Social- och hälsovårdsministeriets förordning om ändring av social- och hälsovårdsministeriets förordning om detaljhandel med tobaksprodukter och motsvarande produkter
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Finlands författningssamling
- Författningstext
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med social- och hälsovårdsministeriets beslut
ändras i social- och hälsovårdsministeriets förordning om detaljhandel med tobaksprodukter och motsvarande produkter ( 593/2016 ) förordningens rubrik, 4 §, det inledande stycket i 6 § 1 mom. och 6 § 2 mom. samt
fogas till 7 § ett nytt 2 mom. som följer:
Social- och hälsovårdsministeriets förordningom försäljning av tobaksprodukter och motsvarande produkter
4 §Innehållet i och uppgörandet av planen för egenkontroll
Den plan för egenkontroll som avses i 54 § i tobakslagen ska innehålla
uppgifter om den person som är ansvarig för egenkontrollen,
en förteckning över de produktgrupper som omfattas av egenkontrollen,
en beskrivning av hur försäljaren säkerställer att tillverkaren eller importören har gjort de anmälningar som avses i 3 och 4 kap. i tobakslagen om de tobaksprodukter, elektroniska cigaretter, påfyllningsbehållare, nikotinfria vätskor för förångning och örtprodukter för rökning som finns till försäljning,
en beskrivning av hur försäljaren säkerställer att förpackningarna för de tobaksprodukter, elektroniska cigaretter, påfyllningsbehållare, nikotinfria vätskor för förångning och örtprodukter för rökning som finns till försäljning överensstämmer med de krav som föreskrivs i 5 kap. och 117 § i tobakslagen.
Utöver vad som föreskrivs i 1 mom. ska det av partihandelsställets plan för egenkontroll framgå hur försäljaren säkerställer att partihandeln med tobaksprodukter och nikotinvätskor sker i enlighet med vad som föreskrivs i 60 § i tobakslagen.
Planen för egenkontroll ska uppdateras vid behov. I planen för egenkontroll ska följande uppgifter föras in:
genomförd introduktion av nyanställda,
problem vid försäljningen i samband med kontroller av åldern samt misstankar om förmedling,
åtgärder som vidtagits med anledning av problemsituationer eller myndighetskontroller.
I restauranger med utskänkningsrättigheter eller personalrestauranger eller motsvarande försäljningsställen där kunderna endast undantagsvis är under 18 år, får införandet av de uppgifter som avses i 3 mom. 2 punkten göras genom att det i planen för egenkontroll skrivs en sammanställning av iakttagelserna under året.
Planen för egenkontroll ska vara tillgänglig som en helhet för de anställda vid försäljningsstället. Den får tas med som en del av livsmedelslokalens andra planer för egenkontroll. De uppgifter som avses i 3 mom. ska bevaras under det innevarande kalenderåret och de två därpå följande kalenderåren.
6 §Produktinformation som ska ges i varukatalogen och förteckningen
På en sida av lösbladet till varukatalogen och raden i förteckningen får i fråga om en tobaksprodukt, ett tobakssurrogat, en elektronisk cigarett, en nikotinvätska eller ett röktillbehör som är avsett för upphettning av en tobaksprodukt tryckas:
Varukatalogen får innehålla mellanblad och förteckningen mellanrubriker för följande produktgrupper: cigaretter, cigarrer, rulltobak, piptobak, övriga tobaksprodukter, tobakssurrogat, elektroniska cigaretter, nikotinvätska och röktillbehör som är avsedda för upphettning av tobaksprodukter. På katalogens utsida och som förteckningens rubrik får texten "produkter som avses i tobakslagen" tryckas en gång. Katalogen och förteckningen får även innehålla uppgift om försäljningsstället.
7 §Visande av bilder i varukatalogen
Dessutom får en bild av produktens varumärke visas på lösbladet till varukatalogen. Bilden får täcka högst 10 procent av lösbladets yta.
Denna förordning träder i kraft den 1 maj 2022.
Helsingfors den 19 april 2022
Familje- och omsorgsministerAki LindénJuristLaura Terho