Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

707/2013

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Statsrådets förordning allmänna villkor för beviljande av investeringsstöd för terminaler för kondenserad naturgas

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Publiceringsdag
Uppdaterad författning
707/2013
Rättelser

Författningen har rättats. Se författningssamlingen i PDF och en lista över rättelserna.

Finlands författningssamling
Författningstext

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 8 § i statsunderstödslagen (688/2001):

1 §Tillämpningsområde

På beviljande, utbetalning och användning av investeringsstöd enligt statsbudgeten för en terminal som används vid import eller mottagning samt vid lossning, lagring och leverans av kondenserad naturgas inklusive tillhörande anordningar, nedan terminal för kondenserad naturgas , tillämpas förutom statsunderstödslagen (688/2001) även bestämmelserna i denna förordning.

2 §Europeiska unionens regler om statligt stöd

För att investeringsstöd ska kunna beviljas och betalas ut förutsätts att Europeiska kommissionen har godkänt stödet såsom förenligt med den gemensamma marknaden. Stödet kan dock beviljas villkorligt innan kommissionen gett sitt godkännande.

Utbetalningen ska avbrytas, om stödmottagaren inte har följt ett beslut om återkrävande av stöd enligt 1 § i lagen om tillämpning av vissa av Europeiska gemenskapernas bestämmelser om statligt stöd (300/2001).

3 §Statsbidragsmyndighet

Arbets- och näringsministeriet beslutar om beviljande av investeringsstöd och sköter alla andra uppgifter som anges i denna förordning.

4 §Villkor för beviljande av investeringsstöd

Ett företag kan beviljas investeringsstöd om

1)

kondenserad naturgas kan levereras som bränsle för fartygstrafiken och annan trafik från terminalen för kondenserad naturgas,

2)

företaget mot rimlig ersättning och inom gränserna för terminalens kapacitet säljer nyttjanderättigheter till terminalen för kondenserad naturgas till dem som behöver dessa samt offentliggör de allmänna försäljningsvillkoren och försäljningspriserna för tjänsterna,

3)

statsunderstödet har en stimulerande effekt på genomförandet av investeringen i terminal,

4)

investeringen i terminal främjar på ett kostnadseffektivt sätt leveranssäkerheten för naturgas och diversifieringen av bränslekällorna samt konkurrensen på naturgasmarknaden eller bränslemarknaden i övrigt, och

5)

investeringen i terminal som helhet betraktad minskar miljöolägenheterna.

Ett ytterligare villkor för beviljande av investeringsstöd är att stödmottagaren finansierar minst 25 procent av projektet med sådan finansiering som inte inbegriper offentligt stöd. Detta tillämpas dock inte på ett projekt som genomförs av ett företag som huvudsakligen ägs av en kommun till den del det är fråga om finansiering som beviljas av kommunen.

5 §Ansökan om investeringsstöd

Ansökan om investeringsstöd lämnas in till arbets- och näringsministeriet.

Investeringsstöd ska sökas innan anläggningstillgångar skaffas eller det byggnads-, ändrings- eller förbättringsarbete som ska finansieras med stödet inleds. Arbetet anses ha blivit inlett när ett slutligt och bindande beslut om investering har fattats.

Ansökan om stöd ska göras på en blankett som fastställs av arbets- och näringsministeriet.  Av ansökan och dess bilagor ska framgå åtminstone följande uppgifter:

1)

sökandens officiella namn, adressuppgifter, e-postadress, företagsregistreringsnummer samt ett handelsregisterutdrag,

2)

verksamhetsberättelsen, bokslutet och revisionsberättelsen för den senast avslutade räkenskapsperioden,

3)

projektets realiseringsplan och tidtabell,

4)

en kostnadskalkyl och finansieringsplan för projektet,

5)

en lönsamhetskalkyl för projektet,

6)

en bedömning av projektets miljökonsekvenser,

7)

en bedömning av projektets energiekonomiska konsekvenser,

7)

en bedömning av projektets effekter på sysselsättningen,

8)

en utredning om stödets stimulanseffekt med tanke på genomförande av projektet med investeringsstöd och utan investeringsstöd,

9)

en utredning om övriga offentliga stöd som har sökts och beviljats för projektet, inklusive de stöd som Europeiska unionen har beviljat.

6 §Investeringsstödets maximibelopp och godtagbara kostnader

Det investeringsstöd som beviljas på basis av prövning av varje enskilt projekt får utgöra högst 40 procent av de godtagbara kostnaderna.

Godtagbara kostnader är

1)

berednings- och planeringskostnader,

2)

kostnader för byggnader,

3)

kostnader för anskaffning och montering av maskiner och anordningar,

4)

kostnader som direkt hänför sig till investeringen och som föranleds av anskaffning av markområden, till den delen kostnaderna inte överstiger tio procent av de sammanlagda godtagbara kostnaderna för projektet, samt kostnader som föranleds av röjningsarbeten och jordbyggnadstekniska arbeten.

Kostnader enligt 2 mom. kan godkännas till den delen de har uppstått efter det att ansökan om investeringsstöd har lämnats till arbets- och näringsministeriet.

