Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

365/2017

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Lag om ändring av lagen om företagssanering

Typ av författning
Lag
Meddelats
Publiceringsdag
Finlands författningssamling
Författningstext

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med riksdagens beslut

upphävs i lagen om företagssanering ( 47/1993 ) 91 och 100 a §, av dem 100 a § sådan den lyder i lag 138/2004,

ändras 8 § 1 mom., 21 § 1 mom., 24 § 3 mom., 62 § 2 mom., 63 a § 2 mom., 69 § 2 mom., 71 § 1 och 3 mom. och 80 §, av dem 63 a § 2 mom. och 69 § 2 mom. sådana de lyder i lag 247/2007 och 71 § 3 mom. sådant det lyder i lag 794/1998, samt

fogas till 1 §, sådan den lyder delvis ändrad i lag 247/2007, ett nytt 3 mom., till lagen en ny 66 b §, till 71 §, sådan den lyder delvis ändrad i lag 794/1998, ett nytt 4 mom., till lagen en ny 79 a §, till 92 §, sådan den lyder i lag 247/2007, ett nytt 4 mom. och till 96 §, sådan den lyder delvis ändrad i lag 247/2007, ett nytt 4 mom. som följer:

1 §Lagens syfte och förhållande till annan lagstiftning


Om ett ärende har sådan anknytning till en annan medlemsstat som avses i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/848 om insolvensförfaranden, och den förordningen tillämpas på medlemsstaten i fråga, ska den förordningen tillämpas i stället för denna lag.

8 §Utredare

Domstolen ska förordna en utredare som, för att syftet med förfarandet ska kunna nås och borgenärernas intressen bevakas, har till uppgift att

1) 

göra en utredning om gäldenärens tillgångar, skulder och andra förbindelser samt om omständigheter som inverkar på gäldenärens ekonomiska ställning och på dess beräknade utveckling,

2) 

följa och övervaka saneringsgäldenärens företagsverksamhet under förfarandet,

3) 

i behövlig omfattning sörja för granskning av den verksamhet som gäldenären bedrivit innan förfarandet inleddes,

4) 

vid behov kräva att gäldenärens rättshandlingar ska återgå enligt 36 och 37 § samt föra gäldenärens talan i enlighet med 31 §,

5) 

se till att ett förslag till saneringsprogram utarbetas,

6) 

utföra de uppgifter som anges i 10 kap.,

7) 

besluta om deltagande i ett samordningsförfarande för koncerner enligt artiklarna 61–77 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/848 om insolvensförfaranden.


21 §Förbud mot utmätning och andra verkställighetsåtgärder

Sedan förfarandet inletts får gäldenärens egendom inte utmätas för en saneringsskuld som omfattas av betalningsförbud. En utmätning i strid med förbudet är utan verkan. Behandlingen av ansökan om utmätning avbryts. Om utmätning redan har skett, ska verkställigheten avbrytas, och utmätningsmannen ska på begäran överlämna den egendom som utmätningsmannen har tagit i sin besittning och eventuella penningmedel till utredaren. Om en försäljningsannons om försäljningen av utmätt egendom har publicerats innan förfarandet börjar, kan domstolen bestämma att verkställigheten ska avbrytas och försäljningen inställas, utom om det är uppenbart att det inte på det sätt som avses i 20 § 1 punkten är behövligt att egendomen i fråga kvarstår hos gäldenären. En borgenär som har ansökt om verkställighet har rätt att av gäldenären få ersättning för verkställighetskostnader som blivit onödiga på grund av att försäljningen inställs.


24 §Förhållandet till konkurs


En ansökan om saneringsförfarande som har gjorts medan gäldenären är i konkurs ska lämnas utan prövning. Ansökan kan dock prövas i de fall som avses i artikel 51 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/848 om insolvensförfaranden. På yrkande av förvaltaren i huvudinsolvensförfarandet får domstolen besluta att konkursboet inte innan domstolen har avgjort ansökan får sälja mer egendom än vad som är nödvändigt för att undvika förluster eller för att betala kostnader för konkursboets förvaltning och egendomens skötsel.


62 §Redogörelse för hur programmet genomförs


Sedan saneringsprogrammet har upphört ska övervakaren eller, om en sådan inte har utsetts, gäldenären utan dröjsmål lämna borgenärsdelegationen och borgenärerna en slutredogörelse om hur programmet har fullföljts. Även Rättsregistercentralen ska underrättas om datumet för slutredogörelsen.

63 a §Yrkande på tilläggsprestation


Om inte något annat bestäms i saneringsprogrammet, ska ansökan om fullgörande av en tilläggsprestationsskyldighet göras hos domstolen inom ett år från dagen för slutredogörelsen. Om inte slutredogörelsen har lämnats till borgenären, ska borgenären dock göra ansökan inom två år från dagen för slutredogörelsen.

10 kap.Procedurstadganden

66 b §Internationell behörighet

I Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/848 om insolvensförfaranden finns det bestämmelser om finska domstolars behörighet i frågor som gäller företagssanering, när platsen för gäldenärens huvudsakliga intressen finns i Finland eller i någon annan sådan medlemsstat i Europeiska unionen på vilken den förordningen tillämpas.

