Jord- och skogsbruksministeriets förordning om allmänna krav som för att bekämpa djursjukdomar ställs vid förflyttning av levande djur, embryon och könsceller mellan Europeiska unionens medlemsländer
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Uppdaterad författning
- 1024/2013
- Finlands författningssamling
- Författningstext
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut föreskrivs med stöd av lagen om djursjukdomar (441/2013):
1 §Tillämpningsområde
Denna förordning tillämpas på förflyttning av levande djur samt deras embryon och könsceller från Finland till en annan medlemsstat eller via en annan medlemsstat till en annan stat än en medlemsstat eller från en annan medlemsstat till Finland eller via Finland till en tredje medlemsstat eller en annan stat än en medlemsstat.
2 §Avgränsning av tillämpningsområdet
Förordningen tillämpas dock inte på förflyttning av följande djur och produkter:
livsmedel som fåtts från djur inklusive levande musslor, tagghudingar, manteldjur, havssnäckor och kräftdjur avsedda att användas som livsmedel,
sällskapsdjur som förflyttas som sällskapsdjur enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 998/2003 ( förordningen om sällskapsdjur ) om djurhälsovillkor som ska tillämpas vid transporter av sällskapsdjur utan kommersiellt syfte och om ändring av rådets direktiv 92/65/EEG med undantag av hundar, katter och frettar, som omfattas av bestämmelserna i kommissionens förordning (EU) nr 388/2010 om tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 998/2003 vad gäller det högsta antalet sällskapsdjur av vissa arter som får transporteras utan kommersiellt syfte,
vattenlevande djur som transporteras av ägaren och som hålls och föds upp enbart för prydnadsändamål och som inte är avsedda att säljas eller förmedlas, samt
de djur som avses i artikel 2.2 i kommissionens förordning (EG) nr 1739/2005 om fastställande av djurhälsokrav för transport av cirkusdjur mellan medlemsstater och som hålls i en sådan cirkus som avses i punkt 1 i nämnda artikel.
3 §Definitioner
I denna förordning avses med
kontroll kontroll av djur, embryon och könsceller eller av handlingar som gäller dessa eller något annat motsvarande förfarande eller någon annan motsvarande formalitet i avsikt att trygga människors eller djurs hälsa,
avsändande djurhållningsplats en djurhållningsplats eller en uppsamlingscentral i en medlemsstat från vilken djuren, embryona eller könscellerna sänds till en annan medlemsstat,
mottagande djurhållningsplats en djurhållningsplats i den mottagande medlemsstaten dit de djur, embyron eller könsceller som sänts från en annan medlemsstat anländer, samt
hästdjur hovdjur tillhörande alla arter av släktet Equus eller korsningar av dessa enligt artikel 2.2 c i identifieringsförordningen.
I denna förordning används också de begrepp som är definierade i 6 § i lagen om djursjukdomar.
4 §Registrering av aktör
Den registrering som avses i 60 § i lagen om djursjukdomar är ett krav vid förflyttning av de djurarter, embryon och könsceller som räknas upp i bilaga I.
Registrering krävs dock inte för
förflyttningar för vilka aktören har det godkännande som avses i 61 § i lagen om djursjukdomar,
förflyttningar för vilka aktören har det tillstånd som avses i 63 § 1 mom. i lagen om djursjukdomar,
att ta in embryon eller sperma från en i 46 § i lagen om djursjukdomar godkänd station för insamling av sperma, ett godkänt spermalager eller utrymmen som hör till en godkänd embryosamlings- eller embryoproduktiongrupp,
överföring av i 2 § 2 punkten avsedda hundar, katter och frettar,
överföring av harar och kaniner, om inte den mottagande medlemsstaten förutsätter en avsändningskontroll som utförts av en tjänsteveterinär och ett intyg över denna.
5 §Kontroller
De djurarter, embryon och könsceller som nämns i bilaga II ska kontrolleras på det sätt som föreskrivs i 64 § 1 och 3 mom. i lagen om djursjukdomar. Kontroll av de djur, embryon och könsceller som förflyttas från Finland till en annan medlemsstat görs av en kommunalveterinär, med undantag av de djur som nämns i bilaga II som aktören själv kan kontrollera.
Vid kontrollen ska det säkerställas att de djur, embryon eller könsceller man har för avsikt att förflytta eller har mottagit är märkta så att de kan kopplas samman med det hälsointyg eller någon annan handling som gäller dem. Vid kontrollen ska även säkerställas att djuren har identitetshandling om detta föreskrivs i kriterierna för att få förflytta djur av den aktuella arten.
