Jord- och skogsbruksministeriets förordning om produktion, saluföring och import av plantmaterial för prydnadsväxter
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Uppdaterad författning
- 396/2020
- Finlands författningssamling
- Författningstext
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut föreskrivs med stöd av lagen om plantmaterial (1205/1994):
1 §Tillämpningsområde
Denna förordning gäller produktion, saluföring och import av plantmaterial för prydnadsväxter.
2 §Godkännande och registrering av leverantörer av plantmaterial
En leverantör av plantmaterial som för saluföring producerar, importerar eller saluför sådant plantmaterial som anges i del A i bilaga 1 till andra näringsidkare eller sådant plantmaterial som nämns i del B i bilaga 1 till konsumenter är skyldig att ansöka om det godkännande och den registrering för sin verksamhet som avses i 3 § lagen om plantmaterial.
3 §Kvalitetssäkring av produktionen
En leverantör av plantmaterial för prydnadsväxter ska med beaktande av arten och omfattningen av sin verksamhet sörja för kvalitetssäkringen i sin produktion i enlighet med bilaga 2.
4 §Kvalitetskrav för plantmaterial
Plantmaterial ska uppfylla kraven på genetisk kvalitet enligt del A i bilaga 3, kraven på sundhet enligt bilaga 4 och kraven på annan kvalitet enligt bilaga 5.
I de sortförteckningar över plantmaterial som leverantörerna för ska de uppgifter som nämns i del B i bilaga 3 ingå.
Endast de krav som fastställs i del A bilaga 3 och i bilaga 4 tillämpas på plantmaterial som importeras eller överförs till landet för försöksverksamhet, urvalsarbete eller åtgärder för upprätthållande av den genetiska mångfalden.
5 §Behandling av angripet plantmaterial
Sådant plantmaterial, i vilket det vid en okulär besiktning under växtstadiet upptäcks växtskadegörare eller tecken eller symptom på skadliga organismer eller sjukdomar, ska genast behandlas på ett lämpligt sätt eller vid behov förstöras.
6 §Plantintyg
I partihandeln och vid import ska varje homogent plantmaterialparti som ska saluföras eller importeras förses med ett plantintyg som utfärdats av producenten, saluföraren eller importören. Plantintyget ska innehålla de upplysningar som nämns i del A i bilaga 6. Ett levererat parti som består av flera plantmaterialpartier kan förses med ett plantintyg enligt del B i bilaga 6.
Om ett sådant plantmaterialparti som avses i del B i bilaga 1 delas i en eller flera delar för detaljhandeln eller för anläggning av grönområden ska köparen vid överlåtelsen få skriftlig information om plantmaterialet som åtminstone ska innehålla de upplysningar som nämns i del C i bilaga 6. Köparen ska få samma upplysningar även i broschyrer, kataloger och annonser för postorderförsäljning eller annan försäljning.
Broschyrer, kataloger och annonser för postorderförsäljning eller annan försäljning av annat plantmaterial än sådant som avses i del B i bilaga 1 ska åtminstone innehålla de upplysningar om plantmaterialet som nämns i del C i bilaga 6.
7 §Förpackning av plantmaterial
Om plantmaterial saluförs förpackat, ska plantmaterialpartiet vara homogent och förpackat i nytt eller desinficerat emballage eller i engångsförpackningar.
Då certifierat plantmaterial förpackas får endast nytt eller desinficerat emballage eller engångsförpackningar användas.
8 §Växtpass
Om ett plantmaterialparti ska vara försett med ett sådant växtpass som avses i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/2031 om skyddsåtgärder mot växtskadegörare, ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) nr 228/2013, (EU) nr 652/2014 och (EU) nr 1143/2014 samt om upphävande av rådets direktiv 69/464/EEG, 74/647/EEG, 93/85/EEG, 98/57/EG, 2000/29/EG, 2006/91/EG och 2007/33/EG, nedan växtskyddsförordningen, kan upplysningarna i plantintyget ges genom att upplysningarna i punkt 1 och 9 i del A i bilaga 6, som ska ingå i plantintyget, fogas till växtpasset.
