Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

394/2020

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om produktion, saluföring och import av plantmaterial för köksväxter

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Publiceringsdag
Finlands författningssamling
Författningstext

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut föreskrivs med stöd av lagen om plantmaterial (1205/1994):

1 §Tillämpningsområde

Denna förordning gäller produktion, saluföring och import av plantmaterial som hör till de släkten och arter som nämns i bilaga 1. Förordningen gäller inte köksväxtfrön.

2 §Godkännande och registrering av leverantörer av plantmaterial

En leverantör av plantmaterial som för saluföring producerar, importerar och saluför plantmaterial för sådana köksväxter som nämns i bilaga 1 till en annan näringsidkare är skyldig att för sin verksamhet ansöka om det godkännande och den registrering som avses i 3 § i lagen om plantmaterial.

3 §Kvalitetssäkring av produktionen

En leverantör av plantmaterial för köksväxter ska med beaktande av arten och omfattningen av sin verksamhet sörja för kvalitetssäkringen i sin produktion och föra en plantmaterialjournal i enlighet med bilaga 2.

Produktion av plantmaterial för köksväxter för att saluföras är tillåten endast om sorten har godkänts för upptagande i den nationella sortlistan i Finland eller i en annan EU-medlemsstat.

4 §Kvalitetskrav för plantmaterial

Plantmaterialet ska uppfylla kraven på sundhet enligt bilaga 3 och kraven för annan kvalitet enligt bilaga 4.

Endast de krav som fastställs i bilaga 3 tillämpas på plantmaterial som importeras eller överförs till landet för försöksverksamhet, urvalsarbete eller åtgärder för bevarande av den genetiska mångfalden.

5 §Behandling av angripet plantmaterial

Sådana plantmaterial, på vilka det vid en okulär besiktning under växtstadiet upptäcks växtskadegörare eller tecken eller symptom på skadliga organismer eller sjukdomar, ska genast behandlas på ett riktigt sätt eller vid behov förstöras.

6 §Förpackning av plantmaterial för köksväxter

Om plantmaterial för köksväxter saluförs förpackat, ska plantmaterialpartiet vara tillräckligt homogent och förpackat i nytt eller desinficerat emballage eller i engångsförpackningar. När plantmaterial för gurka, melon, paprika och tomat förpackas får endast engångsförpackningar användas.

7 §Plantintyg

I partihandeln och vid import ska varje homogent plantmaterialparti som ska saluföras eller importeras förses med ett plantintyg som utfärdats av producenten, saluföraren eller importören.

Plantintyget ska innehålla de upplysningar som nämns i del A i bilaga 5. Ett levererat parti som består av flera plantmaterialpartier kan förses med ett plantintyg enligt del B i bilaga 5.

Om ett plantmaterialparti delas för detaljhandeln, ska köparen vid överlåtelsen få sådan skriftlig information om plantmaterialet för köksväxter som åtminstone ska innehålla de upplysningar som nämns i del C i bilaga 5. Köparen ska få samma upplysningar även i broschyrer, kataloger och annonser för postorderförsäljning eller annan försäljning.

8 §Växtpass

Plantmaterialparti ska vara försett med ett sådant växtpass som avses i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/2031 om skyddsåtgärder mot växtskadegörare, ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) nr 228/2013, (EU) nr 652/2014 och (EU) nr 1143/2014 samt om upphävande av rådets direktiv 69/464/EEG, 74/647/EEG, 93/85/EEG, 98/57/EG, 2000/29/EG, 2006/91/EG och 2007/33/EG, nedan växtskyddsförordningen. Upplysningarna i plantintyget kan ges genom att upplysningarna i punkt 1 och 9 i del A i bilaga 5, som ska ingå i plantintyget, fogas till växtpasset.

Om ett plantmaterialparti förses med växtpass i Finland eller om ett plantmaterial för köksväxter härstammar från en stat som inte är medlemsstat i EU, ska uppgifterna om att minimikvalitetskraven uppfyllts, ansvarig myndighet, hänvisning till sort samt produktionsland antecknas så att de tydligt är avskilda från de upplysningar som ska ingå i växtpasset.

