Livsmedelssäkerhetsverkets beslut Om avvecklande av en restriktionszon som inrättats på grund av infektiös hematopoietisk nekros (IHN)
- Typ av författning
- Beslut
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Uppdaterad författning
- 807/2018
- Finlands författningssamling
- Författningstext
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
Ärendets Bakgrund
Livsmedelssäkerhetsverket Evira (nedan Evira) har 22.1.2018 i Nurmes stad inrättat en restriktionszon på grund av förekomsten av infektiös hematopoietisk nekros (IHN).
De av Evira ålagda åtgärderna för utrotande av sjukdomen har slutförts vid den djurhållningsplats inom restriktionszonen där sjukdomen hade konstaterats. Dessutom har jord- och skogsbruksministeriet med sin förordning (1009/2013, ändring 776/2018) klassificerat Pielinen som ett område där man genomför övervakning av IHN- sjukdomen i syfte att uppnå sjukdomsfri status med avseende på denna sjukdom.
Hörande
Detta beslut fattas enligt förvaltningslagen (434/2003) 34 § 2 mom. 5 punkten utan hörande av part, eftersom hörandet är uppenbart onödigt då man med beslutet avvecklar tidigare ikraftvarande begränsningar.
AVGÖRANDE OCH MOTIVERINGAR
Avgörande
Evira avvecklar den restriktionszon som enligt lagen om djursjukdomar (441/2013) 33 § inrättats i Nurmes på det område som omgärdar den plats där sjukdomen förekommer. De åtgärder som bestämts för restriktionszonen upphör att gälla när detta beslut träder i kraft 1.10.2018.
MOTIVERINGAR
Infektiös hematopoietisk nekros (IHN) är en i lagen om djursjukdomar 5 § avsedd djursjukdom som lätt sprider sig. I jord- och skogsbruksministeriets förordning om djursjukdomar som ska bekämpas och klassificeringen av dem (843/2013) definieras IHN som en sjukdom som lätt sprider sig.
Enligt lagen om djursjukdomar 33 § fattar Evira beslut om att inrätta eller avveckla en restriktionszon.
I jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av djursjukdomar hos fisk, kräftdjur och blötdjur (1009/2013) föreskrivs närmare om de förbud, begränsningar och åtgärder som gäller restriktionszonen och om avveckling av restriktionszonen.
Enligt jord- och skogsbruksministeriets förordning (1009/2013) 26 § kan en restriktionszon avvecklas när de åtgärder som har förelagts av Evira och som krävs för att utrota sjukdom har genomförts på de djurhållningsplatser inom en zon där sjukdom har konstaterats, då dessutom:
1) undersökningar som behövs i fråga om sjukdom har gjorts på djurhållningsplatserna inom restriktionszonen, och deras resultat har varit negativa, eller
2) mottagliga vattenbruksdjur inte har odlats inom restriktionszonen under fyra års tid.
De av Evira ålagda åtgärderna för utrotning av sjukdomen vid den smittade djurhållningsplats som fanns inom restriktionszonen har slutförts 7.8.2018. Därefter har sentinellfisk införts vid djurhållningsplatsen och hållits i de sanerade bassängerna i tre veckor och sedan sänts till Evira för att undersöka förekomsten av IHN-sjukdom. I de undersökningar som gjorts av Evira har 28.9.2018 konstaterats att inget IHN- virus förekommer i de fiskar som sänts in som prover. Dessutom har vild fisk från Lokinlampi och Pielinen inom restriktionszonen undersökts för förekomsten av IHN- sjukdom men inget IHN- virus har konstaterats. Det finns inga andra djurhållningsplatser för fisk inom restriktionszonen ifråga.
DELGIVNING
På delgivningen av detta beslut tillämpas inte vad som föreskrivs i 9 och 10 kapitlet i förvaltningslagen (434/2003). Detta beslut träder omedelbart ikraft efter att det har getts.
Beslutet ska publiceras i Finlands författningssamling. Dessutom ska tillsynsmyndigheterna på behörigt sätt och i tillräcklig omfattning informera om beslutet i de kommuner inom vilka området eller zonen har inrättats. Information om beslutet ska dessutom särskilt meddelas sådana för djurhållningsplatser ansvariga aktörer som tillsynsmyndigheten känner till och som beslutet gäller.
TILLÄMPADE LAGRUM
Lagen om djursjukdomar (441/2013) 1–6, 33–37, 84 och 116 §
Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av djursjukdomar hos fisk, kräftdjur och blötdjur (1009/2013, ändr. 776/2018) 1, 3, 7 och 19–26 § samt bilaga 1.
Jord- och skogsbruksministeriets förordning om djursjukdomar som ska bekämpas och klassificeringen av dem (843/2013) 1 och 3 §
Förvaltningslagen (434/2003) 34 §
Förvaltningsprocesslag (586/1996) 4–7 och 12 §
SÖKANDE AV ÄNDRING
Den som är missnöjd med detta beslut kan söka ändring genom besvär till Östra Finlands förvaltningsdomstol. Besvärsanvisning ingår som bilaga till detta beslut.