69 §Ansökan


Till ansökan ska fogas en behövlig utredning om gäldenären och uppgifter om på vilken grund domstolen är behörig. Gäldenären ska dessutom till sin ansökan foga en utredning om sina borgenärer, skulder och säkerheterna för skulderna samt om sin ekonomiska ställning. Om gäldenären inte på det sätt som anges i 6 § 1 mom. 1 punkten har gjort ansökan tillsammans med sina borgenärer och borgenärerna inte har förordat ansökan, ska gäldenären i sin ansökan dessutom redogöra för de främsta orsakerna till sina ekonomiska svårigheter, hur gäldenärens verksamhet avses fortsätta samt med vilka medel de kostnader som saneringsförfarandet medför ska täckas och hur gäldenären förmår betala de skulder som inte är saneringsskulder.


71 §Beslut om att inleda förfarandet

När domstolen fattar beslut om att inleda ett saneringsförfarande ska den

1) 

utse en utredare i enlighet med 83 §, om inte något annat följer av 90 §,

2) 

tillsätta en borgenärsdelegation i enlighet med 84 §, om inte något annat följer av 10 eller 90 §,

3) 

sätta ut en dag då borgenärerna senast skriftligen ska meddela utredaren sina yrkanden, om de avviker från vad gäldenären anmält, vid äventyr att ett sådant yrkande annars förblir obeaktat och borgenärens fordran upphör på det sätt som anges i 47 §,

4) 

sätta ut en dag då utredaren senast ska delge parterna den utredning om gäldenärens ekonomiska ställning som avses i 8 § 1 mom.,

5) 

sätta ut en dag då förslaget till saneringsprogram senast ska vara klart och lämnas till utredaren och domstolen,

6) 

i beslutet anteckna det klockslag då beslutet meddelades eller avkunnades,

7) 

i beslutet anteckna huruvida domstolens internationella behörighet grundar sig på artikel 3.1 eller 3.2 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/848 om insolvensförfaranden.


Utredaren ska utan dröjsmål delge beslutet de borgenärer som framgår av gäldenärens ansökan eller utredning samt borgensmän, medgäldenärer och ställare av säkerhet. Om det är fråga om en gäldenär som avses i 10 § 4 mom., ska beslutet även delges närings-, trafik- och miljöcentralen. De utländska borgenärer som avses i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/848 om insolvensförfaranden ska underrättas på det sätt som förordningen förutsätter.

Om borgenären inte har lämnat in det i 1 mom. 3 punkten avsedda meddelandet om sina yrkanden på finska, svenska eller engelska, ska utredaren be borgenären till behövliga delar lämna in en översättning av meddelandet till något av dessa språk.

79 a §Register över företagssaneringsärenden

De uppgifter om behandlingen av företagssaneringsärenden som förts in i registret över företagssaneringsärenden ska vara tillgängliga avgiftsfritt via det allmänna datanätet. Bestämmelser om registret över företagssaneringsärenden finns i lagen om konkurs- och företagssaneringsregistret (137/2004).

80 §Kungörelser och anmälningar

Utredaren ska se till att en kungörelse om att saneringsförfarandet har inletts publiceras i den officiella tidningen, i en eller flera dagstidningar eller på något annat ändamålsenligt sätt, om utredaren anser att kungörelse är nödvändig på grund av antalet okända borgenärer eller av någon annan orsak.

Utredaren ska begära publicering av en kungörelse utomlands, om detta förutsätts i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/848 om insolvensförfaranden. Utredaren kan begära publicering av en kungörelse utomlands också i annat fall, om det är nödvändigt att kungörelsen publiceras.

Av den kungörelse som avses i 1 mom. ska dagen då saneringsansökan blev anhängig framgå, liksom datum och klockslag för när saneringsförfarandet inleddes. Närmare bestämmelser om innehållet i kungörelsen i den officiella tidningen utfärdas genom förordning av statsrådet.

Bestämmelser om sådana meddelanden till myndigheterna och sådana anteckningar i handelsregistret och registren över vissa förmögenhetsslag och inteckningar som hänför sig till saneringsförfarandet utfärdas genom förordning av statsrådet.

92 §Snabbt fastställande av saneringsprogram


En borgenär kan trots vad som föreskrivs i denna lag yrka betalning för sin fordran och utöva sina rättigheter som borgenär, om borgenären inte har getts tillfälle att bli hörd i det förfarande som avses i denna paragraf. Om det emellertid måste antas att borgenären på annat sätt har fått kännedom om att förfarandet inletts, tillämpas 47 § 2 mom.

96 §Ändringssökande


I sådana beslut av samordnaren som avses i artikel 69.4 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/848 om insolvensförfaranden får ändring sökas hos den tingsrätt som har avgjort ansökan om att inleda ett samordningsförfarande för koncerner. Ändring ska sökas inom 30 dagar från det att förvaltaren har fått del av samordnarens beslut.


Denna lag träder i kraft den 26 juni 2017. Bestämmelserna i 79 a § och 92 § 4 mom. träder dock i kraft först den 26 juni 2018.

Bestämmelserna i 1 § 3 mom. och 66 b § i denna lag tillämpas inte på saneringsförfaranden som har inletts före ikraftträdandet av denna lag.

Bestämmelserna i 62 § 2 mom., 63 a § 2 mom. och 80 § i denna lag samt bestämmelserna i 91 och 100 a § som upphävts genom denna lag tillämpas till och med den 25 juni 2018 i den lydelse de hade vid ikraftträdandet av denna lag.

RP 12/2017

LaUB 6/2017

RSv 40/2017

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/848 (32015R0848); EUT L 141, 5.6.2015, s. 19

Helsingfors den 16 juni 2017

Republikens PresidentSauli NiinistöJustitieministerAntti Häkkänen

Till början av sidan