Om ett plantmaterialparti förses med växtpass i Finland och om plantmaterialet härstammar från en stat som inte är medlemsstat i EU, ska uppgifterna om att minimikvalitetskraven uppfyllts, ansvarig myndighet, hänvisning till sortnamn eller växtgrupp samt produktionsland antecknas så att de tydligt är avskilda från de upplysningar som ska ingå i växtpasset.
9 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 31 maj 2020.
Genom denna förordning upphävs jord- och skogsbruksministeriets förordning om produktion och saluföring av plantmaterial för prydnadsväxter (96/00), dnr 3226/565/2000.
Kommissionens genomförandedirektiv (EU) 2020/177, av den 11 februari 2020, om ändring av rådets direktiv 66/401/EEG, 66/402/EEG, 68/193/EEG, 2002/55/EG, 2002/56/EG och 2002/57/EG, kommissionens direktiv 93/49/EEG och 93/61/EEG och genomförandedirektiven 2014/21/EU och 2014/98/EU vad gäller växtskadegörare på utsäde och annat växtförökningsmaterial
Helsingfors den 27 maj 2020
Jord- och skogsbruksministerJari LeppäSpecialsakkunnigJohanna Nykyri
Bilaga 1
Leverantör av plantmaterial som är skyldig att registrera sig
DEL A
1) plantmaterial för vedartade prydnadsväxter,
2) plantmaterial för två- och fleråriga örtartade prydnadsväxter,
3) fleråriga blomsterlökar, blomsterknölar och rotstockar för friland,
4) blomsterlökar, blomsterknölar och rotstockar samt annat plantmaterial som drivs upp till krukväxter, gruppblommor eller snittblommor, om de är avsedda för professionell vidarekultur för andra leverantörer, samt
5) utsäde av prydnadsväxter.
DEL B
På friland planterade
1) släkten och arter av vedartade prydnadsväxter,
2) släkten och arter av två- och fleråriga örtartade prydnadsväxter, och
3) släkten och arter av fleråriga blomsterlökar, blomsterknölar och rotstockar.
Bilaga 2
Kvalitetssäkring för plantmaterial för prydnadsväxter
Leverantörer av plantmaterial för prydnadsväxter ska sörja för kvalitetssäkringen med iakttagande av särarten av sin verksamhet eller sina funktioner i enlighet med följande principer, så att
1) de kritiska momenten i produktionskedjan, vilka påverkar materialets kvalitet, kartläggs,
2) bok förs om övervakningen och kontrollen av de kritiska momenten i produktionskedjan,
3) provtagningen och analysen av proven görs på ett sätt som godkänts av Livsmedelsverket,
4) en plantmaterialjournal som innehåller de uppgifter som avses i föregående punkter samt uppgifter om anskaffningen, produktionen och saluföringen av plantmaterial för prydnadsväxter förs med tanke på växtkontrollmyndighetens inspektioner,
5) plantmaterialjournalen och de handlingar som hänför sig till den förvaras i minst ett år, när det gäller vedartade växter dock i tre år*, samt
6) man säkerställer att plantmaterialpartierna hålls isär på ett sådant sätt att de kan identifieras under produktionstiden.
* I detaljhandeln och vid anläggning av grönområden ska endast köp och andra leveranser av plantmaterial samt deras förvaringsplatser antecknas i journalen.
Bilaga 3
Plantmaterialets genetiska kvalitet
DEL A
Krav för genetisk kvalitet hos plantmaterial
Plantmaterial som produceras eller importeras för att saluföras och saluförs ska i fråga om art, och ifall sorten anges, i fråga om sorten vara korrekt benämnda samt genetiskt tillräckligt enhetliga. Sorterna ska antingen vara allmänt kända, skyddade genom växtförädlarrätt, införda i den officiella sortförteckningen eller införda i leverantörens sortförteckning.
Med leverantörens sortförteckning avses den förteckning som en godkänd och registrerad producent, saluförare eller importör av plantmaterial ska föra över plantmaterial, med detaljerade beskrivningar och relevanta benämningar. Av förteckningen ska framgå:
1) namnet på sorten, med vilket även avses ett genetiskt tillräckligt homogent stammaterial för arten samt vid behov kända synonymer,
2) uppgifter om sortens förädling och de förökningsmetoder som använts, samt
3) en beskrivning av hur sorten skiljer sig från den sort som liknar den mest.