9 §Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 31 maj 2020.

Genom denna förordning upphävs jord- och skogsbruksministeriets beslut om produktion och saluföring av plantmaterial för köksväxter (41/96), dnr 1518/543/96.

Kommissionens genomförandedirektiv (EU) 2019/990, av den 17 juni 2019, om ändring av förteckningen över släkten och arter i artikel 2.1 b i rådets direktiv 2002/55/EG, i bilaga II till rådets direktiv 2008/72/EG och i bilagan till kommissionens direktiv 93/61/EEG

Helsingfors den 27 maj 2020

Jord- och skogsbruksministerJari LeppäSpecialsakkunnigJohanna Nykyri

Bilaga 1

Släkten och arter av köksväxter

Allium cepa L.

Cepa-gruppen (Lök) Aggregatum-gruppen (Schalottenlök)

Allium fistulosum L. (Piplök)

alla sorter

Allium porrum L. (Purjolök)

alla sorter

Allium sativum L. (Vitlök)

alla sorter

Allium schoenoprasum L. (Gräslök)

alla sorter

Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. (Dansk körvel)

alla sorter

Apium graveolens L.

Dulce-gruppen Rapaceum-gruppen

Asparagus officinalis L. (Sparris)

alla sorter

Beta vulgaris L.

Rödbeta-gruppen (Rödbeta, inklusive Cheltenhambeta) Mangold-gruppen (Mangold)

Brassica oleracea L.

Sabellica-gruppen Botrytis-gruppen Capitata-gruppen (Rödkål och vitkål) Gemmifera-gruppen Gongylodes-gruppen Sabauda-gruppen Italica-gruppen (Calabrese- och sproutingtyp) Palmifolia-gruppen Tronchuda-gruppen (portugisisk kål)

Brassica rapa L.

Pekinensis-gruppen Rapifera-gruppen

Capsicum annuum L. (Chilipeppar eller paprika)

alla sorter

Cichorium endivia L. (Endiv)

alla sorter

Cichorium intybus L.

Foliosum-gruppen Sallatscikoria-gruppen (Sallatscikoria) Sativum-gruppen

Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai (Vattenmelon)

alla sorter

Cucumis melo L. (Melon)

alla sorter

Cucumis sativus L.

Slanggurka-gruppen Druvgurka-gruppen

Cucurbita Maxima Duchesne (Jättepumpa inklusive vinterpumpa)

alla sorter

Cucurbita pepo L. (Pumpa, inklusive mogen pumpa och tefatspumpa, eller squash, inklusive omogen tefatspumpa)

alla sorter

Cynara cardunculus L.

Scolymus-gruppen Kardon-gruppen

Daucus carota L. (Morot och fodermorot)

alla sorter

Foeniculum vulgare Mill. (Fänkål)

Azoricum-gruppen

Lactuca sativa L. (Sallat)

alla sorter

Solanum lycopersicum L. (Tomat)

alla sorter

Petroselinum crispum (Mill.) Nyman ex A. W. Hill

Foliosum-gruppen Tuberosum-gruppen

Phaseolus coccineus L. (Blomsterböna)

alla sorter

Phaseolus vulgaris L.

Buskböna-gruppen Störböna-gruppen

Pisumsativum L.

Spritärt-gruppen Märgärt-gruppen Sockerärt-gruppen

Raphanus sativus L.

Rädisa-gruppen Rättika-gruppen

Rheum rhabarbarum L. (Rabarber)

alla sorter

Scorzonera hispanica L.(Svartrot)

alla sorter

Solanum melongena L. (Aubergin/Äggplanta)

alla sorter

Spinacia oleracea L. (Spenat)

alla sorter

Valerianella locusta (L.) Laterr. (Vintersallad)

alla sorter

Vicia faba L. (Bondböna)

alla sorter

Zea mays L.

Saccharata-gruppen Microsperma-gruppen

Bilaga 2

Kvalitetssäkring för köksväxter

En leverantör av plantmaterial för köksväxter ska sörja för kvalitetssäkringen med iakttagande av de procedurer som fastställs i denna bilaga och med beaktande av särarten av sin verksamhet eller sina funktioner.