Godtagbara kostnader är inte de löner som betalas av stödmottagaren, stödmottagarens omkostnader, representationsutgifter, räntor under byggnadstiden, avgifter som baserar sig på lagen om grunderna för avgifter till staten (150/1992) och inte heller de mervärdeskatter som stödmottagaren betalar.

7 §Utbetalning av stöd

Investeringsstödet betalas ut på ansökan ( ansökan om utbetalning ) i efterskott i den takt som projektet framskrider och enligt uppkomna, betalda kostnader i en eller flera poster som nämns i beslutet om beviljande. Den sista stödposten är minst 20 procent av det stöd som beviljats, om inte arbets- och näringsministeriet av särskilda skäl i sitt stödbeslut avviker från detta.

Ansökan om utbetalning av den sista betalningsposten ( slutredovisning ) ska lämnas till den som beviljat stödet inom tre månader från den dag då projektet har slutförts.  I slutredovisningen ska en kostnadsredovisning som omfattar hela projektets faktiska kostnader lämnas. Arbets- och näringsministeriet kan av särskilda skäl bevilja förlängd tid för lämnande av slutredovisning, om ansökan om detta lämnas in före utgången av den utsatta tiden.

Efter att ha godkänt slutredovisningen betalar arbets- och näringsministeriet ut den sista betalningsposten och fastställer samtidigt investeringsstödets slutliga belopp. När de faktiska godtagbara kostnaderna underskrider det belopp som nämns i stödbeslutet, är storleken på det slutliga stödet det belopp av de faktiska godtagbara kostnaderna som stödprocenten anger.

8 §Närmare bestämmelser om ansökan om utbetalning och slutredovisning

Ansökan om utbetalning och slutredovisning ska göras på en blankett som fastställs av arbets- och näringsministeriet.

I samband med varje ansökan om utbetalning ska stödmottagaren lägga fram ett utlåtande av stödmottagarens representant eller övervakaren om att projektet befinner sig i det skede som i beslutet om beviljande av stöd har fastställts som förutsättning för utbetalningen.  Stödmottagaren ska också lägga fram en utredning om de kostnader som projektet dittills har gett upphov till. I ansökan om utbetalning av den första posten av stödet ska det dessutom läggas fram en utredning om hela finansieringen av projektet samt en utredning om att den egendom som är föremål för stödet har försäkrats mot skada.

En godkänd revisor (CGR-, GRM-, OFR-revisor) ska ge ett utlåtande om huruvida slutredovisningen ger korrekta och tillräckliga uppgifter om projektet så att den sista posten av stödet kan betalas ut.

9 §Stödet till en samordnare

Om flera än ett företag deltar i genomförandet av en investering, kan investeringsstöd beviljas och betalas ut till det företag som för hela projektets del har förbundit sig att ansvara för användningen av stödet ( samordnare ). Om stödet beviljas en samordnare, ska denne ingå ett sådant avtal som avses i 7 § 2 mom. i statsunderstödslagen med de parter som genomför projektet.

10 §Annvändnings- och överlåtelsebegränsningar som gäller egendomen

Stödmottagaren ska under fem år från det att den sista stödposten betalats ut använda egendom som är föremål för investeringsstöd för det ändamål som anges i stödbeslutet och uppfylla de villkor som anges i 4 § 1 mom. 2 punkten, och under den nämnda tiden får inte egendomen överlåtas till någon annan eller i någon annans ägo eller besittning.

Av skärskilda skäl kan arbets- och näringsministeriet på ansökan avvika från de användnings- och överlåtelsebegränsningar som anges i 1 mom.

11 §Stödmottagarens anmälnings- och utredningsskyldighet

Stödmottagaren ska till arbets- och näringsministeriet anmäla sådan ändring i förhållandena som påverkar iakttagandet av begränsningen som gäller användning eller överlåtelse av egendomen eller användningen av egendomen för det ändamål som anges i stödbeslutet omedelbart efter det att ändringen inträffat, dock senast inom två månader.

Stödmottagaren ska lämna en utredning om projektets effekter till arbets- och näringsministeriet inom två år från utbetalningen av den sista stödposten.

12 §Stödmottagarens bokföringsskyldighet

Stödmottagaren ska ha projektbokföring för projektet som en del av stödmottagarens bokföring enligt bokföringslagen (1336/1997) med hjälp av ett eget kostnadsställe eller konto eller på annat sätt så att användningen av stödet kan övervakas utan svårighet.

Stödmottagaren ska bevara alla verifikationer och det övriga bokföringsmaterial som hänför sig till genomförandet av det projekt som ska understödas på det sätt som föreskrivs i bokföringslagen.

13 §Villkoren för stödet

Utöver vad som bestäms i statsbudgeten, statsunderstödslagen och i denna förordning är stödmottagaren skyldig att iaktta de villkor för och begränsningar angående användningen och utbetalningen av stödet vilka nämns i besluten om beviljande och utbetalning av stödet.

14 §Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 15 oktober 2013 och är i kraft till den 31 december 2020.

Helsingfors den 10 oktober 2013

ArbetsministerLauri IhalainenRegeringsrådAnja Liukko

Till början av sidan