I parti- och detaljhandeln ska endast de uppgifter som avses i punkt 1 och 3 införas i leverantörens sortförteckning.
DEL B
Beskrivning av sorter av prydnadsväxter
Av de förteckningar som leverantörerna upprätthåller ska följande upplysningar framgå:
1) sortens namn och vid behov allmänt kända synonymer,
2) omnämnande av upprätthållandet av sorten och av det förökningssystem som har använts,
3) en beskrivning av sorten med hjälp av åtminstone de egenskaper och de yttringar som preciseras i de bestämmelser som hänför sig till inlämnandet av ansökningar som rör gemenskapens växtförädlingsrätt (Rådets förordning (EG) nr 2100/94) där denna är tillämplig samt
4) om möjligt ett omnämnande av hur sorten skiljer sig från de sorter som mest liknar den.
Punkterna 2 och 4 tillämpas inte på sådana leverantörer vilkas verksamhet inskränker sig till utsläppande på marknaden av plantmaterial för prydnadsväxter.
Bilaga 4
Sundhetskrav för plantmaterial
Endast sådant plantmaterial får produceras och importeras för att saluföras samt saluföras som uppfyller följande krav:
Plantmaterial för prydnadsväxter bör vid produktionsplatsen, åtminstone genom en okulär besiktning, konstateras vara praktiskt taget fritt från alla skadegörare som räknas upp för plantmaterialet för prydnadsväxten i fråga i tabellen i denna bilaga.
Förekomsten av sådana reglerade EU-icke-karantänskadegörare som avses i artikel 36 i växtskyddsförordningen hos plantmaterial för prydnadsväxter som saluförs får åtminstone inte vid en okulär besiktning överskrida de tröskelvärden som fastställts i tabellen i denna bilaga.
Plantmaterial för prydnadsväxter ska åtminstone vid en okulär besiktning praktiskt taget vara fritt från alla sådana skadegörare som kan försämra materialets användbarhet och kvalitet, med undantag för de skadegörare eller tecken eller symtom tyder på dessa som räknas upp för plantmaterialet för prydnadsväxten i fråga i tabellen.
I fråga om plantmaterial ska också iakttas de krav som det föreskrivs om i de genomförandeakter som antagits med stöd av växtskyddsförordningen och som gäller EU-karantänskadegörare, karantänskadegörare för skyddad zon och reglerade EU-icke-karantänskadegörare samt de åtgärder som har antagits med stöd av artikel 30.1 i förordningen.
Plantmaterialet får inte innehålla sådana mängder av strandfräne ( Rorippa sylvestris L.) som går att påvisa genom en okulär besiktning eller betydande mängder av andra fleråriga ogräsväxter eller delar av sådana.
Tabell. Förteckning över organismer som är skadliga för kvaliteten på olika släkten och arter av prydnadsväxter | ||
Bakterier | ||
Reglerade EU-icke-karantänskadegörare eller symtom orsakade av reglerade EU-icke-karantänskadegörare | Släkte eller art av plantmaterial för prydnadsväxter | Tröskelvärde för förekomsten av reglerade EU-icke-karantänskadegörare på plantmaterial för prydnadsväxter |
Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al . [ERWIAM] | Plantmaterial för prydnadsväxter, utom utsäde Amelanchier Medik., Chaenomeles Lindl., Cotoneaster Medik., Crataegus Tourn. ex L., Cydonia Mill., Eriobtrya Lindl., Malus Mill., Mespilus Bosc ex Spach, Photiniadavidiana Decne., Pyracantha M. Roem., Pyrus L., Sorbus L. | 0 % |
Pseudomonas syringae pv. persicae (Prunier, Luisetti &. Gardan) Young, Dye & Wilkie [PSDMPE] | Plantmaterial för prydnadsväxter, utom utsäde Prunus persica (L.) Batsch, Prunus salicina Lindl. | 0 % |
