Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

1152/2018

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Kommunikationsministeriets förordning om ändring av kommunikationsministeriets förordning om vidareutbildning och annan yrkesskicklighet för fordonsbesiktningspersonal

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Publiceringsdag
Finlands författningssamling
Författningstext

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med kommunikationsministeriets beslut

ändras i kommunikationsministeriets förordning om vidareutbildning och annan yrkesskicklighet för fordonsbesiktningspersonal ( 199/2014 ) 6, 10, 12–14 och 16–18 § som följer:

6 §Prov inom utbildningen i periodisk besiktning

För slutförande av den allmänna perioden krävs att det skriftliga prov som anordnaren av vidareutbildning ordnar avläggs med godkänt resultat.

Transport- och kommunikationsverket gör upp en förteckning över de ämnen som det ställs frågor om i det prov som avses i 1 mom. En representant för Transport- och kommunikationsverket har rätt att övervaka provet.

För slutförande av utbildningen i periodisk besiktning av lätta fordon och tunga fordon krävs att deltagaren godkänns i de slutprov som Transport- och kommunikationsverket ordnar och som omfattar en skriftlig och en praktisk del. Den tid som används för proven ingår inte i det minsta antal lektioner som anges i 5 § 2 och 3 mom.

10 §Prov inom specialutbildningen

För slutförande av specialutbildningen krävs att det skriftliga prov som anordnaren av vidareutbildning ordnar avläggs med godkänt resultat.

Transport- och kommunikationsverket gör upp en förteckning över de ämnen som det ställs frågor om i provet. En representant för Transport- och kommunikationsverket har rätt att övervaka provet.

12 §Fortbildning inom utbildningen i periodisk besiktning

I syfte att upprätthålla yrkesskickligheten och behålla rätten att utföra periodiska besiktningar och kontrollbesiktningar ska de som ansvarar för besiktningsverksamheten och besiktarna delta i fortbildning minst en gång per kalenderår.

I fortbildningen behandlas nya bestämmelser, föreskrifter och anvisningar, ny teknik och arbetsmetoder samt andra aktuella ämnen som gäller besiktning.

Varje fortbildning ska omfatta sammanlagt minst sju lektioner när- och distansundervisning.

De som ansvarar för besiktningsverksamheten och besiktare kan av särskilda skäl som på förhand anmälts till Transport- och kommunikationsverket skjuta upp deltagandet i fortbildning för ett visst år till utgången av mars följande år utan att förlora rätten att utföra periodiska besiktningar och kontrollbesiktningar. Fortbildning som skjutits upp till följande år från ett år till ett annat ersätter inte det senare årets fortbildning för året i fråga.

13 §Fortbildning och prov inom specialutbildningen

I syfte att upprätthålla yrkesskickligheten och behålla rätten att utföra besiktningsåtgärder som kräver specialkunskaper ska var och en som ansvarar för besiktningsverksamhet samt besiktare som utför specialbesiktningar delta i fortbildning inom den specialutbildning som gäller specialkunskaperna i fråga och med godkänt resultat avlägga provet inom specialutbildningen före utgången av det år då det förflutit tre år sedan han eller hon senast godkändes i provet i fråga.

I fortbildningen behandlas nya bestämmelser, föreskrifter och anvisningar, ny teknik och arbetsmetoder samt andra aktuella ämnen som gäller besiktning.

Varje fortbildning ska omfatta sammanlagt minst fyra lektioner när- och distansundervisning och ett prov.

Den som ansvarar för besiktningsverksamhet samt besiktare kan av särskilda skäl som på förhand anmälts till Transport- och kommunikationsverket skjuta upp deltagandet i specialutbildningens fortbildning och avläggandet av provet för ett visst år till utgången av mars följande år utan att förlora rätten att utföra besiktningsåtgärder som kräver specialkunskaper. Fortbildning och prov som skjutits upp från ett år till ett annat motsvarar det tidigare årets fortbildning och prov.

14 §Undantag från fortbildning och prov

Transport- och kommunikationsverket kan av särskilda skäl för viss tid skjuta upp skyldigheten att genomgå fortbildning och avlägga prov. Fortbildning eller prov som skjutits upp från ett år till ett annat motsvarar det tidigare årets fortbildning och prov.

16 §Anordnande av utbildning

Utbildningen får omfatta högst åtta lektioner per utbildningsdag.

En representant för Transport- och kommunikationsverket har rätt att närvara vid utbildningen. Utbildningsanordnaren ska underrätta Transport- och kommunikationsverket om tid och plats för respektive utbildningsperiod senast två veckor innan perioden börjar.

17 §Ordnande och godkännande av prov

Utbildningsanordnaren kan ordna de prov som hör till utbildningen ensam eller tillsammans med någon annan utbildningsanordnare.

Proven ska ordnas så att det kan kontrolleras om deltagaren behärskar de undervisningsämnen som ingår i utbildningen. Utbildningsanordnaren ska underrätta Transport- och kommunikationsverket om tid och plats för respektive prov senast två veckor före provet.

I provet inom specialutbildningen kan också de delta som avlägger provet inom fortbildningen.

18 §Intyg över prov

Den som ordnar ett prov inom vidareutbildningen ska på begäran ge den som deltagit i provet ett intyg över godkänt prov.

Transport- och kommunikationsverket ger den som deltagit i slutprovet i utbildningen i periodisk besiktning ett intyg över godkänt prov.

Den som anordnar vidareutbildning ska på begäran ge den som deltagit i fortbildning ett intyg över deltagandet i utbildningen.


Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2019.

Helsingfors den 19 december 2018

KommunikationsministerAnne BernerLagstiftningsdirektörSilja Ruokola

Till början av sidan