Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

583/2016

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Statsrådets förordning om statsunderstöd som åren 2016—2018 beviljas för spetsprojekt inom välfärd och hälsa

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Publiceringsdag
Uppdaterad författning
583/2016
Finlands författningssamling
Författningstext

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 8 § i statsunderstödslagen (688/2001) och 7 c § i lagen om statsbudgeten (423/1988), av dem den sistnämnda paragrafen sådan den lyder i lag 689/2001:

1 §Tillämpningsområde

Denna förordning tillämpas vid beviljande av statsunderstöd för åren 2016—2018 för projekt med hjälp av vilka sådana spetsprojekt som genomför regeringens strategi "Välfärd och hälsa" verkställs.

Understöd som beviljas i enlighet med denna förordning är stöd som är förenliga med den inre marknaden i enlighet med kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 genom vilken vissa kategorier av stöd förklaras förenliga med den inre marknaden enligt artiklarna 107 och 108 i fördraget (allmän gruppundantagsförordning).

Med företag avses i denna förordning alla enheter som bedriver ekonomisk verksamhet, oberoende av deras juridiska form.

Den i 2 mom. avsedda allmänna gruppundantagsförordningen och de bestämmelser i denna förordning som baserar sig på den tillämpas inte på understöd som hänför sig till genomförandet av myndighetsuppgifter eller till annan icke-ekonomisk verksamhet.

Utöver vad som föreskrivs i denna förordning tillämpas bestämmelserna i statsunderstödslagen (688/2001) vid beviljande av statsunderstöd.

Social- och hälsovårdsministeriet kan dessutom bevilja företag understöd för utvecklingsverksamhet med stöd av kommissionens förordning (EU) nr 1407/2013 om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på stöd av mindre betydelse. På beviljande, betalning och användning av stöd av mindre betydelse tillämpas denna förordning i tillämpliga delar.

2 §Allmänna förutsättningar för beviljande av statsunderstöd

Förutsättningar för beviljande av statsunderstöd är att

1) 

projektet främjar uppnåendet av ett spetsprojekts mål och är förenligt med genomförandeplanen för spetsprojektet,

2) 

den verksamhet som ska finansieras sker efter det att ansökan om statsunderstöd lämnats in,

3) 

det i projektet har beaktats de kriterier gällande projektets storlek, regionala täckning och flera aktörer som fastställts i spetsprojektet,

4) 

projektet har behandlats i den grupp som styr genomförandet av spetsprojektet, om en sådan grupp har utsetts för spetsprojekte.

Statsunderstöd kan inte beviljas ett företag i ekonomiska svårigheter i enlighet med artikel 2.18 i den allmänna gruppundantagsförordningen.

Finansiering kan inte betalas till ett företag som är föremål för ett betalningskrav på grundval av ett tidigare kommissionsbeslut som förklarar ett stöd olagligt och oförenligt med den inre marknaden.

3 §Mottagare av understöd

Statsunderstöd kan beviljas för projekt som avses i 1 § och som genomförs av en kommun, en samkommun, ett allmännyttigt samfund eller ett företag. Projektet kan också genomföras tillsammans av flera av de ovannämnda instanserna.

Om fler än en instans deltar i genomförandet av projektet, kan understödet beviljas och betalas till den instans som har förbundit sig att ansvara för användningen av statsunderstödet under hela projektet (projektförvaltaren). Om understödet beviljas projektförvaltaren, ska den ingå ett i 7 § 2 mom. i statsunderstödslagen avsett avtal med de andra instanserna som genomför projektet.

4 §Statsunderstödets belopp

På basis av de stödberättigande kostnaderna för projektet kan stödets bruttobelopp uttryckt som en relativ andel av de stödberättigande kostnaderna för ett projekt (stödintensitet) för ett företag vara högst 25 procent. Stödintensiteten kan höjas med högst 10 procentenheter om mottagaren av understödet är ett medelstort företag och 20 procentenhter om mottagaren av understödet är ett litet företag. Med små och medelstora företag avses det som i bilaga 1 till den allmänna gruppundantagsförordningen avses med små och medelstora företag. Stödintensiteten kan höjas ytterligare med 15 procent om något av följande villkor är uppfyllt:

1) 

projektet omfattar faktiskt samarbete mellan företag av vilka minst ett är ett litet eller medelstort företag och inget enda företag står för mer än 70 procent av de stödberättigande kostnaderna,

2) 

resultaten av projektet får omfattande spridning genom konferenser, offentliggörande, öppna databaser eller gratis eller öppen programvara.