Spiroplasma citri Saglio et al . [SPIRCI] | Plantmaterial för prydnadsväxter, utom utsäde Citrus L., Citrus L. hybrider, Fortunella Swingle., Fortunella Swingle. hybrider, Poncirus Raf., Poncirus Raf. hybrider | 0 % |
Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al . [XANTPR] | Plantmaterial för prydnadsväxter, utom utsäde Prunus L. | 0 % |
Xanthomonas euvesicatoria Jones et al . [XANTEU] | Capsicum annuum L. | 0 % |
Xanthomonas gardneri (ex Šutič) Jones et al . [XANTGA] | Capsicum annuum L. | 0 % |
Xanthomonas perforans Jones et al . [XANTPF] | Capsicum annuum L. | 0 % |
Xanthomonas vesicatoria (ex Doidge) Vauterin et al . [XANTVE] | Capsicum annuum L. | 0 % |
Svampar och algsvampar | ||
Reglerade EU-icke-karantänskadegörare eller symtom orsakade av reglerade EU-icke-karantänskadegörare | Släkte eller art av plantmaterial för prydnadsväxter | Tröskelvärde för förekomsten av reglerade EU-icke-karantänskadegörare på plantmaterial för prydnadsväxter |
Cryphonectria parasitica (Murrill) Barr [ENDOPA] | Plantmaterial för prydnadsväxter, utom utsäde Castanea L. | 0 % |
Dothistroma pini Hulbary [DOTSPI] | Plantmaterial för prydnadsväxter, utom utsäde Pinus L. | 0 % |
Dothistroma septosporum (Dorogin) Morelet [SCIRPI] | Plantmaterial för prydnadsväxter, utom utsäde Pinus L. | 0 % |
Lecanosticta acicola (von Thümen) Sydow [SCIRAC] | Plantmaterial för prydnadsväxter, utom utsäde Pinus L | 0 % |
Plasmopara halstedii (Farlow) Berlese & de Toni [PLASHA] | Utsäde Helianthus annuus L. | 0 % |
Plenodomus tracheiphilus (Petri) Gruyter, Aveskamp & Verkley [DEUTTR] | Plantmaterial för prydnadsväxter, utom utsäde Citrus L., Citrus L. hybrider, Fortunella Swingle., Fortunella Swingle. hybrider, Poncirus Raf., Poncirus Raf. hybrider | 0 % |
Puccinia horiana P. Hennings [PUCCHN] | Plantmaterial för prydnadsväxter, utom utsäde Chrysanthemum L. | 0 % |
Insekter och kvalster | ||
Reglerade EU-icke-karantänskadegörare eller symtom orsakade av reglerade EU-icke-karantänskadegörare | Släkte eller art av plantmaterial för prydnadsväxter | Tröskelvärde för förekomsten av reglerade EU-icke-karantänskadegörare på plantmaterial för prydnadsväxter |
Aculops fuchsiae Keifer [ACUPFU] | Plantmaterial för prydnadsväxter, utom utsäde Fuchsia L. | 0 % |
Opogona sacchari Bojer [OPOGSC] | Plantmaterial för prydnadsväxter, utom utsäde Beaucarnea Lem., Bougainvillea Comm. ex Juss., Crassula L., Crinum L., Dracaena Vand. ex L., Ficus L., Musa L., Pachira Aubl., Palmae , Sansevieria Thunb., Yucca L. | 0 % |
Rhynchophorus ferrugineus (Olivier) [RHYCFE] | Plantmaterial för prydnadsväxter utom utsäde av Palmae , när det gäller följande släkten och arter: Areca catechu L., Arenga pinnata (Wurmb) Merr., Bismarckia Hildebr. & H. Wendl., Borassus flabellifer L., Brahea armata S. Watson, Brahea edulis H.Wendl., Butia capitata (Mart.) Becc., Calamus merrillii Becc., Caryota maxima Blume, Caryota cumingii Lodd. ex Mart., Chamaerops humilis L., Cocos nucifera L., Corypha utan Lam., Copernicia Mart., Elaeis guineensis Jacq., Howea forsteriana Becc., Jubaea chilensis (Molina) Baill., Livistona australis C. Martius, Livistona decora (W. Bull) Dowe, Livistona rotundifolia (Lam.) Mart., Metroxylon sagu Rottb., Phoenix canariensis Chabaud, Phoenix dactylifera L., Phoenix reclinata Jacq., Phoenix roebelenii O’Brien, Phoenix sylvestris (L.) Roxb., Phoenix theophrasti Greuter, Pritchardia Seem. & H. Wendl., Ravenea rivularis Jum. & H. Perrier, Roystonea regia (Kunth) O.F. Cook, Sabal palmetto (Walter) Lodd. ex Schult. & Schult.f., Syagrus romanzoffiana (Cham.) Glassman, Trachycarpus fortunei (Hook.) H. Wendl., Washingtonia H. Wendl. | 0 % |
