Lag om ändring av ungdomslagen
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Finlands författningssamling
- Författningstext
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut
ändras i ungdomslagen ( 1285/2016 ) 17 § 2 mom., 18 § 2 och 3 mom., 19 § 3 och 4 mom., 20 § 2 och 3 mom., 23 §, 24 § 1 mom. och 27 § samt
fogas till lagen nya 12 a och 21 a § samt till 18 § ett nytt 4 mom., varvid det nuvarande 4 mom. blir 5 mom., som följer:
3 kap.Kommunernas ungdomsarbete och ungdomspolitik samt sektorsövergripande samarbete
12 a §Hobbyverksamhet för unga enligt Finlandsmodellen för hobbyverksamhet
Syftet med hobbyverksamhet för unga enligt Finlandsmodellen för hobbyverksamhet, nedan hobbyverksamhet för unga , är att främja de ungas välbefinnande genom att ge unga som deltar i den grundläggande utbildningen möjlighet till en hobby som de tycker om och är avgiftsfri efter skoldagen eller före skoldagens början. Deltagandet i en hobby är frivilligt för de unga.
En kommun kan ordna hobbyverksamhet för unga själv eller tillsammans med andra kommuner. Kommunen kan också ordna hobbyverksamhet för unga genom att skaffa tjänster även av andra offentliga eller privata serviceproducenter. I detta fall ansvarar kommunen för att de tjänster som den har skaffat ordnas i enlighet med denna lag.
När en kommun ordnar hobbyverksamhet för unga, ska kommunen höra de unga om deras önskemål i fråga om hobbyer, samordna befintlig god praxis för hobbyverksamhet samt främja samarbetet mellan skolan och dem som ordnar hobbyerna. Kommunen ska utarbeta en skolspecifik hobbyplan utifrån de uppgifter som erhållits när de unga hörts. Kommunen ska se till att den som ordnar hobbyerna har kunskaper och färdigheter för att handleda den hobby som anordnaren ansvarar för inom hobbyverksamheten för unga.
17 §Rätt till statsbidrag för riksomfattande organisationer på ungdomsområdet
En organisation på ungdomsområdet som förverkligar de syften och utgångspunkter som anges i 2 § kan godkännas som berättigad till statsbidrag. Vid prövningen av rätten till statsbidrag för en riksomfattande organisation på ungdomsområdet beaktas verksamhetens betydelse och genomslagskraften för ungdomsarbetet och ungdomsverksamheten, hur aktuell organisationens verksamhet är samt hur rikstäckande verksamheten är. Vid prövningen av rätten till understöd förutsätts dessutom att organisationen främjar likställdhet, jämlikhet och delaktighet bland unga och att organisationens förvaltning och ekonomi sköts på ett ansvarsfullt sätt.
18 §Beviljande av statsunderstöd till riksomfattande organisationer på ungdomsområdet
En riksomfattande organisation på ungdomsområdet kan fördela ett beviljat understöd till verksamheten i egna regionala eller lokala registrerade medlemsorganisationer i enlighet med 7 § 3 mom. i statsunderstödslagen (688/2001).
Vid prövningen av beloppet av statsunderstödet till en riksomfattande organisation på ungdomsområdet beaktas
verksamhetens art och genomslagskraft,
hur aktuell verksamheten är,
verksamhetens omfattning och tillgänglighet,
på vilket sätt organisationen främjar likställdhet och jämlikhet bland unga,
hur organisationen främjar ungas delaktighet, samt
hur organisationens förvaltning och ekonomi sköts.
Verksamhet som understöds ska vara allmännyttig och främja förverkligandet av de syften och utgångspunkter som anges i 2 §. Utgifter för affärsverksamhet eller annan motsvarande verksamhet betraktas inte som godtagbara utgifter.
19 §Beviljande av statsunderstöd till riksomfattande kompetenscentrum på ungdomsområdet
Vid prövningen av ett kompetenscentrums rätt till statsbidrag granskas hur väl den plan för kompetenscentrumets verksamhet som den sökande presenterat motsvarar prioriteringarna för kompetenscentrum enligt det riksomfattande programmet för ungdomsarbetet och ungdomspolitiken samt hur genomförbar planen är. Vid prövningen av rätten till statsbidrag förutsätts att den sökandes ekonomi och förvaltning sköts på ett ansvarsfullt sätt och att sökanden har riksomfattande kompetens och erfarenhet på ungdomsområdet. Vid prövningen beaktas dessutom den helhet som kompetenscentrumen bildar. Rätten till statsbidrag beviljas för viss tid.
