Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

978/2022

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om utredning av livsmedels- och vattenburna epidemier

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Publiceringsdag
Finlands författningssamling
Författningstext

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med statsrådets beslut

ändras i statsrådets förordning om utredning av livsmedels- och vattenburna epidemier ( 1365/2011 ) 3 och 4 §, 5 § 3 mom. samt 6−10 §, som följer:

3 §Utredning av epidemier

Den kommunala myndigheten för livsmedelstillsyn och den kommunala hälsoskyddsmyndigheten ska, tillsammans med den myndighet som svarar för bekämpningen av smittsamma sjukdomar inom kommunen, förbereda sig på livsmedels- och vattenburna epidemier och komma överens om hur utredningen av dem ska ordnas. Vid utredningen av en epidemi ska man utföra laboratorieundersökningar på dem som insjuknat, undersökningar av de livsmedel eller det vatten som misstänks ha orsakat epidemin samt epidemiologiska undersökningar.

Institutet för hälsa och välfärd svarar för närmare undersökning, typbestämning och uppföljning av sådana alstrare av epidemier som isolerats från människor eller vatten. I fråga om alstrare av epidemier som isolerats från livsmedel, från produktionsmiljön i livsmedelslokaler och från primärproduktionsställen är Livsmedelsverket ansvarig myndighet. De nödvändiga forskningsmetoderna ska förenhetligas så att det är möjligt att göra en jämförelse av alstrare av epidemier från olika källor.

4 §Utredningsarbetsgruppen

Den kommunala myndigheten för livsmedelstillsyn och den kommunala hälsoskyddsmyndigheten ska tillsammans tillsätta en utredningsarbetsgrupp för utredning av epidemier. Till arbetsgruppen hör

1) 

den läkare som i välfärdsområdet ansvarar för smittsamma sjukdomar,

2) 

välfärdsområdets kontaktperson för smittsamma sjukdomar,

3) 

den tjänsteinnehavare som leder den tillsyn som avses i livsmedelslagen (297/2021) och hälsoskyddslagen (763/1994),

4) 

kommunens officiella veterinär,

5) 

den kommunala tjänsteinnehavare som övervakar kvaliteten på livsmedel, hushållsvatten och badvatten,

6) 

en företrädare för den aktör som svarar för vattentjänsterna i området.

Arbetsgruppen ska vid behov kompletteras för att en tillräcklig sakkunskap ska kunna säkerställas.

Arbetsgruppen ska

1) 

se till att de epidemiologiska undersökningar och laboratorieundersökningar som behövs för att utreda en epidemi utförs,

2) 

samordna de åtgärder som syftar till att få epidemin under kontroll,

3) 

svara för informationen mellan de myndigheter och laboratorier som utför undersökningarna,

4) 

vid behov vara i kontakt med sakkunniga och myndigheter inom välfärdsområdet och HUS-sammanslutningen,

5) 

informera befolkningen och medierna om en epidemi,

6) 

göra anmälningar enligt denna förordning till de övriga myndigheterna,

7) 

göra andra behövliga utredningar.

5 §Anmälan om misstanke


Anmälan om misstanke ska göras på det sätt som Institutet för hälsa och välfärd bestämmer. Anmälan om misstanke och uppgifterna i den ska utan dröjsmål sändas till Livsmedelsverket och det välfärdsområde som saken gäller. I fråga om epidemier som misstänks vara vattenburna ska uppgifterna dessutom sändas till Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården.


6 §Anmälan om epidemiutredning

Utredningsarbetsgruppen ska göra anmälan om utredning av en epidemi orsakad av livsmedel eller hushållsvatten till Livsmedelsverket och de regionförvaltningsverk som saken gäller. Anmälan om en epidemi som misstänks vara orsakad av hushållsvatten ska utan dröjsmål sändas vidare till Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården.

Arbetsgruppen ska göra anmälan om utredning av en epidemi orsakad av badvatten till Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården och de regionförvaltningsverk som saken gäller. 

Utredningsanmälan ska göras på det sätt som Livsmedelsverket och Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården bestämmer. Anmälan om utredning ska lämnas in till myndigheten så snart som möjligt efter det att utredningsarbetet har slutförts, dock senast inom tre månader från det att epidemin upphört.

 I anmälan om utredning ska anges

1) 

platsen och tidpunkten för epidemin,

2) 

antalet exponerade, insjuknade, personer som varit i behov av sjukhusvård och antalet döda,

3) 

symptomen och sjukdomsbilderna,

4) 

det livsmedel eller vatten som misstänks eller har bekräftats ha orsakat epidemin,

5) 

det misstänkta livsmedlets eller hushållsvattnets ursprung och tillverkare eller motsvarande uppgifter,

6) 

fel som upptäckts i hanteringen av det misstänkta livsmedlet eller vattnet samt platsen där den felaktiga hanteringen ägt rum,

7) 

utförda epidemiologiska undersökningar,

8) 

utförda laboratorieundersökningar, antalet undersökningar och resultaten av dem,

9) 

misstänkt eller bekräftad alstrare av epidemin,

10) 

korrigerande åtgärder genom vilka epidemin har kunnat hanteras samt åtgärder som syftar till att förebygga en motsvarande epidemi i framtiden.

7 §Utrednings- och uppföljningsregister

I 79 § 4 mom. i livsmedelslagen finns bestämmelser om det register som Livsmedelsverket för över utredningsanmälningar om epidemier orsakade av livsmedel eller vatten.

Registeruppgifterna ska finnas tillgängliga för Institutet för hälsa och välfärd, Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården samt regionförvaltningsverken.

8 §Lämnande av uppgifter till kommissionen

Livsmedelsverket ska årligen före utgången av maj sända Europeiska kommissionen en sammanfattning av föregående års epidemier som har spritts via livsmedel eller hushållsvatten.

Livsmedelsverket ska sända de i 1 mom. avsedda uppgifterna till Institutet för hälsa och välfärd innan uppgifterna sänds till kommissionen.

9 §Sammanfattning

För nationella behov ska Livsmedelsverket i samarbete med Institutet för hälsa och välfärd samla och  utvärdera uppgifterna i utredningarna om epidemier orsakade av livsmedel eller hushållsvatten och av dem göra en sammanfattning, som ska publiceras minst vart tredje år.

10 §Lämnande av uppgifter till internationella organ

Livsmedelsverket är Finlands kontaktmyndighet inom Världshälsoorganisationens system för uppföljning av epidemier orsakade av livsmedel eller hushållsvatten inom det europeiska området och ska på begäran lämna ut uppgifter ur sitt register till internationella organisationer. Övriga myndigheter kan använda uppgifterna i registret i den internationella rapportering som de ansvarar för.


Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2023.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/99/EG (32003L0099); EGT nr L 325, 12.12.2003, s. 31

Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2020/2184 (32020L2184), EUT nr L 435, 23.12.2020, s. 1

Helsingfors den 1 december 2022

Familje- och omsorgsministerKrista KiuruKonsultativ tjänstemanVesa Pekkola

Till början av sidan