Nematoder | ||
Reglerade EU-icke-karantänskadegörare eller symtom orsakade av reglerade EU-icke-karantänskadegörare | Släkte eller art av plantmaterial för prydnadsväxter | Tröskelvärde för förekomsten av reglerade EU-icke-karantänskadegörare på plantmaterial för prydnadsväxter |
Ditylenchus dipsaci (Kuehn) Filipjev [DITYDI] | Allium L. | 0 % |
Ditylenchus dipsaci (Kuehn) Filipjev [DITYDI] | Plantmaterial för prydnadsväxter, utom utsäde Camassia Lindl., Chionodoxa Boiss., Crocus flavus Weston, Galanthus L., Hyacinthus Tourn. ex L, Hymenocallis Salisb., Muscari Mill., Narcissus L., Ornithogalum L., Puschkinia Adams, Scilla L., Sternbergia Waldst. & Kit., Tulipa L. | 0 % |
Virus, viroider, virusliknande sjukdomar och fytoplasma | ||
Reglerade EU-icke-karantänskadegörare eller symtom orsakade av reglerade EU-icke-karantänskadegörare | Släkte eller art av plantmaterial för prydnadsväxter | Tröskelvärde för förekomsten av reglerade EU-icke-karantänskadegörare på plantmaterial för prydnadsväxter |
Candidatus Phytoplasma mali Seemüller & Schneider [PHYPMA] | Plantmaterial för prydnadsväxter, utom utsäde Malus Mill. | 0 % |
Candidatus Phytoplasma prunorum Seemüller & Schneider [PHYPPR] | Plantmaterial för prydnadsväxter, utom utsäde Prunus L. | 0 % |
Candidatus Phytoplasma pyri Seemüller & Schneider [PHYPPY] | Plantmaterial för prydnadsväxter, utom utsäde Pyrus L. | 0 % |
Candidatus Phytoplasma solani Quaglino et al . [PHYPSO] | Plantmaterial för prydnadsväxter, utom utsäde Lavandula L. | 0 % |
Chrysanthemum stunt viroid [CSVD00] | Plantmaterial för prydnadsväxter, utom utsäde Argyranthemum Webb ex Sch.Bip., Chrysanthemum L. | 0 % |
Citrus exocortis viroid [CEVD00] | Plantmaterial för prydnadsväxter, utom utsäde Citrus L. | 0 % |
Citrus tristeza virus [CTV000] (EU-isolerade) | Plantmaterial för prydnadsväxter, utom utsäde Citrus L., Citrus L. -hybrider, Fortunella Swingle, Fortunella Swingle-hybrider, Poncirus Raf., Poncirus Raf.-hybrider, | 0 % |
Impatiens necrotic spot tospovirus [INSV00] | Plantmaterial för prydnadsväxter, utom utsäde Begonia x hiemalis Fotsch, Impatiens L. New Guinea hybrider | 0 % |
Potato spindle tuber viroid [PSTVD0] | Capsicum annuum L. | 0 % |
Sjarkavirus (plum pox virus) [PPV000] | Plantmaterial för prydnadsväxter, utom utsäde Prunus armeniaca L., Prunus blireiana Andre, Prunus brigantina Vill., Prunus cerasifera Ehrh., Prunus cistena Hansen, Prunus curdica Fenzl and Fritsch., Prunus domestica L., Prunus domestica ssp. insititia (L.) C.K. Schneid, Prunus domestica ssp. italica (Borkh.) Hegi., Prunus dulcis (Miller) Webb, Prunus glandulosa Thunb., Prunus holosericea Batal., Prunus hortulana Bailey, Prunus japonica Thunb., Prunus mandshurica (Maxim.) Koehne, Prunus maritima Marsh., Prunus mume Sieb. and Zucc., Prunus nigra Ait., Prunus persica (L.) Batsch, Prunus salicina L., Prunus sibirica L., Prunus simonii Carr., Prunus spinosa L., Prunus tomentosa Thunb., Prunus triloba Lindl. – andra arter av Prunus L. som är känsliga för sjarkavirus (plum pox virus) | 0 % |