Leverantörer ska antingen själva sörja för eller med en annan auktoriserad leverantör av plantmaterial eller med tillsynsmyndigheten avtala om kvalitetssäkringen för sin verksamhet eller sina funktioner i enlighet med följande principer så att

1) de kritiska momenten i produktionskedjan kartläggs på basis av de produktionsmetoder som används,

2) skriftliga instruktioner utarbetas om metoderna för övervakning och kontroll av de kritiska momenten i produktionskedjan,

3) provtagningen och analysen av proven sker på ett sätt som godkänts av Livsmedelsverket i syfte att kontrollera att de krav som fastställts i detta beslut uppfylls,

4) en plantmaterialjournal som innehåller de uppgifter som avses i föregående punkter samt uppgifter om produktionen och saluföringen av plantmaterial för köksväxter förs med tanke på tillsynsmyndighetens inspektioner, på det sätt som närmare bestäms nedan i denna bilaga.

1. Vid kartläggningen av de kritiska momenten i produktionskedjan på basis av de produktionsmetoder som används ska leverantören beakta att tillsynsmyndigheten ska övervaka och kontrollera verksamheten eller funktionerna för att säkerställa att leverantören

a) fortlöpande tar hänsyn till följande kritiska moment:

- kvaliteten på det plantmaterial för köksväxter som används för att påbörja produktionsprocessen

- sådden, utplanteringen, kruksättningen och planteringen av plantmaterialet

- plantmaterialet ska behandlas eller efter prövning förstöras genast om skadegörare eller synliga tecken eller symtom på sådana förkommer på dess växtplatser samt att det också ska säkerställas att andra krav i växtskyddsförordningen uppfylls,

- odlingsplanen och odlingsmetoden,

- den allmänna växtskötseln,

- förökningsverksamheten,

- skördeverksamheten,

- hygienen,

- behandlingen,

- förpackandet,

- lagringen,

- transporten,

- administrationen,

b) sköter förandet av plantmaterialjournalen,

c) personligen står till tillsynsmyndighetens förfogande eller utser en annan person i sitt ställe som har tillräcklig teknisk erfarenhet av växtproduktion och av sundhetsfrågor i anslutning till den,

d) utför nödvändig och relevant okulär besiktning på ett sätt som godkänts av Livsmedelsverket,

e) ser till att de som företräder tillsynsmyndigheten ges tillträde till lokalerna, särskilt för inspektioner och/eller provtagningar, samt tillgång till plantmaterialjournalen och de handlingar som hänför sig till den samt till instruktionerna,

f) på alla andra sätt samarbetar med tillsynsmyndigheten.

2. Tillsynsmyndigheten ska övervaka och kontrollera leverantörernas verksamhet för att säkerställa att ovan nämnda procedurer tillämpas och med uttrycklig uppmärksamhet på

a) tillgången till och den faktiska användningen av metoderna för kontroll av vart och ett av de kritiska moment som nämns i punkt 1,

b) tillförlitligheten hos dessa metoder,

c) metodernas lämplighet vid bedömning av innehållet i de detaljerade bestämmelser som gäller produktion, saluföring, import och administration och

d) att leverantörens personal har tillräcklig kompetens för att utföra kontrollerna.

3. När det gäller provtagningen ska tillsynsmyndigheten övervaka och kontrollera verksamheten för leverantören av plantmaterial för köksväxter för att säkerställa att

a) prover tas under olika stadier av verksamheten eller funktionerna med de intervaller som tillsynsmyndigheten har fastställt i samband med den inspektion som gjordes för godkännandet,

b) proverna tas på ett tekniskt riktigt sätt som överensstämmer med tillförlitliga statistiska metoder med hänsyn till den typ av analys som ska göras,

c) de som ansvarar för provtagningarna är kompetenta för uppgiften,

d) analysen av proven utförs på ett sätt som Livsmedelsverket har godkänt.