Vid prövningen av statsunderstödets belopp beaktas arten och omfattningen av centrumets uppgifter och verksamhet. Verksamhet som understöds ska vara allmännyttig. Utgifter för affärsverksamhet eller annan motsvarande verksamhet betraktas inte som godtagbara utgifter.
20 §Beviljande av statsunderstöd till ungdomscentraler
Undervisnings- och kulturministeriet godkänner ungdomscentraler som berättigade till statsbidrag. För att en ungdomscentral ska godkännas som berättigad till statsbidrag krävs det att centralen förverkligar de syften och utgångspunkter som anges i 2 § och att centralens huvudsakliga uppgift är att genom ungdomsarbete tillhandahålla handledd verksamhet för unga året om. Ungdomsarbetet vid centralen ska även främja de ungas internationalisering och en hållbar utveckling. Vid prövningen av rätten till statsbidrag beaktas skötseln av centralens ekonomi och förvaltning samt centralens operativa förutsättningar, verksamhetens art, omfattning och genomslagskraft samt den helhet som ungdomscentralerna bildar.
Vid prövningen av statsunderstödets belopp beaktas arten och omfattningen av centralens ungdomsarbete, genomslagskraften för centralens verksamhet samt skötseln av centralens ekonomi och förvaltning. Verksamhet som understöds ska vara allmännyttig. Utgifter för affärsverksamhet eller annan motsvarande verksamhet betraktas inte som godtagbara utgifter. Ett eventuellt överskott ska användas för utveckling av ungdomsarbetet och för underhåll och utveckling av den tillgängliga infrastrukturen för ungdomsarbetet.
21 a §Beviljande av statsunderstöd till hobbyverksamhet för unga
I statsbudgeten kan det årligen tas in ett anslag för sådan hobbyverksamhet för unga som avses i 12 a §.
Vid prövningen av statsunderstödets belopp beaktas arten och omfattningen av den hobbyverksamhet som ordnas, den planerade verksamhetens och budgetens genomförbarhet samt hur kommunen fullgör de uppgifter som avses i 12 a § 3 mom.
Närmare bestämmelser om förutsättningarna för att erhålla statsunderstöd för hobbyverksamhet för unga får utfärdas genom förordning av statsrådet.
23 §Återkallande av rätten till statsbidrag
Undervisnings- och kulturministeriet kan återkalla rätten till statsbidrag för en riksomfattande organisation på ungdomsområdet som avses i 17 §, ett riksomfattande kompetenscentrum på ungdomsområdet som avses i 19 §, en ungdomscentral som avses i 20 § eller en verkstad för unga som avses i 21 §, om organisationen, centrumet, centralen eller verkstaden inte längre uppfyller de förutsättningar för rätt till statsbidrag som föreskrivs i denna lag.
24 §Ungas deltagande och påverkan samt hörande av unga
Bestämmelser om de ungas möjligheter att delta och påverka i ungdomsfullmäktige eller en motsvarande påverkansgrupp för unga finns i 26 § i kommunallagen (410/2015) och i 32 § i lagen om välfärdsområden (611/2021).
27 §Ändringssökande
Omprövning av ett beslut av undervisnings- och kulturministeriet får begäras. Bestämmelser om omprövning finns i förvaltningslagen (434/2003).
Bestämmelser om ändringssökande i förvaltningsdomstol finns i lagen om rättegång i förvaltningsärenden (808/2019).
Denna lag träder i kraft den 1 januari 2023.
Lagens 12 a och 21 a § tillämpas första gången på den hobbyverksamhet för unga som ordnas läsåret 2023–2024 och på beviljande av statsunderstöd för genomförande av verksamheten.
Statsunderstöd för 2023 till riksomfattande organisationer på ungdomsområdet samt ungdomscentraler beviljas i enlighet med de bestämmelser som gällde vid ikraftträdandet av denna lag.
Undervisnings- och kulturministeriet ska senast den 1 juli 2023 utan separat ansökan bedöma rätten till statsbidrag för riksomfattande organisationer på ungdomsområdet och ungdomscentraler som fått understöd med stöd av de bestämmelser som gällde vid ikraftträdandet av denna lag.
På uppgifterna för, på förutsättningarna för rätten till statsbidrag för samt på beviljandet av statsunderstöd till sådana riksomfattande kompetenscentrum på ungdomsområdet som godkänts som berättigade till statsbidrag före ikraftträdandet av denna lag tillämpas de bestämmelser som gällde vid ikraftträdandet av denna lag.
KuUB 8/2022
RSv 109/2022
Helsingfors den 25 november 2022
Republikens PresidentSauli NiinistöForsknings- och kulturministerPetri Honkonen