Tomato spotted wilt tospovirus [TSWV00] | Plantmaterial för prydnadsväxter, utom utsäde Begonia x hiemalis Fotsch, Capsicum annuum L., Chrysanthemum L., Gerbera L., Impatiens L. New Guinea hybrider, Pelargonium L. | 0 % |
Bilaga 5
Andra kvalitetskrav för plantmaterial
Endast sådant plantmaterial får produceras och importeras för att saluföras samt saluföras som
1) när det gäller ett plantmaterialparti är typiskt till storlek och form med hänsyn till arten och sorten samt utgör ett homogent parti,
2) är normalt utvecklat med hänsyn till växtartens och växtsortens egenskaper och utvecklingsstadiet, utan några skador orsakade av för hög eller för låg temperatur eller blåst, samt har friska rötter,
3) inte i väsentlig grad har köldskador eller skador orsakade av mekaniska faktorer som väsentligt kan störa växtens senare utveckling,
4) har tillräckligt stor vätskehalt (normal vätskespänning),
5) är i ett sådant tillväxtskede att
- rotklumpen i fråga om plantor i kärl eller täckrotsplantor med kraftig tillväxt har rotat sig så att den hålls bra ihop, och
- barrotsplantor och förhandspackade plantor som ska planteras på friland vid överlåtelsen praktiskt taget befinner sig i ett viloläge,
6) under normala förhållanden rotar sig och börjar växa om de planteras och sköts på rätt sätt, samt
7) har frön med tillfredsställande grobarhet.
Bilaga 6
Upplysningar som ska lämnas om prydnadsväxter
DEL A
Plantintyg
Ett plantintyg över plantmaterial ska innehålla följande upplysningar:
1) beteckningen ”EU-kvalitet”,
2) beteckningen ”FI”,
3) beteckningen ”Livsmedelsverket”,
4) leverantörens registreringsnummer,
5) leverantörens namn,
6) individuellt serie-, vecko- eller partinummer för det material som ska saluföras,
7) datum för utfärdande av plantintyget,
8) botaniskt namn,
9) sort eller växtgruppens namn, i fråga om grundstammar sortnamn eller dess beteckning,
10) mängd samt
11) produktionsland eller internationell landskod, om det rör sig om import från en stat som inte är medlemsstat i EU*.
Ett plantintyg över certifierat plantmaterial ska dessutom innehålla en anteckning om den kategori som det certifierade plantmaterialet tillhör.
DEL B
Plantintyg över ett levererat parti
Ett plantintyg över ett levererat parti ska innehålla alla de upplysningar som nämns i del A. För varje plantparti som ingår i det levererade partiet ska upplysningarna i punkt 1 och 8–11 i del A antecknas i plantintyget över det levererade partiet så att de är tydligt avskilda från de övriga upplysningarna.
DEL C
Upplysningar som åtminstone ska lämnas till köparen
1) plantmaterialets artnamn på finska eller svenska samt dess botaniska namn,
2) sortnamn eller växtgrupp,
3) produktionsland eller internationell landskod*,
4) försäljarens eller odlarens namn,
5) sortnamn eller dess beteckning när det gäller en grundstam, samt
6) när köparen inte ser produkterna, följande:
a) sortering enligt storlek eller ålder, samt
b) kärlens storlek i liter (l) eller centimeter (cm) när det gäller plantor i kärl.
När det gäller certifierat plantmaterial ska dessutom antecknas den kategori som det certifierade plantmaterialet tillhör.
_______________________________________________________________________
* Med produktionsland avses den stat eller de stater där plantmaterialet har producerats.