Riksdagens beslut om ändring av riksdagens arbetsordning
Språkversioner
- Typ av författning
- Arbetsordning
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Finlands författningssamling
- Författningstext
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut, tillkommet på det sätt som föreskrivs i 52 § 1 mom. i grundlagen,
upphävs i riksdagens arbetsordning ( 40/2000 ) 6 § 1 mom. 3 punkten och 47 § 3 mom.,
ändras 24 § 2 mom., 25 §, 26 § 2 mom., 30 a §, 50 § 5 mom., 52 § 1 mom., 53 §, 55 § 1 mom., 59 § 1 mom., 60 § 1 mom., 63 § 2 mom. och 69 §, av dem 30 a § sådan den lyder i riksdagens beslut 118/2003, 53 § sådan den lyder delvis ändrad i riksdagens beslut 10/2006, 55 § 1 mom. och 59 § 1 mom. sådana de lyder i riksdagens beslut 71/2011 och 69 § sådan den lyder delvis ändrad i riksdagens beslut 71/2011, samt
fogas till 63 § ett nytt 3 mom. som följer:
24 §Statsministerns upplysning
Talmannen beslutar om debatt ska tillåtas med anledning av upplysningen. Oberoende av 50 § bestämmer talmannen vem som ska få ordet. När talmannen anser att frågan debatterats tillräckligt förklarar han eller hon debatten avslutad.
25 §Muntlig frågestund
Talmanskonferensen kan besluta att det i plenum ska föras en debatt där ledamöterna ställer frågor till ministrarna (frågestund).
Under frågestunden kan ordet ges med avvikelse från 50 §. Talmannen bestämmer vem av ledamöterna som ska få ordet för en kort fråga och vilken minister för ett kort svar. När talmannen anser att frågan debatterats tillräckligt förklarar han eller hon debatten avslutad.
Talmanskonferensen utfärdar närmare anvisningar om saken.
26 §Debatter om aktuella frågor
Beslut om att en debatt om en aktuell fråga ska ordnas fattas av talmanskonferensen. Ordet kan ges med avvikelse från 50 §. När talmannen anser att frågan debatterats tillräckligt förklarar han eller hon debatten avslutad.
30 a §Utredningar till utskott
Talmanskonferensen kan på förslag från ett utskott besluta att en utredning som avses i 47 § 2 mom. i grundlagen ska tas upp till debatt i plenum, varvid riksdagen dock inte fattar beslut i saken. Ordet kan ges med avvikelse från 50 §. När talmannen anser att frågan debatterats tillräckligt förklarar han eller hon debatten avslutad.
50 §Anföranden
Bestämmelser om hur ordet ges i debatter om aktuella frågor och under frågestunderna samt i debatter om upplysningar från statsministern och om utredningar till utskott finns i 24—26 och 30 a §.
52 §Repliker
Talmannen kan trots 50 och 51 § enligt eget övervägande och i den ordning han eller hon bestämmer låta riksdagsledamöter kort besvara ett anförande.
53 §Behandlingen av lagförslag
Ett ärende som innefattar ett lagförslag tas upp till två behandlingar i plenum utifrån utskottets betänkande.
I den första behandlingen föredras utskottets betänkande och förs en allmän debatt om ärendet. Därefter fattas i den detaljerade behandlingen beslut om lagförslagets innehåll. Lagförslagets innehåll kan i den detaljerade behandlingen utan behandling paragraf för paragraf konstateras ha blivit godkänt enligt betänkandet till den del det i handlingarna i ärendet inte ingår förslag till bestämmelser som avviker från betänkandet och sådana förslag inte heller har lagts fram i den ordning som bestäms i 58 §. I den första behandlingen får förslag om att lagförslaget ska förkastas inte läggas fram.
Om lagförslagets innehåll godkänns enligt betänkandet, konstateras den första behandlingen av ärendet vara avslutad. I annat fall remitteras ärendet i den form riksdagen beslutat till stora utskottet. Stora utskottet kan omfatta riksdagens beslut eller föreslå ändringar i det. Om stora utskottet föreslår ändringar, beslutar riksdagen om de ska godkännas eller förkastas. Därefter konstateras den första behandlingen av ärendet vara avslutad.
I den andra behandlingen, som hålls tidigast den tredje dagen efter att den första behandlingen avslutats, beslutar riksdagen om godkännande eller förkastande av lagförslaget samt om eventuella uttalanden från riksdagen.
Ett förslag att ett lagförslag ska förklaras brådskande ska, om det inte ingår i utskottets betänkande, framläggas i den andra behandlingen innan debatten har avslutats.
Under den första behandlingen kan riksdagen remittera ärendet till det utskott som har berett det eller till ett annat fackutskott samt, under den allmänna debatten, till stora utskottet. Behandlingen fortsätter utifrån ett nytt betänkande.
55 §Enda behandling
Andra än i 53 och 54 § avsedda ärenden på dagordningen för plenum som riksdagen ska fatta beslut om och som något annat inte föreskrivs särskilt om tas upp till enda behandling i plenum.
59 §Behandlingen av budgetpropositionen
Budgetpropositionen tas upp till enda behandling i plenum utifrån finansutskottets betänkande, enligt det förfarande som riksdagen godkänt. Huvudtitlar eller avdelningar eller kapitel i dem konstateras ha blivit godkända enligt betänkandet, om förslag till ändring av dem inte har framställts enligt vad som föreskrivs nedan i denna paragraf.
60 §Besluts- och omröstningsförslag
När debatten om det ärende som behandlas har avslutats, redogör talmannen för de framlagda förslagen. Framförs en anmärkning mot talmannens redogörelse, och finner talmannen anmärkningen vara riktig, ska han eller hon rätta redogörelsen. Om talmannen anser att anmärkningen inte ger anledning att rätta redogörelsen, ska riksdagen besluta om redogörelsen.
63 §Omröstningsresultat
Resultaten från alla omröstningar ska förvaras och publiceras.
Debatt om saken tillåts inte.
69 §Protokoll från plenum
Över plenum upprättas protokoll. I det antecknas uppgifter om behandlingen av ärendena och debatterna i plenum. Uppgifterna om besluten i plenum ska utan dröjsmål läggas ut på ett datanät.
Ett anförande som tas in i protokollet lämnas till talaren för att granskas. Anförandets sakinnehåll får inte ändras.
Om en riksdagsledamot inte har omfattat plenums beslut, har han eller hon rätt att anmäla avvikande mening till protokollet.
Protokollet undertecknas av riksdagens generalsekreterare. Protokollet ska utan dröjsmål göras tillgängligt för allmänheten via ett datanät.
Detta beslut av riksdagen träder i kraft den 1 januari 2013.
TKF 1/2012
GrUB 7/2012
RSk 37/2012
Helsingfors den 17 december 2012
På riksdagens vägnarPekka RavitalmanSeppo Tiitinengeneralsekreterare