hållbarhetsgranskning.

Utöver de uppgifter som nämns i 1 mom. ska styrelsen följa upp andelslagets revision och bereda val av andelslagets revisor samt vid behov följa hållbarhetsgranskningen och bereda valet av i 2 kap. 2 a § i revisionslagen avsedd hållbarhetsrevisor.

Vad som föreskrivs i 1 mom. 3 punkten och 2 mom. gäller inte

1) 

andelslag vars modersammanlutning sköter uppgifterna i fråga,

2) 

företag enligt artikel 1.2 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/65/EG om samordning av lagar och andra författningar som avser företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag), eller alternativa investeringsfonder enligt artikel 4.1 a i Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/61/EU om förvaltare av alternativa investeringsfonder samt om ändring av direktiv 2003/41/EG och 2009/65/EG och förordningarna (EG) nr 1060/2009 och (EU) nr 1095/2010,

3) 

sammanslutningar vars enda syfte är att emittera sådana värdepapper med bakomliggande tillgångar som säkerhet som avses i artikel 1 underpunkt a i kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/980 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1129 vad gäller formatet på, innehållet i och granskningen och godkännandet av de prospekt som ska offentliggöras när värdepapper erbjuds till allmänheten eller tas upp till handel på en reglerad marknad, och om upphävande av kommissionens förordning (EG) nr 809/2004.

16 b §Revisionskommitté och dess medlemmar i andelslag av allmänt intresse

Ett andelslag kan ha en av styrelsemedlemmar sammansatt revisionskommitté som har till uppgift att bereda de uppgifter som avses i 16 a § 1 och 2 mom. i enlighet med vad som föreskrivs i 16 c–16 e §. Om en revisionskommitté saknas, svarar hela styrelsen för beredningen av uppgifterna. Revisionskommitténs uppgifter kan utföras av något annat styrelseutskott vars sammansättning uppfyller kraven enligt 2 mom. i denna paragraf.

Revisionskommitténs medlemmar får inte delta i den dagliga ledningen av andelslaget eller av andra sammanslutningar eller stiftelser som kan sammanställas i koncernbokslutet. Minst en av medlemmarna i revisionskommittén ska ha redovisnings- eller revisionskompetens. Revisionskommittén ska som helhet ha tillräcklig sakkunskap med tanke på arten och omfattningen av andelslagets verksamhetsområde.

16 c §Revisionskommitténs uppgifter med avseende på revisionen och hållbarhetsgranskningen

Med avseende på revisionen och hållbarhetsgranskningen enligt 16 a § 1 och 2 mom. ska revisionskommittén för styrelsen presentera

1) 

resultaten av revisionen och hållbarhetsgranskningen,

2) 

sin uppfattning om hur revisionen och hållbarhetsgranskningen har ökat rapporteringens tillförlitlighet,

3) 

sin uppfattning om kommitténs roll under förfarandet för revisionen och hållbarhetsgranskningen.

16 d §Revisionskommitténs uppgifter under rapporteringsförfarandet

Med avseende på den ekonomiska rapportering och hållbarhetsrapportering som avses i 16 a § 1 mom. ska revisionskommittén följa upp

1) 

de förfaranden som används för den ekonomiska rapporteringen och hållbarhetsrapportering,

2) 

förfarandena för digital rapportering enligt 7 kap. 22–25 § i bokföringslagen och för identifiering av den information som ska rapporteras i enlighet med de hållbarhetsstandarder som avses i 7 kap. 2 § 8 punkten i den lagen,

3) 

den inre övervakningens och granskningens samt riskhanteringens effektivitet i fråga om de förfaranden som avses i 1 och 2 punkten,

4) 

genomförandet av revisionen och hållbarhetsgranskningen.

16 e §Revisionskommitténs uppgifter vid val av revisor och vid uppföljning av oberoende

I fråga om val av revisor enligt 16 a § 2 mom. ska revisionskommittén ordna ett urvalsförfarande och ge styrelsen sin rekommendation om val av revisor i enlighet med artikel 16 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 537/2014 om särskilda krav avseende lagstadgad revision av företag av allmänt intresse och om upphävande av kommissionens beslut 2005/909/EG, om inte denna uppgift har överlåtits till en nomineringskommitté eller annan kommitté i enlighet med artikel 16.8 i den förordningen.

I fråga om den uppföljning av revisorns oberoende som avses i 16 a § 1 mom. 3 punkten bedömer revisionskommittén revisorns oberoende och i synnerhet om det i enlighet med artikel 5 i den förordning som nämns i 1 mom. i denna paragraf kan tillåtas att revisorn tillhandahåller andelslaget andra tjänster än revisionstjänster. Vad som föreskrivs i detta moment gäller även granskare av hållbarhetsrapportering.

16 f §Undantag från skyldigheter som hänför sig till hållbarhetsrapportering

Vad som i 16 a–16 e § föreskrivs om uppgifter som hänför sig till hållbarhetsrapportering och hållbarhetsgranskning tillämpas inte på andelslag som till storleken är mikroföretag enligt 1 kap. 4 b § i bokföringslagen, om inte andelslaget offentliggör en hållbarhetsrapport.

7 kap.Revision, verksamhetsgranskning, medlemmarnas granskningsrätt och särskild granskning

Revision

6 a §Särskild skyldighet att välja en granskare av hållbarhetsrapporteringen

Andelsstämman ska välja en granskare av hållbarhetsrapporteringen, om andelslaget enligt 7 kap. i bokföringslagen är skyldigt att upprätta en hållbarhetsrapport.

Till granskare av hållbarhetsrapporteringen kan väljas en i revisionslagen avsedd hållbarhetsrevisor eller hållbarhetsrevisionssammanslutning. En i 2 § avsedd revisor kan väljas även för denna uppgift, om revisorn har specialkompetens som hållbarhetsrevisor.

Bestämmelserna i 4 § om en revisors mandattid tillämpas också på granskare av hållbarhetsrapporteringen.


Denna lag träder i kraft den 31 december 2023.

Trots vad som föreskrivs i 7 kap. 6 a § i denna lag kan andelslagets revisor granska hållbarhetsrapporten under den räkenskapsperiod för vilken andelslaget ska upprätta sin första hållbarhetsrapport, om

1) revisorn har den specialbehörighet som hållbarhetsrevisor som avses i 6 kap. 1 a § i revisionslagen, eller

2) revisorn i enlighet med 3 mom. i ikraftträdelsebestämmelsen i lagen om ändring av revisionslagen (1250/2023) har skaffat tillräckliga kunskaper om hållbarhetsrapportering och hållbarhetsgranskning.

Vad som förskrivs i 2 mom. tillämpas också på den huvudansvariga revisorn, om en revisionssammanslutning har valts till revisor.

RP 20/2023

EkUB 5/2023

RSv 40/2023

Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2022/2464 av den 14 december 2022 om ändring av förordning (EU) nr 537/2014, direktiv 2004/109/EG, direktiv 2006/43/EG och direktiv 2013/34/EU vad gäller företagens hållbarhetsrapportering (Text av betydelse för EES)

Helsingfors den 21 december 2023

Republikens PresidentSauli NiinistöArbetsministerArto Satonen

Till början av sidan