Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om vattenvårdsförvaltningen
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Finlands författningssamling
- Författningstext
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med statsrådets beslut
fogas till 1 § i statsrådets förordning om vattenvårdsförvaltningen ( 1040/2006 ) ett nytt 2 mom., till förordningen ett nytt 2 a kap. och till 27 § ett nytt 2 mom. som följer:
1 §Syfte
I förordningen föreskrivs det också om avgränsning av grundvattenområden och om grunderna för klassificering av grundvattenområden.
2 a kap.Avgränsning och klassificering av grundvattenområden
8 a §Avgränsning av grundvattenområden
Gränserna för ett grundvattenområde bestäms på basis av de hydrogeologiska förhållandena till ställen där grundvattenförande jordlager täcks av tillräckligt täta, skyddande jordlager eller där grundvattenförande jordlager möter berg eller övergår i jordmån med låg vattenförande förmåga. Om de vattenförande lagren ligger under täta, skyddande jordlager fastställs grundvattenområdets gräns till det område där grundvatten samlas eller strömmar och som har betydelse för grundvattenskyddet och vattenförsörjningen. Gränserna kan dessutom med beaktande av de hydrogeologiska förhållandena på området bestämmas till ställen som lätt kan observeras i terrängen.
Vid behov bestäms gränserna för ett grundvattenområde så att de dras mot ett vattenområde i strandens omedelbara närhet.
Med avvikelse från 1 och 2 mom. kan man avstå från att bestämma gränserna för ett grundvattenområde om det inte är möjligt att på hydrologiska grunder avgränsa grundvattenområdet som ett område i marknivå eller om de grundvattenförande lagren ligger under skyddande jordlager. I det fallet kan grundvattenområdet anges som en punkt där vatten tas ut eller på basis av undersökningar kan tas ut.
8 b §Avgränsning av grundvattenbildningsområden
Genom avgränsning av ett grundvattenbildningsområde markeras ett område där jordlagren har hög vattenförande förmåga och där jordmånen möjliggör betydande infiltration av grundvatten. Till ett grundvattenbildningsområde hör dessutom sådana delar av ett grundvattenområde som i väsentlig grad ökar mängden grundvatten i grundvattenförekomsten.
I den utsträckning som grundvattenområde gränsar mot ett vattenområde, bestäms gränserna för grundvattenbildningsområdet så att de dras längs strandlinjen.
8 c §Klassificering av grundvattenområden i klass E
Klassificeringen av ett grundvattenområde i klass E baserar sig på förekomsten av sådana betydande ytvattenekosystem och terrestra ekosystem i naturtillstånd eller tillstånd som påminner om naturtillstånd vilka är direkt beroende av grundvatten och skyddas på basis av annan lagstiftning.
Ytvattenekosystem är direkt beroende av grundvatten när grundvatten flödar ut till ytvattenekosystemet så att utflödet av grundvatten har betydelse för skyddet och bevarandet av ytvattenekosystemet. Terrestra ekosystem är direkt beroende av grundvatten när grundvattnet upprätthåller naturtypens karakteristiska drag och inverkar på skyddet och bevarandet av det terrestra ekosystemet.
Om de i denna paragraf avsedda grundvattenområden som klassificeras uppfyller klassificeringsgrunderna i 10 b § 1 mom. i vattenförvaltningslagen och dessutom upprätthåller ett ekosystem som avses i denna paragraf, kan grundvattenområdena ges beteckningen E (1E eller 2E). Övriga grundvattenområden som avses i 1—2 mom. klassificeras i klass E.
8 d §Utredningar samt uppgifter som ska läggas fram vid beredningen
De utredningar som har samband med en avgränsning av grundvattenområden och grundvattenbildningsområden ska basera sig på bästa tillgängliga hydrogeologiska information.
Vid avgränsning av grundvattenområden i enlighet med 10 a § i vattenförvaltningslagen och vid fastställande av klassificeringsgrunderna i enlighet med lagens 10 b § samt vid ändring av gränserna och klassificeringsgrunderna ska följande information läggas fram:
kartmaterial av vilket avgränsningen av området och, när det är fråga om en ändring, avvikelsen från tidigare avgränsningar framgår,
grunderna för klassificeringen och avgränsningen av området eller en ändring av dem,
uppgifter om områdets hydrogeologi,
i fråga om områden i klasserna 1E, 2E och E uppgifter om de ekosystem som hänför sig till området och som skyddas på basis av annan lagstiftning samt uppgifter om skyddsgrunderna,
uppgifter om det befintliga vattenuttaget eller den planerade vattenförsörjningen i området,
andra väsentliga utredningar eller uppgifter.
8 e §Uppgifter om grundvatten som ska föras in i datasystemet för miljövårdsinformation
Utöver de utredningar och uppgifter som avses i 8 d § ska i datasystemet föras in
en bedömning av mängden grundvatten som bildas i området,
uppgifter om projekt och planer som anknyter till grundvattenområdet,
uppgifter om övervakningen av grundvattnet, grundvattennivån och grundvattnets kvalitet,
uppgifter om grundvattnets flödesriktningar,
andra behövliga uppgifter.
27 §Information
Om klassen för eller avgränsningen av ett grundvattenområde ändras genom ett i förhållande till vattenvårdsplaneringen separat förfarande, ska det beredningsunderlag som avses i 10 f § i vattenförvaltningslagen hållas framlagt i respektive kommun och allmänheten ska ges möjlighet att framföra sin åsikt om handlingarna under minst 30 dagar från det att de lades fram.
Denna förordning träder i kraft den 17 november 2016.
Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG (32000L0060); EGT nr L 327, 22.12.2000, s. 1
Helsingfors den 10 november 2016
Jordbruks- och miljöministerKimmo TiilikainenKonsultativ tjänstemanJuhani Gustafsson