Statsunderstöd för icke-ekonomisk verksamhet kan av nödvändiga och motiverade skäl beviljas till fullt belopp för att målen med beviljandet av statsunderstödet ska uppnås. Stödintensiteten för statsunderstöd till kommuner och samkommuner för deras försöks- och utvecklingsverksamhet är dock högst 80 procent.

5 §Det offentliga stödets maximibelopp

Om det för projektet har beviljats annat offentligt stöd, får den sammanlagda stödintensiteten för detta och det bidrag som beviljats med stöd av denna förordning inte överskrida den maximala stödintensitet som bestäms på basis av denna förordning för samma stödberättigande kostnader.

Om det för utvecklingsverksamhet har beviljats unionsfinansiering som förvaltas centralt av unionens institutioner, byråer, gemensamma företag eller andra organ och som inte direkt eller indirekt kontrolleras av medlemsstaten, ska endast det nationella stödet ligga till grund för bestämmande av den maximala stödintensiteten, förutsatt att det sammanlagda beloppet offentlig finansiering i förhållande till samma stödberättigande kostnader inte överstiger de maximibelopp som fastställs i den unionslagstiftning som ska tillämpas.

6 §Ansökan om statsunderstöd

Statsunderstöd söks skriftligen hos social- och hälsovårdsministeriet vid den tidpunkt som meddelas separat för varje spetsprojekt. Av ansökan ska följande framgå:

1) 

projektets mål, de åtgärder som planerats för uppnåendet av målen samt de resultat som eftersträvas,

2) 

den instans som ansvarar för förvaltningen av projektet,

3) 

övriga instanser som har förbundit sig till att genomföra projektet,

4) 

den totala finansieringen av och de totala kostnaderna för projektet,

5) 

en uppskattning av deltagarnas finansieringsandelar,

6) 

plan för utvärdering av projektet samt förankring och spridning av projektets resultat,

7) 

tidsplan för genomförandet av projektet.

7 §Kostnader som berättigar till statsunderstöd

Statsunderstöd betalas på basis av de godtagbara kostnader som hänför sig till genomförandet av projektet. Kostnader som berättigar till statsunderstöd är

1) 

nödvändiga förvaltningskostnader för projektet,

2) 

projektets personalkostnader,

3) 

resekostnader,

4) 

hyra för verksamhetslokaler,

5) 

kostnader för instrument och utrustning i den utsträckning och under den tid som de används för projektet. Om instrumenten och utrustningen inte används under projektets hela livscykel anses endast de avskrivningskostnader som motsvarar projektets livscykel, beräknade på grundval av allmänt accepterade redovisningsprinciper, vara stödberättigande,

6) 

kostnader för forskning, kunskap och konsulttjänster som köps eller hyrs in från externa källor på marknadsmässiga villkor samt motsvarande tjänster som används uteslutande för projektverksamheten,

7) 

andra allmänna omkostnader och andra driftskostnader, inklusive kostnader för materiel, förrådsartiklar och liknande produkter, som uppkommit som direkt följd av ett projekt.

8 §Statsunderstödsutredning

Mottagaren av statsunderstöd ska för social- och hälsovårdsministeriet göra en skriftlig utredning om genomförandet av och kostnaderna för projektet samt om de resultat som uppnåtts genom projektet och spridningen av resultaten. Utredningen ska lämnas inom sex månader från det att projektet avslutats. Om understödet har beviljats projektets förvaltare, ska denna sörja för att utredningen lämnas till social- och hälsovårdsministeriet.

9 §Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 15 juli 2016.

Åtgärder som krävs för verkställigheten av denna förordning får vidtas innan förordningen träder i kraft.

Helsingfors den 29 juni 2016

Familje- och omsorgsministerJuha RehulaRegeringsrådAnne Kumpula

Till början av sidan