4. Leverantören ska sörja för att plantmaterialjournalen förs så att tillsynsmyndigheten kan få fullständiga uppgifter om

a) plantmaterial för köksväxter* som

- har köpts för att lagras eller planteras på växtplatsen,

- är under produktion eller

- har skickats någon annanstans** och om

b) alla kemiska behandlingar som plantorna har genomgått, samt så att

c) uppgifterna i plantmaterialjournalen och de handlingar som hänför sig till dem förvaras i minst ett år.

* Om import eller saluföring av ett plantmaterialparti har förbjudits, ska uppgifter om förbudet och om förvaringsplatsen för plantmaterialet antecknas i journalen.

** I detaljhandeln ska i fråga om plantmaterial i journalen endast antecknas köp, andra leveranser och förvaringsplatser.

Bilaga 3

Sundhetskrav för plantmaterial för köksväxter

Endast sådant förökningsmaterial och sådana plantor får produceras och importeras för att saluföras samt saluföras som uppfyller följande krav:

Plantmaterial för köksväxter bör vid produktionsplatsen, åtminstone genom en okulär besiktning, konstateras vara praktiskt taget fritt från alla skadegörare som räknas upp för plantmaterialet i fråga i tabellen i denna bilaga.

Förekomsten av sådana reglerade EU-icke-karantänskadegörare som avses i artikel 36 i växtskyddsförordningen hos plantmaterial för köksväxter som saluförs får åtminstone inte vid en okulär besiktning överskrida de tröskelvärden som fastställts i tabellen i denna bilaga.

Plantmaterial för köksväxter ska vid en okulär besiktning konstateras vara praktiskt taget fritt från alla sådana skadegörare som kan försämra plantmaterialets användbarhet och kvalitet, med undantag för de skadegörare som räknas upp för plantmaterialet för köksväxten i fråga i tabellen.

I fråga om plantmaterial för köksväxter ska också de krav som gäller EU-karantänskadegörare, karantänskadegörare för skyddad zon och reglerade EU-icke-karantänskadegörare iakttas, om vilka det föreskrivs i växtskyddsförordningen och i de genomförandeakter som har antagits med stöd av förordningen samt de åtgärder som har antagits med stöd av artikel 30.1 i förordningen.

Tabell. Reglerade EU-icke-karantänskadegörare som hänför sig till plantmaterial för köksväxter

Bakterier

Reglerade EU-icke-karantänskadegörare eller symtom orsakade av reglerade EU-icke-karantänskadegörare

Plantmaterial för köksväxter (släkte eller art)

Tröskelvärde för förekomsten av reglerade EU-icke-karantänskadegörare på plantmaterial för köksväxter

Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis (Smith) Davis et al . [CORBMI]

Solanum lycopersicum L.

0 %

Xanthomonas euvesicatoria Jones et al . [XANTEU]

Capsicum annuum L., Solanum lycopersicum L.

0 %

Xanthomonas gardneri (ex Šutič 1957) Jones et al . [XANTGA]

Capsicum annuum L., Solanum lycopersicum L.

0 %

Xanthomonas perforans Jones et al . [XANTPF]

Capsicum annuum L., Solanum lycopersicum L.

0 %

Xanthomonas vesicatoria (ex Doidge) Vauterin et al . [XANTVE]

Capsicum annuum L., Solanum lycopersicum L.

0 %

Svampar och algsvampar

Reglerade EU-icke-karantänskadegörare eller symtom orsakade av reglerade EU-icke-karantänskadegörare

Plantmaterial för köksväxter (släkte eller art)

Tröskelvärde för förekomsten av reglerade EU-icke-karantänskadegörare på plantmaterial för köksväxter

Fusarium Link (anamorfinen muoto) [1FUSAG] utom Fusarium oxysporum f. sp. albedinis (Kill. & Maire) W.L. Gordon [FUSAAL] och Fusarium circinatum Nirenberg & O’Donnell [GIBBCI]

Asparagus officinalis L.

0 %

Helicobasidium brebissonii (Desm.) Donk [HLCBBR]

Asparagus officinalis L.

0 %

Stromatinia cepivora Berk. [SCLOCE]

Allium cepa L., Allium fistulosum L., Allium porrum L., Allium sativum L.

0 %

Verticillium dahliae Kleb. [VERTDA]

Cynara cardunculus L.

