Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

878/2011

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Lag om ändring av lagen om fullgörande av polisuppgifter inom försvarsmakten

Typ av författning
Lag
Meddelats
Publiceringsdag
Finlands författningssamling
Författningstext

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med riksdagens beslut

ändras i lagen om fullgörande av polisuppgifter inom försvarsmakten ( 1251/1995 ) 3—5 och 13 § samt 21 § 1 mom. 1 punkten, av dem 4 § sådan den lyder delvis ändrad i lag 648/2003, samt

fogas till lagen en ny 5 a § som följer:

3 §Principerna för polisverksamheten

När polisuppgifter som avses i denna lag utförs iakttas principerna enligt polislagen (872/2011).

2 kap.Stadganden om befogenheter

4 §Befogenheter för utredning av brott

För en tjänsteman som avses i 2 § gäller vid utredning av brott enligt 1 § 1 mom. 1—3 punkten de befogenheter, med undantag av teleavlyssning, inhämtande av information i stället för teleavlyssning, teleövervakning, förtäckt inhämtande av information, teknisk spårning av en person, täckoperationer, bevisprovokation genom köp, styrd användning av informationskällor och kontrollerade leveranser, vad som i förundersökningslagen (805/2011), tvångsmedelslagen (806/2011) eller annanstans i lag föreskrivs om polisens och polismäns befogenheter och utövandet av dem vid utredning av brott.

Den tjänsteman som är chef för huvudstabens undersökningsavdelning eller en militärjurist vid försvarsmakten är undersökningsledare i ärenden som avses i 1 § 1 mom. 1—3 punkten, och i dessa ärenden har denne även sådana befogenheter som en anhållningsberättigad tjänsteman har enligt tvångsmedelslagen.

Vid beslut om och utövning av befogenheterna ska i tillämpliga delar förfaras så som föreskrivs i förundersökningslagen eller tvångsmedelslagen. Beslut om annat än teknisk avlyssning och optisk observation enligt 10 kap. 18 § 1 mom. och 20 § 1 mom. i tvångsmedelslagen fattas på framställning av undersökningsledaren av den tjänsteman som är chef för huvudstabens undersökningsavdelning eller, om denna tjänsteman är undersökningsledare, av försvarsmaktens operationschef.

5 §Befogenheter i säkerhets- och övervakningsuppgifter

För förhindrande av sådan olaglig underrättelseverksamhet som avses i 1 § 1 mom. 4 punkten och som riktar sig mot Finland på det militära försvarets område samt sådan olaglig verksamhet som äventyrar det militära försvarets syfte gäller, med undantag av teleavlyssning, inhämtande av information i stället för teleavlyssning, teleövervakning, täckoperationer, bevisprovokation genom köp, styrd användning av informationskällor och kontrollerade leveranser, vad som i 5 kap. i polislagen föreskrivs om polisens och polismäns befogenheter och utövandet av dem. Beslut om användning av metoderna fattas av den tjänsteman som är chef för huvudstabens undersökningsavdelning.

5 a §Tillsyn över hemligt inhämtande av information

Protokoll som gjorts upp över användningen av hemliga tvångsmedel och metoder för inhämtande av information ska sändas till försvarsministeriet. Försvarsministeriet ska årligen till riksdagens justitieombudsman avge en berättelse om användningen och tillsynen över de nämnda metoderna och skyddande av användningen.

13 §Uppgifter som inte hänför sig till ett visst uppdrag

Information som erhållits i samband med ett visst uppdrag som avses i 1 § och som behövs för att uppgifterna ska kunna skötas, men som inte hänför sig till uppdraget i fråga, får endast inhämtas för och registreras i register enligt 11 och 12 §. Överskottsinformation får registreras i det register som avses i 11 § under de förutsättningar som anges i 10 kap. 57 § 1 mom. i tvångsmedelslagen och i 5 kap. 55 § 2 mom. i polislagen.

21 §Utlämnande av uppgifter till andra än militärmyndigheter

Ur personregister som avses i denna lag får den registeransvarige lämna ut behövliga uppgifter till

1)

polisen för de uppgifter som avses i 1 kap. 1 § 1 mom. i polislagen och som har samband med att trygga rätts- och samhällsordningen, upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt att förebygga, avslöja och utreda brott och föra brott till åtalsprövning,



Denna lag träder i kraft den 1 januari 2014.

RP 224/2010

FvUB 42/2010

RSv 371/2010

  Nådendal den 22 juli 2011

Republikens PresidentTARJA HALONENInrikesministerPäivi Räsänen

Till början av sidan