Beslutet ska följas även om ändring har sökts om inte besvärsmyndigheten bestämmer något annat.
Helsingfors den 1 oktober 2018
GeneraldirektörMatti AhoEnhetschefSirpa Kiviruusu
Tilläggsuppgifter om beslutet fås vid behov av överinspektör Hanna Kuukka-Anttila tel. 040 351 3318 eller per e-post (hanna.kuukka-anttila@evira.fi).
BILAGA
Besvärsanvisning
DISTRIBUTION
Jord- och skogsbruksministeriet
Regionförvaltningsverken
NTM-centralerna
Nurmes stad
Valtimo kommun
Djurhållningsplatser för fisk inom restriktionszonen
Bilaga
BESVÄRSANVISNING
Den som är missnöjd med detta beslut kan överklaga beslutet hos Östra Finlands förvaltningsdomstol. Besvären ska anföras skriftligt.
BESVÄRSTID
Besvären ska inlämnas inom 30 dagar från datum för beslutets delgivning. Besvärstiden räknas från den dag som följer efter dagen för delgivningen.
Dagen för delgivningen räknas på följande sätt:
– Om beslutet har överlämnats till vederbörande eller dennes ombud framgår dagen för delgivningen av det skriftliga intyg som upprättats över delgivningen.
– Om beslutet har sänts per post mot mottagningsbevis, framgår delgivningsdatum av mottagningsbeviset.
– Om beslutet har postats som vanligt brev anses delgivningen ha ägt rum den sjunde dagen efter postningsdagen, om inte annat framgår.
– När det är fråga om så kallad mellanhandsdelgivning (dvs. när beslutet inte har lämnats direkt till vederbörande eller dennes ombud) anses beslutet ha delgivits den tredje dagen efter den dag som anges i delgivnings- eller mottagningsbeviset.
– Om beslutet med partens medgivande har delgivits som elektroniskt meddelande per e-post anses parten ha delgivits beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om ingen annan utredning finns.
BESVÄRSSKRIFTENS INNEHÅLL OCH UNDERSKRIFT
I besvärsskriften, som riktas till Östra Finlands förvaltningsdomstol, ska uppges:
– ändringssökandens namn och hemkommun
– postadress och telefonnummer, där upplysningar om ärendet kan framföras till ändringssökanden
– det beslut i vilket ändring söks
– till vilka delar ändring söks, vilka ändringar som yrkas och de grunder på vilka ändring yrkas
Ändringssökanden, dennes lagliga företrädare eller ombud ska underteckna besvärsskriften. Om ändringssökandens talan förs av sökandens lagliga företrädare eller ombud eller om besvärsskriften upprättats av någon annan, ska också dennes namn och hemkommun framgå av besvärsskriften.
BESVÄRSSKRIFTENS BILAGOR
Till besvärsskriften ska fogas:
– det beslut i vilket ändring söks, i original eller som kopia
– intyg över delgivningen eller någon annan utredning över tidpunkten för besvärstidens början
– ombudets fullmakt, om ombudet inte är en advokat eller ett offentligt rättsbiträde
– eventuella handlingar som den överklagande åberopar som stöd för sina yrkanden, om dessa inte tidigare skickats till myndigheten.
INLÄMNANDE AV BESVÄRSSKRIFTEN
Besvärsskriften ska inom besvärstiden inlämnas till Östra Finlands förvaltningsdomstol. Besvärsskriften kan inlämnas personligen, per post som betald försändelse, med en elektronisk dataöverföringsmetod eller genom ombud eller bud. Om besvärsskriften skickas per post eller på elektronisk väg sker detta på avsändarens eget ansvar. Besvärsskriften ska vara framme hos myndigheten under tjänstetid senast den 30. dagen av besvärstiden för att besväret ska kunna behandlas. Om den sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdag, första maj, julafton eller midsommarafton fortsätter besvärstiden också följande vardag. På webbplatsen Rättsväsendet finns närmare anvisningar om hur handlingar inlämnas elektroniskt. http://www.oikeus.fi
RÄTTEGÅNGSAVGIFT
För behandling av besvärsärenden i förvaltningsdomstolen uppbärs en rättegångsavgift om 250 euro. Ändringssökanden är befriad från erläggande av avgift, om förvaltningsdomstolen ändrar ett beslut av lägre myndigheter till ändringssökandens förmån. (Lag om domstolsavgifter (1455/2015).
KONTAKTUPPGIFTER
Östra Finlands förvaltningsdomstol | |
Postadress: | PB 1744, 70101 Kuopio |
Besöksadress: | Minna Canthin katu 64 |
Telefonväxel: | 029 56 42500 |
Telefax: | 029 56 42501 |
E-post: | kuopio.hao@oikeus.fi |
Tjänstetid | kl 8.00–16.15 |