Vid kontroll av djur, embryon och könsceller som ska förflyttas från Finland till en annan medlemsstat ska dessutom säkerställas att djuren, embryona och könscellerna uppfyller kriterierna för förflyttning när det gäller avsändande djurhållningsplats samt registrering och märkning.
Om den tillsynsmyndighet som gjort kontrollen inte är en registrerad användare av datasystemet Traces eller på grund av tekniska problem temporärt inte kan använda datasystemet, kan en annan tillsynsmyndighet för tillsynsmyndighetens del utfärda och sända det hälsointyg som avses i 66 § 1 mom. i lagen om djursjukdomar samt registrera uppgifterna om kontrollen enligt 2 mom.
6 §Provtagning
Prov som tas i samband med kontroller som görs i form av stickprov enligt 64 § 2 mom. i lagen om djursjukdomar ska tas inom två dygn från det att djuren, embryona eller könscellerna har anlänt till den mottagande djurhållningsplatsen. För laboratorieundersökningar ska tas åtminstone två likadana prov.
7 §Hälsointyg
De djurarter, embryon och könsceller för vars del ett officiellt hälsointyg ska utfärdas och sändas med användning av datasystemet Traces föreskrivs i kommissionens förordning (EG) nr 599/2004 om antagande av en harmoniserad förlaga för intyg och inspektionsprotokoll för handel inom gemenskapen med djur och produkter av animaliskt ursprung.
Ett officiellt hälsointyg eller annan handling som föreskrivits i kriterierna för förflyttning kan endast gälla de djur, embryon eller könsceller som ingår i samma transport och har samma avsändande och mottagande djurhållningsplats.
8 §Skyldighet att bevara uppgifter
Skyldigheten att bevara uppgifter enligt 65 § i lagen om djursjukdomar gäller de djur, embryon och könsceller som nämns i bilaga II.
9 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2014.
Genom denna förordning upphävs jord- och skogsbruksministeriets förordning om kontroller som ska utföras på Europeiska gemenskapens inre marknad i syfte att bekämpa djursjukdomar (977/2006).
Helsingfors den 18 december 2013
Jord- och skogsbruksministerJari KoskinenVeterinäröverinspektörSeppo Kuosmanen
Bilaga 1
Djurarter, embryon och könsceller vars förflyttning kräver att aktören är registrerad
1. Nötkreatur
2. Svin
3. Får
4. Getter
5. Kameldjur
6. Hjortdjur med undantag av slaktrenar samt renar som förflyttas mellan Finland och Norge eller Sverige på grund av tävlingar eller annat motsvarande temporärt syfte
7. Andra klövdjur
8. Hovdjur med undantag av hästdjur
9. Hundar, katter och frettar
10. Minkar, rävar, illrar och mårdhundar
11. Harar och kaniner
12. Fjäderfä och kläckägg
13. Andra fåglar
14. Bin och humlor
15. Vattenbruksdjur
16. Embryon och könsceller från nötkreatur
17. Embryon och könsceller från svin
18. Embryon och könsceller från hästdjur
19. Embryon och könsceller från får
20. Embryon och könsceller från getter
21. Rom och mjölke avsedd för odling av vattenbruksdjur
Bilaga 2
Djurarter, embryon och könsceller vars förflyttning kräver kontroll
Av fotnoterna framgår de situationer där aktören själv kan utföra avsändningskontrollen.
1. Nötkreatur
2. Svin
3. Får
4. Getter
5. Hästdjur 1
6. Kameldjur
7. Hjortdjur
8. Andra hov- och klövdjur
9. Apor
10. Hundar, katter och frettar
11. Minkar, rävar, illrar och mårdhundar
12. Harar och kaniner 2
13. Fjäderfä och kläckägg
14. Andra fåglar 3
15. Bin och humlor
16. Vattendjur
17. Embryon och könsceller från nötkreatur
18. Embryon och könsceller från svin
19. Embryon och könsceller från hästdjur
20. Embryon och könsceller från får
21. Embryon och könsceller från getter
22. Rom och mjölke avsedd för odling av vattenbruksdjur
1 Aktören kan kontrollera en registrerad häst vid överföring på grund av tävlingsresa till Sverige, Norge och Danmark.
2 Aktören kan utföra kontrollen om inte den mottagande medlemsstaten förutsätter kontroll som utförts av en tjänsteveterinär.
3 Aktören kan utföra kontrollen om det inte gäller papegojfåglar.