Lag om ändring av familjevårdarlagen
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Finlands författningssamling
- Författningstext
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut
ändras i familjevårdarlagen ( 312/1992 ) 1, 2, 7 och 8 §, av dem 1 § sådan den lyder delvis ändrad i lag 86/2001 och 2 § sådan den lyder i lag 948/2006, och
fogas till lagen en ny 6 a § som följer:
1 §Familjevårdare
Med familjevårdare avses i denna lag personer som enligt ett uppdragsavtal med den kommun eller samkommun som svarar för ordnandet av vården ger i 25 § i socialvårdslagen (710/1982) avsedd familjevård i sitt hem.
Som familjevårdare kan godkännas personer som med hänsyn till sin utbildning, sin erfarenhet eller sina personliga egenskaper är lämpliga att ge familjevård. Innan det ingås ett uppdragsavtal som avses i 1 mom. ska den som har för avsikt att arbeta som familjevårdare genomgå den förberedande utbildning som uppgiften kräver. Av särskilda skäl kan den förberedande utbildningen genomgås inom ett år efter placerandet.
Förutom vad som föreskrivs ovan i 2 mom. krävs i de fall som avses i 26 a § 2 mom. i socialvårdslagen att åtminstone den ena av de personer som bor på vårdstället och deltar i vård- och fostringsuppgifter har lämplig utbildning för uppgiften och tillräcklig erfarenhet av vård- och fostringsuppgifter.
Den som ingått uppdragsavtal enligt denna lag står inte i ett anställningsförhållande som avses i 1 kap. 1 § i arbetsavtalslagen (55/2001) till den kommun eller samkommun som har ingått avtalet.
2 §Vårdarvode
Om inte något annat överenskommits i uppdragsavtalet har familjevårdaren rätt att få arvode för vården ( vårdarvode ). Vårdarvodet är minst 650 euro per kalendermånad per person i familjevård.
Vårdarvode betalas inte till den som sköter sitt eget barn under 18 år som placerats i familjevård eller till den som har vägrat ta emot arvodet. Vårdarvodet kan av särskilda skäl enligt överenskommelse även betalas till ett belopp som understiger minimibeloppet enligt 1 mom.
Det belopp på vårdarvodet som nämns i 1 mom. och om vilket det har överenskommits i uppdragsavtalet justeras kalenderårsvis med den lönekoefficient som avses i 96 § i lagen om pension för arbetstagare (395/2006).
6 a §Avlösarservice under familjevårdarens ledighet och annan frånvaro
En kommun eller samkommun kan ordna den avlösarservice som behövs under familjevårdarens ledighet eller annan tillfällig frånvaro genom att med en person som uppfyller kraven i 1 § 2 mom. ingå ett uppdragsavtal där personen förbinder sig att ge vården i familjevårdarens hem. Avlösningen kan ordnas på detta sätt, om familjevårdaren samtycker till det och om arrangemanget kan anses förenligt med den vårdbehövandes bästa.
I det uppdragsavtal som ingås med en avlösare ska parterna
komma överens om beloppet och utbetalningen av vårdarvodet till avlösaren,
vid behov komma överens om ersättning för de kostnader som avlösaren orsakas,
komma överens om uppdragsavtalets giltighetstid, och
vid behov komma överens om andra frågor som gäller den vård som avlösaren ger.
Avlösaren står inte i anställningsförhållande till den kommun eller samkommun som har ingått avtalet. I fråga om utbildning och stöd för avlösaren gäller vad som i 7 § bestäms om dem i fråga om familjevårdare och i fråga om social trygghet för avlösare gäller vad som i 8 § bestäms om den i fråga om familjevårdare.
7 §Utbildning och stöd
Den kommun eller samkommun som svarar för ordnandet av familjevården ska se till att familjevårdaren får den förberedelse, arbetshandledning och utbildning som behövs och att den som har för avsikt att arbeta som familjevårdare får förberedande utbildning. För att ordna det stöd som behövs under familjevården ska en ansvarig arbetstagare utnämnas för familjevårdaren för varje vårdbehövande. Familjevårdaren ska på det sätt som antecknas i uppdragsavtalet ges tillräcklig möjlighet att få stöd och möta den ansvariga arbetstagaren.
8 §Social trygghet
Bestämmelser om familjevårdarnas pensionsskydd finns i lagen om kommunala pensioner (549/2003).
Bestämmelser om olycksfallsförsäkring för familjevårdare finns i lagen om olycksfallsförsäkring (608/1948).
Denna lag träder i kraft den 1 augusti 2011.
Lagens 1, 2 och 7 § tillämpas först från och med den 1 januari 2012.
Åtgärder som krävs för verkställigheten av denna lag får vidtas innan lagen träder i kraft.
RP 331/2010
ShUB 55/2010
RSv 344/2010
Helsingfors den 8 april 2011
Republikens PresidentTARJA HALONENOmsorgsministerPaula Risikko