0 %

Nematoder

Reglerade EU-icke-karantänskadegörare eller symtom orsakade av reglerade EU-icke-karantänskadegörare

Plantmaterial för köksväxter (släkte eller art)

Tröskelvärde för förekomsten av reglerade EU-icke-karantänskadegörare på plantmaterial för köksväxter

Ditylenchus dipsaci (Kuehn) Filipjev [DITYDI]

Allium cepa L., Allium sativum L.

0 %

Virus, viroider, virusliknande sjukdomar och fytoplasma

Reglerade EU-icke-karantänskadegörare eller symtom orsakade av reglerade EU-icke-karantänskadegörare

Plantmaterial för köksväxter (släkte eller art)

Tröskelvärde för förekomsten av reglerade EU-icke-karantänskadegörare på plantmaterial för köksväxter

Leek yellow stripe virus [LYSV00]

Allium sativum L.

1 %

Onion yellow dwarf virus [OYDV00]

Allium cepa L., Allium sativum L.

1 %

Potato spindle tuber viroid [PSTVD0]

Capsicum annuum L., Solanum lycopersicum L.

0 %

Tomato spotted wilt tospovirus [TSWV00]

Capsicum annuum L., Lactuca sativa L., Solanum lycopersicum L., Solanum melongena L.

0 %

Tomato yellow leaf curl virus [TYLCV0]

Solanum lycopersicum L.

0 %

Bilaga 4

Andra kvalitetskrav för plantmaterial för köksväxter

Endast sådant plantmaterial för köksväxter får produceras och importeras för att saluföras samt saluföras som

1) är typiska till storlek och form med hänsyn till arten och sorten samt utgör ett homogent parti,

2) är normalt utvecklat med hänsyn till växtartens och växtsortens egenskaper och utvecklingsstadiet, utan några skador orsakade av för hög eller för låg temperatur eller blåst, samt har friska rötter,

3) inte i väsentlig grad har köldskador eller skador orsakade av mekaniska faktorer som väsentligt kan störa växtens senare utveckling,

4) har tillräckligt stor vätskehalt (normal vätskespänning) samt

5) under normala förhållanden rotar sig och börjar växa om de planteras och sköts på rätt sätt.

Bilaga 5

Upplysningar som ska lämnas om köksväxter

DEL A

Plantintyg

Ett plantintyg över plantmaterial för köksväxter ska innehålla följande upplysningar:

1) beteckningen ”EU-kvalitet”,

2) beteckningen ”FI”,

3) beteckningen ”Livsmedelsverket”,

4) leverantörens registreringsnummer,

5) leverantörens namn,

6) individuellt serie-, vecko- eller partinummer för det material som ska saluföras,

7) datum för utfärdande av plantintyget,

8) finskt artnamn eller botaniskt namn, om växtpass åtföljer,

9) sortnamn, i fråga om grundstammar sortnamn eller sortbeteckning,

10) mängd samt

11) produktionsland eller internationell landskod, om det rör sig om import från en stat som inte är medlemsstat i EU*.

DEL B

Plantintyg över ett levererat parti

Ett plantintyg över ett levererat parti ska innehålla alla de upplysningar som nämns ovan i del A. För varje plantparti som ingår i det levererade partiet ska upplysningarna i punkt 8–11 i del A antecknas i plantintyget över det levererade partiet så att de är tydligt avskilda från de övriga upplysningarna.

DEL C

Upplysningar som åtminstone ska lämnas till köparen

De upplysningar som åtminstone ska lämnas till köparen i detaljhandeln samt i broschyrer, kataloger eller annonser för postorderförsäljning eller annan försäljning är följande:

1) plantmaterialets artnamn på finska eller svenska samt dess botaniska namn,

2) sortnamn,

3) produktionsland eller internationell landskod*,

4) försäljarens eller odlarens namn samt

5) när köparen inte ser produkten dessutom

a) sortering enligt storlek samt

b) kärlets storlek i liter (l) eller centimeter (cm) när det gäller plantor i kärl.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

* Med produktionsland avses den stat eller de stater där plantmaterialet har producerats.

Till början av sidan